Πριν από 38 χρόνια, στις 7 του Γενάρη του 1977, ‘’πιάστηκε’’ από τις ελληνικές λιμενικές αρχές κοντά στον Ισθμό της Κορίνθου το κατά άσμα ¨βαπόρι απ’ την Περσία¨, το κυπριακών συμφερόντων μότορσιπ ¨Γκλόρια¨.
¨Ήταν προμελετημένοι καρφωτοί και λαδωμένοι¨, αφού ο πλοίαρχος ήταν μυστικός πράκτορας της αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών και ¨κάρφωσε¨ την επιχείρηση μεταφοράς 11 τόνων ¨μυρωδάτου χασίς¨ από το Λίβανο στην Αμβέρσα του Βελγίου. Μάλιστα πήρε και αμοιβή 1,5 εκατομμυρίων δραχμών. Βασικοί κατηγορούμενοι δύο Τούρκοι – τα «μεμέτια» του τραγουδιού – μέλη του πληρώματος και συνοδοί όπως αποδείχθηκε του πολύτιμου φορτίου. Το αποτέλεσμα της όλης κατάστασης τραγικό: ¨Τώρα κλαίν’ όλα τ’ αλάνια που θα μείνουνε χαρμάνια¨!
O Τσιτσάνης μόλις πληροφορήθηκε το περιστατικό άρχισε σχεδόν αμέσως να γράφει τους στίχους και στη συνέχεια τη μουσική. Μέσα στον ίδιο μήνα το ηχογράφησε με τη Λιζέτα Νικολάου στα δεύτερα φωνητικά. Το τραγούδι κυκλοφόρησε τον Απρίλη του 1977 σε δίσκο 45 στροφών και ήταν η τελευταία μεγάλη επιτυχία του μεγάλου ρεμπέτη.
Αν και αντιμετώπισε παλιότερα κάποιες δικαστικές περιπέτειες και συστάσεις όπως «φρόνιμο θα είναι να μην εκπέμπεται από την τηλεόραση, γιατί τα μεταδιδόμενα από αυτή πρέπει να είναι ποιοτικής στάθμης», το συγκεκριμένο λαϊκό άσμα γνώρισε τεράστια επιτυχία και αποτελεί απαραίτητο μέρος του ρεπερτορίου της ορχήστρας ενός λαϊκού μαγαζιού.
άλα της …
Άλα της!
“Έτσι κλαίνε ολά τ’ αλάνια που θα μείνουνε χαρμάνια”… δεν είχα προσέξει ποτέ τα λόγια, ούτε γνώριζα την “πηγή” της έμπνευσης!
Πολύ μου άρεσαν, τα περίεργα γενέθλια, όχι και του τόσο γνωστού τραγουδιού, του αγαπημένου μας, Τσιτσάνη! 😉
Ευχαριστούμε Βαγγέλη για την ενδιαφέρουσα “υπενθύμιση”!
Και πάλι, καλή χρονιά, στην οικογένεια Θερμογιάννη και στο βιβλίο.net! 🙂
Εγώ ευχαριστώ για την πάντα καλή σας διάθεση. Καλή χρονιά σε σας και την οικογένειά σας αγαπητή Άιναφετς!