“…υπακούω σε ένα εσωτερικό κάλεσμα” – Λίτσα Καποπούλου

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Λίτσα Καποπούλου, την οποία και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική της συνέντευξη! Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς Ποιον συγγραφέα ή ποιητή θα ήθελες να συναντήσεις; -Θα προτιμούσα την «Κορυφή των Κορυφών», τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Ανέφερε ένα απόσπασμα 1-4 σειρών από βιβλίο […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Λίτσα Καποπούλου, την οποία και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική της συνέντευξη!

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς

  1. Ποιον συγγραφέα ή ποιητή θα ήθελες να συναντήσεις;

-Θα προτιμούσα την «Κορυφή των Κορυφών», τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.

  1. Ανέφερε ένα απόσπασμα 1-4 σειρών από βιβλίο ή λεγόμενα του αγαπημένου σου ομότεχνου λογοτέχνη;

-«Σαν νάχαν ποτέ τελειωμό τα πάθια κι οι καϋμοί του κόσμου» (Από το «Μοιρολόγι  φώκιας», Άπαντα Α.Παπαδιαμάντη, τόμος Δ’, εκδόσεις Κώστας Μπούζας)

  1. Σε ποια ηλικία εκφράστηκες για πρώτη φορά, γράφοντας το πρώτο σου πεζό ή ποιητικό κείμενο;

-Στην Ε’ Δημοτικού, οπότε έγραψα ένα έμμετρο για την Κωνσταντινούπολη, όταν ο δάσκαλος μας ζήτησε να γράψουμε για την Άλωση.

  1. Ποια πιστεύεις πως θα έπρεπε να είναι η τιμή του τελευταίου σου βιβλίου;

-Η τιμή όχι μόνο του τελευταίου μου βιβλίου αλλά και όλων γενικά πρέπει να είναι όσο το δυνατόν χαμηλή, ούτως ώστε να είναι προσιτή στον καθένα.

  1. Γιατί γράφεις;

-Υπακούω σε ένα εσωτερικό κάλεσμα. Επί πλέον το γράψιμο είναι μαγεία και από τους καλύτερους τρόπους ψυχοθεραπείας.

  1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

-Κριτές και συμβουλάτορες ναι. Θα πρόσθετα και αφορμή για βελτίωση, ή για αλλαγή , ή ακόμη και για έμπνευση . Πελάτες όχι. Μπορεί να  εξελιχθούν, –γιατί όχι;- , σε κύκλο θαυμαστών.

  1. Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου;

-Μέχρι τώρα έχω ακούσει καλές ή αδιάφορες κριτικές. Η χειρότερη είναι ότι στα έργα μου χρησιμοποιώ πολλούς χαρακτήρες. Κάτι, που οι περισσότεροι το αναγάγουν σε προτέρημα.

  1. Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;

-Μου αρέσει και είναι καλό το ότι εκδίδονται και κυκλοφορούν πολλά βιβλία. Όμως θεωρώ ότι δεν υπάρχει πάντοτε  σωστή και δίκαιη προβολή εξαιρετικών βιβλίων. Ίσως αν υπήρχε κάποια αδέκαστη επιτροπή αξιολόγησης αναγνωρισμένου κύρους σε συνδυασμό με τη διαφήμιση. Είναι λυπηρό  σπουδαία και ποιοτικά έργα και μένουν στην αφάνεια.

  1. Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;

-Ο χειρότερος εφιάλτης είναι η λήθη. Το ομορφότερο όνειρό μου προσδοκώ να πραγματοποιηθεί στο μέλλον. Μου αρέσει να ονειρεύομαι και να ελπίζω τα καλύτερα.

  1. …και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

-Αγαπητέ Θεόφιλε Γιαννόπουλε, εξακολουθείς να κρατάς σφιχτά από το χέρι τα παιδικά σου όνειρα; Ποια είναι αυτά; Και ποια τα λογοτεχνικά σου σχέδια; Ευχαριστώ θερμά.-Λίτσα Καποπούλου

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Θέλω να σε ευχαριστήσω από καρδιάς για την όμορφη κατάθεση ψυχής στην συνέντευξή μας και να σου ευχηθώ αγαπητή μας συγγραφέα Λίτσα Καποπούλου να έχεις πάντα επιτυχίες στην λογοτεχνική σου διαδρομή!

Σχετικά με το ερώτημά σου,πάντα ζω,χαμογελώ,πράττω και ονειρεύομαι σαν παιδί. (Γι’ αυτό και μου αρέσουν τα ταξίδια, να εξερευνώ και ν’ ανακαλύπτω!)

Όσο για τα λογοτεχνικά μου σχέδια, τολμώ να πω πως ήδη τα ζω! Μάρτυς μου η ασπρόμαυρη πένα, οι λευκές κόλες χαρτί και ένα δωμάτιο που μένει συχνά φωτεινό μέχρι τα ξημερώματα…

Αν είσαι συγγραφέας ή αναγνώστης , τότε σε καλούμε σε μια λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας» ή «Αναγνώστης», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη τη θετική μου ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

Σημαντική σημείωση: Οι απαντήσεις στις συνεντεύξεις των συγγραφέων και των αναγνωστών δίνονται με το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά τις προσωπικές σκέψεις του εκάστοτε συμμετέχοντα. Ο υπεύθυνος της στήλης και η ιστοσελίδα tovivlio.net δε φέρουν καμία νομική ευθύνη.

 

 

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου