“….γράφω για να αλλάξω τον κόσμο προς το καλύτερο” – Ευαγγελία Παπανίκου

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενη σήμερα της λογοτεχνικής δράσης «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία»  είναι η λογοτέχνης Ευαγγελία Παπανίκου, την οποία και ευχαριστώ για ενδιαφέρουσες και περιεκτικές απαντήσεις της! Ας την γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα μές απο το βιογραφικό της: Βιογραφικό Ευαγγελίας Παπανίκου Μια φορά κι έναν κρύο χειμώνα, σε μια χώρα διαλεγμένη από τους θεούς, […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενη σήμερα της λογοτεχνικής δράσης «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία»  είναι η λογοτέχνης Ευαγγελία Παπανίκου, την οποία και ευχαριστώ για ενδιαφέρουσες και περιεκτικές απαντήσεις της!

Ας την γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα μές απο το βιογραφικό της:

Βιογραφικό Ευαγγελίας Παπανίκου

Μια φορά κι έναν κρύο χειμώνα, σε μια χώρα διαλεγμένη από τους θεούς, γεννιέται στη ζεστή αγκαλιά της μαμάς του, ένα κοριτσάκι, η Ευαγγελία.
Όσο είναι μικρή, ονειρεύεται να γίνει αστροναύτης και πληροφορικός (όνειρο που πραγματοποιείται κατά το ήμισυ).


Μια ζεστή καλοκαιρινή νύχτα, ο αρχέγονος λικνιστικός ρυθμός της αιώρας και το μεθυστικό άρωμα του νυχτολούλουδου, της μεταφέρουν ένα μυστικό μήνυμα, που αποφασίζει να το μοιραστεί, δίνοντας στον καθένα αυτό που του χρειάζεται: υπερβολή και υπερήρωες στα παιδιά και ισορροπία κι αρμονία στους μεγάλους (ή μήπως το αντίθετο…).


Ζει στην απροσδιόριστη περιοχή μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, εκεί που σμίγουν τα μυθικά Πιέρια με το Βέρμιο και όπου ο Αλιάκμονας σχηματίζει μαιάνδρους ανάμεσά τους.  Παρατηρεί άστρα, σύννεφα, τριαντάφυλλα και γλυκά άγρια μάτια.


Διαβάζει και γράφει παραμύθια για μικρούς μεγάλους και μεγάλους μικρούς.


Το βιβλίο της «Η Ωραιοτάτη και οι Εννέα Μούσες» βραβεύτηκε με το 1ο βραβείο, στο διαγωνισμό λογοτεχνίας της InternationalArtSociety & Academy, “Interartia – InternationalFestival” (2014), στην κατηγορία παιδικό παραμύθι.

http://www.facebook.com/evangelia.papanikou
http://www.facebook.com/mythalogia/
http://www.oreotati.gr

 

 Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς

  1. Γιατί γράφεις;

Γράφω για να αλλάξω τον κόσμο προς το καλύτερο, μία λέξη τη φορά, μία ιδέα τη φορά, μία κριτική σκέψη τη φορά… Γράφω, για να βοηθήσω στο να μη χαθεί, η φαντασία, η δημιουργικότητα, ο αυθορμητισμός κι η καλοσύνη, από τους μικρούς όσο μεγαλώνουν κι από τους μεγάλους όσο μικραίνουν… Ειδικά, για τη σειρά “Μυθαλογία”, της οποίας το πρώτο βιβλίο «Η Ωραιοτάτη και οι Εννέα Μούσες» κυκλοφορεί ήδη, ελπίζω τα βιβλία να λειτουργήσουν και σαν έναυσμα και να κεντρίσουν το ενδιαφέρον για την περαιτέρω μελέτη της ελληνικής μυθολογίας και των ιδεών και των διδαγμάτων που προκύπτουν από αυτήν.

 

  1. Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

Δεν μπορείς να συμβουλεύσεις κάποιον να «γίνει» κάτι που δεν θέλει να «γίνει» ή κάτι που δεν αισθάνεται ότι «είναι» ήδη. Επιπλέον, η συγγραφή είναι από εκείνα τα πράγματα που δεν μπορείς να τ’ αποτρέψεις, τουλάχιστον όχι για πάντα. Αν κάποιος έχει την εσωτερική ανάγκη της συγγραφής ποιητικού ή πεζού λόγου και της επικοινωνίας με άλλους ανθρώπους με αυτό τον τρόπο, δεν υπάρχει τρόπος αποφυγής. Επιπλέον, δεν υπάρχει και κάποιος λόγος αποφυγής της έκφρασης, των ιδεών, των απόψεων, των αγωνιών ή των συναισθημάτων, με αυτόν τον τρόπο.

 

  1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Συνταξιδιώτες, συναγωνιστές και σύμμαχοι για ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και κυρίως για τις επόμενες γενιές…

 

  1. Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου;

Ας ξεκινήσω από τις μοναδικές αρνητικές που γνωρίζω κι έχουν ειπωθεί κατ΄ ιδίαν και στις δυο περιπτώσεις (αλλά και χωρίς να έχουν διαβάσει το βιβλίο πριν). «Χμμμ.. ο συνδυασμός μυθολογίας-παραμυθιού «ξινίζει» λίγο;» και «Μην πιστεύεις καμία καλή κριτική, θα το διαβάσω εγώ και θα σου πώ!».

Να αναφέρω και δυο από τις επισήμως καλύτερες των ενηλίκων: “Οτιδήποτε τόσο καλό υπερβαίνει τα γούστα του κάθε αναγνώστη» και «Κάθε σπίτι πρέπει να το έχει στη βιβλιοθήκη του» (Αα! και «Πρέπει να το διδάσκουν στο σχολείο ως μάθημα», εντάξει τρεις και σταματάω…)

Αλλά, ανεπισήμως και πιο ουσιωδώς, οι καλύτερες είναι αυτές, όπου τυχαίνει να συναντώ παιδιά και να μου λεν απλώς, μ’ ένα ιδιαίτερο χαμόγελο και ειλικρινές βλέμμα: «Διάβασα το βιβλίο σας και πολύ μου άρεσε!»

 

  1. Τι εικόνα πιστεύεις πως έχουν για εσένα οι αναγνώστες; Ισχύει;

Την εικόνα του εσωτερικού μου παιδιού που θέλει να συναντήσει διακαώς το δικό τους. Όπως κάθε τι παιδικό, είναι αυθεντικό και ειλικρινές, και ναι ισχύει.

  1. Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;

Ο λογοτεχνικός χώρος εξελίσσεται κι αλλάζει μόνος του συνεχώς, καθώς και οι επιλογές των αναγνωστών και των συγγραφέων. Στο πλαίσιο που εγώ μπορώ να το επηρεάσω αυτό, προσπαθώ, όπως κι ο καθένας άλλωστε, να προσφέρω το καλύτερο δυνατό που μπορώ κι ελπίζω ότι μέσω της συλλογικής μας προσπάθειας και θετικής αντιμετώπισης, θα καλλιεργηθεί πιο πολύ η κριτική σκέψη, και κατά τη συγγραφή και κατά την ανάγνωση, και θα υπάρξουν και θα υποστηριχθούν πιο πολλές αυθεντικές και βελτιωμένες δουλειές κι επιλογές.

  

  1. Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;

Οποιαδήποτε ερώτηση όπου πρέπει να απαντήσεις με μια μόνο απάντηση! Το εσωτερικό μου παιδί, δυσκολεύεται πολύ να επιλέξει όταν περιορίζεται και όταν του επιβάλλεται μια επιλογή μόνο και επαναστατεί…

 

  1. Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Πιστεύω ότι όλοι γράφουν από εσωτερική ανάγκη και ανάγκη καλλιτεχνικής έκφρασης και επικοινωνίας των ιδεών και συναισθημάτων τους και αυτό είναι και η κινητήριος δύναμη. Αν επιδιώκεις αποκλειστικά το χρήμα ή την δόξα σε οτιδήποτε κάνεις, όχι μόνο στη συγγραφή, κάτι έχει πάει πολύ στραβά από την αρχή.

 

  1. Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών;

Απ’ όσο μπορώ να γνωρίζω, έχω μόνο αμοιβαίες συμπάθειες, κι ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι όλους μας, συγγραφείς κι αναγνώστες, μας αρέσει πολύ να βάζουμε τα εσωτερικά μας παιδιά και τις γάτες μας να παίζουν μεταξύ τους…

 

  1. …και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

Ποιο πόνημά σου απόλαυσες το περισσότερο όταν το έγραφες και γιατί;

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Σ’ ευχαριστώ πάααααρα πολύ για την ερώτησή σου Συγγραφέα μου! Πραγματικά, δε μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο, μιας και όπως ξέρεις όλα είναι δικά μας, πνευματικά παιδιά που τα αγαπάμε εξίσου και δεν θέλουμε να τα κακοκαρδίσουμε!

(….αν ωστόσο έπρεπε να σου ψιθυρίσω κρυφά ποιο αγαπώ λιιιιιιιιιγο παραπάνω δίχως αυτά να το μάθουν, θα ήταν το μυθιστόρημα μου που θα δει το φως της δημοσιότητας σύντομα. Σε τούτο το πόνημα έβαλα ψυχή, πολύ ψυχή, ενώνοντας τις σελίδες του με εξομολογητικά συναισθήματα, ταξίδια, μυστήριο, ανακαλύψεις, μύθους και θρύλους, επιτόπιες έρευνες στα μέρη που συντελείται η δράση και εξαντλητικές έρευνες σε βιβλιοθήκες και μουσεία… Μεταξύ μας όμως όλ’ αυτά, ναι;  🙂 )

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο theofilosbook@yahoo.gr με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

Κράτα το

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου