Ο Γιώργος Αλεξάκης σε πρώτο πρόσωπο

28.05.2017

ο διαδικτυακός τόπος τοβιβλίο.net
έχει τη χαρά να παρουσιάσει ένα μικρό δείγμα της δουλειάς
του εικαστικού και φωτογράφου Γιώργου Αλεξάκη

Γεννήθηκα στην Κέρκυρα το 1981, αποφοίτησα από τη Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. Εργάστηκα για τρία χρόνια στο Κ.Θ.Β.Ε. και έπειτα τα τελευταία χρόνια διδάσκω εικαστικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ζω στη Θεσσαλονίκη και συμμετέχω σε εκθέσεις με εικαστικές τέχνες και φωτογραφία.

Από μικρή ηλικία ζωγράφιζα και σχεδίαζα, συνεπώς η εικόνα σαν πεδίο ανάλυσης και σύνθεσης με σκοπό την έκφραση, διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση των μέσων έκφρασής μου ακόμα και σήμερα. Η καλλιτεχνική παραγωγή χρησιμοποιεί τα υλικά και τα μέσα, σαν ενδιάμεσο, προκειμένου να μεταδώσει ένα οπτικό ερέθισμα.

 

Το «υλικό» και το «μέσο» χάνει την φυσική του υπόσταση και μετουσιώνονται. Ένας καμβάς, ένα ποίημα, μια φωτογραφία αποτελούν πλέον ένα «παράθυρο» και μια αφορμή παράθεσης εννοιών, με αποδέκτη τον θεατή όπου συντελείται η ανακάλυψη και η εκλογίκευση. Για μένα το μέσο της φωτογραφίας είναι πολύ ιδιαίτερο όσο διαδεδομένο και αν είναι. Είναι μια πρόκληση τόσο για αυτόν που κοιτάει μέσα από τον φακό όσο για αυτόν που βλέπει το τελικό αποτέλεσμα.

Το «υλικό» του φωτογράφου είναι η ίδια η «πραγματικότητά» του, όπως αυτός στιγμιαία την διαχειρίζεται και περιφέρεται εντός της. Το ζήτημα συνεπώς δεν είναι μόνο η κατάκτηση του μέσου και της τεχνικής, αλλά της ικανότητας μετουσίωσης αυτής της πραγματικότητας.

Κάθε φορά που κάνω «κλικ» αλλά και όταν κοιτάω φωτογραφίες μου δημιουργείται η ψευδαίσθηση της διαστολής του χρόνου, μια δεύτερη ευκαιρία να γυρίσω πίσω και να διαπραγματευτώ ξανά με το υποσυνείδητό μου τα θραύσματα της ζωής μου ή της ζωής των άλλων.

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Κερδίστε το!

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

Διαβάστε κι αυτά

Ο Καραγκιόζης online!

Ο Καραγκιόζης online!

«ΜΥΘΙΚΟΣ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ» Θησέας και Μινώταυρος Περσέας και Ανδρομέδα από τον Κωνσταντίνο Κουτσουμπλή ONLINE STREAMING Ο ξεχωριστός Καραγκιοζοπαίχτης, Κωνσταντίνος Κουτσουμπλής, γεμάτος ενέργεια, κέφι και έμπνευση αντιλαμβανόμενος τη δυσκολία της άμεσης επαφής και...

Ο «Εγκάρσιος Προσανατολισμός», το νέο έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου

Ο «Εγκάρσιος Προσανατολισμός», το νέο έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου

"Τα έργα μου δεν υπάρχουν από πριν. Έρχονται από το πουθένα." Το νέο έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου είναι έτοιμο και περιμένει το κοινό, μόλις ανοίξουν ξανά οι κλειστοί χώροι θεαμάτων. Σύντομα, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.   Δείτε το τρέιλερ...

Με τη σκέψη μου αγκαλιάζω τον κόσμο: 121 παιδιά ζωγραφίζουν και γράφουν για τον κορονοϊό

Με τη σκέψη μου αγκαλιάζω τον κόσμο: 121 παιδιά ζωγραφίζουν και γράφουν για τον κορονοϊό

Τον Μάρτιο του 2020, τις πρώτες μέρες του εγκλεισμού λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η Ελληνοεκδοτική ξεκίνησε έναν διαγωνισμό που απευθυνόταν σε μικρά παιδιά, νιώθοντας την ανάγκη να κάνει κάτι γι’ αυτά, να σκεφτούν, να φανταστούν και να εκφραστούν όπως εκείνα...

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου