τοβιβλίο.net

Επιλέξτε Page

Το τραπέζι

Το τραπέζι

Το συνεργείο κόντευε να τελειώσει την κατεδάφιση στο παλιό σπιτάκι.

Περίμεναν τον μηχανικό κι εκείνος είχε πει πως θα ’ρθει στις δώδεκα κι ήταν πάντα εντάξει στις ώρες του.

Τον είχαν για λίγο φευγάτο, όμως τον εμπιστευόντουσαν, γιατί όσα έλεγε ήταν σωστά.

Δώδεκα ακριβώς εμφανίστηκε ο Μηνάς, ο μηχανικός, κι αμέσως έφερε γύρω το οικόπεδο και τα σημεία που έπρεπε να προσεχθούν.

Δεν είχε μείνει σχεδόν τίποτα, μόνο μια άκρη από την κουζίνα μ’ ένα τραπέζι και μια καρέκλα.

Ο μηχανικός πλησίασε τα χαλάσματα και στάθηκε μπροστά στο σκονισμένο τραπέζι.

”Τόσα μεσημεριανά φαγητά, τόσες χαρές, τόσα κυριακάτικα τραπεζώματα εδώ πάνω και τώρα η ανάξια πληρωμή”, σκέφτηκε μεγαλόφωνα κι έδωσε λεφτά στον Μήτσο τον εργάτη να βρει ταβέρνα και να φέρει φαγώσιμα.

”Πρέπει εμείς να το τιμήσουμε το τραπέζι παιδιά”, είπε, και σε κάποιον εργάτη φάνηκε πως ένα δάκρυ κατηφόρισε μέσα από τα μικρά γυαλιά του μηχανικού.

Όταν απόφαγαν, τους είπε να βγάλουν το τραπέζι στην άκρη και να συνεχίσουν.

”Να μιλήσετε στον Κώστα, τον παλαιοπώλη, να το πάρει’,’ τους είπε, ”θέλω να πιάσει τόπο”…

Η κατεδάφιση συνεχίστηκε κι ο Μηνάς ο μηχανικός έφυγε με μια πίκρα που είχε γλυκαθεί από αυτό, το τελευταίο γεύμα, στο παλιό τραπέζι…

 

γράφει ο Νίκος Νασόπουλος

Το σχόλιό σας είναι επιθυμητό!

Επιμέλεια κειμένου

Θεόδωρος Στάμος

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Κάθε βιβλίο παρουσιάζεται μ’ έναν τέτοιο τρόπο ώστε να επιλέγει ο καθένας αυτό που τον ενδιαφέρει. Βλέποντας κανείς τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην "ταυτότητα" του βιβλίου, μπορεί να κρίνει εάν ανταποκρίνεται στα ενδιαφέροντά του. Οι "Θεματικές Ενότητες" στις οποίες εντάσσονται τα βιβλία είναι οι εξής: Α. Ο άνθρωπος και η φύση, Πόλη – Ύπαιθρος Β. Λαογραφικά Γ. Οικογενειακές σχέσεις Δ. Θρησκευτική ζωή Ε. Εθνική ζωή Ζ. Παλαιότερες μορφές ζωής Η. Ταξιδιωτικά κείμενα Θ. Η αποδημία/Ο καημός της ξενιτιάς/Ο ελληνισμός έξω από τα σύνορα/Τα μικρασιατικά /Οι πρόσφυγες Ι. Αθλητισμός ΙΑ. Η αγάπη για τους συνανθρώπους μας/Οι φιλικοί δεσμοί/Η αγάπη ΙΒ. Η βιοπάλη/Το αγωνιστικό πνεύμα του ανθρώπου ΙΓ. Προβλήματα της σύγχρονης ζωής ΙΔ. Οι φίλοι μας τα ζώα ΙΕ. Θέατρο 1. Αλληγορικά 2. Εφηβικοί Έρωτες 3. Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές 4. Ιστορικά. Οι "Ετικέτες" εξειδικεύουν ακόμη περισσότερο το περιεχόμενο του βιβλίου, αναφέροντας τα θεματικά του κέντρα. Οι "Ερωτήσεις" καταβλήθηκε προσπάθεια να είναι διαφορετικές, όσο είναι δυνατό, για κάθε βιβλίο και προσαρμοσμένες σ’ αυτό. Σχεδόν όλες είναι ανοικτού τύπου, που δεν απαντώνται, δηλαδή, μονολεκτικά. Χρήσιμο θα ήταν να γράφονται από τους μαθητές -εάν ο αναγνώστης του βιβλίου είναι μαθητής- και να δίνονται στον εκπαιδευτικό ή τον γονέα για διόρθωση. Σχεδόν όλες απαιτούν κριτική ικανότητα. Οποιεσδήποτε παρατηρήσεις ή απορίες έχει κανείς μπορεί να τις αποστείλει με τη μορφή σχολίου στον ιστότοπο που φιλοξενεί τις παρουσιάσεις μου ή στην παρακάτω διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: st_theodor@yahoo.gr

Υποβολή σχολίου

Ακολουθήστε μας!

Εκπαιδευτικά βιβλία

Οδηγός ιστοσελίδας

Εκπαιδευτικό υλικό

Αρχείο

Υποβολή συμμετοχής!

Είσοδος