«…αν ο λογοτέχνης επιθυμεί να εκδοθεί τότε πρέπει να διαθέτει και κάτι ακόμα: συνειδητή άγνοια φόβου» – Τζένη Κουκίδου

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Την αυλαία της λογοτεχνικής δράσης «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» ανοίγει με τις απαντήσεις της στο ερωτηματολόγιο για αναγνώστες, η Τζένη Κουκίδου, την οποία και ευχαριστώ για την εξομολογητική της συνέντευξη! Ας την γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα πριν προχωρήσουμε στις απαντήσεις που έδωσε στις 10 από τις 17 ερωτήσεις που της δόθηκαν […]

http://4.bp.blogspot.com/-_ol_9FrkNkM/U72GtBhM8BI/AAAAAAAAACY/ZGu7MNuZHw8/s1600/02.jpg(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Την αυλαία της λογοτεχνικής δράσης «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» ανοίγει με τις απαντήσεις της στο ερωτηματολόγιο για αναγνώστες, η Τζένη Κουκίδου, την οποία και ευχαριστώ για την εξομολογητική της συνέντευξη!

Ας την γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα πριν προχωρήσουμε στις απαντήσεις που έδωσε στις 10 από τις 17 ερωτήσεις που της δόθηκαν και είχε δικαίωμα να επιλέξει.

Βιογραφικό Τζένης Κουκίδου: Γεννήθηκα στην Αθήνα. Μεγάλωσα στον Πειραιά. Κοντά στη θάλασσα που τόσο αγαπώ. Η καλλιτεχνική φύση μου με οδήγησε να σπουδάσω φωτογραφία στη Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών στο ΤΕΙ Αθηνών, αφού πρώτα είχα διδαχθεί Διακόσμηση, Γραμμικό και Ελεύθερο Σχέδιο, Υαλογραφία και Ψηφιδογραφία. Λατρεύω τις χειροτεχνίες και οτιδήποτε έχει σχέση με την τέχνη. Αυτή είναι η βάση μου και ο μεγάλος μου έρωτας. Και την συναντάω παντού τριγύρω. Όπως και όλοι εσείς.

Αυτά τα στοιχεία ήταν η κινητήρια δύναμη που με οδήγησε να φτιάξω τη δική μου σελίδα και να μαζέψω σε ένα μέρος όλες εκείνες τις εκφράσεις, σχόλια, κριτικές, αναμνήσεις, εντυπώσεις που μοίραζα σε διάφορα σημεία του απέραντου διαδικτύου. Εξάλλου, ένας αεικίνητος άνθρωπος σαν εμένα δε μπορεί να χαλαρώνει και να αδρανεί. Γι’ αυτό μου αρέσει τόσο πολύ η θάλασσα. Γιατί μου μοιάζει. Κι εκείνη, όπως κι εγώ, δε μένει ποτέ ακίνητη.

Τρόπος επικοινωνίας:  Συχνά, μου αρέσει να εκφράζομαι δημόσια γράφοντας στο προφίλ μου στο facebook, στο google+, στο twitter, στο pinterest αλλά πρώτα από όλα στο koukidaki, http://koukidaki.blogspot.gr

 

Ερωτηματολόγιο συνέντευξης για Αναγνώστες

  1. Γιατί διαβάζεις;

Εσωτερική ανάγκη. Κάτι αντίστοιχο όπως αν ρωτούσατε έναν συγγραφέα γιατί γράφει. Υπάρχουν πλείστοι άλλοι λόγοι βέβαια: μόρφωση, καλλιέργεια, ταξίδι… κι άλλοι όπως: νέοι ορίζοντες, απόψεις, αισθήματα… κι ακόμη περισσότεροι όπως: χρώματα, υφές, γεύσεις…

  1. Ποια είναι τα κριτήρια που σε ωθούν να αγοράσεις ένα βιβλίο;

Ο συγγραφέας του, αν μου είναι γνωστός. Ο τίτλος του, αν είναι έξυπνος. Η περίληψη, αν μου κάνει κλικ. Το εξώφυλλο, αν κερδίσει το βλέμμα μου… και πολλοί πολλοί άλλοι. Οτιδήποτε υπάρχει πάνω σε ένα βιβλίο μπορεί να αποτελέσει κίνητρο.

  1. Ποια πιστεύεις πως είναι η ιδανική τιμή αγοράς ώστε να ικανοποιηθείς τόσο εσύ όσο και οι κόποι δημιουργού – εκδοτικού οίκου;

Εξαρτάται. Η ιδανική τιμή αγοράς για όλους τους τόμους του Χάρι Πότερ ή για τις 25 σελίδες μιας ποιητικής συλλογής; Κι αν υποθέσουμε ότι ο όγκος σελίδων δεν καθορίζει την τιμή τότε η τιμή καθορίζεται από τον δημιουργό; Κι αν ο δημιουργός είναι πρωτόφαντος, άρα άγνωστος, πόσο θα κάνει το πόνημά του; Τελικώς, η ιδανική τιμή είναι εκείνη που μπορώ να πληρώσω αβίαστα και απροβλημάτιστα. Γιατί έτσι κερδίζουν όλοι.

  1. Ανέφερε τρείς αγαπημένους σου λογοτέχνες.

Λιλή Ζωγράφου, Ζ. Ζατέλη, Α. Παπαδιαμάντης -αλλά στην πραγματικότητα δε θα μπορούσα να βρω τρεις μόνο ανθρώπους να καλύψουν κάθε ανάγκη της ψυχής, της καρδιάς και του πνεύματος.

  1. Στην μάχη ελλήνων και ξένων λογοτεχνών, ποιον κρίνεις ως νικητή;

Δύσκολη ερώτηση και κάπως παγίδα. Θεωρώ ότι για να απαντήσω λογικά πρέπει να μάθω όλες τις γλώσσες του κόσμου και να είμαι σε θέση να διαβάσω τα πρωτότυπα έργα όλων των λογοτεχνών.

  1. Διαβάζεις περισσότερο νέους, κλασικούς ή γενικά καταξιωμένους λογοτέχνες;

Διαβάζω τα πάντα. Ακόμα και τις οδηγίες του πουρέ. (αστειάκι)

Όλα χρειάζονται και τίποτα δε περισσεύει. Εξάλλου, δεν υπάρχει αποτυχημένο βιβλίο. Όλα τα βιβλία έχουν κάτι να δώσουν.

  1. Το ιδανικό μέρος και ώρα για ανάγνωση;

Εκεί που σκάει το κύμα γιατί μου αρέσει και η μυρωδιά της θάλασσας και ο ήχος της και η αύρα της.

  1. Τι πρέπει να διαθέτει κατά τη γνώμη σου ένας ολοκληρωμένος λογοτέχνης;

Σωστή χρήση της γλώσσας, κρίση, έκφραση, πνεύμα, οξύνεια, διαίσθηση, καλλιέργεια, πρωτοτυπία, άποψη, στυλ, ύφος, ταυτότητα, αισθαντικότητα, παρατηρητικότητα, προσαρμογή, ιδέες… πολλά εδώ που τα λέμε αλλά έτσι είναι. Έχτρα μπόνους το ταλέντο. Τέλος, αν ο λογοτέχνης επιθυμεί να εκδοθεί τότε πρέπει να διαθέτει και κάτι ακόμα: συνειδητή άγνοια φόβου.

  1. Ποια ιστοσελίδα ή ποιο έντυπο μέσο θεωρείς ως το πιο ενημερωμένο γύρω από τον κόσμο της λογοτεχνίας;

Κανένα. Όλοι αλληλοσυμπληρώνονται/-μαστε. Μοιραία.

  1. …και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

Άι στο καλό μου! Χρειάστηκα πέντε λεπτά για τις 16 πρώτες και είμαι εδώ και ένα εικοσάλεπτο μπροστά στην 17η και δε ξέρω τί να ρωτήσω!? Μάλλον δεν υπάρχουν ταμπού ερωτήσεις. Αυτό φταίει.

 

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

Κράτα το

Κράτα το

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου