Select Page

Υποκειμενισμός στην ποίηση

Υποκειμενισμός στην ποίηση

Η ποίηση, όπως και κάθε τέχνη, είναι κατά βάση υπόθεση υποκειμενική. Διακρίνεται από έναν διπλό υποκειμενισμό: του ποιητή και εκείνον του αναγνώστη. Όταν στις αρχές του Κ΄ αιώνα έγινε η πρώτη έκθεση τεχνών με μεγάλα ευρωπαϊκά κι αμερικάνικα έργα τέχνης στη Νέα Υόρκη, πίνακες που χαρακτήρισαν την ευρωπαϊκή ζωγραφική (Μονέ, Πικάσο κλπ) στις ΗΠΑ αντιμετωπίστηκαν με χλεύη… Μεγάλοι λογοτέχνες που στην εποχή τους απαξιώθηκαν από τους κριτικούς ως λαϊκοί -με την υποτιμητική έννοια και τον μεσαιωνικό ελιτισμό της εποχής- σήμερα θεωρούνται κλασσικοί και παγκόσμιοι (πχ Σαίξπηρ)[1].

Τζόρτζιο Nτε Kίρικο
Η Αβεβαιότητα του Ποιητή

Η ποίηση έχει την ιδιαιτερότητα να αποτελείται από πολύ απλά υλικά: τις λέξεις και την αλήθεια των συναισθημάτων. Η γλώσσα, αυτό της το όπλο, την καθιστά τόσο προσιτή στο κοινό. Ωστόσο, επί δεκαετίες αναπτύχθηκε μία ελιτίστικη αντίληψη για την ποίηση. Θεωρήθηκε ως μία τέχνη των λίγων, ως μία λογοτεχνία βαθιών νοημάτων που έχριζαν ιδιαίτερης μόρφωσης και προσέγγισης ώστε να αναγνωριστούν τα «κρυφά μηνύματα».

Μα τούτο την έθεσε σε μία διαφορετική υποκειμενική διάσταση. Η ποίηση έχασε την "αντικειμενικότητα" που ήθελαν να εμφανίσουν οι ειδικοί επιστήμονες και την κατέστησαν έρμαιο αναλύσεων. Ας μην παραβλέπουμε ότι η πρώτη επαφή των ανθρώπων με την ποιητική τέχνη στο σχολείο λειτουργεί καταλυτικά για τον αντιμετώπισής της από τον ενήλικα αναγνώστη. Η στειρότητα της διδακτικής προσέγγισης, οι φιλολογισμοί και η απαξίωση της τέχνης μέσα από πλήθος αναλύσεων[2] σε βάρος της ποιητικής εμπνευσμένης αναδημιουργίας του παιδιού, λειτουργούν ανασταλτικά στην αποδοχή της ποίησης με μάτι ελεύθερο, με νου καθαρό.

Βέβαια, σε εποχές με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, η ποίηση θεωρούνταν τέχνη των ελίτ. Κι όμως έτσι αποκρύπτουμε τη βιωματική επαφή αιώνων με τη στιχουργική. Ξεχνάμε ότι επί αιώνες οι άνθρωποι -οι αγράμματοι- μάθαιναν δημοτικά άσματα, στροφές από ποιητικές συνθέσεις (πχ τον Ύμνον εις την Ελευθερίαν, τον Ερωτόκριτο) ή ακόμα και αποσπασματικούς στίχους (από τους Ελεύθερους Πολιορκημένους ή αργότερα Καρυωτάκη, Καβάφη, Ρίτσο και σήμερα Λειβαδίτη). Και φυσικά μιλάμε για λαϊκή ποίηση, πριν ακόμα κάποιοι την απομακρύνουν από το ευρύ κοινό ως μία τέχνη της ελίτ των γραμμάτων.

 

Η απομάκρυνση της Ποίησης από το κοινό αποτελεί μία ακόμα απόδειξη της υποκειμενικότητας των Τεχνών, πέρα από καλλιτεχνικά ρεύματα, τάσεις και νόρμες που ίσως ένας αμύητος δε γνωρίζει (πχ σουρεαλισμός στην ποίηση, ιμπρεσιονισμός στη ζωγραφική κλπ). Μα τούτο έχει να κάνει με τη μόρφωση του κοινού, την καλλιτεχνική του παιδεία, το σχολείο και τη στάση των μέσων επικοινωνίας απέναντι στις Τέχνες (και φυσικά την οικονομική διασύνδεσή τους με τη βιομηχανία του θεάματος και τη βιομηχανία των φεστιβάλ).

Και αυτός τελικά είναι ο ρόλος του ειδικού και του καλλιτέχνη: να δείξουν -και να διδάξουν- τις τάσεις, τα ρεύματα και την καλλιτεχνική προϊστορία στο κοινό. Να το εκπαιδεύσουν ώστε να μάθει να δέχεται το διαφορετικό και το πρωτοποριακό[3]. Επί τούτου μάλιστα θα αντιτείναμε βιωματική επαφή των μαθητών με την ποίηση και την ανάπτυξη επαφών τους με ποιητές εν ενεργεία. Και από δαύτους τόσο η γενιά της Μεταπολίτευσης[4] όσο και η γενιά της κρίσης έχουν να επιδείξουν αξιόλογα ονόματα[5]. Αν θέλουμε να πάμε μακρύτερα θα καλούσαμε τα Υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού να αναδείξουν ως τουριστικό θέλγητρο τη σύγχρονη ελληνική τέχνη, να φέρουν σε επαφή τους τουρίστες με τη σύγχρονη λογοτεχνική παραγωγή[6] να επενδύσουν σε μεταφράσεις Ελλήνων ποιητών γνωστότερων, βραβευμένων και πρωτοεμφανιζόμενων.

 

Καθώς όμως η Τέχνη δεν μπορεί να υποταχθεί στο μέτρο, καθίσταται  αδύνατη κάθε προσπάθεια μέτρησης και της Ποίησης. Οι φιλολογικές αναλύσεις δεν καθιστούν μία σύνθεση ποιοτική. Ούτε οι φιλελεύθερες προσεγγίσεις περί αξίας, ευπώλητων βιβλίων και κέρδους δεν αποτελούν μονάδες υπολογισμού ποιότητας. Η ποιότητα κάθε σύνθεσης πρωτίστως λανθάνει στα μέσα σύνθεσης λόγου και συναισθήματος.

Αν θέλουμε να μιλήσουμε για ποιότητα στην Ποίηση θα την αναζητήσουμε στη διαχρονικότητα. Τούτη είναι το αλάνθαστο μέτρο για τη θέαση της αξίας μιας σύνθεσης ή ενός δημιουργού μέσα από τις διαστάσεις που παίρνει στο νου και την ψυχή των ανθρώπων. Όταν ένα έργο καταφέρνει και "μιλά" σε ανθρώπους διαφορετικών κοινωνιών, μόνο τότε μπορούμε να μιλήσουμε για αντικειμενική αξία και ποιότητα[7]. Είναι σαν μία υπερχρονική και υπερτοπική συνεργασία του αναγνωστικού κοινού για τη συναρμολόγηση των θραυσμάτων του ποιητικού παζλ. Υπό ένα τέτοιο σκεπτικό μάλιστα το κλασσικό μπορεί να αντιμετωπιστεί και ως λαϊκό, εφόσον γίνεται με τον καιρό κτήμα των λαών.

 

Ωστόσο, σήμερα η τέχνη τείνει να υποβιβαστεί σε διαφημιστικά μηνύματα. Πρόκειται για τη μεταμοντέρνα οικειοποίηση του καλλιτεχνικού από το εμπορικό. Έτσι, η τέχνη συνδέεται με τον υποκειμενισμό της αγοράς ενός προϊόντος καθιστώντας τελικά την ίδια την τέχνη ένα εμπόρευμα που πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες όσων γίνεται περισσότερων αγοραστών/αναγνωστών. Μα η πραγματική τέχνη είναι ανεκτίμητη. Δεν μπορεί να μπει στο συρμό της αγοράς (όσο κι αν προς στιγμήν την αποζητούμε).

Δε θα ήταν υπερβολή αν ισχυριζόταν κανείς πως η ποίηση εξ ορισμού είναι αντιεμπορική. Δεν μπορεί να αντικειμενικοποιηθεί ούτε μέσα από φιλολογικές αναλύσεις ούτε μέσα από τους παρακμιακούς μηχανισμούς της καταναλωτικής τέχνης που αντιλαμβάνεται το γυμνό ως εμπόρευμα και διασκευάζει το εύπεπτο "σκυλάδικο" για τις ανάγκες προώθησης αγαθών. Γιατί, άλλωστε, κατά το Ραφαηλίδη, η -πολύπαθη- αισθητική του παρόντος είναι η ηθική του μέλλοντος, ενός μέλλοντος αντιαισθητικού που κρατά μακριά από το ευρύ κοινό τις τέχνες, ενός μέλλοντος εμπορευματοποίησης ακόμα και των λέξεων. Κι ας υπογραμμίσουμε ότι η κουλτούρα πρέπει να ορισθεί σε αναφορά προς το κοινωνικό πράττειν, στο οποίο διαπλέκονται το συλλογικό και το ατομικό πράττειν. Η δράση του ατόμου προκύπτει από τις ψυχολογικές και κοινωνικές συνθήκες, από την ατομική πορεία της ζωής και από τους πολιτιστικά προετοιμασμένους προσανατολισμούς[8].

 

Μακριά, λοιπόν, από κάθε εμπορική διάθεση και μακράν της φίλαυτης αντίληψης ότι η ποίηση δύναται να εκφράσει κάτι το αντικειμενικό ο δημιουργός επί έτη ποιεί ήσυχα. Η ποίησή του είναι υπαρξιακή και στοχαστική. Ο στοχασμός ελλοχεύει σχεδόν σε κάθε στίχο. Ακόμα και πίσω από τις εικόνες μπορούμε να αντικρίσουμε τις βαθύτερες σκέψεις του δημιουργού. Στόχος του ποιητή είναι να εκφράσει τις αγωνίες του, τις ανησυχίες του για το παρελθόν, το μέλλον και ιδίως το παρόν.

Ας μην παραβλέπουμε, εξάλλου, ότι η αλήθεια της τέχνης είναι εκείνη των συναισθημάτων που μεταφέρονται ή λειτουργούν ως αγωγοί ενός μηνύματος. Και αυτή η αλήθεια είναι το μόνο αντικειμενικό στοιχείο στην ποίηση. Και τούτη την -υποκειμενική- αλήθεια η ποίηση της μεταφέρει αμεσότερα από κάθε άλλη τέχνη. Με τη γλώσσα ως θεμελιώδες μέσο, η ποίηση μετατρέπεται στο ταχύτερο μέσο αμφισβήτησης, υπεράσπισης, κριτικής. Η γλώσσα για την ποίηση είναι ό,τι τα χρώματα για το ζωγράφο. Γι’ αυτό, άλλωστε, η ποίηση ήταν από η πρώτη τέχνη που απαγορεύονταν σε καιρούς αυταρχισμού, η πρώτη που λογοκρίνονταν.

_________________

[1] Και τούτο ισχύει για όλες τις τέχνες. Ας μην λησμονούμε ότι ο Μονέ και οι ιμπρεσιονιστές ζωγράφοι δεν καλούνταν να εκθέσουν στη Γαλλία για πολλά χρόνια ενώ οι κριτικοί τους αποκαλούσαν τρελούς. Ανάλογα παραδείγματα έχουμε πολλά.

[2] Πόσους δεν κατατρύχει η ερώτηση τι θέλει να πει ο ποιητής;

[3] Προτείνεται να βγουν οι άνθρωποι των τεχνών (ποιητές, ζωγράφοι κ.ά.) να διδάξουν το κοινό, να αρθρογραφήσουν για την τέχνη του, να σχολιάσουν έργα τέχνης, νε κάνουν οικεία τη πολυγλωσσία της τέχνης και να αποκαλύψουν δημιουργούς (παλιούς και σύγχρονους) και τις τάσεις που μέχρι σήμερα αναπτύχθηκαν.

[4] Κάποιοι την ονομάζουν σπάνε αυτή τη γενιά σε γενιές του ’70 και του ’80. Μία διάκριση με την οποία διαφωνούμε γιατί οι καλλιτεχνικές γενιές δεν ορίζονται χρονολογικά, αλλά βάσει των ιστορικών και κοινωνικών συνθηκών.

[5] Ονόματα μπορούμε να προτείνουμε αρκετά. Από τον πολυγραφότατο Γιάννη Λειβαδά, τον βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών Δημήτρη Σολδάτο, τον πολυβραβευμένο και με συνεχείς πειραματισμούς στη γραφή Άθω Χαζτηματθαίου, τον εξαίρετο Βαλάντη Βορβό, ή τους λίγο μεγαλύτερους Θέμη Δημητρακόπουλο (Ιάσων Λειδινό) και τον Πέτρο Θεοδωρίδη ή τους νεώτερους Ανδρέα Αντωνίου και Αχιλλέα Κατσαρό… Και τούτα μόνο ενδεικτικώς προσπερνώντας δεκάδες αξιόλογους δημιουργούς που δε χωρούν σε μία υποσημείωση.

[6] Δεν είναι τουριστικά αξιοθέατα -με την κυριολεξία του όρου- μόνο τα νησιά με τις θάλασσες, το μεταμεσονύχτιο σκυλάδικο, το ελεύθερο αλκοόλ, το αρχαίο θέατρο ως αρχιτεκτόνημα και οι οικισμοί, αλλά και ο σύγχρονος πολιτισμός. Γιατί να μη διοργανωθούν ειδικές βραδιές ποίησης και εκθέσεις ειδικά για τουρίστες;

[7] Ας μην παραβλέπουμε ότι ο Καβάφης έγραφε στις αρχές του Κ΄ αιώνα στην Αλεξάνδρεια, αλλά τα μηνύματά του ηχούν τόσο σύγχρονα, σε μία διαφορετική κοινωνία, με άλλες ανάγκες και διαφορετικές καταστάσεις. Αναλόγως και για κλασσικούς πια ποιητές.

[8] Claudius Messner, Η κουλτούρα ως δυνατότητα απαντήσεων, μτφ. Δημήτρης Δημούλης, περιοδικό Θέσεις, τ. 61 (Οκτώβριος - Δεκέμβριος 1997).

Επιμέλεια κειμένου

Δήμος Χλωπτσιούδης

Ο Δήμος Χλωπτσιούδης είναι φιλόλογος και ποιητής. Γράφει δοκίμια και κριτικές ποίησης παρακολουθώντας τις νέες τάσεις στην Τέχνη. Ασχολείται με επιμέλειες κειμένων και εκδόσεων. Έχει συγγράψει ιστορικές και κοινωνικές μελέτες. Άρθρα (πολιτικά, εκπαιδευτικά, λογοτεχνικά) του δημοσιεύονται στο site tovivlio.net, στο tvxs.gr, στα "Ενθέματα" της Κυριακάτικης Αυγής κ.ά. Έχουν εκδοθεί οι ποιητικές συλλογές: «η οργή της πεταλούδας» (2013), «κατάστιχα» (2014) και «ακατάλληλο» (2016). Έχει συγγράψει τα πολιτικά δοκίμια βιβλία «η δημαγωγία της δημοκρατίας» (2009), «Τοπική Αυτοδιοίκηση, προοπτικές ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών» (δοκιμιακή μελέτη, 2011), και «η μεσαία τάξη στην αγχόνη της κρίσης» (2014). Επίσης, έχει εκδόσει τη συλλογή κοινωνικών δοκιμίων «7 δοκίμια» (2013).

2 Σχόλια

  1. Γιάννης Τάτσης

    Σε ό,τι γράφεις Δήμο με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο και συνυπογράφω. Η ποίηση δεν εντάσσεται στην καταναλωτική τέχνη, δεν έχει απώτερο σκοπό το κέρδος, από αυτή την άποψη είναι φτωχή. Δεν είναι όμως ζητιάνος, αλλά εμπνευστής, μπουρλοτιέρης, λαμπαδηδρόμος ιδεών, αξιών και ηθών, επενδύοντας στην τράπεζα του πνεύματος. Η ποίηση είναι χώρος δημιουργίας, ανάγκη έκφρασης της εσωτερικότητας του ποιητή, είναι έκφραση ψυχής δεν γνωρίζει όρια πετάει ελευθέρα σαν το γλάρο μεταφέροντας ιδέες, προβληματισμούς, σκέψεις, στόχους, εικόνες μέχρι να καθίσει στο βράχο κάθε ψυχής.
    Η ποίηση αποτυπώνει την ψυχή του ποιητή, τους στοχασμούς του, τις αξίες του, το ήθος του, τους προβληματισμούς του, γι’ αυτό δεν πρέπει ο ποιητής να αφήνει τις λέξεις να τρέχουν αφηρημένες στους στίχους, δημιουργώντας απλώς ποίηση, αλλά να τις φορτώνει με νοήματα και να ζωγραφίζει με τα χρώματα των λέξεων και των ποιητικών εκφράσεων κάποια εικόνα, ώστε να έλκει και να δονεί τις χορδές της ανθρώπινης ψυχής στην οποία απευθύνεται και να δημιουργεί ποιοτική ποίηση.

    Απάντηση

Υποβολή σχολίου

Ακολουθήστε μας!

Follows

Εγγραφείτε στο newsletter

Εκδηλώσεις

Η Φωτεινή Ναούμ στη Γρατινή!

Η Φωτεινή Ναούμ στη Γρατινή!

24.07.2017, 7:30μμ – 24.07.2017, 8:30μμ

Gratini Χάρτης

Οι εκδόσεις Διόπτρα σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Φωτεινής Ναούμ στο δημοτικό σχολείο Γρατινής.
Για τη συγγραφεα θα μιλήσει ο Νίκος Γιασάρης και αποσπάσματα θα διαβάσει η Νικολέτα Άκμπαμπα.
ΠερισσότεραΛιγότερα

26 ενδιαφέρθηκαν  ·  18 θα πάνε
Ο Δημήτρης Τσίοδρας στη Χαλκιδική

Ο Δημήτρης Τσίοδρας στη Χαλκιδική

28.07.2017, 9:00μμ – 28.07.2017, 9:00μμ

Άφυτος Χαλκιδικής Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας, η Κοινότητα Αφύτου και το βιβλιοπωλείο Οιωνός σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Ευρωπατριωτισμός ή Εθνοκεντρισμοί του συγγραφέα Δημήτρη Τσιόδρα. Σας περιμένουμε την Παρασκευή 28 Ιουλίου, στις 21:00, στην οικία του Κλεάνθη Βαλαρούτσου στην Άφυτο Χαλκιδικής.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Μαρία Σπυράκη και ο Κώστας Χρυσόγονος, ευρωβουλευτές, και ο συγγραφέας.
Την εκδήλωση θα συντονίσει η Μαρία Καραθανάση, δικηγόρος.
ΠερισσότεραΛιγότερα

3 ενδιαφέρθηκαν  ·  1 θα πάνε
Παρουσίαση του βιβλίου «Λίγες και μία νύχτες»

Παρουσίαση του βιβλίου «Λίγες και μία νύχτες»

28.07.2017, 9:00μμ – 28.07.2017, 10:00μμ

Μύλος Ιερισσού

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιερισσού «Κλειγένης» και οι Εκδόσεις Πατάκη σας προσκαλούν την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017 στις 21.00 στoν Μύλο Ιερισσού, στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ισίδωρου Ζουργού «Λίγες και μία νύχτες».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Λένα Οφλίδη, φιλόλογος
Βαγγελιώ Μπαλτζή, φιλόλογος

Θα ακολουθήσει μουσική βραδιά.

Βρείτε το βιβλίο εδώ: bit.ly/2mVgKg9ΠερισσότεραΛιγότερα

Έρη Ρίτσου | Ο νεκρός δολοφονήθηκε (Σάμος)

Έρη Ρίτσου | Ο νεκρός δολοφονήθηκε (Σάμος)

2.08.2017, 8:00μμ – 2.08.2017, 9:00μμ

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Αιγαίου

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και το βιβλιοπωλείο ΚΑΡΑΣΤΑΘΗ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Έρης Ρίτσου

Ο ΝΕΚΡΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8633

στον αύλειο χώρο της Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χατζηγιάννειο Κτίριο, Βλιάμου 21, Νέο Καρλόβασι, Σάμος.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι συγγραφείς Έλσα Χίου και Έλενα Χουσνή.

Η Έρη Ρίτσου θα διαβάσει αποσπάσματα απ’ το βιβλίο.ΠερισσότεραΛιγότερα

6 ενδιαφέρθηκαν
Η Άννα Γαλανού στο Ληξούρι

Η Άννα Γαλανού στο Ληξούρι

2.08.2017, 9:00μμ – 2.08.2017, 10:00μμ

Lixouri, Kaluga Oblast, Russie
Paliki,   Χάρτης

Οι εκδόσεις Διόπτρα και το Βιβλιοπωλείο Happy House σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Άννας Γαλανού
στον προαύλιο χώρο του βιβλιοπωλείου.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η δημοσιογράφος Ελευθερία Κουλουριώτη, η εκπαιδευτικός Καλλιόπη Κρητικού και η συγγραφέας.
Ανάγνωση κειμένων και συντονισμός της εκδήλωσης από τη συγγραφέα Μαίρη Μοσχοπούλου.
Happy House
26710 92411
ΠερισσότεραΛιγότερα

3 ενδιαφέρθηκαν  ·  2 θα πάνε
Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης (Λευκωσία)

Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης (Λευκωσία)

3.08.2017, 12:30μμ – 3.08.2017, 1:00μμ

University of Nicosia
46 Makedonitissas Ave., CY-2417
Nicosia,  Nicosia, Cyprus Χάρτης

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και οι Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση και συζήτηση

Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης
www.kedros.gr/main.php?manufacturers_id=2023

Αμφιθέατρο UNESCO, Κτίριο Europa

12:30-12:35 Καλωσόρισμα
Αντώνης Πολεμίτης, Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

12:35-12:45 «Ιωάννης Ιωαννίδης: ο Επιστήμονας»
Σπύρος Μακριδάκης, Διευθυντής Institute For the Future (IFF)
Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ομότιμος Καθηγητής, INSEAD

12:45-12:55 «Ιωάννης Ιωαννίδης: ο Λογοτέχνης»
Στεφανία Παπαθεοδώρου, Λέκτορας Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

12:55-13:25 Τοποθέτηση Συγγραφέα
Ιωάννης Π.Α. Ιωαννίδης, Τακτικός Καθηγητής Ιατρικής Stanford University

Ο συγγραφέας θα διαβάσει αποσπάσματα από το τελευταίο του βιβλίο,

Tractatus για την έκτη φήμη (www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8561), συζητώντας θέματα στο μεταίχμιο τέχνης και επιστήμης.

13:25-13:45 Ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

13:45 – 14:00 ΔεξίωσηΠερισσότεραΛιγότερα

2 ενδιαφέρθηκαν
Τάκης Γεράρδης | Το καμίνι (Νεάπολη Λακωνίας)

Τάκης Γεράρδης | Το καμίνι (Νεάπολη Λακωνίας)

9.08.2017, 8:30μμ – 9.08.2017, 9:30μμ

Limira Mare Hotel
Akti Vion 186
Neápolis,  23053 Χάρτης

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και ο Σύνδεσμος Αγιονικολαϊτών «Ο κάβο Μαλλιάς» σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Τάκη Γεράρδη

ΤΟ ΚΑΜΙΝΙ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8628

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Μάρω Χαραμή, φιλόλογος και η Σοφία Δουμάνη, δικηγόρος.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα και στο τέλος της εκδήλωσης θα υπογράψει αντίτυπα για τους αναγνώστες.ΠερισσότεραΛιγότερα

5 ενδιαφέρθηκαν
Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Νάξος)

Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Νάξος)

18.08.2017, 8:30μμ – 18.08.2017, 9:30μμ

Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Βαγγέλη Ντελή

Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8528

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Νίκος Λεβογιάννης, φιλόλογος, πρώην Βουλευτής.

Αποσπάσματα θα διαβάσει η Κατερίνα Σιδερή, Μέλος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ.

Ο συγγραφέας θα αναφερθεί με διαφάνειες στην προϊστορική Νάξο και τον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

Τον συντονισμό της παρουσίασης θα κάνει ο δημοσιογράφος Νικόδημος Λιανός.ΠερισσότεραΛιγότερα

1 θα πάνε
Στην Φθιώτιδα η Δήμητρα Μουλαρά

Στην Φθιώτιδα η Δήμητρα Μουλαρά

19.08.2017, 7:00μμ – 19.08.2017, 7:00μμ

Δρυμαια Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας και ο Σύλλογος Απανταχού Δρυμαιωτών σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Το τσαντάκι της Αλφαβήτας της Δήμητρας Μουλαρά.
Σας περιμένουμε το Σάββατο 19 Αυγούστου, στις 19:00, στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου στη Δρυμαία Φθιώτιδας.
ΠερισσότεραΛιγότερα

10 ενδιαφέρθηκαν  ·  5 θα πάνε
Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Οικομουσείο Κoρώνου - Νάξος)

Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Οικομουσείο Κoρώνου – Νάξος)

20.08.2017, 7:30μμ – 20.08.2017, 8:30μμ

Οικομουσείο Κoρώνου

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Βαγγέλη Ντελή

O ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8528

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Νίκος Λεβογιάννης, φιλόλογος, πρώην Βουλευτής.

Αποσπάσματα θα διαβάσει η Κατερίνα Σιδερή, μέλος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ.

Ο συγγραφέας θα αναφερθεί με διαφάνειες στην προϊστορική Νάξο και τον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

Τον συντονισμό της παρουσίασης θα κάνει ο δημοσιογράφος Νικόδημος Λιανός.ΠερισσότεραΛιγότερα

Στην Ξάνθη η Δήμητρα Μουλαρά

Στην Ξάνθη η Δήμητρα Μουλαρά

8.09.2017, 7:00μμ – 8.09.2017, 7:00μμ

Palia Poli
Charsitzoglou
Xánthi,   Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας και το εκπαιδευτικό κέντρο Μεταγνώση, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Το τσαντάκι της Αλφαβήτας της Δήμητρας Μουλαρά.
Σας περιμένουμε την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, στο Θεατράκι της Κεντρικής Πλατείας Ξάνθης.
ΠερισσότεραΛιγότερα

1 ενδιαφέρθηκαν
Η Έλενα Ακρίτα στη Θεσσαλονίκη

Η Έλενα Ακρίτα στη Θεσσαλονίκη

26.09.2017, 7:30μμ – 26.09.2017, 8:30μμ

Public
Tsimiski 24
Thessaloníki,  54624 Χάρτης

Ένας φόνος μεταξύ φίλων.
Η Έλενα Ακρίτα και o Άρης Δημοκίδης παρουσιάζουν το νέο της αστυνομικό μυθιστόρημα Το Mυστικό της Mπλε Πολυκατοικίας. Το τέλειο αυτό έγκλημα θα διαπραχθεί Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017, στις 19:30 στα Public Τσιμισκή.

Public
Τσιμισκή 24
2310 227288ΠερισσότεραΛιγότερα

228 ενδιαφέρθηκαν  ·  101 θα πάνε

Φόρτωση περισσότερων

Διαγωνισμοί σε εξέλιξη

Υποβολή συμμετοχής!

Αρχείο

Είσοδος

Pin It on Pinterest

Αν σας άρεσε...

κοινοποιήστε το στους φίλους σας!