“…χωρίς αναγνώστες, δεν υπάρχουν συγγραφείς” – Μάρθα Πατλάκουτζα

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Σημερινή φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η  αγαπητή συγγραφέας Μάρθα Πατλάκουτζα, την οποία και ευχαριστώ πολύ για την αυθόρμητη και δοτική της συνέντευξη! Βιογραφικό Μάρθας Πατλάκουτζα Γεννήθηκα σε ένα νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης από μητέρα και πατέρα που κατάγονται από μέρη της Ανατολικής Θράκης. Ο παιδικός μου χρόνος […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Σημερινή φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η  αγαπητή συγγραφέας Μάρθα Πατλάκουτζα, την οποία και ευχαριστώ πολύ για την αυθόρμητη και δοτική της συνέντευξη!

Φωτογραφία της Μάρθα Πατλάκουτζα.

Βιογραφικό Μάρθας Πατλάκουτζα

Γεννήθηκα σε ένα νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης από μητέρα και πατέρα που κατάγονται από μέρη της Ανατολικής Θράκης.

Ο παιδικός μου χρόνος είχε να κάνει με αποδράσεις σε αλάνες και βιβλιοθήκες. Χόρτασα το παιχνίδι, αλλά όχι τα βιβλία.

Στην ενήλικη ζωή μου η αγάπη μου για τα παιδιά με οδήγησε στην απόφαση να σπουδάσω Παιδαγωγικά στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκη, απ’ όπου και αποφοίτησα το 1990.

Από το 1996 διδάσκω σε δημοτικά σχολεία της χώρας και τα τελευταία χρόνια σε δημοτικά της Θεσσαλονίκης.

Είμαι παντρεμένη, μητέρα δυο κοριτσιών και γιαγιά.

Το 2012 ήρθε μια καινούρια πρόκληση στη ζωή μου, η συγγραφή μυθιστορημάτων. Αντλώ τα θέματα των βιβλίων μου από τις ζωές των ανθρώπων. Η μυθιστορηματική βιογραφία με διεκδίκησε και με κέρδισε.

Ξεκούραση αποτελεί για μένα το σκάρωμα ιστοριών για μικρά παιδιά, αλλά και για μεγάλους που κουβαλούν το παιδί μέσα τους.

Αρθρογραφώ στον ιστότοπο http://writersgang.com/ διατηρώντας τη δική μου στήλη Martha’s alley και στον ιστότοπο http://fwords.gr/

 Εργογραφία:

Ζαχάρα, η θύελλα της καρδιάς, Εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία, 2013

Μερτζανή, το δάκρυ της Θράκης, Εκδόσεις Έξη, 2014

Άγιος Παΐσιος, ο Αγιορείτης, Εκδόσεις Έξη, 2015

Το μερτικό των Αγγέλων, Εκδόσεις Έξη, 2017

 

Τρόποι  επικοινωνίας:

https://www.facebook.com/Patlakoutza/

http://marthapatlakoutza1.blogspot.gr/

 

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

  1. Γιατί γράφεις;

Επειδή το θέλω πολύ και μπορώ. Το αν το κάνω σωστά θα το κρίνουν οι αναγνώστες. Στη γραφή νιώθω ελεύθερη και ζωντανή. Αυτό μου αρκεί για να συνεχίσω να γράφω.

  1. Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

Αν ένας συγγραφέας ή ποιητής το θέλει πολύ, τότε να μην κάνει πίσω για τίποτα και για κανένα. Η επιμονή θα τον οδηγήσει στο σωστό μονοπάτι κι εκεί θα βρει τον εαυτό του. Αυτός προσωπικά είναι και ο κυριότερος λόγος για να πράξεις κάτι.

  1. Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

Έχω μια σαφή προτίμηση στο ιστορικό μυθιστόρημα. Με τίποτα δε θα μπορούσα να υποστηρίξω τον τίτλο της ποιήτριας. Η ποίηση είναι ίσως από τις πιο δύσκολες κι απαιτητικές τέχνες.

  1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Οι αναγνώστες είναι το κοινό μου, είναι οι άνθρωποι που επικοινωνώ με το μυαλό και την ψυχή μου. Τους σέβομαι κι εκτιμώ ειλικρινά τις απόψεις τους. Σίγουρα θα μου πουν την άποψή τους και θα ακούσω πως έχουν εισπράξει αυτό που δημιούργησα. Στα σημεία που μπορώ να προχωρήσω ένα βήμα παρακάτω θα αξιοποιήσω τις απόψεις του. Χωρίς αναγνώστες, δεν υπάρχουν συγγραφείς.

  1. Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;

«Πώς άρχισες να γράφεις;» Δεν είναι ότι μισώ αυτή την ερώτηση, αλλά την απάντηση. Το κλισέ έγραφα από μικρή, ονειρευόμουν να γίνω συγγραφέας, το λέμε τόσο συχνά που κρύβει μια τεράστια αλήθεια, αλλά κι ένα τεράστιο ψέμα. Η γραφή είναι κατά κάποιο τρόπο ένα ευγενές «μικρόβιο», το έχεις μέσα σου ή το κολλάς από κάποιον άλλο.

  1. Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;

Με το τέταρτο βιβλίο μου στην κυκλοφορία έχω φτάσει αισίως κοντά στο νούμερο 4, αλλά δεν το έχω κατακτήσει. Έχω μέλλον ακόμα.

  1. Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Η δόξα και τα χρήματα είναι ισχυρά κίνητρα, αλλά δεν είμαι σίγουρη πως αρκούν για να απομονώνεσαι με τις ώρες, τις μέρες και τις νύχτες και να ζεις σε μια πραγματικότητα που ελέγχεις απόλυτα, αλλά υπάρχει μόνο στο μυαλό σου.

  1. Ανέφερε τρείς χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρείς για τους οποίους όχι.

Τρεις θετικοί χαρακτηρισμοί είναι: δοτική, συμπονετική, δίκαιη. Οι αρνητικοί : πεισματάρα, παρορμητικοί, ενθουσιώδης.

  1. Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;

Ο χειρότερος εφιάλτης μου είναι να ξημερώσει μια μέρα που να μη θέλω άλλο να γράψω και να βρεθώ με ένα τεράστιο κενό στη ζωή μου, που τίποτα πλέον δε θα το καλύπτει.

Το ομορφότερο όνειρό μου στη συγγραφή το ζω όταν η ιστορία που έχω στο χαρτί αποκτά οντότητα, γίνεται βιβλίο και ταξιδεύει από χέρι σε χέρι, από αγκαλιά σε αγκαλιά.

  1. …και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

Χαίρομαι αληθινά που μου δίνεις την ευκαιρία και σε ρωτώ με τη σειρά μου: «Η γραφή είναι έρωτας ή προκατάληψη;»

Θεόφιλε Γιαννόπουλε, σε ευχαριστώ ολόψυχα για την τιμή να συνομιλήσω γραπτά μαζί σου κι εύχομαι να ζεις όλα τα όνειρά σου.

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Σ’ ευχαριστώ καταρχήν από καρδιάς για την αυθόρμητη συνέντευξή  Συγγραφέα μας και εύχομαι να έχεις πάντα επιτυχίες στη λογοτεχνική σσυ διαδρομή!

Σχετικά με το ερώτημά σου, προσωπικά θεωρώ πως η γραφή είναι ένα ασίγαστο δημιουργικό πάθος, που δύσκολα μπορούν να περιγραφούν στην ολότητά τους τα όρια που το περικλείουν. Το βιώνουμε, το εξομολογούμαστε στο χαρτί και με ένα τρόπο μαγικό επικοινωνούμε επι προσωπικού με τον εκάστοτε αναγνώστη που θα  ταξιδέψει στις γραφές μας  🙂

 

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου