
γράφει ο Πάνος Τουρλής
Τα αδέλφια Του και Ντι κάθε Σάββατο παρακολουθούν μαθήματα στη σοφίτα του σπιτιού τους για να γίνουν μαχητές. Οι μικροί αυτοί πρωταγωνιστές είναι οι διάσημοι Μαχητές του Ντάο, που υπερασπίζονται την ισορροπία στον πλανήτη με τη βοήθεια του Κινέζου παππού τους και ταξιδιώτη του χρόνου Σίφου. Δεν παύουν να είναι παιδιά, αναγνωρίζουν όμως και το βάρος της ευθύνης που τους αναθέτει ο παππούς και προσπαθούν να κάνουν πάντα το καλύτερο. Τούντι θα πει μαθητευόμενοι κι έτσι βαφτίζει τα εγγόνια του ο Σίφου.
Στην τρίτη τους περιπέτεια τα παιδιά μαθαίνουν πώς να ξοδέψουν το χαρτζιλίκι τους «στο κενό», σε αυτό που δε βλέπουν και όμως είναι πολύτιμο! Χάρη σε ένα μπισκότο της τύχης που περιέχει έναν γρίφο τα παιδιά ξεκινούν ένα νέο συναρπαστικό ταξίδι και γνωρίζουν την Ήβη, έναν από τους Εκδικητές της Πλαστικής Πανούκλας που διοργανώνει συχνά καθαρισμό του κοντινού ρέματος από τα σκουπίδια ώστε να αποφεύγονται πλημμύρες και άλλες καταστροφές. Μαθαίνουμε για το επικίνδυνο πλαστικό, που αντέχει για εκατοντάδες χρόνια και σπάει σε τόσο μικρά κομματάκια που δε φαίνονται αλλά τα τρώμε μέσα από ψάρια και ζώα που επίσης αρρωσταίνουν. «Η ανακύκλωση είναι η τελευταία λύση. Το πιο σημαντικό είναι να μειώσουμε τα πλαστικά από την αρχή», αυτό πρεσβεύει η συγγραφέας και παραθέτει πρακτικές ιδέες για να βελτιώσουμε τη ζωή μας, όπως υφασμάτινες σακούλες και παγούρια, χάρτινα αντικείμενα, ανταλλαγές παιχνιδιών για να μην αγοράζουμε συνεχώς καινούργια. Τα δυο αδέλφια μπαίνουν σε σκέψεις γύρω από τα πλαστικά σκουπίδια, πού καταλήγουν και πόσο κακό κάνουν σε αθώα ζώα. Πώς φτάνει τόσο πλαστικό στη θάλασσα; Τι σχέση έχει με όλα αυτά η συναρπαστική ιστορία του άρχοντα των γερανών; Και πώς εμπλέκονται σε αυτά οι τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που τις φροντίζουν σ’ ένα ειδικό νοσοκομείο; Πώς μπορούμε να βρούμε άλλα αντικείμενα εξίσου χρήσιμα αλλά να μη μας βλάπτουν; Πώς μπορούμε να ικανοποιούμε τις ανάγκες μας ώστε να δείχνουμε καλοσύνη και φροντίδα για ανθρώπους και ζώα;. «Καλοσύνη είναι να σκέφτεσαι πώς μπορείς να κάνεις τον κόσμο καλύτερο και αν κάτι που το αγοράζεις πραγματικά το χρειάζεσαι».
Εκτός από τις συναρπαστικές πληροφορίες για τη βελτίωση της ζωής μας μακριά από το πλαστικό, υπάρχουν και πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την κινέζικη πρωτοχρονιά που γιορτάζεται έναν μήνα μετά τον Ιανουάριο. Μα πόσο διαφορετικά και σημαντικά έθιμα για να πάει καλά η χρονιά! Με μια πρωτότυπη βασική ιδέα ξεκινάνε όλα, όπως πάντα: «Το κενό και όχι ο πηλός από τον οποίο είναι φτιαγμένη κάνει την κούπα πολύτιμη για εμάς». Με αφορμή αυτήν τη σκέψη του Σίφου ξεδιπλώνεται με εύληπτο και συναρπαστικό τρόπο η φιλοσοφία του γιν και του γιάνγκ, δείγματα της ισορροπίας που προέρχονται από το κενό και από την κούπα ταυτόχρονα. Όταν έχουμε ισορροπία μέσα μας και έξω μπορούμε να είμαστε πιο ευτυχισμένοι εμείς και ο πλανήτης. Η Ελένη Ανδρεάδη έγραψε και πάλι μια συναρπαστική, ενδιαφέρουσα και πλούσια σε πληροφορίες και πρακτικές ιδέες περιπέτεια για τους Μαχητές του Ντάο, οι οποίοι αυτήν τη φορά καλούνται να σώσουν τα ζώα και τον κόσμο από την αλόγιστη χρήση του πλαστικού. Όλα αυτά ξεδιπλώνονται με τον γνωστό συναρπαστικό και όμορφο τρόπο γραφής που με αιχμαλώτισε ήδη από το πρώτο βιβλίο της σειράς. Η εικονογράφηση του Γιάννη Σκουλούδη είναι πολύχρωμη, συναρπαστική και άκρως ρεαλιστική. Τα παιδιά και ο παππούς αποτυπώνονται με ποικίλες εκφράσεις και οπτικές γωνίες, οι εικόνες είναι γλυκές και χαριτωμένες αλλά «σκληραίνουν» όταν χρειάζεται να δείξουν εικόνες της περιβαλλοντικής καταστροφής (η θαλάσσια χελώνα στο χειρουργείο, η πλαστική σακούλα που καταλήγει στη θάλασσα, η αφθονία των πλαστικών αντικειμένων που αποτυπώνονται σα να «πνίγουν» τα παιδιά). Γενικότερα έχει γίνει πολύ καλή δουλειά, εφάμιλλη με το συναρπαστικό κείμενο.
Στο βιβλίο «Υπόθεση Κόκκινος Φάκελος» οι μικροί αναγνώστες κατανοούν πόσο αλόγιστη χρήση του πλαστικού γίνεται και διαπιστώνουν μέσα από μια συναρπαστική περιπέτεια και ενδιαφέρουσες πληροφορίες πόσο επιβλαβές είναι μακροπρόθεσμα το γεγονός πως βρομίζουμε τη φύση, τη γη και τη θάλασσα με σκουπίδια, πλαστικά και χημικά. Με ωραία παραδείγματα και με εύληπτο τρόπο βγαίνει το απαιτούμενο αίσθημα ευθύνης που πρέπει να έχουμε όλοι για ένα καλύτερο και καθαρότερο αύριο. Στις τελευταίες σελίδες υπάρχουν ένα βίντεο από το ατελιέ της εικαστικού Μαρίας Φραγκουδάκη που δημιουργεί εκπληκτικά έργα τέχνης από πλαστικά σκουπίδια και ιδέες για αντίστοιχες χειροτεχνίες, εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες για τη χρήση του πλαστικού στον κόσμο, κινέζικα πρωτοχρονιάτικα έθιμα, διαλογισμός ευγνωμοσύνης, στοιχεία επικοινωνίας και δράσης οργανώσεων και οργανισμών, τα βήματα που θα οδηγήσουν τα παιδιά σε σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητά τους (Μειώνω-Ξαναχρησιμοποιώ-Ανακυκλώνω) και άλλα μυστικά, ιδέες και προτάσεις που κάνουν την ανάγνωση του βιβλίου μια ολοκληρωμένη και αξέχαστη περιπέτεια για μικρούς και μεγάλους.
0 Σχόλια