“…το βιβλίο ως κατάθεση ψυχής δεν μπορεί να μπει στην ίδια μοίρα με ένα οποιοδήποτε άλλο προϊόν…” – Μήνα Μητροπούλου

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η ποιήτρια-συγγραφέας Μήνα Μητροπούλου την οποία και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική της συνέντευξη!   Ερωτηματολόγιο για Λογοτέχνες Γιατί γράφεις; Η συγγραφή είναι για ‘μένα τρόπος έκφρασης. Γράφω για να εκφράσω τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου. Γράφω για να επικοινωνήσω τις […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η ποιήτρια-συγγραφέας Μήνα Μητροπούλου την οποία και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική της συνέντευξη!

 

Ερωτηματολόγιο για Λογοτέχνες

Γιατί γράφεις;

Η συγγραφή είναι για ‘μένα τρόπος έκφρασης. Γράφω για να εκφράσω τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου. Γράφω για να επικοινωνήσω τις ιδέες μου και τον τρόπο που βλέπω και αντιλαμβάνομαι τον κόσμο γύρω μου. Είναι για ‘μενα μια βαθιά ανάγκη που με σπρώχνει να γράψω αλλά και μια μορφή λύτρωσης και ελευθερίας.

Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφεύγει;

Δεν νομίζω ότι θα συμβούλευα κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής ούτε όμως και θα αποθάρρυνα κάποιον που θα εξέφραζε την επιθυμία να γίνει. Πιστεύω ότι η συγγραφή είναι μια ανάγκη που σε κάποιους ανθρώπους είναι υπαρκτή και άρα ότι και να τους πεις όσο και να τους αποθαρρύνεις αυτοί θα συνεχίσουν να γράφουν. Από την άλλη πλευρά αν κάποιος δεν αισθάνεται αυτήν την ανάγκη να του «χτυπάει την πόρτα» όσο και να τον παροτρύνεις να γράψει δεν πρόκειται να ευοδωθούν οι ενέργειες σου.

Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

Τα είδη γραφής τα οποία αγαπώ να υπηρετώ είναι η ποίηση και η συγγραφή παιδικών βιβλίων με τα οποία ασχολούμαι κυρίως. Μου αρέσει επίσης και το μυθιστόρημα αν και δεν έχω ασχοληθεί πολύ με αυτό. Το είδος που νομίζω δύσκολα θα έμπαινα στην διαδικασία να ασχοληθώ είναι το δοκίμιο. Θεωρώ ότι δεν μου ταιριάζει ως τρόπος γραφής.

Τι είναι για σένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

 Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν είδα τους αναγνώστες μου μόνο ως πελάτες, ή μόνο ως κριτές ή μόνο ως συμβουλάτορες. Αν το δεις καθαρά οικονομικά είναι πράγματι πελάτες όμως το βιβλίο ως κατάθεση ψυχής δεν μπορεί να μπει στην ίδια μοίρα με ένα οποιοδήποτε άλλο προϊόν που πουλιέται κι αγοράζεται γι’ αυτόν το λόγο δεν μπορώ να δω τους αναγνώστες μου καθαρά ως πελάτες. Από την άλλη ούτε και ο όρος «κριτής» είναι θεωρώ δόκιμος κατά την δική μου άποψη με την έννοια ότι δεν γράφω αυτά που γράφω για να με αποδεχτούν ή να με αναγνωρίσουν αλλά για να εκφράσω μια εσωτερική μου ανάγκη οπότε η οποιαδήποτε κριτική καλή ή κακή είναι απλά μια άποψη. Τέλος, οι αναγνώστες μου δεν μπαίνουν συνήθως στην  λογική να με συμβουλεύσουν  διότι οι περισσότεροι είναι αναγνώστες και όχι συγγραφείς οπότε δεν μπορούν να δώσουν συμβουλή για κάτι που δεν γνωρίζουν εκ των έσω.

Τι εικόνα πιστεύεις πως έχουν για εσένα οι αναγνώστες; Ισχύει;

Χωρίς να μπορώ να απαντήσω με βεβαιότητα στο συγκεκριμένο ερώτημα διότι αφορά τις σκέψεις άλλων ανθρώπων θα προσπαθήσω να σας απαντήσω. Για τους αναγνώστες η εικόνα ενός συγγραφέα και ιδιαίτερα ενός ποιητή είναι συνήθως η εικόνα ενός υπερβολικά ρομαντικού ανθρώπου. Θεωρώ λοιπόν ότι οι αναγνώστες μου θα έχουν στο μυαλό τους μια υπερβολικά ρομαντική συγγραφέα- ποιήτρια που μάλλον πετάει στα σύννεφα. Αν ισχύει κάτι τέτοιο μάλλον λανθάνουν. Δεν είμαι από τους ανθρώπους που πετούν στα σύννεφα διότι αντιμετωπίζω καθημερινά τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι μας καθώς εκτός από συγγραφέας και ποιήτρια είμαι και μια εργαζόμενη μητέρα. Ως προς τον χαρακτηρισμό ρομαντική εκεί ίσως και να έχουν ένα δίκιο χωρίς όμως ο ρομαντισμός να με κάνει να είμαι τελείως εκτός πραγματικότητας.

Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;

Αυτό που με ενοχλεί είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι δεν ασχολούνται με την ποίηση γιατί θεωρείται μη εμπορική. Από την άλλη πλευρά αυτό που μου αρέσει και δεν θα ήθελα με τίποτα να αλλάξει είναι το γεγονός ότι παρά την αρνητική αυτή κατάσταση που επικρατεί οι ποιητές και οι άνθρωποι που αγαπούν την ποίηση δεν το βάζουν κάτω και προσπαθούν να την υπερασπιστούν με κάθε τρόπο. Κάθε χρόνο βλέπω να γίνονται πάρα πολλοί ποιητικοί διαγωνισμοί στους οποίους λαμβάνουν μέρος πλήθος ποιητών από κάθε γωνιά της γης. Οι διαγωνισμοί αυτοί αναδεικνύουν κατά την άποψη μου την ποίηση και προσπαθούν να την φέρουν στο προσκήνιο και να την εξυμνήσουν.

Ποιά λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;

Η  ερώτηση που δεν μου αρέσει να μου κάνουν είναι το γιατί έγραψα το κάθε ποίημα μου ή γιατί χρησιμοποίησα την κάθε λέξη. Δηλαδή δεν μου αρέσει όταν κάποιος θέλει να του αναλύσω το ποίημα μου στίχο- στίχο ή λέξη-λέξη. Θεωρώ ότι η ποίηση δεν είναι για να την αναλύουμε γιατί στο δικό μου το μυαλό αυτό θα έμοιαζε σαν να παίρναμε ένα όμορφο σπίτι και να αρχίζαμε να το διαλύουμε απλά και μόνο για να πούμε πόσο όμορφο είναι το κάθε του τούβλο!

Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Όσον αφορά τους ομότεχνούς μου ποιητές είναι μάλλον αστείο να μιλάμε για χρήμα! Δόξα ίσως να αποκτήσουμε πεθαίνοντας δεν ξέρω! Άρα μάλλον κάποια εσωτερική ανάγκη μας σπρώχνει να γράψουμε.

Ανέφερε τρείς χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανη και άλλους τρείς για τους οποίους όχι.

Δεν αισθάνομαι υπερήφανη που είμαι παρορμητική, εγωίστρια και κυκλοθυμική.

Όμως αισθάνομαι υπερήφανη που είμαι ειλικρινής, ευαίσθητη και εργατική

Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;

 Το ομορφότερο όνειρο σε σχέση με την λογοτεχνική μου πορεία (δεν βλέπω την συγγραφή ως καριέρα)  που εν μέρει έχει πραγματοποιηθεί αλλά προσδοκώ να συμβεί σε μεγαλύτερη κλίμακα στο μέλλον είναι να συναντώ ανθρώπους που έχουν διαβάσει έργα μου και να μου λένε ότι τους άγγιξαν. Χειρότερο εφιάλτη σε σχέση με την λογοτεχνική μου πορεία δεν έχω. Ακόμα κι αν κάποιος ή και όλος ο λογοτεχνικός κόσμος μου πει ότι τα κείμενα μου είναι για τα σκουπίδια εγώ θα συνεχίσω να γράφω. Είναι μέσα μου βαθιά ριζωμένη η ανάγκη να γράφω όποτε τίποτα και κανείς δεν μπορεί να με αποθαρρύνει!

Σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφή αυτή συνέντευξη.

Μήνα Μητροπούλου

Ποιήτρια- συγγραφέας.

 

Αν είσαι λογοτέχνης, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

 

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

 

 

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου