“…το ό,τι είμαι μανούλα είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα μου και η πιο μεγάλη περηφάνια μου” – Καλλιόπη Βελόνια

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Σημερινή φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η  συγγραφέας Καλλιόπη Βελόνια την οποία και ευχαριστώ πολύ για την αυθόρμητη εξομολόγησή της ! ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ  ΣΗΜΕΙΩΜΑ Η Καλλιόπη Βελόνια γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα και κατοικεί στον Πειραιά. Διδάσκει την Αγγλική γλώσσα και στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με το […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Σημερινή φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η  συγγραφέας Καλλιόπη Βελόνια την οποία και ευχαριστώ πολύ για την αυθόρμητη εξομολόγησή της !

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ  ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Φωτογραφία της Calliope Velonia.

Η Καλλιόπη Βελόνια γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα και κατοικεί στον Πειραιά. Διδάσκει την Αγγλική γλώσσα και στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με το γράψιμο και το διάβασμα. Είναι παντρεμένη και έχει μια κορούλα. Η συγγραφή είναι το χόμπι της και ο τρόπος διαφυγής και εκτόνωσής της. Το “Μυστικό της προφητείας” είναι το πρώτο της βιβλίο.

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

  1. Γιατί γράφεις;

Γιατί έτσι ζω. Έχω πολύ έναν πολύ ιδιόμορφο δεσμό με τις λέξεις. Μερικές φορές λειτουργούν λυτρωτικά, απαλλάσσοντας με από το βάρος των σκέψεων, ενώ άλλες γίνονται κόμπος που ανεβαίνει στον λαιμό για να με πνίξει. Αν δεν αποτυπωθούν στο χαρτί ή έστω αν δεν εκφραστούν λεκτικά, κινδυνεύει η πνευματική μου ακεραιότητα. Ένας ακόμα λόγος που γράφω, είναι η δυνατότητα που μου δίνεται να πλάθω απίθανες, εξωπραγματικές ιστορίες, να σκιαγραφώ αψεγάδιαστους, αλλά και γεμάτους ελαττώματα χαρακτήρες και να κινώ τα νήματα των ζωών τους.  Αυτό δίνει σε μας τους συγγραφείς μια θεϊκή υπόσταση που κανένας μας δεν τολμά να παραδεχτεί, δεν νομίζεις;

  1. Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

Το είδος γραφής που θεωρώ ότι εξυπηρετώ καλύτερα είναι ο μαγικός ρεαλισμός και η σφαίρα του φανταστικού. Νομίζω ότι η προσωπικότητα και το ονειροπόλο πνεύμα μου, δεν μπορεί εύκολα να περιοριστεί στα στενά όρια της πραγματικότητας. Η δυνατότητα που μου δίνει λοιπόν η επιλογή αυτού του είδους, να μετακινούμαι δηλαδή από το τώρα στο κάποτε, από το ρεαλιστικό στο εξωπραγματικό και από το ανθρώπινο στο μυθικό, είναι ένα είδος μαγείας που με γοητεύει να δημιουργώ. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι δεν μου αρέσει να γράφω κάποιο συγκεκριμένο είδος. Απλά με έχει τραβήξει περισσότερο ο μαγικός ρεαλισμός και η φαντασία, γιατί αυτά τα είδη καλύπτουν καλύτερα την ανάγκη μου να ξεφεύγω από τα αυστηρά πλαίσια του τώρα και να περιπλανιέμαι σε άλλους χωροχρόνους.

  1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Οι αναγνώστες είναι για μένα οι συνταξιδιώτες μου. Είναι οι άνθρωποι που μπαίνουν στο τρένο που ονομάζεται το “Μυστικό της Προφητείας” και με εμένα οδηγό, κάνουν ένα συναρπαστικό και περιπετειώδες ταξίδι στην μακρινή Ιαπωνία. Το μόνο που εύχομαι όταν φτάσουν στον προορισμό τους, είναι να πέρασαν όμορφα και να θέλουν να ξανά ταξιδέψουν μαζί μου.

  1. Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου;

Μέχρι τώρα έχω πάρει μόνο καλές κριτικές για το βιβλίο μου, δεν έχω παράπονο. Κάθε άποψη σαφώς είναι σεβαστή και υπολογίσιμη εφόσον δίνει τροφή για σκέψη. Με την αρνητική κριτική επίσης, δεν έχω κανένα πρόβλημα, αρκεί να μην ενέχει στοιχεία εμπάθειας.

  1. Τι εικόνα πιστεύεις πως έχουν για εσένα οι αναγνώστες; Ισχύει;

Την καλύτερη! Αστειεύομαι, βεβαίως. Γενικά, με θεωρώ ιδιόρρυθμο άνθρωπο, με αρκετές ιδιαιτερότητες. Δεν ξέρω αν αυτό είναι κάτι που μπορούν οι αναγνώστες μου που δεν με γνωρίζουν να καταλάβουν από τον τρόπο γραφής μου ή τις ιστορίες που επινοώ. Όσοι με γνωρίζουν από την άλλη, νομίζω ότι έχουν ξαφνιαστεί θετικά μαθαίνοντας και αυτήν την πτυχή του εαυτού μου.

  1. Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;

Δεν έχω κάποια συγκεκριμένη λογοτεχνική ερώτηση που μισώ να μου γίνεται, εξάλλου είμαι νέα στον χώρο και δεν έχω πολύ εμπειρία στην πλάτη από συνεντεύξεις. Όλοι μέχρι τώρα ήταν πολύ ευγενικοί μαζί μου, θα έλεγα. Όταν προκύπτει κάτι δύσκολο ή απαιτητικό, το βλέπω απλά σαν πρόκληση που πρέπει να φέρω εις πέρας και όχι σαν εμπόδιο που με περιορίζει ή με σταματά.

  1. Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Θέλω να πιστεύω πως το μόνο κίνητρο που ωθεί τους ομότεχνους μου στην συγγραφή είναι η εσωτερική τους ανάγκη για αυτοέκφραση και δημιουργία. Δεν νομίζω ότι στην Ελλάδα του σήμερα, έχει κάποιος την ψευδαίσθηση ότι θα γράψει για να γίνει πλούσιος. Η αγορά του βιβλίου, όπως και πολλές άλλες, έχουν ατονήσει αρκετά διότι ο κόσμος ενδιαφέρεται πρωτίστως να καλύψει τις βασικές του ανάγκες και μετά να ταΐσει το πνεύμα του.

  1. Ανέφερε τρείς χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρείς για τους οποίους όχι.

Μάνα. Το ό,τι είμαι μανούλα είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα μου και η πιο μεγάλη περηφάνια μου. Ζογκλέρ. Το ότι μπορώ και φέρνω εις πέρας μια τρελή καθημερινότητα με άπειρες υποχρεώσεις και να την συνδυάζω με την συγγραφή, είναι ο μεγαλύτερος μου άθλος.  Δασκάλα. Η δουλειά μου με τα παιδιά και η δυνατότητα του να βρίσκομαι ανάμεσα τους και να τους προσφέρω γνώση, είναι ένα ακόμη προνόμιο που μου χάρισε αυτή εδώ η ζωή και για το οποίο είμαι περήφανη. Τα τρία για τα οποία δεν είμαι και πολύ περήφανη, είναι η υπέρμετρη παρορμητικότητα μου, ο αυθορμητισμός και η εύκολη εμπιστοσύνη που δείχνω στους ανθρώπους.

  1. Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;

Ο χειρότερος μου εφιάλτης είναι να ξυπνήσω ένα πρωί και να μη μπορώ να γράψω, είτε γιατί δεν θα μπορώ σωματικά, είτε γιατί δεν θα έχω πια έμπνευση ή διάθεση. Το πιο όμορφο όνειρο μου, έγινε πραγματικότητα και έχει πλέον όνομα, λέγεται το Μυστικό της Προφητείας, φοράει ροζ γιουκάτα και κρατάει κατάνα. Αυτό που προσδοκώ για το λογοτεχνικό μου μέλλον, είναι να μην με εγκαταλείψει ποτέ η έμπνευση για να μπορώ να φτιάχνω όλο και πιο συναρπαστικές ιστορίες.

…και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου! 

Θεωρείς ότι τα μυθιστορήματα με θρησκευτικό περιεχόμενο χρειάζονται ιδιαίτερη προσέγγιση και έρευνα; Τι απήχηση έχουν στο ελληνικό κοινό;

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Καταρχήν σ’ ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική σου συνέντευξη Καλλιόπη και σου εύχομαι  η λογοτεχνική σου διαδρομή να σου επιφυλάσσει μόνο χαρές!

Όσον αφορά το ερώτημά σου, θεωρώ πως για να έχει απήχηση η ιστορία ενός συγγραφέα, χρειάζεται καταρχήν να αφιερωθεί ο ίδιος ολόψυχα στο χαρτί και να την πλάσει με σεβασμό, αγάπη και έρευνα ώστε να θεωρηθεί επιτυχημένη. Κι όταν λέω έρευνα, εννοώ είτε στην ίδια του την  ψυχή σχετικά με τους λόγους που επέλεξε το συγκεκριμένο θέμα, είτε ,-με βάση το ερώτημά σου-, στα ιστορικά και θρησκευτικά γεγονότα.

Έπειτα, το αναγνωστικό κοινό έχει το κριτήριο για να επιβραβεύσει μια τέτοια προσπάθεια…

 

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου