“…αν γράφεις μόνο για εσένα, στην ουσία δεν γράφεις παρά ένα απλό ημερολόγιο” – Ευστάθιος Γαϊτανίδης

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενος στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο  συγγραφέας Ευστάθιος Γαϊτανίδης τον οποίο και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική του συνέντευξη! Λίγα λόγια για τον Συγγραφέα: Γεννήθηκε στο Άνω Ζερβοχώρι- Δημοτική ενότητα Ναούσης, Ημαθία.  Από το 1993 είναι υπάλληλος στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και ζει μόνιμα στην Λάρισα. Είναι παντρεμένος […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενος στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο  συγγραφέας Ευστάθιος Γαϊτανίδης τον οποίο και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική του συνέντευξη!

Λίγα λόγια για τον Συγγραφέα:

Φωτογραφία του Ευσταθιος Γαιτανιδης.

Γεννήθηκε στο Άνω Ζερβοχώρι- Δημοτική ενότητα Ναούσης, Ημαθία.  Από το 1993 είναι υπάλληλος στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και ζει μόνιμα στην Λάρισα. Είναι παντρεμένος με την Ελένη και έχει δυο παιδιά την Ολυμπία και τη Μαρία.  Το Μυθιστόρημά του  ¨Παρόντες και Απόντες¨ βραβεύτηκε από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών.

Είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος και κατά καιρούς έχει λάβει πολλές διακρίσεις και βραβεύσεις σε διεθνείς και πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Πολλά διηγήματά του και χρονογραφήματα, δημοσιεύτηκαν και δημοσιεύονται σε λογοτεχνικά περιοδικά, δικτυακούς τόπους και εφημερίδες.

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

  1. Γιατί γράφεις;

Θα έλεγα πως το γράψιμο καταρχήν με χαροποίει, μου φέρνει μια μορφή ευτυχίας το να μπορώ εγώ να δίνω το τέλος που θέλω, στην κάθε ιστορία μου.  Ο άλλος σημαντικός λόγος είναι πως είμαι εσωστρεφής ως χαρακτήρας και με το γράψιμο, βρήκα την ευκαιρία να εξωτερικέψω τα συναισθήματά μου και τις σκέψεις μου.

Άλλωστε όλη αυτή η διεργασία δεν είναι παρά μια μορφή επικοινωνίας και κανείς δεν γράφει μόνο για τον εαυτό του, όλοι ευελπιστούν πως αυτά που γράφουν, κάποτε θα διαβαστούν.  Δεν πιστεύω αυτά που λέγονται κατά κόρον ¨γράφω για εμένα ή από εσωτερική ανάγκη¨  τα θεωρώ  λόγια τετριμμένα και κάπως ψεύτικα.  Αν  γράφεις μόνο για εσένα,  στην ουσία δεν γράφεις  παρά ένα απλό ημερολόγιο.

  1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Για εμένα πρωτίστως οι αναγνώστες είναι συμβουλάτορες και μετά κριτές. Μου αρέσουν οι καλές, αλλά και οι κακές κριτικές, αρκεί να με διαβάζουνε.  Αυτό που μου αρέσει όμως περισσότερο, είναι όταν μέσα από τις λογοτεχνικές μου σελίδες, αναγνωρίζουν στους ήρωες μου, κοινά στοιχεία με την πραγματική τους ζωή.

  1. Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου;

Η καλύτερη:  Εξαιρετικό αυτό το πάντρεμα των συναισθημάτων, κορυφαίο το έργο!  Μου ξύπνησες αναμνήσεις και όμορφες στιγμές.

Η  χειρότερη:  Το  λεξιλόγιο στο έργο είναι πολύ καθημερινό και δεν αποκαλύπτει τα συναισθήματα και την ένταση που νιώθουν οι μετέχοντες.

  1. Τι εικόνα πιστεύεις πως έχουν για εσένα οι αναγνώστες; Ισχύει;

 Πιστεύουν τις περισσότερες φορές πως είμαι πολύ μεγαλύτερος ηλικιακά, κάτι που δεν ισχύει, είμαι γεννημένος το 1969.  Συνήθως οι αναγνώστες, σχηματίζουν μια διαφορετική εικόνα για εμένα από τα γραφόμενά μου.

  1. Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

Νομίζω πως μου αρέσει περισσότερο η μικρή φόρμα και έχω περισσότερες ικανότητες στο διήγημα.  Αυτό θα έλεγα πως αποδεικνύεται και από τις πολλές βραβεύσεις μου κυρίως στα διηγήματα, με κορυφαία βράβευση αυτή του  Αρχαιότερου Πολιτιστικού Συλλόγου των Αθηνών, του  Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός. Εκεί που δεν τα κατάφερα καλά, ήταν σε μια Βιογραφία που προσπάθησα να γράψω και μάλιστα κατά παραγγελία.  Αποδείχτηκε πολύ δύσκολο είδος που απαιτούσε πολύ συγκεκριμένες ικανότητες.  Διάθεση είχα, όχι όμως και τις γνώσεις, μιας και δεν έχω παρακολουθήσει μαθήματα Συγγραφής- δημιουργική γραφή ή κάτι ανάλογο που σίγουρα θα με βοηθούσε στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

  1. Ανέφερε τρείς χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρείς για τους οποίους όχι.

Είμαι υπερήφανος

Για τη συναισθηματική μου ωριμότητα

Για τον ρομαντισμό μου

Για την κατανόησή μου στις ανάγκες των άλλων.

Και δεν είμαι γιατί:

Είμαι σχετικά ακατάστατος.

Αυθόρμητος

Ισχυρογνώμων.

  1. Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;

Τη συγγραφή δεν τη βλέπω σαν καριέρα, το γράψιμο δεν το έχω πάρει ακόμη τόσο σοβαρά, ώστε να έχω και τις ανάλογες φιλοδοξίες. Αλλά για αυτό ακριβώς τον λόγο δεν έχω και εφιάλτες.  Ένα από τα συγγραφικά μου όνειρα που προσδοκώ να συμβεί, είναι να γίνει κάποιο από τα βιβλία μου σενάριο ή έστω η αφορμή για κάποια ταινία μικρού μήκους.  Σε αυτό το όνειρο έφτασα κοντά, όταν κάποια στιγμή δέχτηκα μια πρόταση, αλλά τελικά τα σχέδια δεν καρποφόρησαν.

 

 

 

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου