(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)
Σημερινός φιλοξενούμενος στη λογοτεχνική δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο συγγραφέας Κώστας Μπέζας, τον οποίο και ευχαριστώ για την εξομολογητική του συνέντευξη!
![](https://scontent.fath2-1.fna.fbcdn.net/v/t34.0-12/18945090_10212933696081007_578278965_n.jpg?oh=d1a11059f89169ccc7647b037333c84a&oe=5938C9B3)
Βιογραφικό
Ο Κώστας Μπέζας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970 και μεγάλωσε στο Περιστέρι. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη δημοσιογραφία το 1995 και την ίδια χρονιά ξεκίνησε να εργάζεται στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο μέχρι το 2005.
Έγραψε για χρόνια σε πολιτικές και αθλητικές εφημερίδες, έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ένθετα και περιοδικά. Γράφει για όσα μπορούν να συγκινήσουν και να περιγράψουν την αλήθεια Έχει γράψει ένα ακόμη βιβλίο. Είναι παντρεμένος και έχει δύο κόρες.
Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές
Γιατί γράφεις;
Μάλλον για να εκτεθώ στον κόσμο.
Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;
Να γίνει για να αποκαλυφθεί, να μην γίνει για να μην αποκαλυφθεί.
Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;
Ο Καλλίμαχος ο Κυρηναίος που ήταν αρχαίος ποιητής, επιγραμματοποιός και εκπρόσωπος της Αλεξανδρινής ποίησης, έλεγε «μέγα βιβλίο μέγα κακό» Ίσως να εννοούσε μέγα το σπουδαίο, ωστόσο ήταν σύντομος λιτός και ουσιαστικός στη γραφή του και αυτός ο τρόπος γραφής νομίζω ότι μου ταιριάζει και του ταιριάζω. Ζούμε άλλωστε σε μια αποσπασματική κοινωνία, δεν προσφέρει χρόνο και ζητάει τα πιο ουσιώδη.
Με το ίδιο σκεπτικό δεν θα μπορούσα να απλώνω τις σελίδες , χασομερώντας περισσότερο τον αναγνώστη. Από τα μυθιστορήματα επιλέγω προς το παρόν τα …ιστορήματα.
Σε ποιόν εκδοτικό οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί;
Όπως και η διάθεση του συγγραφέα «διαβάζεται» εύκολα από το αναγνωστικό κοινό, έτσι ακριβώς και η διάθεση και η πρόθεση του εκδότη εντοπίζεται εύκολα ή δύσκολα σε κάθε βιβλίο και στον τρόπο και στον τόπο που το βιβλίο συναντιέται με τον αναγνώστη. Κάθε συγγραφέας νομίζω επιθυμεί να βρίσκεται στον εκδοτικό οίκο που αποτυπώνει τον μεγαλύτερο δυνατό σεβασμό προς το βιβλίο του και τους αναγνώστες του. Αυτό το στοιχείο τον κάνει ελκυστικό τον εκδοτικό νομίζω.
Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;
Το άλλο μου (συγγραφικό) μισό είναι νομίζω. Συγγραφέας ονομάζεται κάποιος όταν υπάρχουν αναγνώστες. Όλοι κάτι γράφουμε άλλωστε.
Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου;
Αν δεν υπάρχει κριτική (αναγνωστών) σε ένα βιβλίο δεν είναι ζωντανό βιβλίο. Τις χειρότερες – βιαστικές κριτικές τις έχω ακούσει από ανθρώπους που δεν είχαν καν διαβάσει το βιβλίο μου. Δίνω μεγάλη προσοχή στις κριτικές των αναγνωστών όποιες και αν είναι. Αυτοί είναι οι …ειδικοί τελικά και σπάνια αστοχούν!!!
Τι εικόνα πιστεύεις πως έχουν για εσένα οι αναγνώστες; Ισχύει;
Οι αναγνώστες έχουν για εμένα την εικόνα που τους αποκάλυψα. Δεν μπορούν να ξεγελαστούν. Αισθάνομαι ότι με γνωρίζουν αρκετά καλά, άλλωστε με τον τρόπο που γράφω το επιτρέπω ή ακόμη περισσότερο το επιδιώκω.
Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;
Η διαδικασία και ο χρόνος αξιολόγησης των βιβλίων από τους εκδότες, υποβαθμίζει το βιβλίο, διότι έτσι όπως γίνεται εξασθενεί την πίστη εκδοτών και συγγραφέων στα βιβλία τους, στοιχείο που θα το χρειαστούν και οι δύο αργότερα. Πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία.
Να μείνει οτιδήποτε βοηθάει να μεγαλώσει το αναγνωστικό κοινό. Το βιβλίο πρέπει να διαβάζεται περισσότερο, δεν πρέπει να αρκεστούμε στο ελάχιστο ποσοστό αναγνωστών αλλά να το μεγαλώσουμε. Για κάθε έναν που δεν διαβάζει, φταίμε εμείς οι εμπλεκόμενοι με το βιβλίο και σε καμία περίπτωση εκείνοι.
Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;
Δεν μου αρέσουν οι ερωτήσεις που γίνονται με τέτοιο ύφος και τρόπο που να εμφανίζουν ότι το βιβλίο ανήκει σε μια ελίτ, σε μια «κλειστή» παρέα ανθρώπων.
Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;
Εντάξει, δεν ξέρω. Κάθε φορά έναν βαθμό προσπαθώ να ανέβω, έχω αρκετούς μπροστά μου. Προσπαθώ.
Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;
Δεν μπορώ να γνωρίζω τις προθέσεις των ομότεχνων αλλά νομίζω πως αν κάποιος γράφει με σκοπό να γνωρίσει καλύτερους τρόπους γραφής τότε αργά ή γρήγορα θα προστεθούν και τα άλλα δύο …ποθούμενα της εποχής. Αν ξεκινήσει αντίθετα, ίσως να μην γράψει καλύτερα ποτέ του.
Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών;
Αν υπήρχαν μόνο συμπάθειες (όπως και μόνο αντιπάθειες) κάτι δεν θα πήγαινε καλά.
Είμαι νέος στον χώρο, δεν πιστεύω ότι ο συγγραφέας πρέπει να σπαταλιέται και να εκτίθεται σε εμφανίσεις και δηλώσεις, διότι απλά πρέπει να συνεχίσουμε να θεωρούμε ότι είναι και ονομάζεται συγγραφέας επειδή ακριβώς είναι προορισμένος να μας «μιλήσει» μέσα από το χαρτί. Πρέπει να διατηρεί την απόσταση που του επιτρέπει να είναι παρατηρητής. Όμως ο Τσόρτσιλ έχει πει και συμφωνώ ότι: Έχεις εχθρούς; Καλώς. Αυτό σημαίνει πως έχεις ορθώσει το ανάστημα σου για κάτι, κάποτε στη ζωή σου.
Ανέφερε τρείς χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρείς για τους οποίους όχι.
Είμαι ειλικρινής νομίζω, έχω στοιχειώδη αυτοεκτίμηση, προσπαθώ σε κάθε περίσταση. Από την …άλλη είμαι κλειστός, εντελώς διαφορετικός και δεν προσαρμόζομαι σύμφωνα με τις απαιτήσεις, έχω ανησυχίες-φόβους (ενίοτε επαληθεύονται).
Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;
Δεν ξέρω αν υπάρχει καριέρα για να φοβηθώ για αυτήν. Ήταν όνειρο μου να γνωριστώ με κόσμο άγνωστο και να συναντιόμαστε μέσα στις σελίδες και στις λέξεις ώρες απίθανες. Βρίσκεται σε μια εξέλιξη αυτό το όνειρο, θα δείξει.
…και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!
Δεν έχω ερωτήσεις, αλλά πιστεύω ότι οι ερωτήσεις είναι πιο σημαντικές από τις απαντήσεις.
«Ψυχή Γραμμένη» λέγεται το νέο βιβλίο του Κώστα Μπέζα που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πνοή
Κάποιες φορές, η αγάπη της γιαγιάς, δεν είναι σας εκείνη της μάνας, είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Οπισθόφυλλο
“Κάτι από τη δική σου γιαγιά ή τον δικό σου παππού καλείσαι να εντοπίσεις διαβάζοντας αυτό το βιβλίο. Γιατί ενώ τα πρόσωπά τους είναι για τον καθένα διαφορετικά, οι ρόλοι κατά βάθος είναι ίδιοι. Ίσως πάλι συναντήσεις εκείνο το εγγόνι που έχεις καλά φυλαγμένο στις παλιές σου μνήμες. Μέσα από τραγούδια, χρώματα, μυρωδιές, συναισθήματα, παραστάσεις και βιώματα, μπορεί να θυμηθείς πώς ήταν το καταφύγιο της δικής σου κρυμμένης αθωότητας. Γιατί το πιο ανθεκτικό σπίτι μας, είναι τελικά οι παιδικές αναμνήσεις.”
Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!
Για να σας αποσταλεί το ερωτηματολόγιο επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.
Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!
Με όλη μου τη θετική ενέργεια
Θεόφιλος Γιαννόπουλος
0 Σχόλια