“Τι πιο όμορφο από τη δημιουργία μιας ιστορίας που θα μιλήσει στη ψυχή κάποιου;” – Μηνάς Τσαμπάνης

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενος στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο συγγραφέας Μηνάς Τσαμπάνης! Λογοτεχνικό βιογραφικό Ο Μηνάς Τσαμπάνης ζει στο Γέρακα Αττικής. Εργάζεται σαν Νοσηλευτής σε γνωστό νοσηλευτικό ίδρυμα των Αθηνών καθώς επίσης προσφέρει σε ασθενείς νοσηλεία κατοίκων. Από μικρός λατρεύει τα κόμικς με υπέρ ήρωες και τα λογοτεχνικά είδη […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενος στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο συγγραφέας Μηνάς Τσαμπάνης!

Λογοτεχνικό βιογραφικό

Ο Μηνάς Τσαμπάνης ζει στο Γέρακα Αττικής. Εργάζεται σαν Νοσηλευτής σε γνωστό νοσηλευτικό ίδρυμα των Αθηνών καθώς επίσης προσφέρει σε ασθενείς νοσηλεία κατοίκων.

Από μικρός λατρεύει τα κόμικς με υπέρ ήρωες και τα λογοτεχνικά είδη της Επιστημονικής Φαντασίας, του Τρόμου και του αισθηματικού δράματος καθώς και τα μάνγκα. Είναι ερασιτέχνης σκιτσογράφος, αυτοδίδακτος.  Επίσης γράφει στίχους για λαϊκά τραγούδια. Σταθμός σε αυτό το μέτωπο αποτελεί η συνεργασία του με τη πασίγνωστη ερμηνεύτρια Στέλλα Κονιτοπούλου στα τραγούδια Ιθάκη, σε μουσική Στέλιου Τζανετή, και Θάλασσά μου σε μουσική Γιάννη Γιοκαρίνη.

Σαν συγγραφέας έχει κυκλοφορήσει το μυθιστορήματα Η Θλιμμένη Πριγκίπισσα των Ωκεανών και Ο Κόκκινος Μαχητής της Γης από τις Εκδόσεις Ανάτυπο ενώ θα εγκαινιάσει πρόσφατα τη συνεργασία του με τον Εκδοτικό Οίκο Ζενίθ με το μυθιστόρημα τρόμου Μωβ Το Χρώμα της Λύπης το οποίο συνυπογράφει μαζί με τον ξάδελφό του Εμαννουήλ  Κομπάνη.

Το διήγημα Ένα Μάθημα Ζωής Από Ένα Ξένο διακρίθηκε στο Πρώτο Διαγωνισμό Επιστημονικής Φαντασίας που διοργανώθηκε από τις Εκδόσεις Ανάτυπο. Επίσης, το διήγημα Μάρτυρες φιλοξενείται στις σελίδες της συλλογής Έπος της Φαντασίας: Ανάσταση που προέκυψε στα πλαίσια διαγωνισμού που έγινε για λογαριασμό του φεστιβάλ Φαντασίας Φαντασμαγόρια τη χρόνια 2018 ενώ την ίδια χρονιά, το διήγημα Φως Στο Σκοτάδι διακρίθηκε στο διαγωνισμό Larry Niven που διεξήχθη από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές.

Το διήγημα Η Υπόσχεση φιλοξενείται στις σελίδες της συλλογής Κοσμικό Έρεβος που θα κυκλοφορήσει στα πλαίσια του Φαντασμαγόρια 2020. Το διήγημα Εκδίκηση Σε Ονειρικό Πλάνο ήρθε τρίτο σε ισοπαλία στο διαγωνισμό Larry Niven 2019.

Το διήγημα Η Ερώτηση φιλοξενείται στις σελίδες της συλλογής Ηλιαχτίδες που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ηλιαχτίδα.

Επικοινωνία με τον συγγραφέα: [email protected]

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς

  1. Ανέφερε ένα απόσπασμα 1-4 σειρών από βιβλίο ή λεγόμενα του αγαπημένου σου ομότεχνου λογοτέχνη;

Καταρχήν θέλω να εκφράσω την αγάπη μου και την εκτίμησή μου στο κ. Γιαννόπουλο. Θεωρώ πάντα μεγάλη τιμή και απόλαυση που προσωπικότητες με ήθος και παιδεία όπως και εκείνος με επιλέγουν για να είμαι στους φιλικούς κύκλους τους.

Ως προς την ερώτηση…

Υπάρχει ένα εικονογραφημένο μυθιστόρημα που έχει επιμεληθεί ο γνωστός κομίστας Νίκος Μηλιώρης. Είμαι φαν του (αν και νομίζω ότι κάποιες φορές το παίζει Άπιστος Θωμάς και δεν το πιστεύει αλλά τέλος πάντων) Από εκεί έχω απομονώσει 2 ατάκες… Η μια είναι κωμική, εύθυμη και με κάνει να χαμογελάω. Η άλλη είναι δραματική και με έχει αγγίξει στο πυρήνα μου.

Η κωμική είναι…

‘’Πάλι δε κλείδωσα η μ*********η!’’

Και η δραματική είναι…

‘’Μέχρι ο παλμός να ξαναπάει στο 1%!’’

Το κόμικ ονομάζεται DJISMO 48. Επανακυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ανάτυπο. Εννοείται το συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους τους λάτρεις και της Επιστημονικής Φαντασίας αλλά και του Αισθηματικού.

3.Το είδος γραφής που υπηρετείς σε εκφράζει απόλυτα; Θα μπορούσες να πειραματιστείς γράφοντας κάτι διαφορετικό, κι αν ναι τι θα ήθελες να δοκιμάσεις;

Το είδος που αγαπώ 100% είναι η Επιστημονική Φαντασία αλλά δεν το έχω υπηρετήσει ακόμα όπως θα ήθελα αλλά και στον επιθυμητό βαθμό. Σε αυτό το μέτωπο μετρώ τη συμμετοχή μου στο Science Fiction 01 με το διήγημα Ένα Μάθημα Ζωής Από Ένα Ξένο, το διήγημα Μάρτυρες στη συλλογή Έπος της Φαντασίας: Resurrection, ο Κόκκινος Μαχητής της Γης το οποίο όμως δεν είναι αμιγώς Επιστημονική Φαντασία. Είναι μια ιστορία δοσμένη από ένα χιουμοριστικό κάτοπτρο. Ας πούμε ότι θα μπορούσε να είναι μια ιστορία από την Ασημένια Εποχή των Κόμικς. Με τα έντυπα μπαίνει ένα τέλος με το διήγημα Αποχαιρετισμός στη Γη που φιλοξενείται στις σελίδες του τέταρτου τεύχους CRIME AND HORROR από τις Εκδόσεις Άγρια Δύση. Πρόκειται για ένα φόρο τιμής στον αγαπημένο μου Άρθουρ Κλαρκ. Υπάρχουν επίσης σε ψηφιακή μορφή και τα διηγήματα Το Στοίχημα, Το Σημάδι και Η Πραγματική Δύναμη του Σούπερμαν στη σελίδα της Λέσχης Αναγνωστών Λογοτεχνίας Φαντασίας Καρδίτσας και το Εκείνος Που Νίκησε τον Νόρμαν Όσμπορν στο Watapad.

Τα λογοτεχνικά είδη για τα οποία πιστεύω ότι είμαι πιο γνωστός στο κοινό είναι το Αισθηματικό Φαντασίας με τη Θλιμμένη Πριγκίπισσα των Ωκεανών αλλά και στο Ψυχολογικό Θρίλερ με το πρόσφατο Μωβ Το Χρώμα της Λύπης στο οποίο έχω βάλει και μερικές ιδέες Τρόμου.

Και φυσικά με εκφράζουν και μάλιστα πάρα πολύ. Δεν θα τα έγραφα αν δεν ίσχυε κάτι τέτοιο.

Και φυσικά θέλω να γράψω και άλλα είδη. Θέλω να γράφω κωμωδία. Μια κωμωδία όπως τη Dolce Vita ή τις Τρεις Χάριτες. Κωμωδίες οι οποίες σε κερδίζουν με τις ατάκες.

4.Ποια θεωρείς την πιο ξεχωριστή στιγμή στη λογοτεχνική σου διαδρομή ως τώρα;

Δεν ξέρω αν βγαίνω εκτός θέματος αλλά για μένα, κορυφαία στιγμή στην μέχρι τώρα πορεία μου είναι η συνάντησή μου με τη κ. Στέλλα Κονιτοπούλου που ερμήνευσε το τραγούδι Ιθάκη σε μουσική Στέλιου Τζανετή και δικούς μου στίχους.

5.Για ποια λογοτεχνική εμπειρία αγωνίζεσαι την οποία και προσδοκάς να ζήσεις στο μέλλον;

Θέλω να γράψω ένα τραγούδι για τη Καίτη Γαρμπή. Από τη φωνή της ξεκίνησα να γράφω και θέλω με αυτό τον τρόπο να της πω το ευχαριστώ μου!

8.Υπήρξε ποτέ στιγμή που θέλησες να παρατήσεις την ενασχόλησή σου με την συγγραφή; Αν ναι, γιατί;

Ναι. Υπάρχει αυτή η σκέψη και κλωθογυρίζει μέσα μου. Δεν θα ήθελα να πω όμως λόγους και ζητάω μια μεγάλη συγνώμη για αυτό το λόγο! Εν μέρει αφορά το λεπτό ζήτημα της Υγείας.

9.Ποια πιστεύεις πως θα έπρεπε να είναι η τιμή του τελευταίου σου βιβλίου;

Αν ήταν δυνατό να μπορούσαμε να τη πάμε και 10 ευρώ θα ήταν ακόμα καλύτερα. Έτσι για να μπορεί όλο και περισσότερος κόσμος θα μπορεί να ταξιδέψει  μακριά από αυτή τη πεζή πραγματικότητα.

10.Τι ερώτηση θα έκανες στον αναγνώστη που έκανε αρνητική κριτική στο έργο σου;Τι θα ρωτούσες αυτόν που θα εκφραζόταν θετικά;

Τι θα μπορούσα να κάνω για να σε ευχαριστήσω στο μέλλον σε ένα νέο μου πόνημα.

Σε μια θετική κριτική θα ρωτούσα τι ήταν αυτό που άγγιξε τον αναγνώστη από την ιστορία μου. Ποιοί ήταν οι παράγοντες που τον ώθησαν να παραλληλίσει τη  σκέψη του με την ιστορία μου.

Και στις δύο περιπτώσεις θα έλεγα ένα μεγάλο και εγκάρδιο ευχαριστώ. Πρέπει να τη λέμε αυτή τη λέξη αλλά κι να την εννοούμε!

12.Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

Η Συγγραφή είναι ένας πολύ όμορφος τρόπος να εξωτερικεύσεις τις σκέψεις σου. Είναι η πιο όμορφη έμμεση μέθοδος επικοινωνίας. Επίσης θα αφήσεις μια παρακαταθήκη πίσω σου που θα την ανακαλύψει η νεότερη γενιά και θα συμπορευθεί μαζί σου στα λιβάδια της πλάσης που εσύ δημιούργησες.

Το πιο όμορφο όμως σχετικά με τη συγγραφή είναι ότι δημιουργείς. Τι πιο όμορφο από τη δημιουργία μιας ιστορίας που θα μιλήσει στη ψυχή κάποιου;

Θα συμβούλευα να μην ασχοληθεί με τη συγγραφή αν από αυτό το μονοπάτι επιχειρήσει να προκαλέσει, να χυδαιολογήσει εις βάρος των λεγόμενων αδύναμων κοινωνικά ομάδων.

15.Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Συνταξιδιώτες!

25…και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

Θα ήθελες να γράψεις ένα θεατρικό; Και αν ναι, σε ποια μονοπάτια θα ήθελες να μας ταξιδέψεις;

Ένα τεράστιο ευχαριστώ και μια απροσμέτρητη εκτίμηση στο κ. Θεόφιλο Γιαννόπουλο όχι μόνο γιατί στηρίζει ενεργά την Ελληνική Λογοτεχνία αλλά και για το ήθος και τη παιδεία που τον διέπει.

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Αγαπητέ μου συγγραφέα Μηνά Τσαμπάνη, πραγματικά απόλαυσα την εξομολογητική σου συνέντευξη! Εύχομαι ολόψυχα  να ζεις πάντα όλα αυτά που ονειρεύεσαι και αγωνίζεσαι για την συγγραφική σου διαδρομή.

Θα ήθελα επίσης να σε ευχαριστήσω για όλα τα όμορφα λόγια και να ανταποδώσω με τις καλύτερες ευχές μου. Πάνω απ’ όλα να έχουμε υγεία και να συνεχίσουμε όλοι μας ,-Συγγραφείς, Αναγνώστες και Εκδοτικοί οίκοι-, να βάζουμε το καλύτερο λιθαράκι της ψυχής μας στη Λογοτεχνία, ώστε να την κάνουμε ακόμη ομορφότερη και δημιουργική!

Σχετικά με την ερώτησή σου, έχω ολοκληρώσει μέχρι στιγμής ένα θεατρικό μονόπρακτο, το οποίο όμως για την ώρα το αφήνω στο σκοτάδι μαζί με άλλα ολοκληρωμένα έργα μου. Κυρίως πρόκειται για διηγήματα και ποιήματα που την κατάλληλη στιγμή θα φροντίσω να βγούνε στο φως.

Σχετικά με την θεματολογία του θεατρικού μου, κινείται στα μονοπάτια της προσωπικής εξομολόγησης του ήρωά μου και της συναισθηματικής του λύτρωσης.

 

Αν είσαι συγγραφέας ή αναγνώστης , τότε σε καλούμε σε μια λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας» ή «Αναγνώστης», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη τη θετική μου ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

Σημαντική σημείωση: Οι απαντήσεις στις συνεντεύξεις των συγγραφέων και των αναγνωστών δίνονται με το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά τις προσωπικές σκέψεις του εκάστοτε συμμετέχοντα. Ο υπεύθυνος της στήλης και η ιστοσελίδα tovivlio.net δε φέρουν καμία νομική ευθύνη.

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου