(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)
Φιλοξενούμενος στην σημερινή μας δημοσίευση για την λογοτεχνική δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο συγγραφέας Βασίλης Σταματίου, τον οποίο και ευχαριστώ για την δοτική συνέντευξή του!
Ας τον γνωρίσουμε λοιπόν :
Βασίλης Σταματίου
Γεννήθηκα το 1962 στην Χαλκίδα. Μεγάλωσα και κατοικώ μόνιμα στην ίδια πόλη με οικογένειά μου. Μετά το γυμνάσιο ξεκίνησα να δουλεύω σε τυπογραφείο και από το 1984 εργάζομαι σαν βιομηχανικός εργάτης. Δηλώνω αγράμματος γιατί δεν έχω σπουδάσει τίποτα.
Εκτός από την συγγραφή ασχολούμαι με το σκίτσο και την φωτογραφία. Το πρώτο μου βιβλίο με τίτλο «Ο Θεός δεν αγαπάει τους τρελούς» εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Manifesto το 2015 και μετά από ένα χρόνο πάλι από τον ίδιο εκδοτικό οίκο, ήρθε στην δημοσιότητα το δεύτερό μου πόνημα με τίτλο «ΑΒΑΤΟΝ».
Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές
- Γιατί γράφεις;
Ο λόγος που γράφω είναι για να ξεφύγω από την σκληρή πραγματικότητα που ζω και βιώνω, όπως οι περισσότεροι άλλωστε Έλληνες. Μέσα από τα γραφτά μου θέλω να ακουστεί η φωνή μου σε όλους εκείνους που κραυγάζουν σιωπώντας.
- Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που θα συμβούλευα κάποιον να ασχοληθεί με την συγγραφή και την ποίηση. Ο βασικότερος όμως εκτός από την ικανότητα, είναι να έχει μεράκι κι αγάπη για αυτό που κάνει. Η κάθε τέχνη άλλωστε είναι μια θεότητα κι εμείς απλά επιβάλλεται να ήμαστε υπηρέτες. Άτομα που θεωρούν τον εαυτό τους υπεράνω όλων καλά θα ήταν να μην ασχοληθούν.
- Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;
Το είδος γραφής που αγαπώ και μ’ αρέσει να υπηρετώ είναι ο πεζός λόγος. Με εκφράζει το μυθιστόρημα που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Αυτό το είδος που πιστεύω πως δεν θα μπορούσα να γράψω είναι η κωμωδία. Είναι πολύ δύσκολο να κάνεις τον αναγνώστη να γελάσει, απ’ ότι να τον κάνεις να κλάψει.
- Σε ποιόν εκδοτικό οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί;
Και τα δύο μου βιβλία που έχω γράψει «Ο Θεός δεν αγαπάει τους τρελούς» και το «Άβατον» έχουν εκδοθεί από τον εκδοτικό οίκο Manifesto. Το τρίτο βιβλίο που γράφω τώρα πάλι στον ίδιο εκδοτικό οίκο θα το δώσω. Τόσο ο Θεόδωρος Παντούλας όσο και οι καταρτισμένοι συνεργάτες του μου έχουν αφήσει την καλύτερη εντύπωση δίνοντας τον καλύτερο τους εαυτό για ένα εκδοθούν τα βιβλία μου. Είναι ευτύχημα για τον συγγραφέα ο εκδότης να τον βλέπει σαν ανθρώπους κι όχι σαν πορτοφόλι όπως γίνεται με τους μεγάλους εκδοτικούς οίκους.
- Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;
Τους αναγνώστες μου πάντα τους βλέπω σαν κριτές μα και σαν συμβουλάτορες. Ποτέ σαν πελάτες. Αλίμονο στους συγγραφείς που τους βλέπουν σαν πελάτες.
- Τι εικόνα πιστεύεις πως έχουν για εσένα οι αναγνώστες; Ισχύει;
Πολλοί αναγνώστες μου έχουν πει πως γράφω με γυναικεία γραφή. Πως αν δεν υπήρχε στα βιβλία μου το ονοματεπώνυμό μου θα έπαιρναν όρκο πως τα έχει γράψει γυναίκα συγγραφέας. Κάτι που δεν ισχύει.
- Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;
Είναι πολύ δύσκολο να βαθμολογήσω τον εαυτό μου, και την συγγραφική μου ικανότητα γιατί δεν θα είμαι δίκαιος Βαθμολογητής. Αυτό είναι αρμοδιότητα του αναγνωστικού κοινού. Ας είναι όμως. Με άριστα το δέκα τον βαθμολογώ με 6. Υπάρχουν πολύ καλύτεροι απ’ εμέ, όπως υπάρχουν και πολύ χειρότεροι.
- Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;
Πιστεύω πως οι περισσότεροι ομότεχνοι μου γράφουν από εσωτερική ανάγκη. Είτε για να εξορκίσουν, είτε για να εξαγνίσουν την ανάγκη αυτή που είναι να παρουσιαστούν στο κοινό τους ξεγυμνωμένοι. Φυσικά υπάρχουν λίγοι θα έλεγα κι αυτοί που γράφουν με κίνητρο το χρήμα και την δόξα.
- Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;
Ο Χειρότερος μου εφιάλτης είναι να ξυπνήσω ένα πρωί και το μυαλό μου να έχει στερέψει από ιδέες και έμπνευση. Το καλύτερο όνειρο το ζω και δεν είναι τίποτα παραπάνω από το να βλέπω τα πονήματά μου τυπωμένα και οι κριτικές που παίρνω απ’ όσους τα έχουν διαβάσει είναι καλές.
- …και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!
Αγαπητέ Θεόφιλε Γιαννόπουλε την ερώτηση–ταμπού που θα ήθελα να σου κάνω είναι μέσα από το ερωτηματολόγιο, η νούμερο 8. Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Και τι σ’ αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;
Σας ευχαριστώ πολύ.
Βασίλης Σταματίου.
Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Σας ευχαριστώ πολύ για την τόσο αυθόρμητη και περιεκτική συνέντευξή σας! Σχετικά με το ερώτημά σας, αυτό που με ενοχλεί στον λογοτεχνικό χώρο είναι κάποιες παράλογες κατ’ εμέ συμπεριφορές από μέρους μιας μειοψηφίας ατόμων που θέλουν να λέγονται λογοτέχνες και λειτουργούν με γνώμονα την χρησιμοποίηση της συγγραφής αποκλειστικά και μόνο για την αυτοπροβολή τους. Στον αντίποδα, θα ήθελα να μείνουν ως έχει οι ρομαντικοί συγγραφείς που γράφουν ακόμη με την ψυχή τους…
Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!
Για να σας αποσταλεί το ερωτηματολόγιο επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.
Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!
Με όλη μου τη θετική ενέργεια
Θεόφιλος Γιαννόπουλος
0 Σχόλια