(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος)
Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Παρασκευή-Χριστίνα Αντωνίου!
Η Παρασκευή-Χριστίνα Αντωνίου κατοικεί στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας. Αγαπάει τη λογοτεχνία και ασχολείται με τη συγγραφή τα τελευταία χρόνια. Έργα της έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογές διηγημάτων όπως “Παιχνίδια του θρόνου στο Βυζάντιο” εκδόσεις i-write, “Χωρίς οξυγόνο” εκδόσεις Γράφημα, “Συλλογή διηγημάτων της Ένωσης λογοτεχνών βορείου Ελλάδος”. Άλλα διηγήματά της έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και ηλεκτρονικά περιοδικά. Η νουβέλα της “Ο Γρίφος της Θεσσαλονίκης” τιμήθηκε με το Α’ Βραβείο νουβέλας στο διαγωνισμό «Ένα βιβλίο για τη Θεσσαλονίκη» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εντύποις.
Email επικοινωνίας: [email protected]
Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς
Ποιον συγγραφέα ή ποιητή θα ήθελες να συναντήσεις;
Μια κορυφαία πνευματική προσωπικότητα που θα ήθελα να συναντήσω θα ήταν ο ποιητής και λογοτέχνης Χαλίλ Γκιμπράν λόγω της ικανότητάς του να μεταμορφώνει την αλήθεια σε ποίηση.
Ανέφερε ένα απόσπασμα 1-4 σειρών από βιβλίο ή λεγόμενα του αγαπημένου σου ομότεχνου λογοτέχνη.
Τα παιδιά σας δεν είναι δικά σας παιδιά. Είναι οι γιοι και οι κόρες του πόθου της Ζωής για τον εαυτό της. Έρχονται μέσα από εσάς, μα δεν έρχονται από εσάς. Και παρότι είναι μαζί σας δεν σας ανήκουν. Μπορείτε να πασχίζετε να τους μοιάσετε, αλλά μην επιδιώξετε να τα κάνετε να σας μοιάσουν. Γιατί η ζωή δεν οπισθοχωρεί ούτε καθυστερεί στο χθες.
Εκδόσεις Πατάκη-Ο Προφήτης-Χαλίλ Γκιμπράν
Το είδος γραφής που υπηρετείς σε εκφράζει απόλυτα; Θα μπορούσες να πειραματιστείς γράφοντας κάτι διαφορετικό, κι αν ναι τι θα ήθελες να δοκιμάσεις;
Μέχρι στιγμής τα λογοτεχνικά είδη με τα οποία έχω ασχοληθεί είναι το διήγημα, η νουβέλα και το παραμύθι. Μου αρέσει να πειραματίζομαι και να καταπιάνομαι με διαφορετικά είδη καθώς το καθένα έχει ξεχωριστά στοιχεία τα οποία πρέπει ένας συγγραφέας να ξεκλειδώσει και να μπορέσει να τα αποδώσει με επιτυχία. Το επόμενο λογοτεχνικό είδος με το οποίο θα ασχοληθώ θα είναι το μυθιστόρημα.
Ποια θεωρείς την πιο ξεχωριστή στιγμή στη λογοτεχνική σου διαδρομή ως τώρα;
Αναμφισβήτητα η πιο ξεχωριστή στιγμή στη λογοτεχνική μου διαδρομή ως τώρα είναι η έκδοση του βιβλίου μου “Ο Γρίφος της Θεσσαλονίκης” από τις εκδόσεις Εντύποις το οποίο διακρίθηκε και έλαβε το Α’ Βραβείο νουβέλας στο λογοτεχνικό διαγωνισμό «Ένα βιβλίο για τη Θεσσαλονίκη».
Για ποια λογοτεχνική εμπειρία αγωνίζεσαι την οποία και προσδοκάς να ζήσεις στο μέλλον;
Η προσδοκία μου είναι να συνεχίσω να είμαι δημιουργική και να μπορώ να μετουσιώνω την έμπνευσή μου σε έργα τα οποία θα μεταφέρονται στο αναγνωστικό κοινό.
Ποια είναι η γνώμη σου για τους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς;
Ένας λογοτεχνικός διαγωνισμός μπορεί να αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για να παρουσιάσουν τα έργα τους νέοι συγγραφείς, να εκφραστούν δημιουργικά να αναδείξουν το συγγραφικό τους ταλέντο.
Γιατί γράφεις;
Θεωρώ ότι η συγγραφή αποτελεί μία από τους σημαντικότερες διεξόδους έκφρασης των σκέψεων, των ιδεών και των συναισθημάτων μας. Ανέκαθεν είχα μια προτίμηση στη γραπτή έκφραση και το γεγονός ότι πλέον αυτά τα οποία γράφω βρίσκουν ευρύτερη αποδοχή και θετική ανταπόκριση από το αναγνωστικό κοινό με χαροποιεί ιδιαίτερα και με παροτρύνει να συνεχίσω να το κάνω.
Για ποιου λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;
Σε αυτή την ερώτηση θα δανειστώ κάτι από τον Τσάρλς Μπουκόφσκι ο οποίος είπε:
Ώστε θες να γίνεις συγγραφέας; Μην το κάνεις.
Αν δεν εκτοξεύεται απ΄ την ψυχή σου σαν πύραυλος,
Ας το καλύτερα.
Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;
Πιστεύω ότι κάθε συγγραφέας ο οποίος σέβεται πρώτα από όλα τον εαυτό του γράφει πρωτίστως από εσωτερική ανάγκη. Ούτως ή άλλως θεωρώ ότι στην Ελλάδα είναι δύσκολο όχι μόνο να πλουτίσει κάποιος από τη συγγραφή αλλά ακόμα και να βιοποριστεί από αυτό. Παρόλα αυτά σίγουρα κάθε συγγραφέας επιθυμεί τα έργα του να έχουν μεγάλη απήχηση και αποδοχή από το αναγνωστικό κοινό.
Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρο που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;
Αναμφίβολα ο χειρότερος εφιάλτης για έναν συγγραφέα δεν είναι άλλος από την έλλειψη έμπνευσης. Ευελπιστώ να μην το αντιμετωπίσω ποτέ. Όσον αφορά το ομορφότερο όνειρό μου είναι να συνεχίσω να γράφω και να δημιουργώ ιστορίες οι οποίες θα μιλούν στις καρδιές των αναγνωστών και θα τους ταξιδεύουν μαγικά στον κόσμο των ηρώων μου.
Αν είσαι συγγραφέας ή αναγνώστης , τότε σε καλούμε σε μια λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!
Για να σας αποσταλεί το ερωτηματολόγιο επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας» ή «Αναγνώστης», ανάλογα με την ιδιότητά σας.
Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!
Με όλη τη θετική μου ενέργεια
Θεόφιλος Γιαννόπουλος
Σημαντική σημείωση: Οι απαντήσεις στις συνεντεύξεις των συγγραφέων και των αναγνωστών δίνονται με το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά τις προσωπικές σκέψεις του εκάστοτε συμμετέχοντα. Ο υπεύθυνος της στήλης και η ιστοσελίδα tovivlio.net δε φέρουν καμία νομική ευθύνη.
0 Σχόλια