«…ό,τι είναι να φέρει ο χρόνος θα το φέρει!» – Εύη Ρούτουλα

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενη σήμερα της λογοτεχνικής δράσης «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία»  είναι η συγγραφέας Εύη Ρούτουλα την οποία και ευχαριστώ για την αποκαλυπτική της συνέντευξη! Ας την γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα μες από το βιογραφικό της: Βιογραφικό Εύης Ρούτουλα: Η Εύη Ρούτουλα γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα, κατάγεται από την Ζάκυνθο και το […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενη σήμερα της λογοτεχνικής δράσης «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία»  είναι η συγγραφέας Εύη Ρούτουλα την οποία και ευχαριστώ για την αποκαλυπτική της συνέντευξη!

Ας την γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα μες από το βιογραφικό της:

Βιογραφικό Εύης Ρούτουλα:

Η Εύη Ρούτουλα γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα, κατάγεται από την Ζάκυνθο και το Κιάτο Κορινθίας. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο του Babes Bolyai του Κλουζ Ναπόκα της Ρουμανίας και εργάζεται ως δικηγόρος από το 1997, έχει λάβει μέρος σε πολλά νομικά συνέδρια ανά τον κόσμο ( Παρίσι, Ρώμη, Βιέννη, Σαν Φρανσίσκο κλπ).  Έχει μεταφράσει από την αγγλική στην ελληνική τέσσερα βιβλία της Αγγλίδας συγγραφέως Τζένιφερ Λας Φάινς, δύο από αυτά έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Καλέντη:  ¨Δεσμοί Αίματος¨, 2004 και ¨Το Προσκύνημα, σημειώσεις πριν το τέλος¨, 2008. Το πρώτο της προσωπικό έργο εκδόθηκε το 2013 από τις εκδόσεις Ακακία, είναι η συλλογή διηγημάτων ¨Μετρό Λονδίνου, επτά σταθμοί επτά ιστορίες¨. Ακολούθησε ο ¨Ιστορικός Οδηγός Λονδίνου και περιχώρων¨, 2014. Το 2015 από τις εκδόσεις Bookstars εκδόθηκε το συλλογικό έργο ¨Οίκος Νυφικών¨, το οποίο συνέγραψε μαζί με τους Χρήστο Αναστασόπουλο, Άνα Ζάχαρη και Θεώνη Μπριλή. Αρθρογραφεί στο προσωπικό της ιστολόγιο: eroutoula.wix.com/literatureblog καθώς και στο ιστολόγιο Ημερολόγιο Αποδημίας: anastasiosds.blogspot.com. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών. Τα μεγαλύτερα ενδιαφέροντά της είναι η ιστορία, η λογοτεχνία, το θέατρο, ο κινηματογράφος και τα ταξίδια.

Τρόποι επικοινωνίας με την συγγραφέα:

eroutoula.wix.com/literature-blog

facebook: Evi Routoula

email:  [email protected]

 

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

  1. Γιατί γράφεις;

     Για να κάνω ψυχοθεραπεία και να παραμείνω όσο γίνεται ψυχικά υγιής. Μέσα από την συγγραφή μυθοπλαστικών καταστάσεων, αναφέρομαι σε βιώματα δικά μου ή φίλων μου, γνωστών μου, συγγενών μου, γεγονότα που μου έχουν κάνει εντύπωση, που με έχουν στιγματίσει, που με έχουν αναστατώσει είτε με την καλή είτε με την κακή έννοια του όρου.

  1. Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

     Λατρεύω το ιστορικό μυθιστόρημα, μου αρέσει πολύ να αναμειγνύω πραγματικά περιστατικά με φανταστικές καταστάσεις και να πλάθω κάτι νέο. Πιστεύω ότι τα καταφέρνω καλά στην συγγραφή διηγημάτων, μπορώ να ολοκληρώσω μια ιστορία σε 10 ή 20 σελίδες και να μεταφέρω ακριβώς αυτό που θέλω. Δεν θα μπορούσα να γράψω ποίηση, και όταν λέω ποίηση εννοώ τον στίχο με ομοιοκαταληξία και ως ποιητές θεωρώ ανθρώπους σαν τον Σολωμό, τον Βάρναλη και τον Λαπαθιώτη.

  1. Σε ποιόν εκδοτικό οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί;

     Σε κάποιον εκδοτικό οίκο που θα είχε καλή διανομή στα βιβλιοπωλεία, έτσι ώστε να ήταν εφικτό για όλον τον κόσμο να το βρει, σε κάποιον εκδοτικό οίκο που θα υπήρχε μεταξύ μας αμοιβαία εκτίμηση και προσπάθεια για το καλύτερο αποτέλεσμα του βιβλίου, σε κάποιον εκδοτικό οίκο που θα τηρούσαμε αμφότεροι τους όρους του συμβολαίου μας.

  1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

     Σε ένα ιδανικό κόσμο είναι συνοδοιπόροι μου.

  1. Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου;

  Η καλύτερη κριτική που έχω ακούσει είναι από τον ομότεχνο Παναγιώτη Δεληγιάννη για το βιβλίο μου ¨Μετρό Λονδίνου, επτά σταθμοί επτά ιστορίες¨. Χειρότερη δεν έχω ακούσει, φαντάζομαι ότι σε αυτούς που δεν άρεσαν τα έργα μου, απλά σωπαίνουν!

  1. Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;

     Στην Ελλάδα ειδικά σήμερα που οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν πρόβλημα διαβίωσης, υπάρχουν πολλά που είναι αρνητικά στον λογοτεχνικό χώρο: υψηλές τιμές των βιβλίων, μη τήρηση συμφωνιών, ανεπαρκής επιμέλεια των βιβλίων, κακές μεταφράσεις, υπερβολική διαφήμιση ορισμένων μόνο έργων. Στα θετικά θα έλεγα ότι είναι οι πολλοί τίτλοι που εκδίδονται, οι πολλοί εκδοτικοί οίκοι, η δημιουργία νέων εκδοτικών οίκων, η δυνατότητα αυτοέκδοσης και αυτοδιάθεσης των βιβλίων, η ηλεκτρονική μορφή τους.

  1. Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

     Δεν μπορώ να μιλήσω για όλους, πρέπει να ρωτήσετε τους ίδιους φαντάζομαι. Αλλά μπορώ να μιλήσω για αυτούς που διατηρώ φιλίες μαζί τους και για αυτούς που έχω συνεργαστεί μαζί τους, ευτυχώς αυτοί γράφουν για το μεράκι τους, για να βγάλουν έξω τις ανησυχίες τους και τις αγάπες τους. Και χαίρομαι αφάνταστα όταν πίνω καφέ μαζί τους και μιλάμε για τα βιβλία μας.

  1. Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών;

     Με κάποια άτομα διατηρώ φιλίες, με κάποια άλλα βρισκόμαστε σε παρουσιάσεις βιβλίων και σε λογοτεχνικές συγκεντρώσεις και ανταλλάσσουμε δυο-τρία λόγια. Αντιπάθειες ειλικρινά δεν έχω, δεν υπάρχει λόγος να έχω, με όλους αυτούς τους ανθρώπους μοιράζομαι ένα κοινό ενδιαφέρον, απλά με κάποιους έχω να πω περισσότερα πράγματα απ᾽ ό,τι με άλλους.

  1. Ανέφερε τρείς χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρείς για τους οποίους όχι.

    Χαίρομαι που είμαι επίμονη, υπομονετική και περίεργη, αν δεν ήμουν αυτά τα τρία δεν θα είχα εκδώσει ποτέ κανένα βιβλίο. Δεν μου αρέσει που είμαι νευρική, οξύθυμη και που τα παίρνω όλα τοις μετρητοίς.

  1. Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;

     Το ομορφότερο όνειρό μου που πραγματοποιήθηκε ήταν όταν είδα τυπωμένη την πρώτη μου μετάφραση το 2004. Επίσης το ίδιο συναίσθημα έζησα όταν είδα τυπωμένο το πρώτο μου βιβλίο το 2013. Προσδοκώ να εκδοθεί όσο πιο σύντομα το μυθιστόρημα που τελειώνω αυτές τις ημέρες. Όσο για εφιάλτη, δεν φοβάμαι κάτι συγκεκριμένο, ό,τι είναι να φέρει ο χρόνος θα το φέρει!

 

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

 

Κράτα το

Κράτα το

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου