(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)
Φιλοξενούμενος στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο συγγραφέας Αλέξανδρος Γ. Τσαγκαρέλλης, τον οποίο και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική του συνέντευξη!
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Αλέξανδρος Γ. Τσαγκαρέλλης γεννήθηκε στη Μυτιλήνη από γονείς μικρασιατικής καταγωγής. Αφού ολοκλήρωσε εκεί τις εγκύκλιες σπουδές του ήρθε στην Αθήνα για να φοιτήσει στην Φιλοσοφική Σχολή (Ελληνική & Αγγλική φιλολογία, καθώς και Ιστορία & Αρχαιολογία) στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο.
Στην λογοτεχνία έκανε μια πρώτη εμφάνιση ενώ ακόμα ήταν φοιτητής, με δημοσιεύσεις διηγημάτων στον τοπικό τύπο της Μυτιλήνης, αλλά ασχολήθηκε ουσιαστικά με την συγγραφή μετά την συνταξιοδότησή του.
Έχουν εκδοθεί και κυκλοφορούν τα έργα του:
Σταγόνες στην Πέτρα (Μυθιστόρημα) – εκδ. Καστανιώτης (2001),
Αλκαίος ο Λέσβιος (Μυθιστόρημα) – εκδ. Εύανδρος (2005) & 1η επανέκδοση από εκδ. Μπατσιούλας (2015)
Η Λίμνη της Φωτιάς (Μυθιστόρημα) – εκδ. Μπατσιούλας (2010),
Τ’ Ανεμογκάστρι (Έμμετρη θεατρική σάτιρα) – εκδ. Μπατσιούλας (2011).
Εύρηκα! (Μυθιστόρημα) εκδ. Μπατσιούλας (2012)
Η τελευταία θυσία (Μυθιστόρημα) – εκδ. Μπατσιούλας (2014)
Ο Χαμός του Γιώργη και άλλες ιστορίες – εκδ. 24γράμματα (2017)
Μια παλιά ιστορία (Μυθιστόρημα) – εκδ. Γαβριηλίδης (2017)
Το μυθιστόρημά του Αλκαίος ο Λέσβιος κυκλοφορεί στο εξωτερικό, στα Αγγλικά, σε δική του μετάφραση, με τον τίτλο Once Upon a Time, on Lesbos – εκδ. AuthorHouse (2011).
Διηγήματά του, όπως και ποιήματα, έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς σε διάφορα περιοδικά.
Έχει τιμηθεί με Β! Βραβείο Μυθιστορήματος, Γ! Βραβείο Θεατρικού έργου και Α! Έπαινο Ποίησης σε Πανελλήνιους Διαγωνισμούς.
Είναι Τακτικό Μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.
Ερωτηματολόγιο για Λογοτέχνες
1. Γιατί γράφεις;
Γράφω από εσωτερική ανάγκη. Γράφω όταν κάτι μέσα μου ‘κλωτσάει’ για να βγει στο φως.
2. Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;
Για να δρέψει την άμετρη ικανοποίηση του να δει πως η προσπάθειά του βρίσκει κάποια ανταπόκριση σε μερικούς ανθρώπους του πνεύματος. Να το αποφύγει βέβαια, αν τα ενδιαφέροντά του είναι καθαρά υλικά, όπως άλλωστε είπε και ο Έζρα Πάουντ : «Και παράτα τα ποιήματα, αγόρι μου. Δεν βγαίνει χρήμα απ’ αυτά».
3. Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;
Μυθιστόρημα, ποίηση και θέατρο. Δεν θα ήθελα να ασχοληθώ με μελέτες και οτιδήποτε άλλο που θα μου στερήσει τον χρόνο ν’ ασχοληθώ μ’ αυτά που αγαπώ.
4. Σε ποιόν εκδοτικό οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί;
Στον οποιονδήποτε εκδοτικό οίκο είναι σε θέση να κάνει μια πολύ επιμελημένη έκδοση που ν’ αρέσει στο αναγνωστικό κοινό που θα την δει.
5. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;
Κριτές κατά πρώτον και καμιά φορά και συμβουλάτορες.
6. Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου;
Η καλύτερη είναι: Σας ευχαριστούμε πολύ για το «ταξίδι» που μας προσφέρατε.
Η χειρότερη είναι η σιωπή.
9. Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;
Να μου ζητούν να βαθμολογήσω τον εαυτό μου διότι η ερώτηση αυτή δεν έχει νόημα. Οι αναγνώστες είναι εκείνοι που θέλω να με κρίνουν.
12. Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών;
Προς το παρόν έχω μόνο συμπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους. Η αιτία είναι άγνωστη σε μένα, μόνο υποθέσεις μπορώ να κάνω και αυτό είναι κάτι που το αποφεύγω.
14. Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;
Ο χειρότερος εφιάλτης μου είναι το να μην προλάβω να δω όλα τα έργα που έχω γράψει να εκδίδονται και το ομορφότερο όνειρό μου ακριβώς το αντίθετο.
15. …και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!
Πώς θα αντιδρούσατε όταν σας έλεγε κάποιος ότι η ελληνική λογοτεχνία σήμερα έχει υποβιβαστεί εξαιτίας της χειραγώγησης που υφίσταται το κοινό λόγω της διαφήμισης που γίνεται συστηματικά απ’ εκείνους που έχουν αυτή την δυνατότητα;
Θεόφιλος Γιαννόπουλος: …θα συμφωνούσα εν μέρει, έχοντας ωστόσο κατά νου τα λόγια του Abraham Lincoln πως «Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό».
Πάντα εμπνευσμένος και δημιουργικός εύχομαι συγγραφέα μας Αλέξανδρε Τσαγκαρέλλη!
Αν είσαι λογοτέχνης, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!
Για να σας αποσταλεί το ερωτηματολόγιο επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.
Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!
Με όλη μου τη θετική ενέργεια
Θεόφιλος Γιαννόπουλος
0 Σχόλια