“…ένας συγγραφέας πλάθει ιστορίες, ένας ποιητής ποιεί ποιήματα αποκρυπτογραφώντας το “ΕΙΝΑΙ” του” – Ιωάννα Χρυσάκη

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Σημερινή φιλοξενούμενη της λογοτεχνικής δράσης «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η λογοτέχνης Ιωάννα Χρυσάκη, την οποία και ευχαριστώ για την τόσο αυθόρμητη εξομολόγησή της! Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές Γιατί γράφεις; Γραφώ από μια εσωτερική ανάγκη, ένα ενδόμυχο – μυστικό κάλεσμα, μία ακατανίκητη έλξη προς τη γραφή – αποτύπωση της […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Σημερινή φιλοξενούμενη της λογοτεχνικής δράσης «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η λογοτέχνης Ιωάννα Χρυσάκη, την οποία και ευχαριστώ για την τόσο αυθόρμητη εξομολόγησή της!

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

 1. Γιατί γράφεις;

Γραφώ από μια εσωτερική ανάγκη, ένα ενδόμυχο – μυστικό κάλεσμα, μία ακατανίκητη έλξη προς τη γραφή – αποτύπωση της εκάστοτε ψυχολογίας μου και των αντιλαμβανόμενων ερεθισμάτων μου, ως ψυχοσωματική νοήμονα οντότητα μες στο αχανές μας Συμπάν. Σύμπαν ιδεών, αντιλήψεων και προκαταλήψεων. Γραφή = Διέξοδος για ‘μένα. Την αφορμή – ώθηση την πήρα πεισματικά λόγω της άδικης διαγραφής μου από μια ποιητική ομάδα, όταν “τόλμησα” να δημοσιεύσω δικό μου ποίημα, εν αγνοία μου ότι υπήρχε απαγορευτικό. Βέβαια γράφω από τα μαθητικά μου χρόνια και οι δάσκαλοι μου με παρότρυναν από παιδί ν’ ακολουθήσω το δρόμο της συγγραφής και δη του δοκιμιακού λόγου.

 1. Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

Δεν είμαι αρμόδια ούτε διαθέτω την συγγραφική πείρα να δίνω συμβουλές, αντιθέτως δέχομαι. Αλλά δύναμαι να σας υποβάλλω την άποψη μου απλά. Θα συνιστούσα σε κάποιον ν’ αποφύγει να γίνει ποιητής ή συγγραφέας, αν δεν του καίει τα εσώψυχα αυτή η φωτιά της δημιουργίας. Αν δεν έχει την επιτακτική αυτή εξάρτηση να γράφει κάθε μέρα, κάθε λεπτό. Αν δεν είναι το οξυγόνο του για να ζει.Να μην το κάνει, αν έχει απώτερο σκοπό τη φήμη και το κέρδος μόνο. Αν δεν έχει έμφυτη ευγένεια και ευαισθησία, μα κ αν δεν είναι αμείλικτος στην διπροσωπία και στην εμπορευματοποίηση των πάντων.Ένας συγγραφέας πλάθει ιστορίες, ένας ποιητής ποιεί ποιήματα αποκρυπτογραφώντας το ” ΕΙΝΑΙ ” του.Αλίμονο αν δεν αληθινό αυτό που θα βγάλει !Θα “καεί ” ο ίδιος στην πυρά που άναψε, αν γράφει από ίδιον συμφέρον και μόνο, αν δεν αξίζει και δεν ανήκει σ’ αυτή την φατρία των αλλοφρόνων ! Η αποτυχία του θα έρθει ακαριαία, ακόμα και αν έχει το χρήμα ή τις “πλάτες ” να τον στηρίξουν.Ο κόσμος έχει αλάνθαστο κριτήριο. Κι αυτός είχε, έχει και θα έχει τον τελευταίο λόγο.

 1. Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

Αγαπώ να υπηρετώ όλα τα είδη γραφής : ποίηση, δοκιμιακό λόγο, διήγημα, μυθιστόρημα, ό,τι με εκφράζει/εκτονώνει κ αγγίζει τον καθημερινό άνθρωπο, τις αγωνίες, τα ιδανικά του αλλά κυρίως ό,τι προβάλλει το συναίσθημα. Δεν έχω τις απαιτούμενες γνώσεις ούτε κ τη διάθεση να συνεισφέρω με πολιτικογραφήματα, πολιτικογραφια – οικονομικά. Περνάω τα μηνύματα που επιθυμώ μέσω της ποίησης οπτικοποιωντας τα συναισθήματα μου. Δεν θα μπορούσα π.χ. να με φανταστώ ως πολιτικο – οικονομικό αναλυτή γενικά.

 1. Σε ποιόν εκδοτικό οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί;

Οι εκδοτικοί οίκοι που θα ήθελα να εκδοθεί το έργο μου είναι ενδεικτικά οι : Άγκυρα, Όστρια, Κέδρος, Ψυχογιός, Μεταίχμιο, χωρίς ιδιαίτερη προτίμηση, αρκεί να τηρείται η εντιμότητα κ ο σεβασμός στον λογοτέχνη κ στον αναγνώστη ως απαράβατος όρος.

 1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Οι αναγνώστες είναι οι αποδέκτες, είναι η γη που θα δεχτεί τη γύρη των δημιουργών και αν είναι αρεστή, τότε θ’ ανθίσει και θα βγουν ευωδιαστά λουλούδια. Τελικώς, αυτοί είναι οι κριτές. Ο δημιουργός γράφει από εσωτερική ανάγκη, είναι η πηγή. Η λίμνη ή η θάλασσα είναι οι αναγνώστες. Απ’ την ανταπόκριση τους, λαμβάνει ο εκάστοτε δημιουργός το έναυσμα ή την προαναγγελία – μήνυμα του τέλους.

 1. Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;

Θα ήθελα να δίδονται περισσότερες ευκαιρίες σε νέα ταλέντα, ανίσχυρα οικονομικά. Αυτό θα μπορούσε να ξεκινήσει από τον χώρο της Παιδείας, του σχολείου ειδικότερα. Κάποτε είχα συμμετάσχει στην Β Λυκείου σε σχολικό διαγωνισμό ποίησης και πρώτευσα. Με βράβευσαν για το ποίημα μου- παραλλαγή βασισμένο στο κλασικό αριστούργημα του Βιντσενζου Κορναρου,” Ερωτοκριτος & Αρετουσα “. Ομολογώ ότι είχα χαρεί αλλά παρόλες τις προτροπές δεν είχα πάρει σοβαρά ν’ ακολουθήσω τότε, ανώριμη καθώς ήμουν το λογοτεχνικό μονοπάτι. Τότε πάθος μου ήταν η ζωγραφική.. Αν διενεργούνταν διαγωνισμοί από εγκρίτους φορείς σε συνεργασία με εκδοτικούς οίκους σε σχολεία, θεωρώ ότι θα ανακαλύπτονταν πολλά νέα ” φιντάνια “με αγνό, ατόφιο πνεύμα. Μέχρι τώρα δεν έχει ενδιαφερθεί κάποιος αρμόδιος κρατικός φορέας και αυτό με ενοχλεί. Ο χώρος της λογοτεχνίας είναι μαγικός. Είναι για ‘μενα το άλλο μου σπίτι. Ένα σπίτι που δεν έχει τοίχους και δοκάρια, έχει όλους εμάς θεμέλια, να χτίζει η ποίηση κ η συγγραφή το κτίσμα. Το κτίσμα από όνειρα, αξίες, συναισθήματα θαμμένα στα τρίσβαθα του νου και της ψυχής μας. Καιρός να τιμούμε τους ανθρώπους του πνεύματος κ όχι τους πλουτοκρατορες. Όλους αυτούς, που δεν υποτάσσουν το πνεύμα τους κ το “παιδεύουν ” κόντρα στο ρεύμα της Νέας Τάξης Πράγματων κ της καταναγκαστικής ρομποτοποιησης ατόμων κ ψυχών. Όχι τους άλλους, που εμπορεύονται όνειρα κ ανθρώπινες ψυχές, όχι τους επηρμένους Δον Κιχωτηδες.

 1. Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;

Δεν θα αξιολογήσω εγώ το έργο μου. Είναι ακόμα νεογνό. Είμαι, όπως προανέφερα άπειρη λογοτεχνικά. Αυτό θα το αφήσω σε εσάς, σε έμπειρους λογοτέχνες και στους αναγνώστες. Η αρχή βέβαια είναι το ήμισυ του παντός αλλά θα περιμένω να κριθώ κ να με κρίνω εκ του αποτελέσματος.

 1. Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών;

Αν κ ως ” βρέφος” της ποίησης – συγγραφής ευελπιστώ να έχω μόνο συμπάθειες. Δεν υφίσταται λόγος για το αντίθετο. Δεν ανταγωνίζομαι κανέναν. Όλοι έχουν την προσωπική τους αξία, τη σφραγίδα τους κ αναποθέτουν ένα λιθαράκι – άλλος μικρότερο, άλλος μεγαλύτερο – με το έργο τους. Μόνο ο νεκρός δεν κάνει λάθη. Δέχομαι κριτική προς βελτίωση αλλά όχι κακοπροαίρετη. Τον τελευταίο λόγο έχουν ούτως ή άλλως, οι αναγνώστες.

 1. Ανέφερε τρείς χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρείς για τους οποίους όχι.

Με διακατέχουν : δυναμισμός, ευαισθησία κ δυνατή ενσυναίσθηση. Τα χαρακτηριστικά για τα οποία δεν είμαι υπερήφανη ουδόλως κ ως εκ τούτου δυσκολεύουν τη ζωή μου είναι το άγχος, ενίοτε τάσεις αυτοκαταστροφής κ υπερπροστατευτικοτητα απέναντι στην κόρη μου, Σοφία που υπεραγαπώ !

 1. …και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

Ποιος είναι ο πιο κρυφός σας φόβος, αν υπάρχει ;

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Θα σου απαντήσω Ιωάννα με τα λόγια του μεγάλου Καζαντζάκη που γνωρίζω πως εκτιμάς και αγαπάς το έργο του: «Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβάμαι τίποτα, είμαι ελεύθερος….»

 

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

4 Σχόλια

 1. Ανώνυμος

  Σ ευχαριστω Θεοφιλε μου καλη επιτυχια σε ολα όσα πραγματευεσαι. Πανω απ ολα σ ευχαριστω που μ ανακάλυψες!! Ιωαννα

  Απάντηση
  • Θεόφιλος Γιαννόπουλος

   Χαρά μου μεγάλη η συνέντευξή μας Ιωάννα μου, σου εύχομαι τα καλύτερα απο καρδιάς!

   Απάντηση
 2. Γιώργος Καζάζης

  Μπράβο σε εσένα και στο Θεόφιλο για αυτή την πολύ εποικοδομητική συνέντευξη!!!Τα είπες έξω από τα δόντια όπως πάντα,αρκετά επαναστατικός ο λόγος σου,αλλά ζωσμένος και με ταπεινότητα!!Εύστοχες απαντήσεις χωρίς υπεκφυγές,εδραιώνεις τη θέση σου με αληθινά επιχειρήματα και δε “γλείφεις” κανέναν!!Ωραίες οι ιδέες σου,εύγε!!

  Απάντηση
  • Θεόφιλος Γιαννόπουλος

   Συμφωνώ απολύτως μαζί σου Φίλε μου Γιώργο, από τις πιο αυθόρμητες και ώριμες συγχρόνως συνεντεύξεις της στήλης η λογοτεχνική εξομολόγηση της Ιωάννας Χρυσάκη!

   Απάντηση

Υποβολή σχολίου