«…αν δεν καίγεσαι ολόψυχα για την γραφή δεν γίνεται, να γίνεις συγγραφέας» – Θεοφάνης Λ. Παναγιωτόπουλος

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενος στην σημερινή μας δημοσίευση για την λογοτεχνική δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία»  είναι ο λογοτέχνης Θεοφάνης Λ. Παναγιωτόπουλος, τον οποίο και ευχαριστώ για την δοτική συνέντευξή του! Ας τον γνωρίσουμε λοιπόν : Είναι απόφοιτος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τμήματος Θεολογίας. Γνωρίζει Αγγλικά, Λατινικά και Εβραϊκά. Έχει  μαθητεύσει […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενος στην σημερινή μας δημοσίευση για την λογοτεχνική δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία»  είναι ο λογοτέχνης Θεοφάνης Λ. Παναγιωτόπουλος, τον οποίο και ευχαριστώ για την δοτική συνέντευξή του!

Ας τον γνωρίσουμε λοιπόν :

Φωτογραφία του Θεοφάνης Λ. Παναγιωτόπουλος.

Είναι απόφοιτος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τμήματος Θεολογίας. Γνωρίζει Αγγλικά, Λατινικά και Εβραϊκά.

Έχει  μαθητεύσει σε πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με περιεχόμενο την Δημοσιογραφία και τα ΜΜΕ. Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια Θεολογικού, Ιστορικού, Φιλοσοφικού, Παιδαγωγικού  και Πολιτιστικού χαρακτήρα. Συμμετείχε σε σεμινάρια εκμάθησης νοηματικής γλώσσας.

Απέκτησε δίπλωμα  Ζωγραφικής – Αγιογραφίας.

 

‘’Αειθαλές Σκίρτημα’’, ποιητική συλλογή Εκδόσεις Όστρια.

 

Τρόποι επικοινωνίας:
facebook: Θεοφάνης Λ.Παναγιωτόπουλος
email: [email protected]

 

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

  1. Γιατί γράφεις

Η γραφή για εμένα είναι μαγεία, λύτρωση, τρόπος ζωής.  Ένας άλλος κόσμος  στον οποίο, για πολλές ώρες της ημέρας,  ταξιδεύω μόνος.

  1. Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

Είμαι κατά των οδηγιών στην ζωή, πόσο μάλλον  για τη συγγραφή.  Η οποία πηγάζει από την ψυχή. Αν δεν καίγεσαι ολόψυχα για την γραφή δεν γίνεται, να γίνεις συγγραφέας.

  1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Τίποτα από τα παραπάνω. Είναι για εμένα συνοδοιπόροι στην ‘’ψυχή’’ του κόσμου. Είναι η παρέα μου… πορευόμαστε σε μονοπάτια  δύσβατα και κρυφά. Μας αγγίζουν πράγματα που δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά…

  1. Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;

Αν πρόκειται για αυτοβιογραφικό τρόπο γραφής. Ένας συγγραφέας επηρεάζεται μεν από προσωπικά στοιχεία της ζωής του, αλλά ΟΧΙ μόνο.

  1. Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

Υπάρχει ένας δεσμός δυνατός, εσωτερικός και βαθύς με την τέχνη της Ποιήσεως. Βέβαια, αγαπώ πολύ τα διηγήματα και τις νουβέλες.

  1. Τι εικόνα πιστεύεις πως έχουν για εσένα οι αναγνώστες; Ισχύει;

Ενός μελαγχολικού ατόμου, ισχύει αρκετά, αλλά όχι Απόλυτα.

  1. Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;

Τι μπορούν να εκφράσουν οι αριθμοί, σε σχέση με τις σταγόνες της ψυχής που γίνονται γράμματα και λέξεις; Δεν με κατατάσσω ούτε στο 1 ούτε στο 10, το μόνο που θέλω είναι να βελτιώνομαι όλο και περισσότερο. Να γίνομαι καλύτερος.

  1. Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;

Ίσως, ότι πρέπει να υπάρξει περισσότερο χώρος σε νέους συγγραφείς . Αυτό που θα ήθελα να μείνει ως έχει είναι το πάθος για γραφή.

  1. Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Νομίζω πως οι περισσότεροι γράφουν από εσωτερική ανάγκη. Γιατί η γραφή προϋποθέτει σκληρό αγώνα. Αυτό σημαίνει, ότι αν δεν το κάνεις από αγάπη θα κουραστείς εύκολα. Το χρήμα και η δόξα είναι κάτι εφήμερο. Ας μην λησμονούμε ότι πολλοί , ποιητές ιδίως, έγιναν γνωστοί μετά το θάνατο τους…

10 …και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

Αγαπημένε φίλε μου  Θεόφιλε, να σε ευχαριστήσω για την πολύ όμορφη συνέντευξη. Να σου ευχηθώ, πάντα μοναδικές δημιουργίες!! Χμμ.. η ερώτηση μου είναι..  Τι σημαίνει για εσένα συγγραφή;

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Ζωή, Θάνατος και Ανάσταση μαζί…

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου