Ο Γιώργος Αλεξάκης σε πρώτο πρόσωπο

28.05.2017

ο διαδικτυακός τόπος τοβιβλίο.net
έχει τη χαρά να παρουσιάσει ένα μικρό δείγμα της δουλειάς
του εικαστικού και φωτογράφου Γιώργου Αλεξάκη

Γεννήθηκα στην Κέρκυρα το 1981, αποφοίτησα από τη Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. Εργάστηκα για τρία χρόνια στο Κ.Θ.Β.Ε. και έπειτα τα τελευταία χρόνια διδάσκω εικαστικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ζω στη Θεσσαλονίκη και συμμετέχω σε εκθέσεις με εικαστικές τέχνες και φωτογραφία.

Από μικρή ηλικία ζωγράφιζα και σχεδίαζα, συνεπώς η εικόνα σαν πεδίο ανάλυσης και σύνθεσης με σκοπό την έκφραση, διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση των μέσων έκφρασής μου ακόμα και σήμερα. Η καλλιτεχνική παραγωγή χρησιμοποιεί τα υλικά και τα μέσα, σαν ενδιάμεσο, προκειμένου να μεταδώσει ένα οπτικό ερέθισμα.

 

Το «υλικό» και το «μέσο» χάνει την φυσική του υπόσταση και μετουσιώνονται. Ένας καμβάς, ένα ποίημα, μια φωτογραφία αποτελούν πλέον ένα «παράθυρο» και μια αφορμή παράθεσης εννοιών, με αποδέκτη τον θεατή όπου συντελείται η ανακάλυψη και η εκλογίκευση. Για μένα το μέσο της φωτογραφίας είναι πολύ ιδιαίτερο όσο διαδεδομένο και αν είναι. Είναι μια πρόκληση τόσο για αυτόν που κοιτάει μέσα από τον φακό όσο για αυτόν που βλέπει το τελικό αποτέλεσμα.

Το «υλικό» του φωτογράφου είναι η ίδια η «πραγματικότητά» του, όπως αυτός στιγμιαία την διαχειρίζεται και περιφέρεται εντός της. Το ζήτημα συνεπώς δεν είναι μόνο η κατάκτηση του μέσου και της τεχνικής, αλλά της ικανότητας μετουσίωσης αυτής της πραγματικότητας.

Κάθε φορά που κάνω «κλικ» αλλά και όταν κοιτάω φωτογραφίες μου δημιουργείται η ψευδαίσθηση της διαστολής του χρόνου, μια δεύτερη ευκαιρία να γυρίσω πίσω και να διαπραγματευτώ ξανά με το υποσυνείδητό μου τα θραύσματα της ζωής μου ή της ζωής των άλλων.

Ημερολόγιο 2021 – Πρόσκληση

Ακολουθήστε μας!

Κερδίστε το!

Κερδίστε το!

Κέρδισέ το!

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

Διαβάστε κι αυτά

Ξόρκια και Τοτέμ στην ποίηση

Ξόρκια και Τοτέμ στην ποίηση

- γράφει η Βάλια Καραμάνου - Τι είναι τα Τοτέμ; Τρομαχτικές μάσκες που χρησιμοποιούνταν από την αρχαιότητα προκειμένου να ξορκίσουν το κακό. Το ίδιο και τα ξόρκια (η επανάληψη σκοτεινών και ακατάληπτων στίχων) , οι κρότοι στα έθιμα (όπως αυτά του Πάσχα ή της...

Κοσμάς Ξενάκης ‘Χασάπηδες και κριοφόροι’

Κοσμάς Ξενάκης ‘Χασάπηδες και κριοφόροι’

_ γράφει ο Σίμος Ανδρονίδης - Μία ενδιαφέρουσα έκθεση έργων του ζωγράφου Κοσμά Ξενάκη, πραγματοποιείται από τις 4 Δεκεμβρίου του 2019 έως τον Μάρτιο του 2020, στο Μέγαρο Εϋνάρδου του 'Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης' (ΜΙΕΤ),[1] έκθεση που σχετίζεται με το...

Θάνος Μικρούτσικος: ‘Ανεμολόγιο’

Θάνος Μικρούτσικος: ‘Ανεμολόγιο’

  _ γράφει ο Σίμος Ανδρονίδης - Θάνος Μικρούτσικος: ‘Ανεμολόγιο’ Μνήμη Θάνου Μικρούτσικου   «Ο μύθος εξαφανισμένος, απομένει μόνο η ανάσταση, Μερικές εικόνες όπου οι φύλακες κάποιου μουσείου Συνοδεύουν τις μαυροφόρες, έτοιμες να ψάλλουν Τη νεκρώσιμη...

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου