Select Page

Τόλμα!

Τόλμα!

 

 

Ο καπετάν Σίφης γυάλιζε τη μικρή του φίλη στο λιμάνι. Έχουνε χρόνια σχέση οι δυο τους. Απίστευτα ταξίδια. Έχουν ψαρέψει μαζί, έχουν βρεθεί σε φουρτούνες, έχουν περάσει στεναχώριες μαζί και έχουν κάνει γλέντια με φίλους.

 

Η βάρκα έχει τόσες εικόνες στο μυαλό από το φίλο της. Της έχει πει μυστικά που άλλοι δεν τα κατέχουνε, τον έχει δει να κλαίει με λυγμούς για την κυρά του που έχασε πριν κάμποσα χρόνια, τον έχει δει να θυμώνει και να σπάει ό,τι έχει μπροστά του σαν άγριο λιοντάρι, σαν πεινασμένος λύκος. Κι άλλες φορές σε θάλασσα γυαλί τον έχει ακούσει μουδιασμένη να τραγουδά ριζίτικα που αγγίζανε τα γλαρόπουλα και ερχόντουσαν πιο πέρα στο ταξίδι μαζί τους και αγγίζανε βράχους, βουνά όταν περνάγανε κοντά από το νησί και αγριεύανε τα ψάρια. Έχει κάτι η φωνή του που τον κάνει επιβλητικό τον καπετάνιο…


Από τότε που συναντήθηκαν, βάλανε και οι δυο τους μπροστά την αγάπη τους για τη θάλασσα και την κάνανε παντιέρα στα ταξίδια τους.  Η θάλασσα ήταν πάντα οδηγός στα σχέδιά τους, στα όνειρά τους. Ο καπετάνιος ένιωθε πως μπορούσε να κουμαντάρει την ίδια τη θάλασσα και ας κινδύνεψε μια φορά να χάσει τη ζωή του και να γκρεμοτσακιστούν σε άγρια βράχια, δεν το έβαζε κάτω.

 

Τώρα τον βλέπεις τον περισσότερο καιρό αραγμένο στο λιμάνι του Ρεθύμνου και με τη βάρκα του λίγο πιο πέρα από τα τουριστικά κρουαζιερόπλοια που σιχτιρίζει. «Το χίλιο το διάολό ντους μέσα!» λέει με αγριεμένο ύφος αλλά κάνει πως δε δίνει σημασία και συνεχίζει να την περιποιείται. Έχασε πλέον τις δυνάμεις του και δε μπορεί τα μακρινά ταξίδια, κουράζεται. Μόνο μία στο τόσο, πίνει μια γερή τσικουδιά, σκουπίζει όπως-όπως τα περήφανα γένια του που γυαλίζουν οι σταγόνες πάνω τους στον ήλιο και παίρνει απόφαση και φεύγει προς τα έξω. Τότε η φίλη του βάζει τα καλά της, παίρνει κι αυτή δυνάμεις από το πείσμα του γέρου και κάνει τις καλύτερες διαδρομές.

 

Μια μέρα λοιπόν,  ήρθανε από ένα περιοδικό να του πάρουνε συνέντευξη. Ως γνήσιος Κρητικός δεν τους έδιωξε. Τους κέρασε τσικουδιά και κάθισε μαζί τους να κουβεντιάσει. Τους αγαπά τους ανθρώπους και ας τριγυρνά μόνος από τότε που ‘βαλε το πένθος στη ζωή του.


- «Καπετάν Σίφη, πες μου» του λέει η δημοσιογράφος με δυνατή φωνή, «πες μου μόνος σου ζεις εδώ μέσα; Δεν μένεις στο σπίτι σου;»

- «Μικρή μου δε με χωρά το σπίτι μου. Πάει καιρός απ' άνοιγα την πόρτα του σπιτιού και έλαμπα σα μικρό παλληκαράκι απ’ τη χαρά μου»

- «Και βολεύεσαι εδώ στη βάρκα καπετάνιε μου;» του λέει δειλά

- «Ξάνοιξε κοπελιά μου. Επαέ - και της δείχνει με το χέρι- είναι η βάρκα μου, επαέ και το κρεβάτι μου. Παραθύρι δεν έχω, γιάντα δεν το χρειάζομαι. Έχω τη θέα της θάλασσας όποτε θέλει να γλακά η ματιά μου. Άμα πεινάσω θα πιάσω κάνα ψαράκι να φάω γη θα βουτήξω να πιάσω 2-3 αχινιούς να τους εφάω με λίγο παξιμάδι.  Ίντα άλλο πράμα να γυρεύω; Έχω 2 φίλες μαζί μου συνέχεια. Ετούτηνε τη βάρκα και τη θάλασσα. Δυο γυναίκες στη ζωή μου ίντα άλλο να θέλω στα γεράματα ε;» και της γελάει.

 

Γελά και εκείνη, είναι απλό αυτό που της περιγράφει αλλά όσο μοναχικό και να ακούγεται δε χωρά άλλη ερώτηση και αλλάζει το θέμα

 

- «Καπετάνιε μου, αν σου έλεγα να θυμηθείς πότε κινδύνεψες περισσότερο ποια στιγμή θα θυμόσουν;» του λέει με ενδιαφέρον

- «Αχ...κοπελιά μου… Όντεν είμαστε μικροί κάνουμε κουζουλάδες, θαρρούμε πως κατέουμε τα πάντα οι μπουνταλάδες μα δε κατέουμε πράμα! Έτσα κι εγώ. Ίντα νομίζεις μπορώ να διαφέρω εγώ μωρέ από τσ' άλλους; Όη δα!  Μια μέρα λοιπόν, έβαλα στοίχημα με τον εαυτό μου να οργώσω τη φουρτουνιασμένη θάλασσα αψηφώντας τα δελτία και όλα. Ενόμιζα πως είμαι πιο δυνατός από εκείνη. Πως μπορώ να τη μερέψω, δεν ξέρω κι εγώ ίντα σκεφτόμουν τότες. Πήρα τη δόλια τη βάρκα που γρύλλιζε από το φόβο τση και βγήκα στα ανοιχτά. Όμως, όπως κάνουν και οι γυναίκες, έτσα και η θάλασσα αγρίεψε που ο εγωιστής ήθελα να της δείξω ότι μπορώ να τη τιθασεύσω και με χόρεψε όσο δεν πήγαινε άλλο! Κάποια στιγμή έχασα τις δυνάμεις μου, η βάρκα δεν άντεχε και τα βράχια ήταν μπροστά μας, το ‘ξερα ότι είχα χάσει, είχα καταλάβει πως έκαμα βλακεία και γονατίζω πάνω στη βάρκα μου και της λέω:

"Σγχώρα με θάλασσά μου, σγχώρα με, έχω γυναίκα εκειά στο λιμάνι που με περιμένει, μην τσι φορέσεις τα μαύρα από τη μπουνταλιά μου!" 

Δεν ξέρω ιντά ‘γινε, λιποθύμησα από την αδυναμία και ξύπνησα με τη βάρκα αραγμένη σε ένα κόλπο και αλώβητη. Από τότε δε σου λέω ότι έγινα και ο καλύτερος αλλά ναι από τότε τη θάλασσα τη σεβόμουν. Έγινα ο νοικοκύρης της. Ο φίλος της. Και θαρρώ πως το κατάλαβε γιατί ποτέ ξανά δε μου θύμωσε τόσο...»


Η δημοσιογράφος έχει κάτσει σαν μικρό παιδάκι και παρακολουθεί. Μαγεύει η φωνή του γέρου...
- «Καπετάνιε μου, του λέει γλυκά. Και αν σε ρωτήσω ποια ήταν ως τώρα η πιο όμορφη στιγμή στη βάρκα ποια θα μου ‘λεγες;»
- «Αχ... κοπελιά ίντα μου λες τώρα! Όλες οι στιγμές στη βάρκα μου όμορφες ήταν. Και οι δύσκολες και οι άσχημες και οι χαρούμενες. Κι άμα σου πει κιανείς ότι ο πόνος ή ο θυμός δεν είναι όμορφος να μην του ξαναμιλήσεις γιαντα θα χάνεις το χρόνο σου μαζί ντου, γιατί δεν κατέει ίντα θα πει ομορφιά. Αν όμως μου ζητάς ποια στιγμή δεν ήθελα να φύγει ποτέ τση... ε τότε θα σου πω μια που δεν έφυγε ποτέ από το μυαλό μου και ούτε θα φύγει ώστε να κλείσω τα μάτια μου…


Ήμουνα εδώ να λίγο πιο πέρα, στο λιμάνι και φώναζα του φίλου μου του Γιώργη από μακριά να μου φέρει έναν καφέ και λίγο παξιμάδι να κάτσουμε να τα πούμε.  Ήμουν χαρούμενος εκείνη τη μέρα, ούτε ήξερα το λόγο! Ετραγουδούσα στιχάκια από τον Ερωτόκριτο όντε την είδα από μακριά να πορπατεί. Πέρασε από δίπλα μου με βήμα αργό και όντεν έφτασε κοντά μου, μου χαμογέλασε και ύστερα απ’ τη ντροπή τση χαμήλωσε τη κεφαλή τση και έφυγε.

Ενόμιζα πως η καρδιά μου θα βγει από το σώμα μου... Πριν φύγει μακριά, εσηκώθηκα πάνω στη βάρκα και τση φώναξα:

"Εε... όμορφη κοπελιάααααα!! Εσένα εγώ μωρέ θα σε κάνω γυναίκα μου!!"

Εκείνη σταμάτησε το περπάτημα γύρισε πίσω τση, με κοίταξε από πάνω ως κάτω και μου ‘πε δυνατά:

"Τόλμα!" και έφυγε γρήγορα.

Ήξερα τότες ότι είχα να κάνω με μια ξεχωριστή γυναίκα. Κι αυτό έκανα. Ετόλμησα. Και τώρα εδά που σου μιλάω δακρυσμένος είμαι ο πιο ευτυχισμένος τολμηρός Κρητικός όλου του κόσμου…» είπε και σκούπισε βιαστικά τα μάτια ντου και σηκώθηκε όρθιος

- «Πράμα άλλο δεν έχουμε να πούμε ε;» της είπε δυνατά

- «Όχι…» του είπε δακρυσμένη και η δημοσιογράφος. Σε ευχαριστώ καπετάνιε μου…

 

_

γράφει η Μάχη Τζουγανάκη 

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Επιμέλεια κειμένου

3 Σχόλια

 1. Koko Mploko

  Μέσα από το κείμενό σας αναδύεται ανάγλυφος ο χαρακτήρας του ανθρώπου που έχει για χρόνια ζυμωθεί με την αλμύρα. Η θάλασσα ανάγεται πια σε φίλη, μάνα, γυναίκα. Μετατρέπεται σε κοσμοθεωρία και τρόπο ζωής. Αληθινό και για μένα προσωπικά πολύ συγκινητικό …

  Κώστογλου Βάσω

  Απάντηση
  • Μάχη Τζουγανάκη

   Σας ευχαριστώ πολύ…

   Απάντηση
 2. Μάχη Τζουγανάκη

  Μπορεί να έγινε ένα αναποδογυρισμα στα σχόλια αλλά το είδα το σχόλιό σας κ. Ρουμελιωτη και σας ευχαριστώ όπως πάντα για τη γλυκεια σας παρέα…

  Απάντηση

Υποβολή σχολίου

Ακολουθήστε μας!

Follows

Εγγραφείτε στο newsletter

Εκδηλώσεις

Ο Δημήτρης Τσίοδρας στη Χαλκιδική

Ο Δημήτρης Τσίοδρας στη Χαλκιδική

28.07.2017, 9:00μμ – 28.07.2017, 9:00μμ

Άφυτος Χαλκιδικής Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας, η Κοινότητα Αφύτου και το βιβλιοπωλείο Οιωνός σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Ευρωπατριωτισμός ή Εθνοκεντρισμοί του συγγραφέα Δημήτρη Τσιόδρα. Σας περιμένουμε την Παρασκευή 28 Ιουλίου, στις 21:00, στην οικία του Κλεάνθη Βαλαρούτσου στην Άφυτο Χαλκιδικής.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Μαρία Σπυράκη και ο Κώστας Χρυσόγονος, ευρωβουλευτές, και ο συγγραφέας.
Την εκδήλωση θα συντονίσει η Μαρία Καραθανάση, δικηγόρος.
ΠερισσότεραΛιγότερα

4 ενδιαφέρθηκαν  ·  1 θα πάνε
Παρουσίαση του βιβλίου «Λίγες και μία νύχτες»

Παρουσίαση του βιβλίου «Λίγες και μία νύχτες»

28.07.2017, 9:00μμ – 28.07.2017, 10:00μμ

Μύλος Ιερισσού

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιερισσού «Κλειγένης» και οι Εκδόσεις Πατάκη σας προσκαλούν την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017 στις 21.00 στoν Μύλο Ιερισσού, στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ισίδωρου Ζουργού «Λίγες και μία νύχτες».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Λένα Οφλίδη, φιλόλογος
Βαγγελιώ Μπαλτζή, φιλόλογος

Θα ακολουθήσει μουσική βραδιά.

Βρείτε το βιβλίο εδώ: bit.ly/2mVgKg9ΠερισσότεραΛιγότερα

Έρη Ρίτσου | Ο νεκρός δολοφονήθηκε (Σάμος)

Έρη Ρίτσου | Ο νεκρός δολοφονήθηκε (Σάμος)

2.08.2017, 8:00μμ – 2.08.2017, 9:00μμ

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Αιγαίου

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και το βιβλιοπωλείο ΚΑΡΑΣΤΑΘΗ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Έρης Ρίτσου

Ο ΝΕΚΡΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8633

στον αύλειο χώρο της Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χατζηγιάννειο Κτίριο, Βλιάμου 21, Νέο Καρλόβασι, Σάμος.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι συγγραφείς Έλσα Χίου και Έλενα Χουσνή.

Η Έρη Ρίτσου θα διαβάσει αποσπάσματα απ’ το βιβλίο.ΠερισσότεραΛιγότερα

6 ενδιαφέρθηκαν
Η Άννα Γαλανού στο Ληξούρι

Η Άννα Γαλανού στο Ληξούρι

2.08.2017, 9:00μμ – 2.08.2017, 10:00μμ

Lixouri, Russia
Paliki,   Χάρτης

Οι εκδόσεις Διόπτρα και το Βιβλιοπωλείο Happy House σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Άννας Γαλανού
στον προαύλιο χώρο του βιβλιοπωλείου.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η δημοσιογράφος Ελευθερία Κουλουριώτη, η εκπαιδευτικός Καλλιόπη Κρητικού και η συγγραφέας.
Ανάγνωση κειμένων και συντονισμός της εκδήλωσης από τη συγγραφέα Μαίρη Μοσχοπούλου.
Happy House
26710 92411
ΠερισσότεραΛιγότερα

2 ενδιαφέρθηκαν  ·  3 θα πάνε
Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης (Λευκωσία)

Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης (Λευκωσία)

3.08.2017, 12:30μμ – 3.08.2017, 1:00μμ

University of Nicosia
46 Makedonitissas Ave., CY-2417
Nicosia,  Nicosia, Cyprus Χάρτης

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και οι Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση και συζήτηση

Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης
www.kedros.gr/main.php?manufacturers_id=2023

Αμφιθέατρο UNESCO, Κτίριο Europa

12:30-12:35 Καλωσόρισμα
Αντώνης Πολεμίτης, Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

12:35-12:45 «Ιωάννης Ιωαννίδης: ο Επιστήμονας»
Σπύρος Μακριδάκης, Διευθυντής Institute For the Future (IFF)
Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ομότιμος Καθηγητής, INSEAD

12:45-12:55 «Ιωάννης Ιωαννίδης: ο Λογοτέχνης»
Στεφανία Παπαθεοδώρου, Λέκτορας Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

12:55-13:25 Τοποθέτηση Συγγραφέα
Ιωάννης Π.Α. Ιωαννίδης, Τακτικός Καθηγητής Ιατρικής Stanford University

Ο συγγραφέας θα διαβάσει αποσπάσματα από το τελευταίο του βιβλίο,

Tractatus για την έκτη φήμη (www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8561), συζητώντας θέματα στο μεταίχμιο τέχνης και επιστήμης.

13:25-13:45 Ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

13:45 – 14:00 ΔεξίωσηΠερισσότεραΛιγότερα

2 ενδιαφέρθηκαν
Η Άννα Γαλανού στο Αργοστόλι!

Η Άννα Γαλανού στο Αργοστόλι!

3.08.2017, 8:00μμ – 3.08.2017, 9:00μμ

Βιβλιοπωλείο Σταματελάτου
ΛΙΘΟΣΤΡΩΤΟ 1
Argostóli,  28100 Χάρτης

Οι εκδόσεις Διόπτρα και τo βιβλιοπωλείο Σταματελάτου σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Άννας Γαλανού στον χώρο του βιβλιοπωλείου.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η φιλόλογος Μυρσίνη Γιαννακοπούλου και η συγγραφέας. Αποσπάσματα θα διαβάσει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Κεφαλλονιάς – Ιθάκης Δημήτρης Ζαβιτσιάνος.
Την εκδήλωση συντονίζει η συγγραφέας Μαίρη Μοσχοπούλου.
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Αντιδήμαρχος Ευάγγελος Κεκάτος.

Βιβλιοπωλείο Σταματελάτος
Λιθόστρωτο 1, Αργοστόλι
2671022918ΠερισσότεραΛιγότερα

4 ενδιαφέρθηκαν  ·  3 θα πάνε
Τάκης Γεράρδης | Το καμίνι (Νεάπολη Λακωνίας)

Τάκης Γεράρδης | Το καμίνι (Νεάπολη Λακωνίας)

9.08.2017, 8:30μμ – 9.08.2017, 9:30μμ

Limira Mare Hotel
Akti Vion 186
Neápolis,  23053 Χάρτης

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και ο Σύνδεσμος Αγιονικολαϊτών «Ο κάβο Μαλλιάς» σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Τάκη Γεράρδη

ΤΟ ΚΑΜΙΝΙ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8628

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Μάρω Χαραμή, φιλόλογος και η Σοφία Δουμάνη, δικηγόρος.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα και στο τέλος της εκδήλωσης θα υπογράψει αντίτυπα για τους αναγνώστες.ΠερισσότεραΛιγότερα

5 ενδιαφέρθηκαν
Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Νάξος)

Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Νάξος)

18.08.2017, 8:30μμ – 18.08.2017, 9:30μμ

Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Βαγγέλη Ντελή

Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8528

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Νίκος Λεβογιάννης, φιλόλογος, πρώην Βουλευτής.

Αποσπάσματα θα διαβάσει η Κατερίνα Σιδερή, Μέλος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ.

Ο συγγραφέας θα αναφερθεί με διαφάνειες στην προϊστορική Νάξο και τον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

Τον συντονισμό της παρουσίασης θα κάνει ο δημοσιογράφος Νικόδημος Λιανός.ΠερισσότεραΛιγότερα

1 θα πάνε
Στην Φθιώτιδα η Δήμητρα Μουλαρά

Στην Φθιώτιδα η Δήμητρα Μουλαρά

19.08.2017, 7:00μμ – 19.08.2017, 7:00μμ

Δρυμαια Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας και ο Σύλλογος Απανταχού Δρυμαιωτών σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Το τσαντάκι της Αλφαβήτας της Δήμητρας Μουλαρά.
Σας περιμένουμε το Σάββατο 19 Αυγούστου, στις 19:00, στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου στη Δρυμαία Φθιώτιδας.
ΠερισσότεραΛιγότερα

10 ενδιαφέρθηκαν  ·  5 θα πάνε
Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Οικομουσείο Κoρώνου - Νάξος)

Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Οικομουσείο Κoρώνου – Νάξος)

20.08.2017, 7:30μμ – 20.08.2017, 8:30μμ

Οικομουσείο Κoρώνου

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Βαγγέλη Ντελή

O ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8528

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Νίκος Λεβογιάννης, φιλόλογος, πρώην Βουλευτής.

Αποσπάσματα θα διαβάσει η Κατερίνα Σιδερή, μέλος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ.

Ο συγγραφέας θα αναφερθεί με διαφάνειες στην προϊστορική Νάξο και τον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

Τον συντονισμό της παρουσίασης θα κάνει ο δημοσιογράφος Νικόδημος Λιανός.ΠερισσότεραΛιγότερα

Στην Ξάνθη η Δήμητρα Μουλαρά

Στην Ξάνθη η Δήμητρα Μουλαρά

8.09.2017, 7:00μμ – 8.09.2017, 7:00μμ

Palia Poli
Charsitzoglou
Xánthi,   Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας και το εκπαιδευτικό κέντρο Μεταγνώση, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Το τσαντάκι της Αλφαβήτας της Δήμητρας Μουλαρά.
Σας περιμένουμε την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, στο Θεατράκι της Κεντρικής Πλατείας Ξάνθης.
ΠερισσότεραΛιγότερα

1 ενδιαφέρθηκαν
Η Έλενα Ακρίτα στη Θεσσαλονίκη

Η Έλενα Ακρίτα στη Θεσσαλονίκη

26.09.2017, 7:30μμ – 26.09.2017, 8:30μμ

Public
Tsimiski 24
Thessaloníki,  54624 Χάρτης

Ένας φόνος μεταξύ φίλων.
Η Έλενα Ακρίτα και o Άρης Δημοκίδης παρουσιάζουν το νέο της αστυνομικό μυθιστόρημα Το Mυστικό της Mπλε Πολυκατοικίας. Το τέλειο αυτό έγκλημα θα διαπραχθεί Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017, στις 19:30 στα Public Τσιμισκή.

Public
Τσιμισκή 24
2310 227288ΠερισσότεραΛιγότερα

238 ενδιαφέρθηκαν  ·  101 θα πάνε

Φόρτωση περισσότερων

Διαγωνισμοί σε εξέλιξη

Υποβολή συμμετοχής!

Αρχείο

Είσοδος

Pin It on Pinterest

Αν σας άρεσε...

κοινοποιήστε το στους φίλους σας!