(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)
Φιλοξενούμενος στην σημερινή μας δημοσίευση για την λογοτεχνική δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο συγγραφέας Γιώργος Δ. Σακκάς, τον οποίο και ευχαριστώ για την δοτική συνέντευξή του!
Ας τον γνωρίσουμε λοιπόν :
Βιογραφικό: Ο Γιώργος Δ. Σακκάς γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Απρίλιο του 1980 και από σχετικά μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τη συγγραφή. Ξεκίνησε με ποιήματα και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε ιστορίες μυθοπλασίας.
Τον Αύγουστο του 2015 και έπειτα από χρόνια μάχη με την έλλειψη εμπιστοσύνης προς τον εαυτό του, ελευθερώθηκε με το πρώτο ολοκληρωμένο βιβλίο του, το «και μετά, Σιωπή!», το οποίο τον βάπτισε συγγραφέα.
Το «ΠΡόΣΩΠΑ», είναι το δεύτερο και πιο επικίνδυνο, όπως το χαρακτηρίζει ο ίδιος, βιβλίο, διότι τον ώθησε σε υπόγεια του εαυτού του που αγνοούσε τον πυθμένα τους και που ίσως δεν εξερευνούσε ποτέ! Μέσω της συγγραφής ανακαλύπτει κι ένα κομμάτι από το παζλ της αυτό-ολοκλήρωσης και συνεργάζεται με τη ψυχή η οποία του δείχνει τον δρόμο.
Τρόποι επικοινωνίας: mail– sakkasepigrafes08@yahoo.gr
Facebook- Γιωργος Σακκας (verba Volant scripta manent)
Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές
2)Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;
Θα αρχίσω με τον λόγο αποφυγής. Αν στη ζωή των εκάστοτε μπει το «Πρέπει να γράψω», τότε καλό θα ήταν να μην το κάνουν. Μερικοί αναγνώστες λόγω του ότι έχουν διαβάσει αρκετά βιβλία, θεωρούν ότι ήλθε η ώρα να πρέπει να γράψουν και οι ίδιοι. Αυτό είναι λάθος κατά την γνώμη μου. Αν όμως «θέλει», τότε το «μπορεί» και οι ιστορίες θα έλθουν από μόνες τους. Έχω ένα ρητό: «Ο ήρωας θα σε βρει και θα χορέψει μαζί σου».
3)Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;
Είμαι πλέον πεπεισμένος ό,τι ο ψυχολογικός τρόμος με εξιτάρει. Όλες οι πτυχές του. Αντιθέτως δεν έχω μήτε την ικανότητα αλλά ούτε και την διάθεση να ασχοληθώ με την αισθηματική/ερωτική γραφή.
6)Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου;
Η χειρότερη κριτική ήλθε από την λογική της μεγάλης μου κόρης. Όταν διάβασε το «ΠΡόΣΩΠΑ», τύπωσε ένα τσαλάκωμα γύρω από το στόμα της και εκφώνησε «Αηδία! Δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο ύπαρξης ενός τέτοιου βιβλίου». Την ηρέμησα όμως όταν της απέδειξα ό,τι και τα χειρότερα βιβλία μπορούν να υπάρξουν χρήσιμα, όταν το έριξα στο τζάκι για προσάναμμα. Αμέσως έλαβα και την καλύτερη κριτική από το ίδιο στόμα, αφού η φωτιά που παράχθηκε την ζέστανε.
8)Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;
Είμαι νεογνό όσον αφορά την στιβαρή κριτική προς αυτόν το χώρο, αλλά σαν αντιληπτικά νέος μπορώ να πω ό,τι με ενοχλεί η «Φανερή» αγάπη που φαίνεται σε κάθε λογοτεχνική συνάντηση και το κρυφό «μαχαιροπλατοκάρφωμα», έπειτα. Αυτό που μου αρέσει είναι η ό,τι υπάρχουν άνθρωποι που σου βγάζουν το μαχαίρι αυτό.
9)Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;
Εδώ θα έλθω σε αντίθεση με το ίδιο το ερωτηματολόγιο καθώς η πρώτη ερώτηση του συγκεκριμένου, (που φυσικά δεν απάντησα), είναι αυτή που με ενοχλεί περισσότερο.
10)Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;
Υπάρχουν στιγμές που αισθάνομαι ό,τι ξεπερνάω το Δέκα στην συγγραφική κλίμακα και άλλες που δεν ξεφεύγω από τα ύπουλα, κυκλικά όρια του Μηδέν.
11)Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;
Νομίζω ό,τι κανένας στην Ελλάδα δεν έχει την συλλογή χρημάτων σαν συγγραφικό αυτοσκοπό. Το ρομαντικό και παρήγορο συνάμα, είναι ό,τι όσοι θέλουν, μπορούν και γράφουν, το κάνουν από εσωτερική ανάγκη. Ό,τι και αν εξυπηρετεί αυτή…
13)Ανέφερε τρείς χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρείς για τους οποίους όχι.
Υπερήφανος: Διορατικός – Ειλικρινής – Σεμνός.
Όχι υπερήφανος: Αγχωτικός – Εγωιστής – Καχύποπτος.
14)Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;
Ο χειρότερος εφιάλτης για την καριέρα μου, είναι να γίνουν τα βιβλία μου προσάναμμα για τζάκι. Το μεγαλύτερο όνειρο της ζωής μου, το οποίο απροπό έχει ήδη πραγματοποιηθεί, είναι η γνωριμία με τη σύζυγό μου την οποία Αγαπώ περισσότερο από οτιδήποτε μπορεί να μου εμφανιστεί σαν έκπληξη στο μέλλον.
15)…και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!
Γιατί γράφεις;
Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Γιατι αυτή είναι η ανάσα μου…
Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!
Για να σας αποσταλεί το ερωτηματολόγιο επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.
Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!
Με όλη μου τη θετική ενέργεια
Θεόφιλος Γιαννόπουλος
0 Σχόλια