(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)
Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Λένα Μαυρουδή Μούλιου, την οποία και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική της συνέντευξη!
Βιογραφικό
Η Λένα Μαυρουδή Μούλιου γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι παντρεμένη με παιδιά και εγγόνια.
Συνταξιούχος δασκάλα πιάνου, Πτυχιούχος και Συνθέτις του Εθνικού Ωδείου Αθηνών (Μανόλης Καλομοίρης).
Έγραψε πολλή ορχηστική μουσική και πάρα πολλά τραγούδια.
Σαν ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ έχει πλούσιο έργο. Έγραψε (και συνεχίζει να γράφει) είκοσι βιβλία όπως: Αφηγήματα, Μυθιστορήματα, Νουβέλες, Συλλογές διηγημάτων και ποιήματα.
Έχει διακριθεί σε πάρα πολλούς διαγωνισμούς με ΑΡΙΣΤΕΙΑ, ΒΡΑΒΕΙΑ, ΕΠΑΙΝΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ.
Συμμετέχει επίσης σε πάρα πολλές συλλογικές εκδόσεις έντυπες και ηλεκτρονικές.
ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ’’ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ’’ εξέδωσαν τη συλλογή διηγημάτων ‘’Η ΠΟΡΤΑ ΣΤΑ ΔΕΞΙΑ,’’ Την δεύτερη συλλογή διηγημάτων ‘’ΥΔΡΟΧΟΟΣ ΜΕ ΣΚΟΡΠΙΟ,’’ το μυθιστόρημα ‘’ΥΠΟΨΙΕΣ,’’ την Τριλογία ’’ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ’’, και υπό έκδοση η Τρίτη συλλογή διηγημάτων ‘’ΆΡΩΜΑ ΜΠΛΑΖΕ’’ από τις εκδόσεις ΠΝΟΕΣ οι οποίες εξέδωσαν τα μυθιστορήματα ‘’Η ΒΙΛΑ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ’’Α’ μέρος , και ‘’ΜΑΡΙ-ΝΑ’’ Β’ μέρος, ‘’ ΠΛΑΓΙΑ’’.Και άλλα βιβλία της βρίσκονται υπό έκδοση.
Συνεργάζεται με πολλά περιοδικά έντυπα και ηλεκτρονικά και πολλές σελίδες.
Ερωτηματολόγιο για Λογοτέχνες
1)Ποιον συγγραφέα ή ποιητή θα ήθελες να συναντήσεις;
Πολύ θα ήθελα να συναντήσω την ποιήτρια ΚΙΚΗ ΔΗΜΟΥΛΑ.
Αν και έχω παρακολουθήσει πολλές τηλεοπτικές συνεντεύξεις της, θα ήθελα να διαπιστώσω κοιτάζοντάς την στα μάτια, αν αυτά τα ωραία και ανεπανάληπτα που λέει σε στυλ αποφθέγματος, για την Αγάπη τον Έρωτα, τη ζωή, τα βάσανα, τα πιστεύει απόλυτα, ή είναι λογοτεχνικά πυροτεχνήματα. Όταν κάποιον τον κοιτάς στα μάτια, όσο καλός ηθοποιός και να είναι, δεν μπορεί να σε ξεγελάσει.
2)Το είδος γραφής που υπηρετείς σε εκφράζει απόλυτα; Θα μπορούσες να πειραματιστείς γράφοντας κάτι διαφορετικό και αν ΝΑΙ, τι θα ήθελες να δοκιμάσεις;
Τι εννοείτε ‘’είδος γραφής;’’ Το στυλ μήπως, το ύφος; Ή το Λογοτεχνικό είδος, όπως π.χ. αστυνομικό, επιστημονικής φαντασίας , ερωτικό, χιουμοριστικό κτλ κτλ.;
Αν αναφέρεστε στην πρώτη περίπτωση, θα μού επιτρέψετε να πω ότι το στυλ δεν αλλάζει, είναι αυτό που χαρακτηρίζει τον γράφοντα. Μέσα σε εκατό κείμενα διαφόρων συγγραφέων θα τον αναγνωρίσεις, αυτό δε, θεωρώ, ότι είναι επιτυχία.
Στη δεύτερη περίπτωση, προσωπικά κλίνω προς το χιουμοριστικό, αν και δεν μού αρέσει να περιορίζομαι. Λατρεύω την ποικιλία, που είναι εχθρός της ανίας. Απεχθάνομαι την θάνατο λαγνεία, την μουρτζούφλα και τα ερωτικά αχ και βαχ, τύπου Άρλεκιν, που διαβάζοντας 5-10 από δαύτα, είναι σαν να τα διάβασες όλα.
3)Ποια θεωρείς την πιο ξεχωριστή στιγμή στην λογοτεχνική σου διαδρομή ως τώρα;
Φυσικά όταν εκδόθηκε το πρώτο μου βιβλίο, η πρώτη μου συλλογή διηγημάτων τόσο σε μορφή ebook, όσο και έντυπη. Είναι απίστευτα ωραίο συναίσθημα και όχι βέβαια μόνον αυτό της 1ης φοράς. Δεν είναι κοινοτοπία να πω, ότι την κάθε φορά νιώθεις αυτήν την ασύγκριτη ικανοποίηση.
4)Ποια είναι η γνώμη σου για τους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς;
Μου αρέσουν οι διαγωνισμοί. Εκτός του ότι δοκιμάζει κανείς τις δυνάμεις του, να δει δηλαδή αν αυτά που γράφει έχουν απήχηση πρώτα στα λίγα άτομα της κριτικής επιτροπής που κατά κανόνα έχουν εμπειρία στο Χώρο, σε κρίνουν αμερόληπτα αφού δεν σε γνωρίζουν και στην τελική συμμετέχεις σε ένα δρώμενο που αν τύχει και επαινεθεί η χαρά μεγάλη, άσε που πλουτίζει και το βιογραφικό σου. Ένας ανταγωνισμός πνευματικός. Ναι μου αρέσουν.
5)Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να το αποφύγει;
Σαφώς και δεν θα συμβούλευα κάποιον να γίνει ποιητής, όντας άσχετος και μην έχοντας την θεία φλόγα μέσα του και το ταλέντο. Νομίζω, ποιητής ΓΕΝΝΙΕΣΑΙ δεν γίνεσαι. Και στο τέλος τέλος, ποιος μπορεί να συμβουλεύσει τον συνάνθρωπό του να γίνει ή να μην γίνει κάτι. Το πολύ πολύ να ανακαλύψει στον άλλο μία φλέβα, που με την δική του εμπειρία θα βοηθήσει να αξιοποιηθεί. Αυτό ναι.
6)Πιστεύεις ότι οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και τη δόξα;
Επιτρέψτε μου να πω ότι δεν μού αρέσει να λέω ότι γράφω από εσωτερική ανάγκη γιατί στην τελική και τι τον ενδιαφέρει τον αναγνώστη η δική μου εσωτερική ανάγκη; Γράφω, όταν νομίζω ότι έχω κάτι να πω περνώντας το μέσα από τη γραφή μου. Τώρα, αν αυτό το κάτι το βρει ο αναγνώστης ενδιαφέρον, τότε αξίζει και ο κόπος να μουτζουρώνω τα χαρτιά μου.
7)Σε ποιον εκδοτικό Οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί;
Ο καθένας από εμάς θέλει το βιβλίο του να εκδίδεται από έναν σοβαρό μερακλή εκδοτικό που εκτός από το κέρδος του θα αγαπήσει το πόνημα που του εμπιστεύτηκες, θα το προωθήσει και δεν θα το εγκαταλείψει στην τύχη του να σκονίζεται πάνω στα ράφια ονομαστού έστω Βιβλιοπωλείου, έχοντας ικανοποιήσει την όποια ματαιοδοξία του συγγραφέα.
8)Τι είναι για σένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές, ή συμβουλάτορες;
Δύο τα σκέλη της συγγραφής. Η γραφή αυτή καθ’ εαυτή και ο αναγνώστης. Αυτός είναι ο κριτής και χωρίς να μοιράσω το γραπτό μου μαζί του το γραπτό απλά δεν υπάρχει. Τι να το κάνω αν είναι αριστούργημα μεν αλλά κλεισμένο σε σκονισμένα ανήλιαγα συρτάρια; Είναι ένα θησαυρός παραχωμένος στη γη όπου δεν πρόκειται ποτέ να καρποφορήσει. Το γραπτό χρειάζεται τον ήλιο του και αυτός είναι ο αναγνώστης.
9)Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξεις στον λογοτεχνικό Χώρο; Τι σού αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;
Με ενοχλούν οι ‘’παρουσιάσεις,’’ που κακά τα ψέματα, είναι ο μοναδικός τρόπος να πουλήσεις το βιβλίο σου. Αγωνίζεσαι για καιρό να ‘’κλείσεις‘ ’Χώρο, δηλώνουν συμμετοχή στο δρώμενο οι διαδικτυακοί σου φίλοι, και από αυτούς που είχες υπολογίσει να σε τιμήσουν το κάνουν ελάχιστοι και ακόμη λιγότεροι αυτοί που θα αγοράσουν το βιβλίο!
Είναι και εκείνοι οι φίλοι που σού δηλώνουν ότι θα το αγοράσουν το βιβλίο σου από το βιβλιοπωλείο, πράγμα που ουδέποτε κάνουν και εσύ το ξέρεις αυτό καλύτερα από τον καθένα.
10)Και η ώρα σου να ανταποδώσεις την ιερή εξέταση που πέρασες από αυτήν την ανακριτική συνέντευξη. Κάνε μια δική σου λογοτεχνική ερώτηση ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!
Θα ήθελα να μού πεις με ειλικρίνεια αν τα όσα έγραψα απηχούν και την δική σου άποψη, αν όχι απόλυτα, σε ποιον πάνω κάτω βαθμό…
Ευχαριστώ.
Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Σ’ ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική σου συνέντευξη συγγραφέα μας Λένα Μαυρουδή Μούλιου,γιατί με ενδιαφέρει πραγματικά η ειλικρινής άποψη του εκάστοτε δημιουργού αλλά και αναγνώστη που συμμετέχει με τον δικό του ρόλο στον λογοτεχνικό χώρο που υπηρετούμε!
Σχετικά με την ταύτιση απόψεων, η αλήθεια του καθενός θεωρώ πως είναι υποκειμενική και δεν υπόκειται από μέρους μου ποτέ σε κριτική. Κι αυτό, γιατί όπως είναι φυσικό, οτιδήποτε καταθέτουμε πηγάζει και διαμορφώνεται πάντοτε από τα προσωπικά μας βιώματα.
Έτσι, δε μπορώ να ορίσω με καθαρό ποσοστό το βαθμό ταύτισης απόψεων. Γιατί ακόμη και στις απαντήσεις που μπορεί σε πρώτη φάση να συμφωνώ, βρήκα μέσα τους και κάποιες αναφορές που με βρίσκουν αντίθετο, καθώς δεν έχουμε βιώσει με τον ίδιο τρόπο μια συγκεκριμένη κατάσταση. Το ίδιο βεβαίως υπάρχει και στην αντίθετη περίπτωση, όπου διαφωνώ με μια απάντηση,μα συμφωνώ σε δευτερεύοντα στοιχεία.
Πάντα αυθόρμητη, δημιουργική και εμπνευσμένη σου εύχομαι συγγραφέα μου!
Αν είσαι λογοτέχνης, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!
Για να σας αποσταλεί το ερωτηματολόγιο επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.
Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!
Με όλη μου τη θετική ενέργεια
Θεόφιλος Γιαννόπουλος
Είναι η δεύτερη φορά που δίνω μια συνέντευξη σε σένα, τη χάρηκα και σ’ ευχαριστώ αγαπητέ Θεόφιλε. Καλή συνέχεια και καλό υπόλοιπο Καλοκαιριού. Χαιρετίσματα στην αγαπημένη μου συμπρωτεύουσα