Φωνές σκιές, του Γρηγόρη Γ. Σπυράκη

γράφει η Κατερίνα Σιδέρη

Ο εύστοχος τίτλος του βιβλίου, αναφέρεται στις φωνές και σκιές, που θα επισκιάζουν τη ζωή της Λίας, μιας πεισματάρας νεαρής που μεταλλάσσεται σε όμορφη γυναίκα και ακούν στο όνομα Κάλθια και Μάλθια. Η μια θα την προετοιμάζει για καλές εξελίξεις που θα λαμβάνουν χώρα στη ζωή της και η άλλη για το αντίθετο.

Σε ένα χωριό της Τρίπολης, το Ασπροχώρι, μεγαλώνει η Λία και ερωτεύεται παράφορα τον Παύλο. Λίγο πριν τα γεγονότα του ’40, η Λία θα μεταβεί στην Αθήνα και ο Παύλος στον πόλεμο, αλλά η φλόγα τους θα τους κρατά δεμένους έως ότι τα πράγματα ηρεμήσουν κάπως και τα παιδιά λογοδοθούν. Η ζωή της Λίας θα συνεχίσει ήρεμη, σε αντίθετη με εκείνη του Παύλου, όπου το αντάρτικο και η μετέπειτα η απόφασή του να πάρει μέρος στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής, κρατούν τα σκήπτρα και τον τροφοδοτούν πάθος για τη δικαιοσύνη σε έναν κόσμο ελεύθερο από δεσμά.

Ο τελευταίος θα βρεθεί τραυματισμένος στο νοσοκομείο του Καΐρου και ο επιστήθιος φίλος του Ανουάρ με την πρότασή του, θα του αλλάξει άρδην τη ζωή. Θα διαβάσουμε για την αχανή έρημο της Αιγύπτου, τον Νείλο με τις φελούκες του, τη νεκρόπολη που κατοικείται, για μια νέα αρχή πολλά υποσχόμενη, για μια θέση γραμματέως στο προξενείο, για την αγορά του Αλ Χαλίλι αλλά και το πραξικόπημα στον βασιλιά Φαρούκ και το κρατητήριο στις φυλακές μιας ξένης χώρας.

Είναι η Λία αλαφροΐσκιωτη ή απλά κατέχει το χάρισμα να νιώθει τα μελλούμενα;

Μπορεί η ποινή των 10 χρόνων κάθειρξη να εξισορροπήσει την πράξη του βιασμού; 

Πως αντιδρά ένας Γερμανός πρώην πρόξενος στη θέα ενός τραυματισμένου αντάρτη που βρίσκεται στο σπίτι του;

Ένα ζευγάρι που δεν κατάφερε να αποκτήσει παιδιά, πόσο ευτυχισμένο μπορεί να είναι;

Με ποια στοιχεία εφοδιάζεσαι για να πολεμήσεις τον εχθρό μιας ξένης πατρίδας;

Αλλάζεις τη ζωή σου για χάρη του έρωτα;

Είναι ικανές οι συνθήκες του πολέμου να αδελφοποιήσουν ανθρώπους που μιλούν άλλη γλώσσα και πιστεύουν σε άλλον θεό;

Στο μεστό μυθιστόρημα που ξεδιπλώνει σιγά – σιγά τις πτυχές του, θα βρούμε απαντήσεις για τις παραπάνω ερωτήσεις αλλά και σε όλες τις άλλες που αβίαστα θα μας γεννιούνται και επιπλέον, θα εκμαιεύσουμε πληροφορίες για τους καμηλιέρηδες, την αγορά των μπαχαρικών αλλά και τις μυρωδιές της Ανατολής που οι περιγραφές τους είναι τόσο αληθινές, που νιώθεις ώρες – ώρες να φτάνουν δυνατές στη μύτη σου.

Η Τάχια και η Αΐσα, είναι δυο γυναικείες φιγούρες που θα συνδεθούν με τη Λία και θα δημιουργήσουν μεταξύ τους δυνατούς δεσμούς, πρόσκαιρα όμως η αλυσίδα θα σπάσει και κάποια από τα κομμάτια της θα χαθούν για πάντα.

Ο ναός της θεάς Ίσιδος, η βουτιά στο φαράγγι και μια μισή επιστροφή, θα φέρει την άκρη του νήματος της ιστορίας πίσω στο Ασπροχώρι και στον μύλο του μπάρμπα – Θωμά, εκεί που κάποτε, χρόνια πριν ξεκίνησε η όμορφη ιστορία αγάπης του ζευγαριού. Σε κάθε βήμα της Λίας, τόσο η Κάλθια όσο και η Μάλθια που δύσκολα τις ξεχωρίζει, θα την προετοιμάζουν για τις εξελίξεις της ζωής της που όσο και να προσπαθούν, όλα όσα θα βιώνει, θα την βρίσκουν συνεχώς απροετοίμαστη.

Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μια φράση, για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο του Γρηγόρη Σπυράκη, ένα μικρό βιογραφικό του οποίου θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, επέλεξα την παρακάτω:

…τίποτα δεν γίνεται τυχαία και ας δείχνει έτσι. Κάπου εμείς βάζουμε το χέρι μας σε όλα…

Ένα ταξίδι μέσα από τη ζωή, την αγάπη και τα όνειρα του Παύλου και της Λίας τόσο στον χρόνο όσο και στην ιστορία που θα μας γνωρίσει τις κακουχίες των πολεμιστών αλλά και τις αγωνίες των ανθρώπων τους, που στωικά περιμένουν την επιστροφή τους.

Ο Γρηγόριος Γ. Σπυράκης γεννήθηκε στην Πλατάνα Αρκαδίας και σπούδασε Νομικά και Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δικηγόρος στην Αθήνα, διετέλεσε Διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και νομικός σύμβουλος της Πρεσβείας του Κουβέιτ.

Κυκλοφορούν από τον ίδιο οι ποιητικές συλλογές “Στο Φεγγαρόφωτο της ποίησης” (2009) και “Ποιητικό πορταμέντο” (2010), καθώς και τα μυθιστορήματα “Ο Αλφάδης” (2011) και “Πορφυρένιο χιτώνιο” (2013). Από τη LIBRON Εκδοτική κυκλοφορεί η συλλογή διηγημάτων “Τερματικός Σταθμός”.

Το μυθιστόρημα φωνές σκιές, είναι το έκτο του βιβλίο.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Libron.

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο, θα βρείτε εδώ.

Ακολουθήστε μας

Άλκηστη – Μαρία Κέιτζ

Άλκηστη – Μαρία Κέιτζ

- γράφει η Κατερίνα Σιδέρη - Η Άλκηστη έχει χάσει τη μητέρα της 10 χρόνια τώρα και αιφνίδια θα ειδοποιηθεί από τον αστυνομικό υπηρεσίας ότι ο πατέρας της, ο διάσημος επιχειρηματίας Αλέξανδρος Χαρισόπουλος, είχε ένα τροχαίο ατύχημα και έχασε τη ζωή του. Είναι...

Ο Λύκος, του Κωνσταντίνου Μοσχάτου

Ο Λύκος, του Κωνσταντίνου Μοσχάτου

Ο ψυχίατρος της Αστυνομίας Άγγελος Γκίκας δέχεται να μπει στη φυλακή ως μυστικός με αντάλλαγμα να σωθεί ο αδελφός του από τις άδικες κατηγορίες που τον βαραίνουν για διακίνηση ναρκωτικών. Η γνωριμία του με τον Λύκο όμως και οι προσπάθειές του να εξιχνιάσει τη...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

Ο Λύκος, του Κωνσταντίνου Μοσχάτου

Ο Λύκος, του Κωνσταντίνου Μοσχάτου

Ο ψυχίατρος της Αστυνομίας Άγγελος Γκίκας δέχεται να μπει στη φυλακή ως μυστικός με αντάλλαγμα να σωθεί ο αδελφός του από τις άδικες κατηγορίες που τον βαραίνουν για διακίνηση ναρκωτικών. Η γνωριμία του με τον Λύκο όμως και οι προσπάθειές του να εξιχνιάσει τη...

Ο πόλεμος, του José Jorge Letria

Ο πόλεμος, του José Jorge Letria

Τι είναι ο πόλεμος; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα; Πώς ζει και τι τον τρέφει; O José Jorge Letria έγραψε ένα συγκλονιστικό κείμενο που με λίγα λόγια και λιτές περιγραφές καταφέρνει να αποδώσει σε όλο του το μέγεθος και την έκταση τον τρόμο και τις...

Βεντέτα στον Βόσπορο, της Γιώτας Γουβέλη

Βεντέτα στον Βόσπορο, της Γιώτας Γουβέλη

Τη δεκαετία του 1950 ένας φόνος θα διχάσει δύο οικογένειες και θα αποτελέσει την αρχή για να ξεδιπλωθεί ένα κουβάρι γεγονότων που θα στείλουν τα πρόσωπα του βιβλίου σε διαφορετικούς τόπους. Έπιασε μήπως η κατάρα από τρεις κοπέλες, τρεις αθώες ψυχές, που αυτοκτόνησαν...

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου