“…αναπνέω καλύτερα όταν χάνομαι στον μαγικό κόσμο της συγγραφής…” – Πηνελόπη Πιατουλάκη

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Πηνελόπη Πιατουλάκη! Λογοτεχνικό βιογραφικό Η Πηνελόπη Πιατουλάκη έχει γεννηθεί, μεγαλώσει και εξακολουθεί να διαμένει σε μια μικρή συνοικία του Πειραιά στον Δήμο Κερατσινίου. Από πολύ μικρή ηλικία της άρεσε να ξεφεύγει με την ονειροπόληση γράφοντας στίχους για τραγούδια και […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Πηνελόπη Πιατουλάκη!

Λογοτεχνικό βιογραφικό

Η Πηνελόπη Πιατουλάκη έχει γεννηθεί, μεγαλώσει και εξακολουθεί να διαμένει σε μια μικρή συνοικία του Πειραιά στον Δήμο Κερατσινίου. Από πολύ μικρή ηλικία της άρεσε να ξεφεύγει με την ονειροπόληση γράφοντας στίχους για τραγούδια και μικρά διηγήματα. Είναι δωρήτρια και ένθερμος υποστηρικτής της δωρεάς οργάνων. Μαχήτρια ζωής, άτομο εξωστρεφές, κοινωνικό, πολύ δοτικό και φανατική φιλόζωος. Έχει δουλέψει πολύ στη ζωή της σε διαφορετικές εργασίες και επί μία εικοσαετία διατηρούσε κατάστημα. Είναι παντρεμένη με μια κόρη που ζει μόνιμα στο εξωτερικό και τα τελευταία χρόνια έχει αποτραβηχτεί προσωρινά στο εξοχικό της στον Κόρφο Κορινθίας, όπου ζει ήρεμα και περνάει τις ώρες της γράφοντας. Έχει γράψει δυο αισθηματικά κοινωνικά βιβλία, “Όσα δεν μπορούσα να σου πω τη στιγμή που έπρεπε” και “Το τίμημα μιας ερωτικής βραδιάς”, που κυκλοφορούν από τις Συμπαντικές Διαδρομές σε Ελλάδα Κύπρο. Πρόσφατα τελείωσε άλλα ένα βιβλίο το “Έρωτας φωτιά” που θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο από τις εκδόσεις ΠΗΓΗ σε Ελλάδα και Κύπρο. Έχει άλλο ένα βιβλίο το “Αγάπα με”, έτοιμο στο συρτάρι της που περιμένει να εκδοθεί αργότερα. Παράλληλα έχει ξεκινήσει άλλα δύο μυθιστορήματα που γράφει ταυτόχρονα.

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς

  1. Ποιον συγγραφέα ή ποιητή θα ήθελες να συναντήσεις;

Ο συγγραφέας που θα ήθελα πολύ να είχα συναντήσει αν ζούσε είναι ο Νίκος Καζαντζάκης, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες λογοτέχνες. Εκτός ότι τον θαύμαζα σαν συγγραφέα έτυχε το σπίτι μου να βρίσκεται κοντά στην τελευταία κατοικία του πάνω στα ενετικά τείχη στον προμαχώνα Μαρτινένγκο, στο Ηράκλειο Κρήτης. Εκεί όλοι είχαν έναν καλό λόγο να πουν για την ξεχωριστή προσωπικότητα του που ενέπνεε τους γύρω του. Πήγαινα συχνά εκεί που έχει μια καταπληκτική θέα σε όλο το Ηράκλειο και καθόμουν γιατί, το σημαντικό έργο και η μορφή του μου είχαν εξάψει τη φαντασία και η επιγραφή που είχε ζητήσει να γράψουν στον απλό τάφο του με ακολουθεί μέχρι σήμερα. «Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβούμαι τίποτα, είμαι λέφτερος».                                         

  1. Ποια θεωρείς την πιο ξεχωριστή στιγμή στη λογοτεχνική σου διαδρομή ως τώρα;

Την αναπάντεχη χαρά να κυκλοφορήσουν ταυτόχρονα την ίδια μέρα τα δυο πρώτα βιβλία μου. Το «Όσα δεν μπορούσα να σου πω τη στιγμή που έπρεπε» και «Το τίμημα μιας ερωτικής βραδιάς». Αυτή η πρωτόγνωρη συγκίνηση να κρατώ στην αγκαλιά μου δυο πνευματικά παιδιά μου και η μυρωδιά από το χαρτί καθώς ξεφύλλιζα τα φύλλα τους θα μείνουν ανεξίτηλα μέσα μου.

  1. Τι ερώτηση θα έκανες στον αναγνώστη που έκανε αρνητική κριτική στο έργο σου; Τι θα ρωτούσες αυτόν που θα εκφραζόταν θετικά;

Η θετική και η αρνητική κριτική είναι σεβαστή και ταυτόχρονα εποικοδομητική. Πρέπει να μένουμε στο ότι μαθαίνουμε τι ζητούν οι αναγνώστες και όχι να επηρεαζόμαστε και να κάνουμε ερωτήσεις. Δεν αρέσουν όλα σε όλους το ξέρουμε και από τον εαυτό μας όταν βρισκόμαστε στη θέση του αναγνώστη. Αν ακούσουμε και τις δυο πλευρές θα σχηματίσουμε μια πιο σαφή γνώμη για τα κριτήρια και τις αναζητήσεις τους και αυτό είναι πολύ ωφέλιμο.

  1. Γιατί γράφεις;

Γιατί υπάρχουν φορές που πνίγομαι και θέλω να εξωτερικεύσω όσα αισθάνομαι, όσα μου λείπουν όσα αναζητώ… Γιατί αναπνέω καλύτερα όταν χάνομαι στον μαγικό κόσμο της συγγραφής. Γιατί με εκτονώνει, μου ανοίγει νέους πνευματικούς ορίζοντες, με κάνει να βλέπω τον κόσμο με άλλα μάτια και ομορφαίνει τη ζωή μου.

  1. Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

Βαθιά μέσα μου πιστεύω πως δεν γίνεσαι καθ’ υπόδειξη συγγραφέας. Δεν είναι επάγγελμα που το επιλέγεις γιατί σε συμβούλεψαν θετικά και το ακολούθησες. Η συγγραφή είναι ένα σαράκι που το ‘χεις μέσα σου  και σε τρώει μέρα νύχτα μέχρι που κάποια στιγμή αργά ή γρήγορα θα βγει στην επιφάνεια. Μόνο στην περίπτωση που θα γνώριζα κάποιον που το ‘χει και δειλιάζει να εκτεθεί δημόσια θα του έλεγα να το τολμήσει γιατί είναι υπέροχο συναίσθημα και αξίζει να γράφουμε έστω κι αν είναι μόνο για τον εαυτό μας.

  1. Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

Αγαπώ πολύ τα μυθιστορήματα που με έχουν κερδίσει ολοκληρωτικά. Υπηρετώ το αισθηματικό μυθιστόρημα με δραματικό, κοινωνικό περιεχόμενο που έχει μια ρομαντική χροιά. Πιστεύω πως έχω τις δυνατότητες εφόσον πρόκειται για μυθοπλασία να γράψω οτιδήποτε έκτος από δύο, το ιστορικό και την κωμωδία… Το πρώτο δεν με τραβάει ούτε σαν ιδέα, στο δεύτερο προφανώς μου λείπει το στοιχείο της μόνιμης χαράς και, αυτό το είδος θέλει να αισθάνεσαι την ευθυμία μέσα σου για να την αποδώσεις σωστά.

  1. Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;

Δεν μισώ καμία λογοτεχνική ερώτηση. Με την ίδια ευχαρίστηση απαντώ σε ότι με ρωτήσουν. Χαίρομαι όμως ιδιαίτερα αν σε κάθε συνέντευξη που δίνω είναι διαφορετικό το ερωτηματολόγιο. Οι ίδιες ερωτώαπαντήσεις είναι πολύ κουραστικές για τους αναγνώστες που περιμένουν να μάθουν κάτι διαφορετικό.

  1. Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Προς το παρόν όσους έτυχε να γνωρίσω γράφουν όπως και εγώ. Γιατί θέλουν να εκφραστούν και ωθούνται από μια βαθύτερη εσωτερική ανάγκη. Δεν άκουσα κανέναν να μιλάει για το χρήμα ή την δόξα. Αν είναι να έρθουν καλώς να έρθουν, δεν είναι όμως το κίνητρο για να γράψουμε ούτε ο στόχος.

  1. Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών;

Δεν έχω κλείσει χρόνο στη λογοτεχνία, δεν ανήκω σε λογοτεχνικούς κύκλους και σίγουρα δεν είμαι το άτομο που θα προκαλούσε αντιπάθειες. Αντιθέτως πιστεύω πως μόνο συμπάθειες και τον σεβασμό τους θα κέρδιζα.

  1. Ανέφερε τρεις χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρεις για τους οποίους όχι.

Περήφανη, γιατί είμαι υπέρ το δέον γενναιόδωρη, υπερευαίσθητη και ανιδιοτελής. Τρία χαρακτηριστικά που με κάνουν να αισθάνομαι καλά με τον εαυτό μου. Τα λάθη μου είναι στο ότι εμπιστεύομαι πολύ τους ανθρώπους και δίνω περισσότερα από όσα πρέπει. Που συγχωρώ εύκολα και δίνω δεύτερες ευκαιρίες που δεν αναγνωρίζονται και που δεν διεκδίκησα ποτέ όσα ήθελα και μου άξιζαν. Δεν θα έλεγα όμως τη λέξη δεν είμαι περήφανη γιατί, ακριβώς αυτά επαληθεύουν τα πρώτα και με χαρακτηρίζουν ως άνθρωπο.

Σας ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία «Στη θάλασσα ιδεών». Σας εύχομαι ολόψυχα Υγεία και κάθε Επιτυχία σε όλους τους τομείς της ζωής σας.

Φιλικά Πηνελόπη  Πιατουλάκη

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Ήταν πραγματικά χαρά μου η λογοτεχνική μας συνάντηση κυρία Πιατουλάκη, πάντα εμπνευσμένη και δοτική σας εύχομαι στη λογοτεχνική σας διαδρομή!

 

Αν είσαι συγγραφέας ή αναγνώστης , τότε σε καλούμε σε μια λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας» ή «Αναγνώστης», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη τη θετική μου ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

Σημαντική σημείωση: Οι απαντήσεις στις συνεντεύξεις των συγγραφέων και των αναγνωστών δίνονται με το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά τις προσωπικές σκέψεις του εκάστοτε συμμετέχοντα. Ο υπεύθυνος της στήλης και η ιστοσελίδα tovivlio.net δε φέρουν καμία νομική ευθύνη.

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου