Επειδή κάθε τελειομανής συγγραφέας είναι επίσης και μανιώδης αναγνώστης, σκέφτηκα πως θα μπορούσαν κάλλιστα να φιλοξενηθούν κατά καιρούς σε αυτή τη στήλη και τα αναγνωστικά μου βιώματα που αρκετά συχνά ξεφεύγουν από τα διαδεδομένα λογοτεχνικά έργα.
Σε αυτή τη κατηγορία συμπεριλαμβάνω όλα εκείνα στα οποία καταφεύγω για να ενημερωθώ / διασταυρώσω τις απαραίτητες πληροφορίες κατά τη συγγραφή μιας ιστορίας μου (με κυριότερη αυτή του μυθιστορήματός μου «Το Αγκάθινο Στέμμα» μα και για κάθε επόμενο έργο μου που βρίσκεται σε εξέλιξη). Δηλαδή, πρόκειται για ιστορικές και εναλλακτικές μελέτες, γεμάτες με επιστημονικά μα και παράδοξα στοιχεία.
Ξεκινώ λοιπόν με ένα ερώτημα που είμαι σίγουρος πως αντιμετωπίζουν αρκετά συχνά όλοι οι βιβλιόφιλοι:
Σας έχει τύχει να σας ‘κολλήσει’ στο μυαλό μια εικόνα, ένα τραγούδι, ένα απλό μα τόσο βασανιστικό εν τέλει ερώτημα που υπήρχε σε ένα βιβλίο, το οποίο να σας κάνει να το σκέφτεστε για ώρες ολόκληρες ή ακόμη και μέρες;
Αυτό ακριβώς μου είχε συμβεί πρόσφατα ,-γεγονός που το βιώνω αρκετά συχνά λόγο των βιβλίων που επιλέγω να διαβάζω!- . Συγκεκριμένα, εκείνο που δεν έλεγε να με αφήσει ήσυχο αφορούσε το παρακάτω: «Πόσο παλιά είναι άραγε η μέθοδος της κατασκοπίας και ποιες μέθοδοι έχουν χρησιμοποιηθεί γι’ αυτήν κατά καιρούς;»
Μετά από μια σύντομη εξερεύνηση στο διαδίκτυο κατέληξα σε ένα από τα πολλά βιβλία που αφορούν το θέμα με τίτλο «Τα μυστικά των Ελλήνων» από Εκδόσεις Αρχέτυπο (Β’ έκδ. 2006). Πρόκειται για μια συλλογή που καταπιάνεται στις σελίδες του και με άλλα παράξενα και ενδιαφέροντα θέματα, πράγμα που με έκανε να το αναζητήσω άμεσα.
Μιας και στάθηκε σχετικά εύκολο μέχρι να φτάσει στα χέρια μου, ανέτρεξα αμέσως στο κεφάλαιο που με ενδιέφερε: Αναφερόταν ως «Η κατασκοπία στην αρχαία Ελλάδα», από την πένα του Απόστολου Σαλονικίδη.
Εκεί θυμήθηκα ενδιαφέροντα γεγονότα γύρω από την Ιλιάδα και την Οδύσσεια, έμαθα για περιπτώσεις εσκεμμένης παραπληροφόρησης κατά την αρχαιότητα, καθώς και για την χρησιμότητα των χρησμών των ναών που εξυπηρετούσαν έμμεσα και συγκεκριμένους σκοπούς της κατασκοπίας.
Φυσικά γοητεύτηκα από κάποιους άλλους τρόπους κρυπτογράφησης που διάβασα και δεν γνώριζα, όπως και την βαρύτητα που είχε δώσει ο Μέγας Αλέξανδρος στην εκστρατεία του τόσο στην κατασκοπία όσο και στην αντικατασκοπία.
Τελειώνοντας βέβαια την ανάγνωση αυτού του κειμένου, δεν θα γινόταν να μην προχωρήσω και στα επόμενα που αφορούσαν π.χ. την Ελληνική ιερά εξέταση, την πραγματική ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων καθώς και στο αφιέρωμα στο «Γιατί έγινε ο Τρωικός πόλεμος;»
Στις 224 σελίδες του λοιπόν διάβασα για κάποιες διαφορετικές εκδοχές της ιστορίας από αυτήν που έχουμε διδαχτεί.
ΠΡΟΣΟΧΗ όμως: Δε σημαίνει πως ότι διαβάζουμε είναι και 100% τεκμηριωμένο και γενικά αποδεκτό. Η δική μου λογική και πρακτική είναι πάντοτε πως απαιτείτε και η προσωπική μας έρευνα πριν αφομοιώσουμε το οτιδήποτε…
Συνοπτικά, υπάρχουν στον τόμο 20 διαφορετικά θέματα ιστορικού και παραφυσικού ενδιαφέροντος.
Όσον αφορά τους αναγνώστες που τους έλκει το παράξενο, πιστεύω πως αυτή η συλλογή προσφέρει πληροφορίες γεμάτες από σταυροδρόμια διαφορετικών επεξηγήσεων σε γεγονότα που μέχρι τώρα τα αντιμετωπίζαμε μονάχα απ’ τη μία τους όψη.
Εφόσον μάλιστα είσαι συγγραφέας, θεωρώ πως σίγουρα θα σου εξάψει την φαντασία και την έμπνευση ώστε να δημιουργήσεις τις δικές σου ιστορίες στο χαρτί!
Καλό ταξίδι σας εύχομαι στις σελίδες του!
Με όλη τη θετική μου ενέργεια,
Θεόφιλος Γιαννόπουλος
Περισσότερα στοιχεία για το συλλογικό βιβλίο, εδώ
0 Σχόλια