(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)
Σημερινός φιλοξενούμενος στη λογοτεχνική δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο συγγραφέας Γρηγόρης Τριγλίδης, τον οποίο και ευχαριστώ για την εξομολογητική του συνέντευξη!

Βιογραφικό
Ο Γρηγόρης Τριγλίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1977, όπου και μεγάλωσε μέχρι τα δεκαοχτώ του. Έπειτα, κατατάχθηκε στον στρατό, ακολουθώντας μια πορεία δεκαπέντε ετών.
Παράλληλα ασχολήθηκε με τους υπολογιστές, παρακολουθώντας διαδικτυακά μαθήματα του τμήματος Οικονομικών Επιστημών απ’ το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, αποκτώντας αντίστοιχα Πιστοποιητικά Επιμόρφωσης.
Το 2008 πήρε μέρος στο παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες της εταιρίας Mozila, του γνωστού φυλλομετρητή (Browser) – [μπράουζερ] «Firefox».
Δημιούργησε την ελληνική κοινότητα «Sidux-Linux» Ξεκινώντας από ένα blog σχετικού ειδησεογραφικού θέματος για το εν λόγο λειτουργικό σύστημα.
Συνταξιοδοτήθηκε από τον στρατό λόγο τετραπληγίας, η οποία βελτιώθηκε σε τετραπάρεση εξ’ αιτίας της αγάπης για τα παιδιά του.
Τον Ιανουάριο του 2016 έγινε μέλος της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας, ανέλαβε το επίσημο Blog και το κανάλι της ένωσης στο Youtube όπως και την επίσημη της στο Google μαζί με τις φιλολόγους, Ευγενία Κορτσάρη και Γιώτα Παπαδοπούλου.
Το Μάιο του 2017 έγινε τακτικό Μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος. Επίσης τον ίδιο μήνα έγινε ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου « Το ράφι της Αγάπης».
Το ταλέντο του στην γραφή φάνηκε σε μικρή ηλικία, καθώς άφηνε παντού χαρτάκια με τις σημειώσεις του. Το «Όνειρα ξεχασμένα» είναι η πρώτη του συγγραφική προσπάθεια.
Έχει δυο γιούς τον Αλέξανδρο 13ων ετών και τον Μιχάλη 10 ετών που τους υπεραγαπάει.
Τρόποι επικοινωνίας:
Email: [email protected]
Facebook: https://www.facebook.com/triglidis/
Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές
- Γιατί γράφεις;
Απ: Ο λόγος που γράφω δεν είναι μόνο ένας είναι πολλοί! Έχω διαπιστώσει πως το στυλό και το χαρτί έχουν γίνει οι καλύτεροί μου φίλοι, εκεί ανοίγομαι, εκεί τοποθετώ τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου, λέω τα παράπονά μου, βρίσκω παρηγοριά όταν νιώθω μοναξιά, μέχρι και λύσεις εμφανίζονται στην προσπάθειά μου για να γράψω προβλήματα που τυχών δημιουργηθήκαν!
- Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;
Απ: Δεν θα συμβούλευα ποτέ έναν να γίνει συγγραφέας εάν τα μέσα μου δεν γέμιζαν με σιγουριά πως, ο συγκεκριμένος άνθρωπος έχει ταλέντο. «Όχι» δεν θα έλεγα σε κανέναν γιατί απλούστατα υπάρχουν άνθρωποι μπλοκαρισμένοι συναισθηματικά, οπότε αν κάποιος έχει ταλέντο και δεν φαίνεται πολύ πιθανών το « όχι δεν είσαι ταλαντούχος». Να τον κάνει χειρότερα.
- Σε ποιόν εκδοτικό οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί;
ΑΠ: Αν ένας εκδοτικός σέβεται το σύγγραμά μου, δεν με βλέπει ως συγγραφική μηχανή, αλλά ως άνθρωπο τότε μ’ έχει κερδίσει, όλα τα άλλα θα τα βρούμε στη πορεία.
- Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;
ΑΠ: Πρωτίστως Άνθρωποι όπως είμαι κι εγώ, δε μου αρέσει να προβάλω την ικανότητά μου, ή αν θες το ταλέντο μου στη γραφή ως δικαιολογία για να νιώσω πως είμαι κάτι ανώτερο. Όχι, αισθάνομαι βαριά την σιγουριά πως όλοι οι άνθρωποι έχουν κάπου ένα ταλέντο.
Δεν θα είναι η συγγραφή αλλά θα είναι κάτι άλλο, αν δεν το ακολούθησαν συμβαίνει για διάφορους δικούς τους, προσωπικούς λόγους που καλό είναι να ψάξουν να το βρουν. Κανείς δεν γεννήθηκε μάταια, γι αυτό λέμε πως: « Τα πάντα με σοφία εποίησε».
- Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;
ΑΠ:Δεν έχω να κρίνω και να αλλάξω τίποτα, ο καθένας είναι υπεύθυνος για το μονοπάτι που διαλέγει και κρίνεται γι αυτό. Θα διαβώ τον δρόμο που βλέπω μπροστά μου όπως τον αισθάνομαι.
- Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;
ΑΠ: Δεν μισώ τις ερωτήσεις, απλά μπορεί κάποια να γίνει ενοχλητική και να μπει σε πολύ προσωπικά σημεία της ζωής μου. Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα το εκφράσω και αν είναι πάμε στην επόμενη. Δεν νομίζω πως η περιέργεια είναι κάτι κακό! Η κατάχρηση και ο πλεονασμός σε οτιδήποτε έχει αρνητικό αποτέλεσμα.
- Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;
ΑΠ: Αν σου πω πως έχω την ίδια απορία θα με πιστέψεις; Θέλω να μου απαντήσουν οι αναγνώστες σ’ αυτό.
- Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;
ΑΠ: Έχει καμιά σημασία; Η οπτική όμως έχει. Αν κάποιος γράφει για το χρήμα ή την δόξα θα φανεί, όμως δεν με αφορά, είναι ώριμος άνθρωπος και έκανε την επιλογή του, το σέβομαι. Το χρήμα και η δόξα αν τα δούμε ως αδυναμίες μπαίνουμε σε αυτό που είπα και προηγουμένως, «κατάχρηση και πλεονασμός».
Αν όμως τα δεις ως εργαλεία για να μπορέσεις να προβάλεις (με μέτρο πάντα) το έργο σου τότε είναι κάτι τελείως διαφορετικό.
Το να έχει κάποιος αδυναμία στο χρήμα και τη δόξα και να τον κατηγορούμε είναι όμοιο, με το να κατηγορούμε ένα επτάχρονο παιδί που έχει αδυναμία στα γλυκά και μπορεί να χαλάσει τα δόντια του, είναι σωστό; Δεν νομίζω! Ας δείξουμε μεταξύ μας συμπόνια, δεν υπάρχει άνθρωπος χωρίς αδυναμίες. Ας ασχοληθούμε με τις δικές μας, έχουμε πιο πολύ ενδιαφέρων.
- Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών;
Απ: Αυτό συμβαίνει παντού! Δεν μπορούμε να αρέσουμε και να είμαστε συμπαθείς με όλους σε οποιονδήποτε κύκλο, είτε λέγετε συγγενικός, είτε φιλικός, είτε λογοτεχνικός. Απλά το αποδεχόμαστε.
- Ανέφερε τρείς χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρείς για τους οποίους όχι.
ΑΠ: Δεν μου αρέσει να χωρίζω τον εαυτό μου σε καλό και κακό, όλα είναι κομμάτια του εαυτού μου και τα αποδέχομαι όπως είναι.
Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!
Για να σας αποσταλεί το ερωτηματολόγιο επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.
Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!
Με όλη μου τη θετική ενέργεια
Θεόφιλος Γιαννόπουλος
0 Σχόλια