“Το σπίτι με τις κλειδαριές”, του Γιάννη Φιλιππίδη

25.11.2020

σχόλια

Το σπίτι με τις κλειδαριές

Γιάννης Φιλιππίδης

Άνεμος Εκδοτική

γράφει η Αλεξάνδρα Παυλίδη

Από τον Ιούνιο 2020 και τις εκδόσεις Άνεμος, κυκλοφεί το μυθιστόρημα του Γιάννη Φιλιππίδη, “Το σπίτι με τις κλειδαριές”. Στην Στυλίδα, στα τέλη της δεκαετία του ’50, γεννιέται η Κατερίνα, το τρίτο παιδί μιας φτωχής οικογένειας το οποίο από την στιγμή της γέννησής του θα στιγματιστεί από το γεγονός του χαμού της μητέρας, Καλομοίρας. Η Κατερίνα θεωρείται “φόνισσα” και υπεύθυνη για τον θάνατο της μητέρας της με αποτέλεσμα να υποστεί την κοινωνική κατακραυγή αλλά και την περιθωριοποίηση μέσα στην ίδια της την οικογένεια από τα κακότροπα μεγαλύτερα αδέλφια της. Περνά μια εφιαλτική παιδική ηλικία κατά την οποία ούτε ο ίδιος της ο πατέρας, παρόλο που την υπεραγαπά, δεν στάθηκε αρκετά δυνατός έτσι ώστε να την προστατέψει.

Όταν είναι δεκαεπτά χρονών δίνεται, με δόλιο τρόπο, ως ψυχοκόρη στο αρχοντικό των Βαρλάσηδων. Η οικογένεια αποτελείτο από τον κύριο Παναγιώτη, εργολάβο οικοδομών και κομπιναδόρος της εποχής, την κυρία Μπεάτα, την σύζυγο και τον Παύλο, τον γιό τους.

Ο Παύλος, ένα παιδί λίγο μεγαλύτερο από την Κατερίνα πάσχει από διπολική διαταρραχή, η οποία τον έχει οδηγήσει στην απομόνωση λόγω της κοινωνικής άγνοιας αναφορικά με την ασθένεια, στην Αθήνα του ’50.

Η Κατερίνα και ο Παύλος βρίσκονται να ζουν στο ίδιο σπίτι και με προβήματα τα οποία τους έχουν οδηγήσει και τους δύο στο περιθώριο της ζωής, αναπτύσσουν φιλικές και αργότερα ερωτικές σχέσεις. Μια φιλία που οδήγεί σε έναν εφηβικό έρωτα και μια δυνατή αγάπη η οποία εξελίσσει τις προσωπικότητές τους αλλά και δοκιμάζεται από τις συνεχείς περιπέτειες.

Το χρήμα, το πολιτικό κατεστημένο, οι κοινωνικές συμβάσεις και το ένοχο μυστικό της αγοραπωλησίας της Κατερίνας συνθέτουν ένα σκοτεινό και “μπαρόκ” φόντο πάνω στο οποίο η λαμπερή, τρυφερή και ανιδιοτελής αγάπη πασχίζει να διατηρήσει την ίδια της την ύπαρξη.

Ο Γιάννης Φιλιππίδης, στο δωδέκατό του έργο, έρχεται με θεατρικότητα και θαυμαστή τεχνική να ταξιδέψει τον αναγνώστη σε έναν τόπο όπου οι νόρμες καταλύονται από την δυναμική του έρωτα σε μια περιπέτεια-ιστορία με έντονους διαλόγους, τρισδιάστατους χαρακτήρες, αγωνία, συγκίνηση και έκπληξη.

Με ένα τέλος, δύσκολο να προβλεφθεί και με την λύτρωση την οποία συναντά κανείς στην θεατρική σκηνή, δίνει στον αναγνώστη το κλειδί, για την ανακάλυψη των πιο μύχιων συναισθημάτων που κρύβονται σε κάθε δωμάτιο ξεχωριστά από “Το σπίτι με τις κλειδαριές”

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

Επιμέλεια άρθρου Αλεξάνδρα Παυλίδη

Επιμέλεια άρθρου

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου