“…γράφω γιατί υπάρχουν ιστορίες μέσα μου και θέλουν να γεννηθούν” – Αδριανή Κεφαλά

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Σημερινή φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η  συγγραφέας Αδριανή Κεφαλά την οποία και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική της συνέντευξη! ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ  ΣΗΜΕΙΩΜΑ Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Βιβλιοθηκονομία. Εργάστηκε για 25 χρόνια στη Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Ζει με την οικογένειά της στο Παλαιό Φάληρο. Εχει γράψει: Το […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Σημερινή φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η  συγγραφέας Αδριανή Κεφαλά την οποία και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική της συνέντευξη!

Φωτογραφία της Adriani Kefala.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ  ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Βιβλιοθηκονομία. Εργάστηκε για 25 χρόνια στη Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Ζει με την οικογένειά της στο Παλαιό Φάληρο.
Εχει γράψει:
Το μυθιστόρημα «Αλήθειες bitter», εκδόσεις Οσελότος, Αθήνα,
Δεκέμβριος 2011
Και το μυθιστόρημα «Μπαίνω στη θέση σου», εκδόσεις Οσελότος,
Αθήνα, Δεκέμβριος 2016.
Για επικοινωνία:
ak2111athens@hotmail.com
facebook: Adriani Kefala
hFps://pikrakaiglyka.wordpress.com

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

  1. Γιατί γράφεις;
  2. Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;
  3. Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;
  4. Σε ποιόν εκδοτικό οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί;
  5. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;
  6. Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου;
  7. Τι εικόνα πιστεύεις πως έχουν για εσένα οι αναγνώστες; Ισχύει;
  8. Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;
  9. Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;
  10. …και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

1.Γράφω γιατί υπάρχουν ιστορίες  μέσα μου και θέλουν να γεννηθούν. Οι ιστορίες αυτές, μιλάνε για πράγματα, που πιστεύω ότι αφορούν κι άλλους ανθρώπους .

2.Αν είχα οικειότητα με κάποιον που έβλεπα ότι τον βασανίζουν διάφορα και ταυτόχρονα έχει μια τάση εσωστρέφειας, θα του’λεγα: «Γράψε»

Σε ανάλογα άτομα, (κοντινά μου), αν μου έλεγαν ότι θέλουν να γίνουν πλούσιοι και διάσημοι ,θα τους έλεγα: «Δοκίμασε κάτι άλλο»

3.Μου αρέσει το μυθιστόρημα, το διήγημα, το σενάριο και η ποίηση. Δεν θα έγραφα , δεν θα μπορούσα να γράψω,  λογοτεχνία του φανταστικού.

4.Σε κάποιον εκδοτικό οίκο που ιδανικά θα με ήθελε στο δυναμικό του, γιατί θα πίστευε στα γραπτά μου και δεν θα χρειαζόταν να σηκώνω το βάρος της έκδοσης και της διανομής των βιβλίων μου.

5.Τίποτα από τα τρία, οι αναγνώστες είναι για μένα άνθρωποι που βρίσκουν στα βιβλία μου θέματα  να ταυτιστούν, να νοιώσουν, να σκεφτούν , να χαρούν ,να ξεπεράσουν, να εντοπίσουν ,να ταξιδέψουν μέσα τους.

6.Η καλύτερη είναι : «Το έβλεπα μπροστά μου συνέχεια, ήταν τόσο αληθινό ,ένοιωθα σαν να το είχα ζήσει! Οι ήρωες ήταν ζωντανοί τους σκεφτόμουν συνέχεια!»

Και η χειρότερη: «Δεν συμβαίνουν τέτοια πράγματα!!»

7.Πραγματικά δεν ξέρω. Νομίζω ότι δεν έχουν ανάγκη να έχουν εικόνα μου, μου φτάνει να διαβάζουν τις ιστορίες μου!

8.Με ενοχλεί  μια τάση που υπάρχει, να «ευνοούνται» πάντα οι ήδη πασίγνωστοι, ή «συστημένοι», από όλους τους «ειδικούς», μια και  έτσι, δεν απαιτείται κανενός είδους ρίσκο ή προσπάθεια.  Θα ήθελα οι ασχολούμενοι με τη λογοτεχνία, εκδότες, δημοσιογράφοι και όσοι άλλοι έχουν λόγο και εξουσία στο χώρο, να ήταν λίγο περισσότερο ανοιχτοί, κάπως πιο ευέλικτοι.

9.Εντάξει δεν μισώ, αλλά με φέρνει σε αμηχανία , στην πρώτη παρουσίαση ενός βιβλίου, να με ρωτούν: «Ετοιμάζεις κάτι άλλο;»

10.Θα ήθελα να σε ρωτήσω: Σε απογοητεύει η κατάσταση γύρω από την έκδοση και την προώθηση των βιβλίων σου, ή το θεωρείς «μέρος της δουλειάς» να σηκώνεις μόνος σου όλο το βάρος;

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Σ’ ευχαριστώ πολύ για την συμμετοχή σου Αδριανή και εύχομαι κάθε επιτυχία στην λογοτεχνική σου διαδρομή!

Σχετικά με την ερώτησή σου, η έκδοση και διανομή του μυθιστορήματός μου “Το Αγκάθινο Στέμμα” είναι μια ευθύνη που φέρνουν εις πέρας οι Εκδόσεις ΕΞΗ και ομολογώ πως τα καταφέρνουν περίφημα, μιας και το έργο μου διατίθεται πανελλαδικά μα και στην Κύπρο.

 

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου