“…όταν γράφω νιώθω ότι βρίσκομαι σε ένα μαγικό μέρος…“- Γιώτα Μπατιστάτου

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Γιώτα Μπατιστάτου! Λογοτεχνικό βιογραφικό Η Γιώτα Μπατιστάτου γεννήθηκε στην Κεφαλονιά το 1993. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Πατρών και έχει παρακολουθήσει σειρές μαθημάτων σχετικά με τη δημιουργική γραφή και το life coaching. Αγαπούσε τα βιβλία και το διάβασμα από […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Γιώτα Μπατιστάτου!

Λογοτεχνικό βιογραφικό

Η Γιώτα Μπατιστάτου γεννήθηκε στην Κεφαλονιά το 1993. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Πατρών και έχει παρακολουθήσει σειρές μαθημάτων σχετικά με τη δημιουργική γραφή και το life coaching. Αγαπούσε τα βιβλία και το διάβασμα από μικρή ηλικία και μεγαλώνοντας ανακάλυψε ότι αγαπά εξίσου και τη συγγραφή.

Το Δώρο της Ζωής” από τις Εκδόσεις Ελκυστής είναι το πρώτο της βιβλίο.

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς

  1. Το είδος γραφής που υπηρετείς σε εκφράζει απόλυτα; Θα μπορούσες να πειραματιστείς γράφοντας κάτι διαφορετικό, κι αν ναι τι θα ήθελες να δοκιμάσεις;

 Το πρώτο μου βιβλίο είναι ένας συνδυασμός μυθιστορήματος και βιβλίου αυτοβελτίωσης. Μου αρέσουν και τα δύο αυτά είδη γραφής, αλλά θέλω πολύ να δοκιμάσω και πολλά άλλα! Έγραψα το πρώτο μου μικρό ποίημα για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο. Θέλω πολύ να δοκιμάσω τις δυνατότητές μου και στην ποίηση σε ελεύθερο στίχο. Επίσης θέλω να γράψω και μυθιστόρημα μυστηρίου, αστυνομικό ή επιστημονικής φαντασίας. Ή όλα αυτά μαζί και πολλά ακόμη!

  1. Ποια θεωρείς την πιο ξεχωριστή στιγμή στη λογοτεχνική σου διαδρομή ως τώρα;

Η στιγμή που εκδόθηκε το πρώτο μου βιβλίο πιστεύω πως είναι και θα είναι πάντα η πιο ξεχωριστή στιγμή στη λογοτεχνική μου διαδρομή! Δε θα ξεχάσω ποτέ αυτό το συναίσθημα. Πιστεύω πως όσα βιβλία κι αν γράψω, αυτή η στιγμή θα είναι πάντα ξεχωριστή… Σαν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα!

  1. Σε ποια ηλικία εκφράστηκες για πρώτη φορά, γράφοντας το πρώτο σου πεζό ή ποιητικό κείμενο;

Πρόσφατα βρήκα σε ένα τετράδιό μου ένα παραμύθι πενήντα περίπου σελίδων που είχα γράψει όταν ήμουν 12 ετών! Ενθουσιάστηκα με τη φαντασία που είχα ως παιδί. Διάβασα μέσα πράγματα που δε θα σκεφτόμουν να γράψω τώρα. Σε ακόμα πιο μικρή ηλικία είχα ξεκινήσει κι ένα άλλο παραμύθι με ζωάκια, αλλά δεν το είχα ολοκληρώσει.

  1. Τι ερώτηση θα έκανες στον αναγνώστη που έκανε αρνητική κριτική στο έργο σου; Τι θα ρωτούσες αυτόν που θα εκφραζόταν θετικά;

Δε θα έκανα κάποια παραπάνω ερώτηση πάνω στην κριτική τους, αλλά θα ευχαριστούσα και τους δυο για τον χρόνο που αφιέρωσαν στην ανάγνωση του βιβλίου και στο να μου πουν τη γνώμη τους! Γνωρίζω και κατανοώ ότι δεν μπορεί ένα βιβλίο να αρέσει σε όλους.

  1. Γιατί γράφεις;

Γράφω γιατί αγαπώ αυτό το συναίσθημα ευτυχίας που προσφέρει η δημιουργικότητα, το συναίσθημα χαράς όταν αυτό που έγραψα το διαβάζουν άλλοι άνθρωποι και το ευχαριστιούνται, και την ικανοποίηση όταν διαβάζω η ίδια αυτό που έχω γράψει και μου αρέσει. Όταν γράφω νιώθω ότι βρίσκομαι σε ένα μαγικό μέρος στο οποίο μπορώ να φτιάξω ιστορίες, χαρακτήρες και κόσμους ολόκληρους, έχοντας η ίδια τον απόλυτο έλεγχο όλων αυτών. Είναι υπέροχο!

  1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Οι αναγνώστες είναι οι άνθρωποι για τους οποίους γράφουμε, άρα οι αποδέκτες των γραπτών λόγων μας και πρέπει να τους σεβόμαστε και να τους προσφέρουμε το καλύτερο που μπορούμε. Σίγουρα γράφουμε προτίστως για εμάς -επειδή μας ευχαριστεί- αλλά οι περισσότεροι πασχίζουμε να εκδίδουμε τα έργα μας, άρα γράφουμε και για τους αναγνώστες μας. Για μένα οι αναγνώστες είναι οι <<συνομιλητές>> μας, κατά κάποιον τρόπο. Τους διηγούμαστε  μέσα από τα γραπτά μας αυτά που θέλουμε να πούμε, κι εκείνοι απαντούν σ’ αυτά μέσα από τις σκέψεις τους και την κριτική που θα κάνουν, ενδεχομένως, στο εκάστοτε βιβλίο.

  1. Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου;

Μέχρι στιγμής δεν έχω ακούσει κάποια αρνητική κριτική για το βιβλίο μου. Αν σε κάποιον δεν αρέσει όμως, θα ήθελα πολύ να μου το πει. Είναι πολύ ωφέλιμο κατά τη γνώμη μου να μας λένε καλοπροαίρετα και τις αρνητικές και τις θετικές κριτικές. Η καλύτερη κριτική που έχω ακούσει είναι ότι μόλις άρχισαν το βιβλίο δεν μπορούσαν να σταματήσουν την ανάγνωση και το διάβασαν μονομιάς, σε μια μέρα/νύχτα.

  1. Τι εικόνα πιστεύεις πως έχουν για εσένα οι αναγνώστες; Ισχύει;

Πιστεύω πως με θεωρούν έναν αισιόδοξο άνθρωπο, γιατί έτσι φαίνεται πως είμαι μέσα από αυτά που γράφω στο βιβλίο μου. Αυτό ισχύει, προσπαθώ πάντα να σκέφτομαι θετικά. Αν όμως θεωρούν ότι επειδή συμβουλεύω να μην ανησυχούμε για ασήμαντα πράγματα, είμαι και ένας άνθρωπος χωρίς άγχος, αυτό δεν ισχύει καθόλου! Έχω κι εγώ ανησυχίες, άγχος και πολλές φορές πέφτω στην παγίδα να σκεφτώ απαισιόδοξα. Πάντα όμως προσπαθώ να το αλλάξω γρήγορα και να επιστρέψω στην ηρεμία και τη θετική σκέψη! Δουλεύω συνεχώς με τον εαυτό μου.

  1. Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Πιστεύω πως οι περισσότεροι γράφουν από εσωτερική ανάγκη, πρωτίστως. Σίγουρα θέλουν να έχει απήχηση το έργο τους, αλλά αυτό που τους ωθεί στην συγγραφή είναι η ευχαρίστηση που τους προσφέρει η δημιουργικότητα. Φυσικά, μπορεί να υπάρχουν και κάποιοι συγγραφείς που επιδιώκουν αποκλειστικά τη δόξα και το χρήμα. Αυτό όμως, αν συμβαίνει, θα γίνει αντιληπτό από τους αναγνώστες αργά ή γρήγορα.

  1. Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών;

Θέλω να πιστεύω πως έχω μόνο συμπάθειες. Από την πλευρά μου, οπότε μου δίνεται η ευκαιρία ενθαρρύνω, επιβραβεύω και λέω καλά λόγια σε άλλους συγγραφείς, ακόμα κι αν δε γνωριζόμαστε. Μου αρέσει να εύχομαι καλά πράγματα στους άλλους. Δε βλέπω κανέναν ανταγωνιστικά. Ελπίζω να ισχύει το ίδιο και προς εμένα! Θεωρώ πως πρέπει να χαιρόμαστε ο ένας για τον άλλον.

Ευχαριστώ πάρα πολύ για την ευχάριστη συνέντευξη! Εύχομαι καλή και δημιουργική συνέχεια!

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Ήταν πραγματικά χαρά μου η λογοτεχνική μας συζήτηση αγαπητή μου Γιώτα! Πάντα εμπνευσμένη και δοτική εύχομαι στη συγγραφική σου διαδρομή!

 

Αν είσαι συγγραφέας ή αναγνώστης , τότε σε καλούμε σε μια λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας» ή «Αναγνώστης», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη τη θετική μου ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

Σημαντική σημείωση: Οι απαντήσεις στις συνεντεύξεις των συγγραφέων και των αναγνωστών δίνονται με το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά τις προσωπικές σκέψεις του εκάστοτε συμμετέχοντα. Ο υπεύθυνος της στήλης και η ιστοσελίδα tovivlio.net δε φέρουν καμία νομική ευθύνη.

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου