Ο κυρ Μένιος τραγούδαγε, χάιδευε, πότιζε τα βασιλικά, τα τζίνια, τον απήγανο, την αρμπαρόριζα, τα τριαντάφυλλα, όλα τα μυρωδάτα καλούδια που ζούσαν αγαπημένα στον κήπο του μικρού πέτρινου σπιτιού, στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό. Χρόνια ολάκερα από την ώρα, που η Βασιλικούλα του τον άφησε να τριγυρνάει μόνος στα σοκάκια της ζωής, χανόταν στις μυρωδιές και στις ράγες των τρένων, που λάτρεψε. Οι λέξεις από τους στίχους του τραγουδιού που σιγοψιθύριζε, μάγισσες χάντρες στο κομπολόι της ζωής, αλαφροπατούσαν στη μέρα του και τη ζωντάνευαν.

Σταθμάρχης στο επάγγελμα κατέβηκε το Γενάρη του ‘54 μετά το στρατιωτικό, στο γραφικό χωριουδάκι του κάμπου της Ηλείας που τον έστειλε ο Σ. Ε. Κ., να ξεκλειδώσει τη βαριά ξύλινη πόρτα του σταθμαρχείου μα και της μικρής μαυρομάλλας, που στάθηκε στην είσοδο του γραφείου, ζητώντας εισιτήριο για την πρωτεύουσα, μια παραμονή του πανηγυριού τους για τον τοπικό άγιο.

Άδραξε τη φυσαρμόνικα, τσίμπησε ένα πορτοκαλοφορεμένο τζίνι και χώθηκε στο βούλιαγμα της κουνιστής πολυθρόνας παρασύροντας μαζί του μνήμες από εποχές που οι παιδικές φωνές, τα χαμόγελα, τα γλέντια συναγωνίζονταν στην αυλή ποιο απ’ όλα θα κερδίσει την εύνοια τη δική του και της συντρόφισσάς του. Λευτέρωσε μια ανάσα γέλιου και τράβηξε κοντά του τη Δραιζίνα. Βολτάρισε μαζί της στις γραμμές ίσαμε την Αγουλινίτσα, κρυφοκοιτώντας τους εργάτες που καβαλαραίοι του σιδερένιου βαγονιού διόρθωναν τις λαβωμένες γραμμές.

Έκλεισε τα μάτια και τα δάχτυλά του σφίχτηκαν γύρω από το κοντάρι του δίσκου σήματος δίνοντας την άδεια στη Ριρίκα να αναχωρήσει και να τον ταξιδέψει Πάτρα- Κυπαρισσία μέσα στο μοναδικό της βαγόνι με τη γυναίκα του, τους γιους του και τα εγγόνια του. Άντε! Έλα και συ Βασίλη, σκέφθηκε, μήπως και χρειαστεί να αλλάξεις τα κλειδιά, αν τύχει και διασταυρωθεί η Ταχεία με το 10, έγνεψε με τα τραχιά του χέρια στο συνάδελφο και αδελφό, όπως φώναζε, τον κλειδούχο του σταθμού.

Όλα τριγύριζαν ανάκατα στο μυαλό του, το χθες με το σήμερα, σαν το αγαπημένο φαγητό του καλοκαιριού, το τουρλού, που η κυρά του το κανάκευε στην ανοξείδωτη κατσαρόλα ανακατεύοντας κομμάτια μελιτζάνας, κολοκυθιού, πιπεριάς μαζί με μπάμιες, πατάτες, περιχύνοντας τα με φρέσκια ντομάτα να έρθουν να ανταμώσουν το τσιγαριαστό κρεμμύδι, το μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι.

Οι νότες από τη φυσαρμόνικα βόγκηξαν λυπημένες. Η μελωδία αγκάλιασε το δείλι του Ιούνη και ο κυρ Μένιος δάκρυσε.

-Τα τρένα που φύγαν αγάπες μου πήρανε, Βασιλικούλα μου. Αγάπες και κλαίνε ποια μοίρα τις μοίρανε.

Σφάλισε η καρδιά μου, σίγησε ο σταθμός, χάθηκαν τα τρένα και ’γω μόνος περπατώ, μονολόγησε…

 

_

γράφει η Μαριάνθη Παπάδη

 

_____

τζίνια: κατιφέδες

Σ. Ε. Κ: η πρωθύστερη ονομασία του Ο. Σ. Ε.. (Σιδηρόδρομοι Ελληνικού Κράτους)

Δραιζίνα: Τρένο με ένα βαγόνι που μετέφερε εργάτες για αποκατάσταση ζημιών στις σιδηροδρομικές γραμμές.

Αγουλινίτσα: Το σημερινό Επιτάλιο, μικρή κωμόπολη 7 χμ. έξω από τον Πύργο την πρωτεύουσα του Ν. Ηλείας.

Ριρίκα: Μονοκόμματο τρενάκι ενός βαγονιού που εκτελούσε το δρομολόγιο, Πάτρα – Κυπαρισσία.

Το 10: Δρομολόγιο τρένου που έφτανε στο χωριό στις 10 το βράδυ και είχε ξεκινήσει από Αθήνα στις 3 το μεσημέρι περίπου.

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!