10 παιδικά βιβλία για την Γιορτή της Μητέρας

10.05.2018

Η Γιορτή της Μητέρας πλησιάζει.  Ο ρόλος της μητέρας καθοριστικός για την ζωή του παιδιού. Η αγάπη της η πιο ανιδιοτελής. Η γιορτή απλή υπενθύμιση της καθημερινής προσφοράς της.  Παρακάτω σας προτείνουμε κάποια βιβλία που θα διαβάσετε μαζί με τα παιδιά σας γεμάτα από τρυφερότητα και ευαισθησία για αυτήν την υπέροχη σχέση.

Χρόνια πολλά σε όλες τις μανούλες!

1. Θα σ’ αγαπώ ό,τι κι αν γίνει, της Ντέμπι Λιόρι

Το βιβλίο «Θα σ’ αγαπώ ό,τι κι αν γίνει» είναι πλέον ένα κλασικό βιβλίο για την αστείρευτη αγάπη της μητέρας προς το παιδί της. Ο μικρός είναι ένα αλεπουδάκι που δεν έχει καθόλου κέφια. Φοβάται πως η μαμά του δε θα τον αγαπάει για πάντα. Έτσι, η ευρηματική μαμά, αποδεικνύει στο μικρό της πως η αγάπη της δεν έχει όρια.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη και μάλιστα σε δύο εκδοχές! Η μια εκδοχή απευθύνεται σε παιδιά ήδη από 2+ κι έχει σκληρό εξώφυλλο και σκληρά φύλλα. Μάλιστα, αλλάζει λίγο το κείμενο προς το τέλος. Στην δεύτερη εκδοχή, με λεπτά φύλλα  που απευθύνεται σε παιδιά 3-4+, γράφει «Κοίτα, μικρέ, τ’ αστεράκια πώς λάμπουνε στον ουρανό. Ξέρεις πως πολλά από αυτά έχουν πεθάνει εδώ και χρόνια πια;». Στην εκδοχή με τα σκληρά φύλλα, γράφει: «Κοίτα, μικρέ μου, όλα αυτά τα αστέρια που φωτίζουν εκεί ψηλά στον σκοτεινό ουρανό και στη σιγαλιά. Βρίσκονται τόσο μακριά κι όμως το φως τους μας δίνει τόση ζεστασιά!». Όποια εκδοχή όμως και να επιλέξουμε, το συμπέρασμα για τα παιδιά είναι το ίδιο. Η μαμά τους θα τα αγαπάει ό,τι κι αν γίνει κι αυτό είναι τόσο παρηγορητικό για την ψυχούλα τους!

2. Αγάπη μου, της Astrid Desbordes

Ένα επίσης σχεδόν κλασικό βιβλίο για την σχέση μητέρας – παιδιού, είναι το «Αγάπη μου» από τις εκδόσεις Κόκκινο. Απευθύνεται σε παιδιά από 2+ και με λίγα λόγια απεικονίζει αυτή τη μοναδική σχέση μητέρας και παιδιού. Στην ιστορία μας, είναι ώρα για ύπνο και η μαμά του Παύλου τον καληνυχτίζει με μια αγκαλιά.

-Καληνύχτα, αγάπη μου, του λέει.
-Μαμά, πες μου…θα μ’ αγαπάς πάντα; ρωτά ο Παύλος.
-Ε, αφού ρωτάς, θα σου πω ένα μυστικό… του απαντά η μαμά. Σ’ αγαπώ από τότε που σε γνώρισα κι από πιο πριν. Σ’ αγαπώ όταν το βλέπεις κι όταν δεν το βλέπεις…

Κι έτσι, του εξιστορεί όλες αυτές τις στιγμές που τον αγαπάει πολύ, ακόμα κι όταν κάνει σκανταλιές, ακόμα κι όταν το μετανιώνει. Όπως και στο προηγούμενο βιβλίο, κι έδώ η μητρική αγάπη δεν έχει όρια.

3. Μια μέρα, της Άλισον ΜακΓκι

Ίσως το πιο συγκινητικό βιβλίο για τη γιορτή της μητέρας. Απευθύνεται σε παιδιά 3-4+ και φυσικά σε μεγάλους! Το βιβλίο «Μια μέρα» από τις Εκδόσεις mamaya, είναι ένα βιβλίο το οποίο περιλαμβάνει όλα όσα αισθάνεται, ονειρεύεται, ελπίζει και εύχεται μια μητέρα για τα παιδιά της από τη στιγμή που γεννιούνται και για ολόκληρη τη ζωή τους. Είναι ουσιαστικά ο κύκλος της ζωής, γραμμένος με απλό και συνάμα τόσο συγκινητικό τρόπο, που θα λατρέψει κάθε μητέρα και θα θελήσει να το μοιραστεί με τα παιδιά της. Μια ωδή στην αγάπη και τη ζωή.

4. Σ΄αγαπώ, της Βασιλικής Ματούλα – Παπαθανασίου

Ένα πολύ γλυκό βιβλίο που θα μιλήσει στην καρδιά κάθε παιδιού και θα το κάνει να ταυτιστεί είναι το «Σ’ αγαπώ» από τις Εκδόσεις Παρρησία. Απευθύνεται σε παιδιά από 6 χρονών κι είναι η ιστορία του μικρού Γιάννη και των παιδιών της τάξης του που καθώς η γιορτή της μητέρας πλησιάζει, προσπαθούν να φτιάξουν κάτι ώστε να πουν «Σ’ αγαπώ» στην μαμά τους με τον δικό τους τρόπο. Ιδιαίτερη συγκινητική είναι η προσπάθεια του Γιάννη, να φτιάξει κάτι πολύ ιδιαίτερο για την δική του μητέρα. Η γλώσσα είναι απλή αλλά συνάμα τρυφερή και σίγουρα τα παιδιά θα λατρέψουν αυτή την ιστορία σε συνδυασμό και με την απόλυτα ταιριαστή εικονογράφηση της Ντανιέλας Σταματιάδη. Στο τέλος, ίσως τρέξουν να φτιάξουν κι αυτά τη δική τους ζωγραφιά για την μαμά τους!

5. Η κοτούλα Τούλα, της Έμμα Λέβει

Φυσικά, δε θα μπορούσαμε να μην συμπεριλάβουμε κι ένα εκπληκτικό βιβλίο για τις μανούλες «της καρδιάς». «Η κοτούλα Τούλα» κυκλοφορεί από τις Eκδόσεις Παπαδόπουλος κι απευθύνεται σε παιδιά 3+. Με έμμετρο στίχο κι υπέροχη εικονογράφηση, μας διηγείται τις περιπέτειες της κοτούλας Τούλας για να βρει αυγά και να τα κλωσήσει. Είναι το ταξίδι μιας μάνας για ν’ αποκτήσει το δικό της κοτοπουλάκι που θα το αγαπάει τόσο πολύ.Ένα ταξίδι υιοθεσίας. Περνάει από θάλασσες κι ωκεανούς, σκαρφαλώνει σε στέγες και σε βουνά και μετά από πολλές δυσκολίες μαζεύει αρκετά αυγά!

6. Η μαμά πετάει, της Ναταλίας Καπατσούλια

Μια ρεαλιστική και τρυφερή  ιστορία μας παρουσιάζει το βιβλίο και τις Eκδόσεις Διάπλαση για παιδιά 3+. Μια μαμά, που καμιά φορά χάνεται στον κόσμο της και μοιάζει σα να πετάει. Μιλάει στο τηλέφωνο, ασχολείται με τον μπαμπά, κάνει γυμναστική και μοιάζει σα να μην προσέχει το παιδί της. Ή έτσι τουλάχιστον νομίζει ο γιός της. Μόνο που εκείνος ξέρει ένα κόλπο για να την φέρνει κοντά του. Με το εύρημα ενός μπαλονιού ο μικρός εκφράζει τα συναισθήματα και τις σκέψεις του. Φοβάται μήπως τη χάσει και πετάξει πολύ ψηλά μακριά από αυτόν. Τραβάει, όμως, το σκοινί του μπαλονιού και καταφέρνει να την φέρει κοντά του. Μια ιστορία με μικρό κείμενο, τεράστιες εικόνες, γεμάτο χιούμορ και συναίσθημα.

7. Μια καρδιά, της Μαρίνας Γιώτη

Η Μαρίνα Γιώτη με αφορμή τη γέννηση της κόρης της γέννησε κι αυτό το μοναδικό βιβλίο, «Μια καρδιά» από τις Eκδόσεις Διόπτρα για παιδιά από μικρή ηλικία και όχι μόνο. Είναι ένα βιβλίο με απλές  κατανοητές και ρεαλιστικές φράσεις γεμάτες συναίσθημα με μια εικονογράφηση που δημιουργεί τόση ένταση και προσφέρει πολλαπλές αναγνώσεις. Γεννιέσαι από μια γυναίκα μοναδική και στη συνέχεια καλείσαι να γεννήσεις κι εσύ. Γιατί αυτός είναι ο κύκλος της ζωής. Γι’ αυτό και το βιβλίο σχηματίζει ένα ευχαριστώ της μάνας στο παιδί που γέννησε και στη γυναίκα που γέννησε εκείνη.

8. Τι υπέροχο πλάσμα θα γίνεις, της Έμιλι Γουίνφλιντ Μάρτιν

«Σαν σε κοιτώ και με κοιτάς, φαντάζομαι για σένα τι υπέροχο και θαυμαστό πλάσμα θα γίνεις κάποια μέρα». Ένα μοναδικό βιβλίο  για παιδιά 4+ από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο και την Έμιλι Γουίνφλιντ Μάρτιν μας συγκινεί για τη μοναδικότητα που παρουσιάζει μεταξύ μάνας και παιδιού. Είναι ουσιαστικά τα λόγια μιας μάνας προς το παιδί της, που φαντάζεται πως ό,τι και να κάνει στη ζωή του, όσες επιλογές κι αν ανοιχτούν μπροστά του, θα τα καταφέρει με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Και εκείνη δίπλα του θα νιώθει υπερήφανη γι’ αυτό. Είναι γραμμένο σε στιχάκια, με ένα κείμενο απλό και λιτό, μα ταυτόχρονα κρύβει μέσα του τόση δύναμη γι’ αυτή την άνευ όρων αγάπη στη σχέση γονιών –παιδιών.

9. Αχ, αυτοί οι γονείς, του Μάκη Τσίτα

Μπορεί να μη μιλάει μόνο για τη μητέρα, μα και για τους δύο γονείς, αλλά σίγουρα θα πρέπει να αναφερθεί. Πρόκειται για μια ιστορία χιουμοριστική και ανατρεπτική για παιδιά 5+ από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Τι θα γινόταν αν οι γονείς έκαναν ό, τι έκαναν τα παιδιά; Πώς θα ήταν άραγε αν οι γονείς σου αργούσαν να ξυπνήσουν και να ετοιμαστούν; Κι αν άφηναν άνω κάτω το δωμάτιό τους; Κι αν δεν έπλεναν τα χέρια τους προτού καθίσουν για φαγητό; Κι αν ο διευθυντής στη δουλειά τους σου παραπονούνταν ότι είναι αφηρημένοι, νυσταγμένοι και κάνουν συνέχεια λάθη; Κι αν λέρωναν τα ρούχα τους, το πάτωμα και τους τοίχους; Κι αν αναγκαζόσουν να τους βάλεις τιμωρία; Αυτό ακριβώς αντιμετωπίζει ο Μάρκος, που καλείται να λάβει ρόλο «γονέα» για τους γονείς του. Γιατί οι γονείς δεν είναι τέλειοι και καμιά φορά έχουν την ανάγκη να νιώσουν παιδιά.

10. Η καλύτερη μαμά, της Ιωάννας Μπαμπέτα

Τι θα γίνει όταν ένας μικρός εξωγήινος κληθεί να ζωγραφίσει για μια εργασία του σχολείο την καλυτερη μαμά σε όλο τον πλανήτη; Αυτό είναι το θέμα του βιβλίου  «Η καλύτερη μαμά» από την Ιωάννα Μπαμπέτα και τις Εκδόσεις Πατάκη για παιδιά 5+. Ο μικρός εξωγήινος αρπάζει ένα χαρτόνι και μαρκαδόρους και ψάχνει παντού την τέλεια μάμα για να τη ζωγραφίσει. Όμως βρίσκει πολλές στο δρόμο και από την κάθε μία παίρνει ό,τι θεωρεί τέλειο. Έτσι, θεωρεί πως έχει ζωγραφίσει την πιο τέλεια μαμά του κόσμου. Όπως το ίδιο πιστεύουν και οι συμμαθητές του. Ποια είναι η τέλεια μαμά; Υπάρχει τέλεια μαμά ή μήπως φαντάζει στα μάτια μας τέλεια, επειδή την αγαπάμε; Άλλωστε οι μαμάδες δεν είναι αψεγάδιαστες. Η συγγραφέας προσεγγίζει το θέμα της «μητέρας» με ένα τρόπο ασυνήθιστο και αλλόκοτο: από την οπτική ενός εξωγήινου. Και είναι αυτό το στοιχείο, που κάνει την ιστορία της μοναδική!

Δραστηριότητες

  • Λέμε στα παιδιά να γράψουν ευχές για τις μαμάδες τους (αν είναι μικρά, με τη βοήθεια της δασκάλας ή του μπαμπά, γιαγιάς). Βάζουμε τις ευχές μέσα σε μπαλόνια και τις χαρίζουμε στη μαμά.
  • Ζωγραφίζουμε την τέλεια μαμά για μας! Πώς μοιάζει; Τι ρούχα φοράει; Πώς είναι το πρόσωπό της;
  • Γράφουμε ποιήματα ή λίμερικ για τη γιορτή της μητέρας. Φτιάχνουμε μια κάρτα από χαρτόνένια καρδιά και αντιγράφουμε μέσα το ποίημα.
  • Μπορούμε να βάλουμε τη λέξη «ΜΗΤΕΡΑ» κάθετα σε ένα χαρτί και να σκεφτούμε σαν ακροστοιχίδα λέξεις ή επίθετα που ξεκινούν από τα γράμματα αυτά και χαρακτηρίζουν τη μαμά μας.
  • Παίρνουμε ένα μικρό τετράδιο και στο εξώφυλλο γράφουμε: «Μαμά, σ’ αγαπώ γιατί…». Έπειτα σε κάθε σελίδα γράφουμε και ένα λόγο που την αγαπάμε: «Γιατί με κάνεις και χαμογελώ», «Γιατί φτιάχνεις τα πιο ωραία φαγητά», «Γιατί με κάνεις περήφανη» και άλλα, μέχρι να γεμίσουμε το τετράδιο. Και φυσικά σε κάθε σελίδα κάνουμε μια μικρή εικονογράφηση ή κολλάμε φωτογραφίες με τη μαμά μας.

Ακολουθήστε μας

Sapiens (Μια σύντομη ιστορία του ανθρώπου), του Yuval Noah Harari

Sapiens (Μια σύντομη ιστορία του ανθρώπου), του Yuval Noah Harari

ΤΙΤΛΟΣ: Sapiens (Μια σύντομη ιστορία του ανθρώπου) ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Yuval Noah Harari ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Παλαιότερες μορφές ζωής ΑΛΛΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Ο άνθρωπος και η φύση, Πόλη – Ύπαιθρος ΕΙΔΟΣ: Φιλοσοφία ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Αλήθεια, Εξέλιξη, Επιστήμη, Ευτυχία, Λογική, Θεμελιώδη...

Η Ποίηση στον κινηματογράφο

Η Ποίηση στον κινηματογράφο

- - γράφει η Βάλια Καραμάνου - Όταν η Ποίηση «εισβάλλει» στον χώρο της έβδομης Τέχνης προκύπτουν μικρά αριστουργήματα που συμπληρώνουν την μουσική, τις ερμηνείες και τα σκηνικά υπογραμμίζοντας κάθε καρέ της ιστορίας που λαμβάνει σάρκα και οστά. Παραθέτω μερικές μόνο...

7ο Φεστιβάλ της Άμμου

7ο Φεστιβάλ της Άμμου

Το λογοτεχνικό περιοδικό eyelands.gr και οι εκδόσεις Παράξενες Μέρες σας ενημερώνουν για το 7ο Φεστιβάλ της Άμμου που θα γίνει στην παραλία της πόλης του Ρεθύμνου. Το φεστιβάλ της Άμμου, η αυτοσχέδια λογοτεχνική γιορτή που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο τέλος του...

Οι άρχοντες των σκουπιδιών, του Βασίλη Παπαθεοδώρου

Οι άρχοντες των σκουπιδιών, του Βασίλη Παπαθεοδώρου

ΤΙΤΛΟΣ: Οι άρχοντες των σκουπιδιών ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Βασίλης Παπαθεοδώρου ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Ο άνθρωπος και η φύση, Πόλη – Ύπαιθρος ΑΛΛΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Η αγάπη για τους συνανθρώπους μας/Οι φιλικοί δεσμοί/Η αγάπη, Προβλήματα της σύγχρονης ζωής ΕΙΔΟΣ: Μυθιστόρημα...

Αν μείνουν τα πράγματα, όπως έχουν

Αν μείνουν τα πράγματα, όπως έχουν

  γράφει η Άντια Αδαμίδου - Αν μείνουν τα πράγματα, όπως έχουν   Αν μείνουν τα πράγματα, όπως έχουν, είστε ηττημένοι. Ο φίλος σας είναι η αλλαγή. Η συμμαχία σας είναι το δίλλημα. Από το τίποτα, εσείς πρέπει να κάνετε το κάτι. Ωστόσο και το παντοδύναμο οφείλει να...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News

Διαβάστε κι αυτά

Αν μείνουν τα πράγματα, όπως έχουν

Αν μείνουν τα πράγματα, όπως έχουν

  γράφει η Άντια Αδαμίδου - Αν μείνουν τα πράγματα, όπως έχουν   Αν μείνουν τα πράγματα, όπως έχουν, είστε ηττημένοι. Ο φίλος σας είναι η αλλαγή. Η συμμαχία σας είναι το δίλλημα. Από το τίποτα, εσείς πρέπει να κάνετε το κάτι. Ωστόσο και το παντοδύναμο οφείλει να...

Ακούγοντας λογοτεχνία

Ακούγοντας λογοτεχνία

Σήμερα, όταν αναφερόμαστε στον όρο «λογοτεχνία» εννοούμε τα έντυπα βιβλία και ίσως να συμπεριλαμβάνουμε σε αυτά και τις ιστοσελίδες λογοτεχνικού περιεχομένου στο διαδίκτυο, τα ιστολόγια (blogs) συγγραφέων και τις πύλες εκδοτών ή πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Έτσι, τα...

Πότε γράφτηκαν τα ομηρικά έπη; Οι φιλόλογοι απαντούν

Πότε γράφτηκαν τα ομηρικά έπη; Οι φιλόλογοι απαντούν

Σύμφωνα με το ενδιαφέρον άρθρο του Βαγγέλη Κανσίζογλου στο lavart.gr, "η απόλυτη χρονολόγηση συγκρότησης των ομηρικών επών είναι αδύνατη, εικάζεται ότι αυτά, στη μνημειώδη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα, συντέθηκαν ήδη κατά τον 8o προχριστιανικό αιώνα, δηλαδή ακριβώς την...

2 σχόλια

2 Σχόλια

  1. Ανώνυμος

    Οι ιδέες σας καταπληκτικές

    Απάντηση

Υποβολή σχολίου