“…το βιβλίο είναι πνευματική τροφή και ως τέτοια οφείλει να μην δηλητηριάζεται” – Λευτέρης Καστρινάκης

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενος στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο ποιητής Λευτέρης Καστρινάκης τον οποίο και ευχαριστώ από καρδιάς για την εξομολογητική του συνέντευξη! ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Γεννήθηκα στο χωριό Κάινα, στα Χανιά της Κρήτης το 1948. Μετά το πτυχίο του Φυσικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών συνέχισα τις σπουδές μου στην τότε Δυτική […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενος στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο ποιητής Λευτέρης Καστρινάκης τον οποίο και ευχαριστώ από καρδιάς για την εξομολογητική του συνέντευξη!

Φωτογραφία του Λευτέρης Καστρινάκης.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκα στο χωριό Κάινα, στα Χανιά της Κρήτης το 1948. Μετά το πτυχίο του Φυσικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών συνέχισα τις σπουδές μου στην τότε Δυτική Γερμανία όπου τέλειωσα τη διδακτορική μου διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Goettingen. Ασχολήθηκα με την έρευνα και δίδαξα για περίπου 35 έτη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το 2014 παραιτήθηκα από τη θέση Αναπληρωτή Καθηγητή του τμήματος Χημικών Μηχανικών.

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων της ζωής με έστρεψε στην ποίηση όπου βρήκα καταφύγιο στη γραφή των σκέψεών μου. Με τον καιρό διαπίστωσα πως αυτό δίνει στη σκέψη φτερά να πετά ελεύθερα, να μεταφέρει ελπίδες, βάσανα, αισθήματα, χαρές και υπαρξιακές ανησυχίες. Τον τελευταίο καιρό με την προτροπή φίλων αλλά και ανθρώπων που ασχολούνται με την ποίηση, αποφάσισα να κάνω το πρώτο δειλό εκδοτικό βήμα.

Η ποιητική συλλογή “Βραχογραφίες” του Λευτέρη Γ. Καστρινάκη, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βεργίνα.Περισσότερες πληροφορίες:http://www.verbooks.gr/e-shop/βιβλία/ποίηση/βραχογραφίες-λευτέρης-γ-καστρινάκης.html

 

Ερωτηματολόγιο για Λογοτέχνες

Γιατί γράφεις;

Άρχισα να γράφω πριν από αρκετά χρόνια γιατί είχα διαπιστώσει ότι αυτό με βοηθά να σκεφτώ δημιουργικά και να κάνω όνειρα. Από τότε η καθημερινότητά μου άρχισε να αλλάζει και όταν συναντούσα κάτι φαινομενικά ασήμαντο, έπαιρνε άλλες διαστάσεις στη σκέψη μου και με οδηγούσε σε άλλο βάθος εξέτασης. Έτσι άρχισα να να γράφω τις εμπειρίες μου πάνω σε θέματα που αφορούσαν κοινωνικά θέματα, να εκφράζω τα συναισθήματά μου, τους φόβους, τη λύπη αλλά και υπαρξιακούς προβληματισμούς. Επειδή από μικρός αγαπούσα την ποίηση, η γραφή μου ήθελα να παίρνει ποιητική μορφή.

 1. Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

Δεν νομίζω ότι η λογοτεχνική γραφή είναι θέμα συμβουλής. Κάποιος πρέπει να αισθάνεται την ανάγκη να γράψει. Αυτή η ανάγκη προκύπτει κύρια από τις καταστάσεις που βιώνει, όπως φιλοσοφικές ανησυχίες, κοινωνικά θέματα, αγώνες, αγωνίες, απογοητεύσεις, έρωτες κτλ. Όταν προβληματιστεί πραγματικά, η γραφή έρχεται και μας βρίσκει μόνη της. Αν όμως ο προβληματισμός δεν είναι γνήσιος και η γραφή είναι ένα μέσον για να ικανοποιήσει κάποιος αισθήματα ματαιοδοξίας και κόμπλεξ προβολής, τότε πράγματι θα τον συμβούλευα να αποφύγει τη γραφή γιατί είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

 1. Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

Προσπαθώ να υπηρετήσω την ποίηση. Στην πορεία μου αυτή έχω διαπιστώσει ότι αυτό δεν είναι απλή υπόθεση. Απαιτείται βαθιά μελέτη θεμάτων που αφορούν την ιστορική πορεία της ποίησης, τεχνοτροπίες που χρησιμοποιούνται, οι σύγχρονες τάσεις εξέλιξης της ποίησης. Μέσα σε όλα αυτά θα πρέπει να βρεις και τον δικό σου δρόμο. Αυτά απαιτούν αφοσίωση στο αντικείμενο της ποίησης.

Δεν γνωρίζω αν έχω τις ικανότητες να υπηρετήσω άλλο λογοτεχνικό είδος. Αν αποφάσιζα να υπηρετήσω άλλο λογοτεχνικό είδος αυτό θα έπρεπε να πάρει αρκετό χρόνο τον οποίο δεν νομίζω ότι έχω στη διάθεσή μου, επειδή η ζωή διαρκεί λίγο. Γεγονός όμως είναι ότι διαβάζω αρκετά λογοτεχνία και εκτιμώ βαθιά όλα τα λογοτεχνικά είδη.

 1. Σε ποιόν εκδοτικό οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί;

Δεν έχω εμπειρία από πολλούς εκδοτικούς οίκους αλλά μπορώ να πω τι περιμένω από ένα εκδοτικό οίκο για λογοτεχνία. Δεν θα πρέπει να είναι προσανατολισμένος αποκλειστικά στο κέρδος αλλά να αξιολογεί τα έργα προς δημοσίευση. Επίσης θα πρέπει να συμβάλλει, σε συνεργασία με τον συγγραφέα, στην εμφάνιση του βιβλίου.

 1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Στα γραφτά μου βρίσκονται αποτυπωμένες οι μύχιες σκέψεις μου πάνω σε πολλά θέματα. Ο λόγος που στη συνέχεια τις δημοσιεύω είναι επειδή  αναζητώ την επικοινωνία με άλλους συνανθρώπους σε ένα ανώτερο επίπεδο όπου ο καθένας κάνει τις προβολές του ανάλογα με τις εμπειρίες του. Το θέμα είναι αν ο αναγνώστης συμμετέχει σ’ αυτή την επικοινωνία. Αν συμμετέχει πιστεύω πως έχει εκπληρωθεί ο λόγος της δημοσίευσης. Πάνω σ’ αυτό το πλαίσιο νομίζω ότι η καλοπροαίρετη κριτική και η συμβουλή είναι καλοδεχούμενες. Η έννοια του «πελάτη» είναι εντελώς ξένη με την παραπάνω επικοινωνία.

Για συγγραφείς που η συγγραφή αποτελεί μέσο επιβίωσης είναι διαφορετικά. Για ένα τέτοιο συγγραφέα πιθανά να υπεισέρχεται και η έννοια του αναγνώστη – πελάτη και σ’ αυτό νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει κατανόηση. Όμως και αυτός ο συγγραφέας έχει υποχρέωση να κρατά το επίπεδο της επικοινωνίας με τον αναγνώστη σε υψηλό επίπεδο επειδή το βιβλίο είναι πνευματική τροφή και ως τέτοια οφείλει να μην δηλητηριάζεται.

 1. Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;

Όταν κάποιος ξεκινά να γράφει παρακινούμενος από ματαιοδοξία και εγωπάθεια, χωρίς να έχει τα απαραίτητα εφόδια, κινδυνεύει να γίνει κριτής των πάντων και να επιδιώκει με κάθε μέσον την αυτοπροβολή.  Έχω συναντήσει τέτοιους ανθρώπους, που επειδή αυτοβαφτίστηκαν ποιητές ή γενικότερα λογοτέχνες, κρίνουν τους πάντες καθήμενοι όμως επάνω σε σαθρό βάθρο. Δυστυχώς δεν καταλαβαίνουν την καλοπροαίρετη κριτική και την εκλαμβάνουν ως κακοπροαίρετη. Διακατέχονται δε από τέτοια υπεροψία που δεν διστάζουν ακόμα με μεγάλη ευκολία να κρίνουν ακόμη και νομπελίστες και να τους βγάζουν ανάξιους λόγου με αποτέλεσμα να αυτογελοιοποιούνται.

Ο λογοτέχνης πρέπει να είναι ταπεινός άνθρωπος. Να κοιτάζει τους ανθρώπους στα μάτια με καλοσύνη, αγάπη και κατανόηση, να προσπαθεί να φτάσει βαθιά στην ψυχή τους. Να προβληματίζεται με τα προβλήματα των άλλων και να έχει υψηλό αίσθημα ενσυναίσθησης. Ευτυχώς υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι στο χώρο της λογοτεχνίας, που αποτελούν τους φάρους αλλά δυστυχώς δεν είναι η πλειοψηφία.

 1. Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;

Είναι δύσκολο εγώ να βαθμολογήσω τον εαυτό μου. Αυτό το κάνουν υποχρεωτικά οι αναγνώστες. Σίγουρα και αυτοί δεν συμφωνούν μεταξύ τους στη βαθμολογία. Και βέβαια, άλλη αξία έχει η βαθμολόγηση ενός ειδικού πάνω στη λογοτεχνία. Αν όμως επιμένεται να αυτοβαθμολογηθώ θα κατέτασσα τον εαυτό μου πολύ χαμηλά (π.χ. μεταξύ 4 και 5 με άριστα το 10). Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά από το άριστα, τόσο αυξάνεται το περιθώριο για βελτίωση.

 1. Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Η γνώμη μου είναι ότι οι γνήσιοι λογοτέχνες έχουν αυξημένο αρκετά την ενσυναίσθηση και επομένως γράφουν από εσωτερική αναγκαιότητα. Πιστεύω ότι έτσι μόνο μπορούν να προκύψουν αξιόλογα λογοτεχνικά έργα. Ένα αξιόλογο έργο εκτιμάται από τους αναγνώστες και από αυτούς μπορεί να προκύψουν η δόξα και ενδεχομένως και χρήματα.

 1. Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών;

Δεν γνωρίζω πολλούς ομότεχνους για να μπορώ να εκτιμήσω αν είμαι συμπαθής. Από διάφορους ποιητικούς διαγωνισμούς έχω αποκτήσει κάποιες αξιόλογες γνωριμίες όπου έχω την εντύπωση ότι μάλλον με συμπαθούν λογοτεχνικά. Βέβαια πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι πολλές φορές, προκειμένου να μην στενοχωρηθεί ο λογοτέχνης, δεν εκφραζόμαστε αρνητικά για το έργο του. Όμως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η εκτίμηση που κάνουμε για ένα έργο είναι πάντα υποκειμενική. Δηλαδή αν κάποιος δεν γράφει παρόμοια με κάποιον άλλο, υπάρχει η τάση να υποτιμά το έργο του. Αυτό είναι ένα λάθος που θα πρέπει να μας κάνει πολύ προσεκτικούς. Βέβαια υπάρχουν και οι κακοπροαίρετοι οι οποία ηδονίζονται να κατηγορούν όλους τους άλλους γιατί έτσι νομίζουν ότι αναβαθμίζονται οι ίδιοι.

 1. Ανέφερε τρείς χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρείς για τους οποίους όχι.
 • Είμαι ειλικρινής αλλά, μερικές φορές αν η ειλικρίνειά μου πρόκειται να στεναχωρήσει, δεν αναφέρω όλη την αλήθεια.
 • Προσπαθώ να είμαι φιλικός και στα άτομα που δεν είναι φίλοι μου.
 • Μου αρέσει να «ονειρεύομαι».

 

 • Δεν είμαι ετοιμόλογος. Αυτό εκλαμβάνεται μερικές φορές ως δειλία να εκφράσω την γνώμη μου.
 • Είμαι ακατάστατος όταν βρίσκομαι σε άσχημη συναισθηματική κατάσταση.
 • Δεν πηγαίνω στο «καφενείο» και δεν κάνω εύκολα γνωριμίες. Αυτό με κρατά μακριά από την ωμή πραγματικότητα.

 

Αν είσαι λογοτέχνης, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου