(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος)
Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Μαίρη Φιλιππίδου Κατσανίδου!
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς
Ποιον συγγραφέα ή ποιητή θα ήθελες να συναντήσεις;
Θα ήθελα πολλούς, μα αυτή την στιγμή, την συγγραφέα Χάνα Κεντ.
Ανέφερε ένα απόσπασμα 1-4 σειρών από βιβλίο ή λεγόμενα του αγαπημένου σου ομότεχνου λογοτέχνη;
Είμαι αποφασισμένη να κλειδαμπαρώσω τον εαυτό μου, να μην αφήσω τον κόσμο να μπει, να σφίξω την καρδιά μου και να κρατηθώ από ό,τι δεν μου έκλεψαν ακόμα. Δεν μπορώ να αφήσω τον εαυτό μου να χαθεί. Θα κρατήσω ό,τι είμαι, μέσα μου. θα κρύψω στα χέρια μου ό,τι έχω δει….. Εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ τίτλος Έθιμα Ταφής.
Το είδος γραφής που υπηρετείς σε εκφράζει απόλυτα; Θα μπορούσες να πειραματιστείς γράφοντας κάτι διαφορετικό, κι αν ναι τι θα ήθελες να δοκιμάσεις;
Με εκφράζει το κοινωνικό είδος με τα προβλήματα της καθημερινότητας μας, αλλά πειραματίζομαι και στην επιστημονική φαντασία.
Ποια θεωρείς την πιο ξεχωριστή στιγμή στη λογοτεχνική σου διαδρομή ως τώρα;
Όταν πριν έξι χρόνια, ένα μικρό κείμενο που έγραψα με πολλή δειλία, ενθουσίασε τον δάσκαλό μου. Από εκείνη την στιγμή απελευθερώθηκα.
Ποια είναι η γνώμη σου για τους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς;
Μου αρέσουν, γιατί εκεί δοκιμάζεσαι μαζί με άλλους τι καταφέρνεις, στα στενά και συγκεκριμένα όρια λέξεων και ιδεών.
Υπήρξε ποτέ στιγμή που θέλησες να παρατήσεις την ενασχόλησή σου με την συγγραφή; Αν ναι, γιατί;
Όχι δεν τα παρατώ, από την ημέρα που ξεκίνησα, όλο και περισσότερο με απορροφά το γράψιμο, μου δίνει ζωή.
Γιατί γράφεις;
Γράφω γιατί η αποδέσμευση της γεμάτης ψυχής μου με σκέψεις, που γίνονται λέξεις στο χαρτί, με απελευθερώνει.
Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών;
Πιστεύω έχω μόνο συμπάθειες, επειδή όλοι προσπαθούμε με τον τρόπο μας να εκφραστούμε. Ίσως στην πορεία ανακαλύψω αντιπάθειες; Θα δούμε.
Ανέφερε τρεις χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανη και άλλους τρεις για τους οποίους όχι.
Είμαι υπερήφανη σαν μητέρα, την δραστηριότητά μου και το πείσμα για ότι θέλω να πετύχω.
…και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!
Αν ήσουν απέναντι μου θα σε ρωτούσα, γράφεις ακούγοντας μουσική, η σε απόλυτη σιωπή;
Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Σ’ ευχαριστώ πολύ για την λογοτεχνική μας συζήτηση αγαπητή μας συγγραφέα Μαίρη Φιλιππίδου Κατσανίδου. Εύχομαι πάντα εμπνευσμένη και δοτική στην λογοτεχνική σου διαδρομή!
Σχετικά με την προτίμησή της συντροφιάς μου κατά την ώρα της συγγραφής, μου αρέσει η μουσική όταν γράφω το κεφάλαιο ενός μυθιστορήματος και ησυχία όταν ασχολούμαι με ένα ποίημα.
Αν είσαι συγγραφέας ή αναγνώστης , τότε σε καλούμε σε μια λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!
Για να σας αποσταλεί το ερωτηματολόγιο επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας» ή «Αναγνώστης», ανάλογα με την ιδιότητά σας.
Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!
Με όλη τη θετική μου ενέργεια
Θεόφιλος Γιαννόπουλος
Σημαντική σημείωση:Οι απαντήσεις στις συνεντεύξεις των συγγραφέων και των αναγνωστών δίνονται με το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά τις προσωπικές σκέψεις του εκάστοτε συμμετέχοντα. Ο υπεύθυνος της στήλης και η ιστοσελίδα tovivlio.net δε φέρουν καμία νομική ευθύνη.
0 Σχόλια