Η ποιητική συλλογή του Γερμανού ποιητή Jan Wagner με τον τίτλο ‘Το σπουργίτι του Γκέρικε και άλλα ποιήματα’, στη δόκιμη μετάφραση και στο κατατοπιστικό επίμετρο του Κώστα Κουτσουρέλη, αποτελεί μία συλλογή ευρύτητας σκέψης, εκεί όπου η μετάβαση από το ποίημα σε ποίημα συντελείται με τους όρους μίας ιδιαίτερης όσο και ‘παιγνιώδους’ διάθεσης. Το ποιητικό πράττειν του βραβευμένου Jan Wagner, περιλαμβάνει την ‘υλικότητα’ του μερικού και την προσδιοριστικότητα του σφαιρικού, προσιδιάζοντας σε μία ποίηση της ‘αναμόχλευσης’ οικείων ιστοριών.
Η αφήγηση ‘ρέει’ προς το παρόν συγκροτώντας παράλληλα εικόνες από ένα παρελθόν που ανα-καλείται προτρεπτικά, άμεσα, δοτικά ως προς αυτό που θέλει να σημάνει: την ‘ευφορία’ της στιγμής.
Υπό αυτό το πρίσμα, η ποιητική γραφή αποφεύγει να προσφέρει διαρκείς και ασφαλείς αποκρίσεις, αποδίδοντας και αφήνοντας τα πράγματα ανοιχτά, με μία διάθεση σκωπτική, εκεί όπου συναρθρώνονται η επίκληση στο ‘τετριμμένο’ και η συγγνωστή προσέγγιση ενός γίγνεσθαι που μεταβάλλεται, που δύναται να ‘επανεπινοηθεί’ στην ίδια την μαρτυρία του. Από το μίκρο και στο μάκρο-στοιχείο, η απόσταση και η δι-επαφή τονίζονται διαμέσου της λέξης, της γλώσσας που ‘ενσαρκώνεται’ στο περιβάλλον της, που ‘ενοικεί’ σε ‘περάσματα’ μνήμης και υποψίας.
Όπως αναφέρει ο Κώστας Κουτσουρέλης στο επίμετρο του: «Ξεκινώντας από την παρατήρηση του ελάχιστου, του αθέατου ως πριν, αυτό το ελάχιστο και το αθέατο το μεγεθύνει, το διογκώνει απρόσμενα κάτω από τον αφηγηματικό του φακό».
Το ελάχιστο[1] ως μείζον καθίσταται όψη όπου, διαμέσου της ποίησης του Jan Wagner, προσλαμβάνει την δυναμική η οποία, φυγόκεντρα, κινείται προς πολλές κατευθύνσεις, δια-ρρηγνύοντας τους όρους και τις εκφάνσεις της ‘αποτροπής’. Γράφει ο ποιητής στο ποίημα του που τιτλοφορείται «κυδώνια»: «εκείνα κι ο πελτές τους, στα φαρδουλά τα βάζα τους, αραδιαστά στα ράφια για τις ημέρες τις θαμπές, στων ημερών το υπόγειο, εκεί όπου λάμπαν, λάμπουν».[2]
Η ποίηση υπενθυμίζει, πέρα από βαρύγδουπες φόρμες, την υποβόσκουσα διάθεση που ”λάμπει” ωσάν ‘κυδώνι’ στον καιρό του.
_
γράφει ο Σίμος Ανδρονίδης
_____
[1] Βλέπε σχετικά, Wagner Jan, ‘Το σπουργίτι του Γκέρικε και άλλα ποιήματα’, Μετάφραση-Σημειώσεις-Επίμετρο: Κουτσουρέλης Κώστας, Εκδόσεις Κίχλη, Αθήνα, 2018, σελ. 75.
[2] Βλέπε σχετικά, Wagner Jan, ‘κυδώνια…ό.π., σελ. 25.
0 Σχόλια