“…γράφω γιατί έτσι αισθάνομαι ο εαυτός μου…” – Ιωάννα Δαμηλάτη

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Ιωάννα Δαμηλάτη, την οποία και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική της συνέντευξη! Βιογραφικό Ιωάννας Δαμηλάτη Έχω γεννηθεί στην Νίκαια του Πειραιά στις 16/8/1965. Είμαι παντρεμένη και έχω έναν γιό. Οι μέχρι τώρα δουλειές που έχω κάνει δεν έχουν καμία σχέση […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Ιωάννα Δαμηλάτη, την οποία και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική της συνέντευξη!

Βιογραφικό Ιωάννας Δαμηλάτη

Φωτογραφία της Ιωαννα Δαμηλατη Στιχουργος.

Έχω γεννηθεί στην Νίκαια του Πειραιά στις 16/8/1965.

Είμαι παντρεμένη και έχω έναν γιό. Οι μέχρι τώρα δουλειές που έχω κάνει δεν έχουν καμία σχέση με την συγγραφή, εκτός το ότι τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι με την στιχουργία.

Για αρκετά χρόνια εργάστηκα σε μια μεγάλη εκδοτική εταιρία και τώρα διατηρώ ένα Καφέ. Αυτό είναι το πρώτο μου βιβλίο και έχει τον τίτλο ”Ξεχασμένο Άλογο”.

Ελπίζω να το απολαύσετε.

Ερωτηματολόγιο για Λογοτέχνες

Ποιον συγγραφέα ή ποιητή θα ήθελες να συναντήσεις;

Τον Γιάννη Ρίτσο αλλά δυστυχώς δεν γίνεται. Η ηρεμία του όταν μιλούσε ή απήγγειλε ήταν μοναδική. Τεράστιος ποιητής και λογοτέχνης χωρίς σύνορα. Έχω επισκεφθεί στην Μονεμβάσια μέσα στο κάστρο το σπίτι του που τώρα έχει γίνει μουσείο και τον τάφο του.

Ανέφερε ένα απόσπασμα 1-4 σειρών από βιβλίο ή λεγόμενα του αγαπημένου σου ομότεχνου λογοτέχνη;

Αὐτὰ τὰ δέντρα δὲ βολεύονται μὲ λιγότερο οὐρανό,

αὐτὲς οἱ πέτρες δὲ βολεύονται κάτου ἀπ᾿ τὰ ξένα βήματα,

αὐτὰ τὰ πρόσωπα δὲ βολεύονται παρὰ μόνο στὸν ἥλιο,

αὐτὲς οἱ καρδιὲς δὲ βολεύονται παρὰ μόνο στὸ δίκιο.

[Γιάννης Ρίτσος – Ρωμιοσύνη από τὰ Ποιήματα 1930-1960, B´, Κέδρος 1961)

Το είδος γραφής που υπηρετείς σε εκφράζει απόλυτα; Θα μπορούσες να πειραματιστείς γράφοντας κάτι διαφορετικό, κι αν ναι τι θα ήθελες να δοκιμάσεις;

Ναι η λογοτεχνία νομίζω κυλάει μέσα στο αίμα μου. Θα ήθελα όμως και πιστεύω ότι θα το κάνω πολύ σύντομα να γράψω ποίηση. Γράφω και στίχους βέβαια που το θεωρώ πολύ πιο δύσκολο από την ποίηση.

Γιατί γράφεις;

Γράφω γιατί έτσι αισθάνομαι ο εαυτός μου,νιώθω σαν να είμαι στο φυσικό μου περιβάλλον. Ξεχνάω τα πάντα και τα προβλήματα εκείνη την ώρα μπαίνουν σε παρένθεση. Δεν με ενοχλεί η μουσική ή η φασαρία όταν έχω αποφασίσει να γράψω. Γράφω οπουδήποτε ακόμη και στο κινητό μου όταν δεν έχω την δυνατότητα να έχω μπροστά μου υπολογιστή. Από τα γραπτά παίρνω δύναμη να αντιμετωπίζω το κάθε τι και βγαίνοντας από τον κόσμο των ηρώων μου μετά είμαι ένας άλλος άνθρωπος.Σαν να έχω μεταλλαχθεί. Όταν δεν έχω την δυνατότητα να γράψω σκέφτομαι και τις σκέψεις μου αυτές κάποια στιγμή τις κάνω λέξεις και μετά κείμενα και κάποια στιγμή βιβλία ή τραγούδια.

Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

Δεν είναι κάτι που είμαι αρμόδια να συμβουλέψω κάποιον, απλά η άποψή μου είναι, ή το έχεις ή όχι. Αυτό είναι έμφυτο. Άλλοι λένε ότι μπορείς και να το καλλιεργήσεις μα εγώ λέω αν το πηγάδι είναι ξερό πως να βγάλει νερό. Άντε και πες ότι σκάβεις ώσπου να βρεις φλέβα. Μα αν δεν βρεις; Θα έχεις κάνει τσάμπα τόσο κόπο και μετά θα λυπηθείς διπλά. Με το ζόρι δεν γίνονται αυτά.

Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Είναι εκείνοι που θα με βοηθήσουν να γίνω καλύτερη με την κριτική τους. Παίζει τον πρώτο ρόλο για μένα ο αναγνώστης. Όλα αυτά που θα μου πουν μετά την ανάγνωση του βιβλίου μου θα με βοηθήσουν να βελτιωθώ. Όταν ακούω καλές κριτικές με κάνουν χαρούμενη. Όταν ακούω κακές κριτικές γίνομαι πιο δυνατή και πιο επίμονη ώσπου να τα καταφέρω καλύτερα.

Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Πιστεύω ότι όλοι ξεκινούν από εσωτερική ανάγκη. Την δόξα όμως πολλοί εμίσησαν το χρήμα όμως κανένας……

Ανέφερε τρεις χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρεις για τους οποίους όχι.

Είμαι δοτική, αισιόδοξη και πάντα χαμογελαστή.

Είμαι επίμονη, ανυπόμονη και γκρινιάρα. Χαχαχα [ποτέ χωρίς λόγο].

Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;

Να σταματήσω να έχω έμπνευση νομίζω θα ήταν ο χειρότερός μου εφιάλτης. Το όνειρό μου είναι προ των Πυλών και είμαι πολύ χαρούμενη που σε λίγες μέρες θα το αγγίξω και θα πάρω το βάπτισμα του πυρός με την παρουσίαση του πρώτου μου βιβλίου.

…και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

Κύριε Γιαννόπουλε πότε θα είναι έτοιμο το δεύτερο μέρος του Αγκάθινου Στέμματος γιατί έχουμε μείνει μες την αγωνία; Θα ήθελα ακόμη να σας ρωτήσω πιστεύεται ότι οι δημιουργοί που απαντούν στο ερωτηματολόγιο σας είναι ειλικρινείς;

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Σ’ ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική σου συνέντευξη Ιωάννα Δαμηλάτη, εύχομαι από καρδιάς κάθε επιτυχία στη λογοτεχνική σου διαδρομή!

Σχετικά με το επόμενο βιβλίο μου οι ήρωές μου συνεχίζουν να ταξιδεύουν, να καταγράφουν, να εξερευνούν και να αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητες δυσκολίες για ν’ ανακαλύψουν την αλήθεια, κι όλα τους αποτυπώνονται καθημερινά στο χαρτί!

Όσον αφορά τους συμμετέχοντες στην στήλη μου, προσδοκώ πως ο καθένας δείχνει την αρμόζουσα υπευθυνότητα, σεβασμό και ηθική έτσι ώστε να απαντά στο ερωτηματολόγιο αυθόρμητα και ειλικρινά.

 

Αν είσαι λογοτέχνης, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

 

 

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου