«…αυτό που υπάρχει και μου αρέσει, είναι η στήριξη που προσφέρει ο ένας συγγραφέας στον άλλο» – Κεσκίνης Χρήστος

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενος στην σημερινή μας δημοσίευση για την λογοτεχνική δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία»  είναι ο συγγραφέας Κεσκίνης Χρήστος, τον οποίο και ευχαριστώ για την δοτική συνέντευξή του! Ας τον γνωρίσουμε λοιπόν : Ο Κεσκίνης Χρήστος, γεννήθηκε, σπούδασε και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, περίπου 11 αιώνες μετά την εποχή που ήθελε.  Από […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενος στην σημερινή μας δημοσίευση για την λογοτεχνική δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία»  είναι ο συγγραφέας Κεσκίνης Χρήστος, τον οποίο και ευχαριστώ για την δοτική συνέντευξή του!

Ας τον γνωρίσουμε λοιπόν :

Ο Κεσκίνης Χρήστος, γεννήθηκε, σπούδασε και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, περίπου 11 αιώνες μετά την εποχή που ήθελε. 

Από πολύ μικρή ηλικία έγραφε μικρές ιστορίες καθώς και στίχους τραγουδιών για δική του ευχαρίστηση, και τα μοίραζε σε γνωστούς και φίλους.

Του αρέσει να μαθαίνει τους μύθους και τις παραδόσεις και να τις χρησιμοποιεί μέσα στις ιστορίες του. Όταν διάβασε σε μία συνέντευξη του Stephen King ότι όλοι μας έχουμε μία ιστορία να διηγηθούμε και απλά κάποιοι δεν τα καταφέρνουν, αποφάσισε να γράψει την δική του ιστορία.

Το πρώτο του βιβλίο είναι το “Bifrost-The Path of Warriors”. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε ανθολογίες καθώς και διαδικτυακά άρθρα. Όταν δεν γράφει, παίρνει το σπαθί του και κυνηγάει φανταστικούς εχθρούς στα βουνά.

 

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

  1. Γιατί γράφεις;

Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δε το σκέφτηκα. Άρχισα κάποια στιγμή στην εφηβεία μου και το έκανα μόνο για τον εαυτό μου. Υποθέτω είναι γιατί οι ιστορίες έρχονται στο μυαλό μου και εγώ τις καταγράφω. Αυτή τη στιγμή γράφω 3-4 διαφορετικές ιστορίες. Μπορεί να τελειώσουν μετά από χρόνια ή και ποτέ,  αλλά γεννήθηκαν και θα υπάρχουν στο μυαλό μου μέχρι να τις ολοκληρώσω. Μόνο όταν ολοκληρωθεί μία ιστορία, σταματάει να με βασανίζει. Και αυτό απαντάει και στο πότε τελειώνει μια ιστορία μου. Όταν περνάει καιρός και δε με βασανίζει άλλο. Άρα γράφω γιατί αλλιώς, όλες αυτές οι ιστορίες θα με τρελάνουν στο τέλος.

  1. Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

Μου αρέσει να γράφω Ηρωική φαντασία. Ξεκάθαρα. Παραμύθια σε αυτό το στυλ, μέχρι και έπη σε φανταστικούς κόσμους. Είναι αυτό που μου αρέσει να διαβάζω και αυτό που μου αρέσει να γράφω. Προσπαθώ να γράφω και άλλα πράγματα και όσοι τα έχουν διαβάσει μου λένε ότι είναι όμορφα, αλλά η πρώτη θέση σίγουρα ανήκει εκεί. Η ποίηση είναι κάτι που αν και έχω προσπαθήσει κατά καιρούς, νομίζω ότι δεν μου ταιριάζει και δύσκολα θα δείτε από εμένα μία ποιητική συλλογή. Μη παρεξηγηθώ, μου αρέσει η ποίηση. Διαβάζω συχνά ποίηση, μα δεν νομίζω ότι είναι το είδος γραφής που μου ταιριάζει. Άλλωστε, πιστεύω ότι ο καθένας αργά ή γρήγορα καταλαβαίνει που είναι καλύτερος και που όχι. Για εμένα είναι ξεκάθαρο.

  1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Δύσκολη ερώτηση. Κριτές νομίζω. Άλλωστε αυτό είναι και σε όλα τα είδη τέχνης. Δεν έχω πρόβλημα να με κρίνει κάποιος ή να με συμβουλεύσει για κάτι. Δέχομαι κάθε κριτική κι συμβουλή. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι θα την ακολουθήσω και όλα. Ένα έργο μου, πριν το δώσω για κυκλοφορία(όπου και αν είναι αυτό) το έχω κρίνει πρώτα εγώ και για εμένα εκείνη την ώρα είναι τέλειο. Πολλές ιστορίες μου δεν θέλω να τις δείξω σε κανέναν γιατί δεν τις θεωρώ τέλειες εγώ πρώτα από όλους.

  1. Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου;

Αυτό που συχνά ακούω για το έργο μου και μου αρέσει, είναι ότι αν και φαινομενικά είναι μια ιστορία φαντασίας, μιλάει στην καρδιά πολλών αναγνωστών και μου λένε ότι αισθάνθηκαν σαν να μιλούσα για αυτούς. Δεν έχω ακούσει κακές κριτικές, μάλλον φοβούνται το σπαθί μου, αλλά συχνά με απειλούν ότι αν και το επόμενο βιβλίο μου είναι μικρό, θα βάλουν κάποιον να με σκοτώσει και θα φανεί σαν ατύχημα!

  1. Τι εικόνα πιστεύεις πως έχουν για εσένα οι αναγνώστες; Ισχύει;

Δεν ξέρω ειλικρινά! Αν πιστεύουν ότι είμαι ένας αιμοδιψής πολεμοχαρής βάρβαρος, όσο και αν μου αρέσει σαν εικόνα, κάνουν λάθος. Μου αρέσει να γράφω για αυτά, μου αρέσει να κάνω σπαθασκία μα δεν είμαι ακριβώς έτσι. Θα υπερασπιστώ τα πιστεύω μου και τους δικούς μου ανθρώπους ακόμη και με τη ζωή μου, μα η αλήθεια είναι ότι δεν μαλώνω συχνά και δεν νευριάζω σχεδόν ποτέ. Ήρεμη δύναμη.

  1. Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;

Με ενοχλεί που δεν μπορώ να ασχοληθώ αποκλειστικά με την συγγραφή. Υποθέτω ότι αυτό ισχύει με όλους τους συγγραφείς. Δυστυχώς, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, η συγγραφή στην χώρα μας είναι απλά ένα hobby και δυστυχώς, αυτό φαίνεται. Και δεν μιλάω για το να βγάλει κάποιος χρήματα και να γίνει πλούσιος. Αλλά ο χρόνος και τα χρήματα που επενδύει να πιάνουν τόπο. Πολλά βιβλία έχουν κακή ή καθόλου επιμέλεια. Δυστυχώς είμαστε πολλά χρόνια πίσω σε αρκετά θέματα. Και είναι κρίμα γιατί υπάρχουν πολύ καλές ιστορίες εκεί έξω. Από την άλλη, αυτό που υπάρχει και μου αρέσει, είναι η στήριξη που προσφέρει ο ένας συγγραφέας στον άλλο. Μόνο έτσι πιστεύω θα περάσει η ελληνική λογοτεχνία στο επόμενο επίπεδο.

  1. Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;

Μισώ τις ερωτήσεις που πρέπει να σχολιάσω άλλους συγγραφείς. Θεωρώ ότι όλοι έχουν κάτι να προσφέρουν, άσχετα αν αρέσει σε εμένα ή όχι. Αν κάτι δεν μου αρέσει, δεν θα το προτείνω σε άλλους, αλλά ποτέ δεν θα γράψω κάτι κακό για αυτό. Οκ θα το κρίνω και θα μιλήσω για αυτό που διάβασα, αλλά θα το κάνω μόνο στον ίδιο τον συγγραφέα ΑΝ αυτό είναι δυνατό. Όχι σαν κουτσομπολιό.

  1. Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;

ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΙΣΩ ΤΕΛΙΚΑ!!! Δε μου αρέσει να κρίνω τον εαυτό μου με αριθμούς. Θα έλεγα 5 γιατί πιστεύω ότι πιάνω την βάση, αλλά ελπίζω ότι έχω ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης. Γενικά, ξαναρώτα με σε 6-7 χρόνια και ίσως να σου απαντήσω διαφορετικά.

  1. Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Το να επιδιώκεις το χρήμα και την δόξα στην Ελλάδα το 2016 μέσω της Τέχνης σε οποιαδήποτε μορφή, είναι το λιγότερο ανέκδοτο και όχι από τα πετυχημένα. Νομίζω ότι όλοι μας το κάνουμε για να δούμε κάποιο από τα έργα μας στην βιβλιοθήκη μας και για προσωπική ικανοποίηση. Άντε και για να ακούσουμε τον καλό λόγο από τους δικούς μας ανθρώπους.

  1. Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών;

Πιστεύω ότι δεν έχω αντιπάθειες. Και αν έχω, δεν είναι από το μέρος μου. Σίγουρα με κάποια άτομα τα έχω καλύτερα και με κάποια δεν έχει τύχει καν να μιλήσουμε, αλλά δεν νοιώθω αντιπάθεια για κανέναν. Αν κάποιος με αντιπαθεί, τον προκαλώ σε μονομαχία μέχρι θανάτου, αλλά απαιτώ πρώτα να μάθω τον λόγο.

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

 

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου