“…ανήκω στην κατηγορία ανθρώπων που αντέχω την κριτική όσο σκληρή και να είναι…” – Κατερίνα Γαγανέλη

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Κατερίνα Γαγανέλη! Βιογραφικό Συγγραφέως ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ποιον συγγραφέα ή ποιητή θα θέλατε να συναντήσετε; Πολύ ωραία ερώτηση. Νομίζω ότι εκφράζω την επιθυμία πολλών ανθρώπων αν αναφέρω τον Νίκο Καζαντζάκη. Η εργογραφία του είναι τεράστια και με τον τρόπο σκέψης του […]
- 4.09.2023 -

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Κατερίνα Γαγανέλη!

Βιογραφικό Συγγραφέως

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

  1. Ποιον συγγραφέα ή ποιητή θα θέλατε να συναντήσετε;

Πολύ ωραία ερώτηση. Νομίζω ότι εκφράζω την επιθυμία πολλών ανθρώπων αν αναφέρω τον Νίκο Καζαντζάκη. Η εργογραφία του είναι τεράστια και με τον τρόπο σκέψης του επηρεάζει μεγάλο πληθυσμό του πλανήτη. Θα ήθελα να τον συναντήσω στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Ηράκλειο Κρήτης, κάτω από έναν πλάτανο με ελληνικό καφέ στη χόβολη και λουκούμι τριαντάφυλλο. Θα είχα πολλές ερωτήσεις να του κάνω!

  1. Αναφέρατε ένα απόσπασμα 1-4 σειρών από βιβλίο ή λεγόμενα του αγαπημένου σας ομότεχνου λογοτέχνη.

«Ο ελεύθερος άνθρωπος που γνωρίζει τον εαυτό του είναι γενναιόδωρος, αλληλέγγυος, ευγενικός και ικανοποιείται εξίσου όταν δίνει όπως και όταν παίρνει. Για αυτό, κάθε φορά που συναντάς ανθρώπους που κοιτάζουν μόνο την πάρτη τους, μην τους μισείς. Αρκετά προβλήματα έχουν με τον εαυτό τους.»

Να σου πω μια Ιστορία

Χόρχε Μπουκάι

Εκδόσεις ΟΠΕΡΑ

  1. Ποια είναι η γνώμη σας για τους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς;

Απλά τους αγαπώ. Έχω λάβει μέρος και θα πρέπει να ομολογήσω ότι ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να με «διαβάσουν» έμπειρα μάτια στην λογοτεχνία. Κάποιοι εξ αυτών εκτός από το χρηματικό έπαθλο που μπορεί να προσφέρουν, δημοσιεύουν τα έργα, δίνουν ευκαιρίες για έκδοση και το κυριότερο ασκούν καλοπροαίρετη κριτική. Ναι τους αγαπώ!

  1. Υπήρξε ποτέ στιγμή που θελήσατε να παρατήσετε την ενασχόλησή σας με την συγγραφή; Αν ναι, γιατί;

Νομίζω ότι κανείς ομότεχνος δε θα απαντούσε εύκολα σε αυτή την ερώτηση. Η συγγραφή είναι ανάγκη έκφρασης. Παρόλα αυτά θα απαντήσω ειλικρινά πως ναι το έχω σκεφτεί. Ο χώρος είναι πολύ δύσκολος και απαιτεί γερό στομάχι. Μετά από κάθε απόρριψη του πονήματος σου αισθάνεσαι λίγο άβολα. Κάτι μαγικό  συμβαίνει όμως και ξεπερνιέται εύκολα η όποια δυσαρέσκεια μόλις γεννηθεί η επόμενη ιδέα στο κεφάλι σου και γράψεις την πρώτη λέξη. 

  1. Τι ερώτηση θα κάνατε στον αναγνώστη που έκανε αρνητική κριτική στο έργο σας; Τι θα ρωτούσατε αυτόν που θα εκφραζόταν θετικά;

Αρχικά να ξεκαθαρίσω ότι ανήκω στην κατηγορία ανθρώπων που αντέχω την κριτική όσο σκληρή και να είναι. Η ερώτηση που θα έκανα στον «αυστηρό» αναγνώστη  θα είναι μάλλον κοινότυπη «τι ακριβώς δε σας άρεσε; Το σύνολο του έργου ή κάποια σημεία».Ίδια είναι η ερώτηση και σε θετική κριτική.  Έχω ξεκαθαρίσει μέσα μου πως δε γίνεται να αρέσουμε σε όλους όμως με αυτή την ερώτηση θα μπορούσα μέσα από τις απαντήσεις  να αξιοποιήσω τις πληροφορίες σε μελλοντικά μου έργα.

  1. Γιατί γράφετε;

Θα το έχετε ακούσει πολλές φορές. Η γραφή είναι τρόπος έκφρασης και δημιουργίας. Φτιάχνεις κόσμους φανταστικούς, χαρακτήρες, ιστορίες που είναι μοναδικές.Γράφω γιατί θέλω να μεταφέρω τα συναισθήματα και τις εμπειρίες μου τους αναγνώστες μου. Το έχω ξαναπεί πως η πιο όμορφη στιγμή που προκύπτει από τη γραφή είναι όταν ανοίγω τα μειλ μου και βλέπω μήνυμα από αναγνώστη που με ενθαρρύνει ή μοιράζεται μαζί μου έναν προβληματισμό. Να λοιπόν γιατί γράφω. 

  1. Τι εικόνα πιστεύετε πως έχουν για εσάς οι αναγνώστες; Ισχύει;

Θέλω να πιστεύω ότι ξέρουν πως είμαι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας. Με τις ίδιες αγωνίες, τα ίδια άγχη, τα ίδια προβλήματα. Κυνηγάω τα όνειρα μου κι ας βρίσκομαι περίπου στα μισά της ζωής μου. Κι αν μας στερήσουν τα όνειρα τι θα απομείνει άραγε; Επίσης θα ήθελα -αν δεν τον ξέρουν- μέσω αυτής της συνέντευξης να τους ενημερώσω πως το μειλ μου [email protected] είναι στη διάθεσή τους για να επικοινωνούμε και να ανταλλάσσουμε απόψεις όπως και τα ΜΚΔ που μπορούν να με βρουν με το όνομα μου.

  1. Με άριστα το 10, πού κατατάσσετε την συγγραφική σας ικανότητα και γιατί;

Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και αν μπορώ να γίνω καλύτερη ναι θα το κάνω. Παρακολουθώ σεμινάρια δημιουργικής και τεχνικής γραφής και «κλέβω» τη γνώση των καθηγητών μου.  Θα μου έβαζα 6 κι αυτό πολύ χατηρικά μόνο και μόνο γιατί γράφω με την καρδιά μου.

  1. Πιστεύετε πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σας γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Γιατί το ένα πρέπει να αποκλείει το άλλο; Κλείνω προς το πρώτο σκέλος της ερώτησης. Ασφαλώς και είναι εσωτερική ανάγκη αλλά αν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές γιατί να μην χαρούμε και με το χρήμα και τη δόξα; Ο συγγραφέας πρέπει να πληρωθεί για την πνευματική του εργασία και δυστυχώς στην Ελλάδα είναι ελάχιστοι οι εκδοτικοί που αμείβουν τους συγγραφείς τους. Προσωπικά θα ήμουν ευτυχής αν σε βάθος χρόνου κατάφερνα όλα τα παραπάνω.

  1. Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάστε για την καριέρα σας και το ομορφότερο όνειρό που σας έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάτε να συμβεί στο μέλλον;

Ο χειρότερος εφιάλτης μου είναι να (μην) έρθει  στιγμή που δε θα  θυμάμαι ποια είμαι, πως ξεκίνησα και πόσες χαρές μου έδωσε η συγγραφή. Αυτό που προσδοκώ για το μέλλον είναι να βρω τον απαραίτητο χρόνο και να τελειώσω όλα τα χειρόγραφα που έχω σε αρκετούς φακέλους στον υπολογιστή μου.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Σημαντική σημείωση: Οι απαντήσεις στις συνεντεύξεις των συγγραφέων και των αναγνωστών δίνονται με το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά τις προσωπικές σκέψεις του εκάστοτε συμμετέχοντα. Ο υπεύθυνος της στήλης, Θεόφιλος Γιαννόπουλος, και η ιστοσελίδα tovivlio.net δε φέρουν καμία νομική ευθύνη.

Με όλη τη θετική μου ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου