Χρίστος Κυθρεώτης: «Εκεί που ζούμε»

27.09.2019

σχόλια

 

«…ίσως τα σώματά μας

να μη μοιάζουν ποτέ πιο αιώνια,

παρά τη στιγμή ακριβώς που έχουν διαψεύσει

την ψευδαίσθηση της αιωνιότητας».

 

Χρίστος Κυθρεώτης:

«Εκεί που ζούμε»

Εκδόσεις: «ΠΑΤΑΚΗΣ»

γράφει ο Άγγελος Πετρουλάκης

Ένα εικοσιτετράωρο από τη ζωή ενός ανθρώπου. Μια ζωή σε ένα εικοσιτετράωρο. Η αξία της λογοτεχνίας έγκειται και στο είναι ικανή να σκάψει το περίβλημα ενός εικοσιτετράωρου και εκεί να συναντήσει ολόκληρη την πορεία μας, να την ανασύρει από το παρελθόν, να την επικαιροποιήσει, να δώσει σάρκα στις ματαιώσεις, να δώσει υπόσταση σε ότι πιστεύουμε πως έφυγε χωρίς ίχνη. Είναι, ενίοτε, η λογοτεχνία ένα μαχαίρι που ξεφλουδίζει, κόβει και ξανακόβει, αγγίζει το κουκούτσι και μέχρι να φτάσει εκεί, έχει πει πολλά, έχει επισημάνει ακόμα περισσότερα, αφήνοντάς μας γυμνούς και απροστάτευτους στον χρόνο.

Αυτές τις σκέψεις μού προκάλεσε το «Εκεί που ζούμε» του Χρίστου Κυθρεώτη, ένα μυθιστόρημα που με λεπτό χιούμορ, ενίοτε και ειρωνεία που αγγίζει τα όρια του αυτοσαρκασμού, εισέρχεται στη διαδικασία των βασικών ερωτήσεων για τον ίδιο μας τον εαυτό.

Ποιος είμαι;

Πού πηγαίνω;

Ποιος είναι ο ρόλος τών άλλων στη ζωή μου;

Ποιος είναι ο ρόλος μου στη ζωή τών άλλων;

Υπάρχει αύριο στο παρελθόν;

Ο Χρίστος Κυθρεώτης επινοεί έναν πρωταγωνιστή που θα ξεδιπλώσει στη διάρκεια ενός εικοσιτετραώρου ολόκληρη τη ζωή του. Είναι μια ζωή που τη χαρακτηρίζει ο δισταγμός και η αναποφασιστικότητα. Λάθος επιλογές ή επιλογές που οδηγούσαν σε λάθος δρόμους;

Η 20η Ιουνίου είναι μια συνηθισμένη μέρα για έναν νεαρό δικηγόρο. Ξεκινά όπως κάθε πρωί, ανάμεσα στο πρωινό ξύπνημα των άλλων ενοίκων τής πολυκατοικίας, ο καθένας από τους οποίους ζει στον δικό του κόσμο, διαφορετικό, ξένο με όλους τους άλλους.

Συνεχίζεται στην Ευελπίδων, όπου θα πρέπει να υπερασπιστεί μια εξηντάχρονη η οποία, θύμα τόσο της ματαιοδοξίας της, όσο και της ελαφρότητάς της, έχει φορτώσει, με πολλές χιλιάδες ευρώ, πιστωτικές κάρτες, που πλέον ως ανεξόφλητες, απαιτούν την κατάσχεση του σπιτιού της.

Ανάμεσα στη διαδρομή προς την Ευελπίδων, αλλά και εκεί, περιμένοντας να έρθει η σειρά για την εκδίκαση της υπόθεσης, τυχαία γεγονότα θα ανακαλέσουν στη μνήμη του κομμάτια της μέχρι τότε ζωής του, καθόλου ανώδυνα, αφού αγγίζουν τη σχέση του με τους γονείς του, με τις γυναίκες που συνδέθηκε, αλλά και με το αν η επιλογή του επαγγέλματός του ήταν ό,τι πιο κατάλληλο για τον ίδιο.

Η αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο είναι μια δύσκολη υπόθεση. Είναι ένας μονόλογος που εμπεριέχει πολλούς κινδύνους: Να κουράσει, να παρουσιάσει ‘‘κοιλιές’’, να χάσει τη συνοχή τού κειμένου. Τίποτα απ’ αυτά δεν συμβαίνει με τον μονόλογο – αφήγηση του Κυθρεώτη, ο οποίος διατηρεί την αμεσότητα και το ενδιαφέρον από την πρώτη μέχρι την τελευταία φράση.

Η δράση τού ήρωα, που ξεκινά από την προετοιμασία μετά την αφύπνιση, συνεχίζεται με την παρουσία του στο δικαστήριο, ακολουθείται από μια συνάντηση με μια παλιά αγαπημένη ‘‘για έναν καφέ’’ και λίγη συζήτηση, προχωρά σε μια συνάντηση με τον πατέρα του για να τον διευκολύνει σε μια του υποχρέωση (στα όρια της παρανομίας) και ενώ φυσιολογικά πρέπει να κλείσει με την παρουσία του σ’ ένα πάρτι άλλης παλιάς αγαπημένης του, παρατείνεται με κάτι εντελώς απρόβλεπτο: Η πελάτισσά του, η οποία είχε ένα λιποθυμικό επεισόδιο λίγο πριν τελειώσει η ακροαματική διαδικασία, πεθαίνει στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί. Ζωή και θάνατος μαζί. Το κυνήγι τής ομορφιάς, αλλά και της επιστροφής στη νεότητα, έχει στην απόληξή του το οριστικό τέλος. Ένα πτώμα ως απάντηση της ματαιοδοξίας. Ο Κυθρεώτης δίνει αριστοτεχνικά, χωρίς καμιά δραματοποίηση, τη βασική αλήθεια της ζωής.

Ξημερώνοντας η 21η Ιουνίου, κατά την οποία έχουμε τη μεγαλύτερη ημέρα, ο αφηγητής, γνωρίζει ήδη ποια είναι η μέρα αυτή – η ζωή του.

Το «Εκεί που ζούμε» είναι ένα καλοδουλεμένο και μεστό μυθιστόρημα, που αξίζει πολλούς επαίνους και προσφέρει στον αναγνώστη όχι μόνο ιδιαίτερη γνώση ζωής, αλλά και έντονη γεύση λογοτεχνικής δεξιότητας.

Ακολουθήστε μας

Ο φυσιοθεραπευτής, της Μέμης Καρυώτου

Ο φυσιοθεραπευτής, της Μέμης Καρυώτου

γράφει η Κατερίνα Σιδέρη - Το βιβλίο "Ο φυσιοθεραπευτής", μια όμορφη νουβέλα, θυμίζει παραμύθι... πραγματεύεται φαινόμενα της εποχής όπως το bulling και τον παιδικό ρατσισμό και μας περιγράφει τη μοναχική πορεία του ήρωα Σταύρου, γεμάτη ερωτηματικά και χαμένα κομμάτια...

Το τρίτο λάθος, του Κωνσταντίνου Μανίκα

Το τρίτο λάθος, του Κωνσταντίνου Μανίκα

γράφει η Βάλια Καραμάνου - Όλα ξεκινούν εξήντα χρόνια πριν στο κέντρο της Αθήνας μιας άλλης εποχής σε ένα νεοκλασικό κτίριο που θα δοθεί -κατά το σύνηθες- για αντιπαροχή. Μαζί του γεννιέται και η ιστορία του κυρίου Μιχάλη και της οικογένειάς του, που προσπαθούν να...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News

Επιμέλεια άρθρου Κώστας Θερμογιάννης

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

Το τρίτο λάθος, του Κωνσταντίνου Μανίκα

Το τρίτο λάθος, του Κωνσταντίνου Μανίκα

γράφει η Βάλια Καραμάνου - Όλα ξεκινούν εξήντα χρόνια πριν στο κέντρο της Αθήνας μιας άλλης εποχής σε ένα νεοκλασικό κτίριο που θα δοθεί -κατά το σύνηθες- για αντιπαροχή. Μαζί του γεννιέται και η ιστορία του κυρίου Μιχάλη και της οικογένειάς του, που προσπαθούν να...

Ίνκουμπους, του Βαγγέλη Γιαννίση

Ίνκουμπους, του Βαγγέλη Γιαννίση

Μια γυναίκα πέφτει θύμα βιασμού μέσα στο σπίτι της και ένα πτώμα ανακαλύπτεται σ’ ένα ποτάμι της πόλης του Έρενμπρο. Πώς συνδέονται αυτά τα δύο εγκλήματα; Ο βιαστής θα ξαναχτυπήσει; Πόσο βαθιά στο παρελθόν πρέπει να σκάψει ο Αρχιεπιθεωρητής Άντερς Οικονομίδης; Ποιοι...

Η Μάρτα κοιμάται, της Romy Hausmann

Η Μάρτα κοιμάται, της Romy Hausmann

Μετά το συγγραφικό της ντεμπούτο με το Καλό μου παιδί, η Romy Hausmann επιστρέφει από τις εκδόσεις Μεταίχμιο με ένα ακόμα ψυχολογικό θρίλερ στο ύφος που ξέρει να χειρίζεται καλά, το Η Μάρτα κοιμάται. Πριν αρκετά χρόνια, η δεκαπεντάχρονη Νάντια Κούλκα καταδικάστηκε για...

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου