Το ΟΧΙ των Χριστουγέννων

28.12.2015

 xmas_presents

Τα μικρά ξωτικά μαζεύτηκαν απορημένα και ανήσυχα έξω από το εργοστάσιο του Άγιου Βασίλη. Ένα χρόνο πάλεψαν για αυτά τα παιχνίδια με κόπο, χαρά και φαντασία. Αλλά βλέπεις Τρόικες, Δντ, μνημόνια και λοιποί τους βάζανε συνεχώς τρικλοποδιές εδώ και χρόνια και κλείσανε τελικά το εργοστάσιό τους και αδύνατον να προχωρήσει πια το καθιερωμένο πρόγραμμα του Άγιου Βασίλη.

Είχαν περάσει πλέον αρκετές μέρες που λεωφορεία τραμ και λοιπά δεν πηγαίνανε καν στην Καισάρεια και τα ταρανδάκια δεν κουνούσαν τα ελκηθράκια έτσι άφαγα και κουρασμένα όπως ήταν μετά από μια εξαντλητική προσπάθεια να ανυψωθούν στον γκρίζο ουρανό, απλήρωτα καιρό με ένα σωρό μειώσεις. Τα μικρά ξωτικάκια περπατάγανε δρόμους και δρόμους κάθε μέρα για το εργοστάσιο, να προλάβουν να φτιάξουν όλα τα παιχνίδια να γεμίσει και να ξαναγεμίσει ο μαγικός ο σάκος. Φόροι, χαράτσια και ό,τι άλλο ήταν της μοδός, τους κάνανε να χάσουν τον ύπνο τους και τη διάθεσή τους για οποιαδήποτε δημιουργία.

Σήμερα λοιπόν το βρήκανε κλειστό το εργοστάσιό τους. Με μία από τις ωραίες ταμπέλες που αποκτήσανε πολλά εργοστάσια τελευταίως. Κλειστό λόγω πτώχευσης και σε μια γωνία ένας κόκκινος σκούφος πεταμένος στο πεζοδρόμιο και ένας σκυφτός γεράκος με τα χέρια στο πρόσωπο καθισμένος στο δρόμο, βυθισμένος στις σκέψεις του, δε μπορούσε να πάρει ανάσα. Το κόκκινο παντελόνι του έχει μαυρίσει, πάλεψε να μην τους αφήσει να το κλείσουν. Γύρω του τα ξωτικά εκείνης της βάρδιας με μουτρωμένα τα κεφαλάκια τους, του κρατάνε τους ώμους χωρίς να μιλάνε.

Ένα καινούριο ολόμαυρο μνημόνιο λέει, τους διέλυσε το σπιτικό τους και εκείνες οι πράσινες, οι κόκκινες και οι μπλε σημαίες από όλους εκείνους που τις ψήφιζαν, τους φάγανε τα λεφτά και χαθήκανε τα υλικά και κατέβηκε ο γενικός στις μηχανές τους. Απλήρωτοι μισθοί, απλήρωτοι και οι μακρινοί προμηθευτές, απλήρωτοι όλοι και οι τσέπες του γεράκου γυρισμένες ανάποδα προς τα έξω, μαρτυρούν την καινούρια φτώχεια.

Τα ξωτικάκια της επόμενης βάρδιας πλησιάζουν στο εργοστάσιο και βλέπουνε την κατσουφιασμένη παρέα και την ταμπέλα και πετάνε τα πράγματά τους κάτω. Οργή... Θυμός! Τότε ένα από δαύτα ανέβηκε στο πιο ψηλό σημείο και έβαλε τα χέρια του πλάι στο στόμα του δεξιά και αριστερά και φώναξε «Ε ΟΧΙ! ΔΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ!» Όλοι γυρίσανε να το κοιτάξουν και τότε ένα άλλο από την παρέα σηκώθηκε και άπλωσε ένα χέρι στο χέρι του και του είπε «ΟΧΙ ΔΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ!». Το ένα ακολούθησε το άλλο και ξαφνικά γίνανε τόσα πολλά ετούτα τα «ΟΧΙ» και ξαφνιάστηκαν ακόμα και τα ίδια και ήρθαν και τα άλλα ξωτικά της επόμενης βάρδιας και ο χώρος γέμισε από αμέτρητα ΟΧΙ και η αλυσίδα που έκλεινε το εργοστάσιο έσπασε εύκολα και ο σκυφτός γεράκος σηκώθηκε όρθιος και φώναξε ένα μεγάλο «ΕΜΠΡΟΣ ας αρχίσουν οι μηχανές!» και ανέβασαν γενικό και άρχισαν οι γνώριμες φασαρίες.

Οι προμηθευτές μάθανε πως άνοιξε ξανά το εργοστάσιο σε πείσμα των καιρών αλλά και των υπαλλήλων του και ήρθανε από κοντά με πράγματα, κάνανε νέες συμφωνίες, μειώσανε τιμές και μπήκανε και εκείνοι στο εργοστάσιο να δουλέψουν. Ο ένας βοηθούσε τον άλλον και το εργοστάσιο άρχισε να δουλεύει κανονικά. Τα ξωτικά κάνανε διπλές και τριπλές βάρδιες, ακούραστα, ακόμα και οι τάρανδοι στο ΟΧΙ αυτό πηγαινοερχόντουσαν στα σπίτια τους για να τους βοηθάνε στις μετακινήσεις.

Η Αγιο-Βασίλαινα οργάνωσε το κέτερινγκ του εργοστασίου δίνοντας πού και πού καμιά στο χέρι του άντρα της που ερχόταν και για δεύτερη μερίδα. «Δουλειά» του έλεγε τρυφερά «δουλειά κι υπομονή, να τους νικήσουμε όλους αυτούς» και τον παρακινούσε να συνεχίσει. Ήρθανε κάποιοι να το κλείσουνε και πάλι, αλλά τελικά όταν τα ξωτικά μπήκανε στη σειρά για να το προστατέψουν, ήταν περισσότερα από όλους τους άλλους. Ξαφνικά δε νιώθανε και τόσο λίγα, αλλά πολύ περισσότερα! Το εργοστάσιο έφτιαξε χιλιάδες παιχνίδια σε πείσμα πολλών, για όλα τα παιδιά του κόσμου.

«Κανείς δε μπορεί να αφήσει παιδάκια χωρίς τη χαρά των Χριστουγέννων» λέγανε και δουλεύανε κι άλλο. «Μειώσεις, απεργίες, καταλήψεις, εφεδρείες, χαράτσια, φόροι, απολύσεις, δντ και μνημόνια, δε θα κερδίσει κανείς, δε θα μας φάει κανείς! Εμείς το ανοίγουμε το εργοστάσιο, εμείς μόνο το κλείνουμε!» Τάγκα Τούγκα οι μηχανές, φτιάξανε όλα τα παιχνίδια του σάκου και ο Άγιος Βασίλης με τη φρεσκοπλυμένη κατακόκκινη στολή του, ξυρίζεται, φρεσκαρίζεται, βάζει κολόνιες και χαϊδεύει το φρεσκοφτιαγμένο του μούσι και χαμογελάει κοιτάζοντας το εργοστάσιο και τα μικρά του ξωτικά.

 «Παραλίγο να νικηθώ...» ψιθυρίζει. «Παραλίγο να με κάνουν να πιστέψω ότι δε μπορώ! Παραλίγο να στερηθώ και να στερήσω...» μονολόγησε. Κοιτάζει τα γράμματα των παιδιών φίλων του στη μεγάλη του αποθήκη και αντιστοιχίζει τα νέα δώρα. Είναι έτοιμος να ταξιδέψει πια. Το έλκηθρο τον κοιτάζει γυαλιστερό. Οι τάρανδοι περιμένουν με αγωνία. Τα ξωτικά στη σειρά όλα χαμογελούν.

«Κι αυτά τα Χριστούγεννα πρέπει και θα είναι μαγικά!» τους φωνάζει και χαμογελάει ηχηρά.

«...όπως μαγική είναι και η κάθε μορφή επανάστασης...» λέει καθώς απογειώνεται στον ουρανό. «Κάποια ΟΧΙ μικρά μου μπορούν να πετύχουν τα πάνταααααα» φωνάζει και εξαφανίζεται στα σύννεφα.

«…εκτός και αν περνάνε από δημοψ...» πάει να πει ένα μικρό ξωτικό και του κλείνουν το στόμα.

«Σσσσσς θα χαλάσεις τη μαγεία!» του λένε τρυφερά και εκείνο σωπαίνει.

Στο κάτω κάτω έρχονται Χριστούγεννα. Ας τα αφήσουμε όλα λίγο στην άκρη, ναι;

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Ακολουθήστε μας

Σκοτεινή εγγύτητα

Σκοτεινή εγγύτητα

Περπατούσε στο δρόμο σκυφτός, καταβεβλημένος. Ήταν απόγευμα και πριν από λίγη ώρα είχε βγει από το εξαώροφο κτίριο που στεγάζονταν τα γραφεία της εταιρείας που δούλευε. Στο κεφάλι του συνωστίζονταν σκέψεις βαριές, ετερόκλητες, που όλες τους συνηγορούσαν σε μια...

Αχρείαστοι ήρωες

Αχρείαστοι ήρωες

- γράφει ο Κώστας Θερμογιάννης - Πάλι ξύπνησα μέσα στην αγκαλιά της μαμάς μου κι είναι ακόμα νύχτα νομίζω. Την αγαπάω τη μαμά μου πολύ αλλά τις τελευταίες μέρες που φύγαμε από το σπίτι και είμαστε σ’ αυτό το υπόγειο δε με αφήνει να κοιμηθώ καλά το βράδυ. Όλο με...

Τζέπε και Αζόρ

Τζέπε και Αζόρ

Είχαμε έναν σκύλο που τον λέγαν Αζόρ. Ο καημένος πίσω από την καγκελόπορτα της διπλανής μονοκατοικίας, με κολάρο, πιστός φύλακας του ηλικιωμένου ζευγαριού που κατοικούσε στο παλιό δίπατο σπίτι. Κάθε φορά που μας έβλεπε κουνούσε χαρούμενα την ουρά του, μιας και μας...

Η βαλίτσα και το αλεξικέραυνο

Η βαλίτσα και το αλεξικέραυνο

Ούτε οι κατασκοπίες μού αρέσουν – χρειάζεται κάποιος να έχει μεγάλες αντοχές, τόσο σωματικές όσο και ψυχικές για ένα τέτοιο μπλέξιμο- ούτε μυστήρια και οι ίντριγκες, τα μαχαιροβγάλματα και τα τρομοκρατικά κτυπήματα πίσω από κατεβασμένες κουκούλες και οδοφράγματα από...

Νόστος

Νόστος

Η Λουκρητία αγουροξυπνημένη και πατώντας στις μύτες των ποδιών της για να μην ταράξει τον Γιάννη, προχωρά προς προς τον γωνιακό μπουφέ του δωματίου, στο σεντούκι με τις αναμνήσεις. Ανοίγει το κάτω συρτάρι και κρατά στα χέρια της μια πολύτιμη φωτογραφία, αδιάψευστο...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News

Διαβάστε κι αυτά

Νόστος

Νόστος

Η Λουκρητία αγουροξυπνημένη και πατώντας στις μύτες των ποδιών της για να μην ταράξει τον Γιάννη, προχωρά προς προς τον γωνιακό μπουφέ του δωματίου, στο σεντούκι με τις αναμνήσεις. Ανοίγει το κάτω συρτάρι και κρατά στα χέρια της μια πολύτιμη φωτογραφία, αδιάψευστο...

Η διάσταση

Η διάσταση

«Έχω μια βιβλιοθήκη» της είπα. «Αξίζει να τη δεις».  «Έλα τώρα»! απάντησε και πήρε εκείνο το ύφος το ενοχλημένο, όταν πιέζεται για κάτι που δε θέλει. «Πιστεύεις πως μπορώ να χάνω το χρόνο μου με βιβλία; Δεν με ενδιαφέρουν. Κάτι άλλο πρέπει να βρω, να περνάω τις...

Να βλέπω το Θεό…

Να βλέπω το Θεό…

- γράφει ο Κώστας Θερμογιάννης - Είχε ανάγκη την παρουσία του, έστω και βουβή. Οι Παρασκευές ήταν δύσκολες, άλλαξαν όλα από τότε που εκείνος έφυγε από κοντά της μια Παρασκευή βράδυ, ένα φθινόπωρο σαν και τούτο, μουντό κι αφιονισμένο σαν τα λυσσασμένα σκυλιά που...

12 σχόλια

12 Σχόλια

 1. Χριστίνα Σουλελέ

  Η πραγματικότητα πασπαλισμένη με το πνεύμα των Χριστουγέννων. Θέλοντας και μη όλοι κάνουμε τέτοιους συνειρμούς,εσύ κατάφερες να τους γράψεις. Το εργοστάσιο του Αι Βασίλη που κλείνει όπως τόσα εργοστάσια, τα παιδάκια που θα μείνουν χωρίς παιχνίδια όπως και μένουν, τα ξωτικά που χάνουν τις δουλειές τους όπως τις χάνουν. Θα πρόσθετα και τις εξαντλητικές ώρες δουλειάς των ξωτικών που δουλεύουν ακατάπαυστα μέρα νύχτα ακόμη και τις Κυριακές και δεν τολμούν να πουν “όχι” από φόβο μήπως χάνουν τη δουλειά τους. ‘Στο κάτω κάτω έρχονται Χριστούγεννα. Ας τα αφήσουμε όλα λίγο στην άκρη, ναι;”

  Απάντηση
  • Μάχη Τζουγανάκη

   …αν και συνεχώς τα αφήνουμε όλα στην άκρη…αυτό είναι που με ενοχλεί περισσότερο Χριστίνα.

   Χρόνια πολλά και εύχομαι μια χρονιά με περισσότερα “όχι” από εκείνα τα καλά…

   Απάντηση
 2. Λένα Μαυρουδή Μούλιου

  Τα παρατρεχάμενα πλασμτάκια του Αγιου μπορεί να κατάφεραν με το ΌΧΙ στην ανεργΊα που βροντοφώναξαν να ξανά έβαλαν μπρος τις μηχανές αλλά μήπως τα ρώτησες αν πήρε το μάτι τους τι έγινε τις προάλλες σε ένα από τα νότια παραθαλάσσια προάστια του Λεκανοπεδίου;Κάτι ανάλογο με αυτό της Πρωτης ημέρας των εκπτώσεων στην Γηραιά Αλβιώνα Ο ΧΑΜΟΣ. Στα μαγαζιά δεν έπεφτε κάτω καρφίτσα Τι έγινε ρε παιδιά ξασφνικά ; πήραν μπρος οι μηχανές του Κράτους μοιρασαν χρήματα στον ΛΑΟ και αυτός ξεχύθηκε να βγάλει τα απωθημένα του χρόνων και χρόνων ψωνίζοντας σαν τρελός; Έφυγε η επαρατος Κρίση; Μας τελείωσε ή ήταν κι’ αυτο ένα όνειρο που βλέπαμε ξύπνιοι.Τα ξωτικά σου ΜΆΧΗ δεν ξέρω αν έχουν να δώσουν μιαν απάντηση . Εγώ πάντως φοβάμαι ότι ΔΕΝ ΕΧΩ.

  Απάντηση
  • Μάχη Τζουγανάκη

   Η απάντηση σε όλο αυτό..πληγώνει. όπως είπα…άλλωστε είναι Χριστούγεννα ας τα αφήσουμε όλα στην άκρη…. 🙂

   Απάντηση
 3. Σοφία Ντούπη

  «Ε ΟΧΙ! ΔΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ!»Για να δούμε, θα το πούμε ποτέ αυτό το όχι κι εμείς; Θα γίνουμε ένα με τα ξωτικά της επόμενης βάρδιας ή θα μείνουμε σκυφτοί σαν τον γεράκο της ιστορίας; Έξω από διαλυμένα σπιτικά, δουλειές και όνειρα! Περιμένοντας για το επόμενο και το επόμενο… και το επόμενο μνημόνιο!

  Απάντηση
 4. Έλενα Σαλιγκάρα

  Εύχομαι να το ζήσουμε έτσι κι ως κοινωνία. Να πάρουν πάλι μπρος οι “μηχανές”. Να βγει αληθινό το όμορφο παραμύθι σου, Μάχη.

  Απάντηση
 5. Αθηνά Μαραβέγια

  Μάχη μου, σ’ ευχαριστώ από καρδιάς για την αισιοδοξία που με πλημμύρισες διαβάζοντάς σε!!!!!! Βλέπεις, τον τελευταίο καιρό έχω γίνει σαν τον “Γεράκο” σου και ψάχνω γι αυτά τα ξωτικάκια που θα φωνάξουν αυτό το περιβόητο ΟΧΙ!!! Να είσαι πάντα καλά και να μας ταξιδεύεις τόσο μαγικά που το έχουμε ανάγκη!!!

  Απάντηση
 6. Μάχη Τζουγανάκη

  Χρειάζεται να υπενθυμίζουμε σε εμάς και στους άλλους οτι κάποια ΟΧΙ είναι και μπορούν να γίνουν θαυματουργά! Σας ευχαριστώ πολύ!

  Απάντηση

Υποβολή σχολίου