“…είμαι άνθρωπος που βάζει υψηλούς στόχους” – Κωνσταντίνος Σπανός

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενος στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Σπανός, ελάτε να τον γνωρίσουμε καλύτερα! ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς Το είδος γραφής που υπηρετείς σε εκφράζει απόλυτα; Θα μπορούσες να πειραματιστείς γράφοντας κάτι διαφορετικό, κι αν ναι τι θα ήθελες να δοκιμάσεις; Με εκφράζει απόλυτα. Πιστεύω πως […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενος στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Σπανός, ελάτε να τον γνωρίσουμε καλύτερα!

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς

Το είδος γραφής που υπηρετείς σε εκφράζει απόλυτα; Θα μπορούσες να πειραματιστείς γράφοντας κάτι διαφορετικό, κι αν ναι τι θα ήθελες να δοκιμάσεις;

Με εκφράζει απόλυτα. Πιστεύω πως έχω ένα συγκεκριμένο στυλ γραφής το οποίο και υιοθετώ σε κάθε είδος λογοτεχνίας που γράφω και δεν θα σκεφτόμουν να το αλλάξω ή να δοκιμάσω κάτι άλλο παράλληλα.

Ποια θεωρείς την πιο ξεχωριστή στιγμή στη λογοτεχνική σου διαδρομή ως τώρα;

Θα πω την στιγμή που πήρα στα χέρια μου το πρώτο μου βιβλίο «Ένοχα Μυστικά». Ήταν ένα συναίσθημα τόσο έντονο που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Μαγικό!

Για ποια λογοτεχνική εμπειρία αγωνίζεσαι την οποία και προσδοκάς να ζήσεις στο μέλλον;

Ετοιμάζω ένα αστυνομικό μυθιστόρημα σε σειρά βιβλίων το οποίο παρακολουθεί την πορεία και τις περιπέτειες ενός έμπειρου ντετέκτιβ. Ανυπομονώ πολύ να ταξιδέψω αρκετό κόσμο μέσα από αυτή τη σειρά βιβλίων όπως και με την Τριλογία Των Μυστικών, η οποία είναι και αυτή που ετοιμάζω και επενδύω πολλά σαν συγγραφέας. Η τριλογία αυτή έχει περισσότερο το ρομαντικό στοιχείο από την άλλη σειρά που είναι καθαρά αστυνομική. Και φυσικά να εκδοθούν και τα υπόλοιπα βιβλία μου που δίνω ψυχή.

Ποια είναι η γνώμη σου για τους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς;

Είμαι από τους πρώτους που επιβραβεύω τέτοιους διαγωνισμούς γιατί δίνουν ευκαιρίες να βγουν προς τα έξω αξιόλογα και γεμάτα πρωτοτυπία κείμενα από νέους συγγραφείς και όχι μόνο. Άλλωστε, συμμετείχα κι εγώ σε κάποιους διαγωνισμούς.

Σε ποια ηλικία εκφράστηκες για πρώτη φορά, γράφοντας το πρώτο σου πεζό ή ποιητικό κείμενο;

Ξεκίνησα να γράφω στην τρίτη λυκείου, όταν μια μέρα άνοιξα ένα τετράδιο την ώρα της παράδοσης και άρχισα να γράφω τα πρώτα κεφάλαια ενός μυθιστορήματος τρόμου. Από τότε γράφω ποιήματα, διηγήματα και μυθιστορήματα βάζοντας μέσα τι άλλο… αγάπη και ψυχή.

Γιατί γράφεις;

Μέσα από την γραφή εκφράζομαι και ταξιδεύω σε μέρη που ίσως δεν θα επισκεφτώ ποτέ. Στην ουσία ζω σε κάθε βιβλίο την ζωή κάποιου άλλου σαν να ήταν δική μου και αυτό είναι ένα συναίσθημα που με συναρπάζει.

Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

Έχω συμβουλέψει αρκετούς φίλους μου να ξεκινήσουν να γράφουν. Η συγγραφή δεν είναι ένα απλό επάγγελμα ή μια ασχολία. Είναι μια ολόκληρη επιστήμη και το βιβλίο μια ολόκληρη ζωή δομημένη σε συγκεκριμένο αριθμό σελίδων. Συνεπώς, μέσω της συγγραφής ανοίγουν όλοι οι ορίζοντές σου.

Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Είναι αυτοί που θα ταξιδέψουν μαζί σου και θα ταυτιστούν με τους ήρωες σου. Θα κλάψουν και θα γελάσουν με τη χαρά τους. Είναι αυτοί που θα σε ακολουθούν πάντα αν πρώτα ο συγγραφέας τους σέβεται. Συμβουλάτορες θα έλεγα γιατί χάρη σ’ αυτούς, ένας συγγραφέας γίνεται καλύτερος.

Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου;

Για την ώρα δεν έχω ακούσει άσχημο λόγο για το βιβλίο μου. Έχω λάβει πολύ καλές κριτικές. Μια από τις καλύτερες είναι εκείνη της αδελφής μου που είναι πάντα και η μεγαλύτερη κριτής σε αυτά που γράφω και κρατώ βαθιά μέσα μου τις συμβουλές της. “Μια μεγάλη αγάπη. Μια σκληρή αναμέτρηση με το παρελθόν. Το βιβλίο του Κωνσταντίνου Σπανού “Ένοχα Μυστικά” είναι ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα που κερδίζει αμέσως την καρδιά του αναγνώστη. Η πένα του συγκινεί, δίνει ελπίδα, χαρίζει στιγμές χαράς, αγωνίας και συνθέτει ένα έντονο δραματικό σκηνικό από το οποίο οι ήρωες προσπαθούν να βρουν μια γαλήνη και μια ηρεμία που μοιάζει να έχει χαθεί. Κυρίως, όμως, παλεύουν για να βγουν από την άβυσσο των περασμένων, πιστεύοντας πως η λύτρωση είναι μια μακρινή διαδρομή. Απρόβλεπτο και καταιγιστικό σε εξελίξεις το πρώτο βιβλίο της τριλογίας των Μυστικών είναι ένα βιβλίο που δεν διαβάζεται μόνο μια φορά. Και φυσικά πάνω απ’ όλα, λατρεύεται”.

Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;

Γενικά είμαι άνθρωπος που βάζει υψηλούς στόχους και επαινώ πολύ τα έργα μου. Αν όμως καταλάβω πως αυτό που έγραψα δεν μου αρέσει πατάω Delete αμέσως ή το αλλάζω εντελώς. Δέκα θα έλεγα.

Αν είσαι συγγραφέας ή αναγνώστης , τότε σε καλούμε σε μια λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας» ή «Αναγνώστης», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη τη θετική μου ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

Σημαντική σημείωση: Οι απαντήσεις στις συνεντεύξεις των συγγραφέων και των αναγνωστών δίνονται με το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά τις προσωπικές σκέψεις του εκάστοτε συμμετέχοντα. Ο υπεύθυνος της στήλης και η ιστοσελίδα tovivlio.net δε φέρουν καμία νομική ευθύνη.

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου