“…είμαι αρκετά φιλόδοξη και απαιτητική με τον εαυτό μου ” – Βασιλική Αποστολοπούλου

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Σημερινή φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η  συγγραφέας Βασιλική Αποστολοπούλου την οποία και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική της συνέντευξη! ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ  ΣΗΜΕΙΩΜΑ Η Βασιλική Αποστολοπούλου γεννήθηκε στη Βέροια, όπου και τελείωσε το δημοτικό. Αυτή είναι η πατρίδα της, η πόλη της καρδιάς της, παρ’ ότι κατάγεται από […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Σημερινή φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η  συγγραφέας Βασιλική Αποστολοπούλου την οποία και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική της συνέντευξη!

Φωτογραφία της Βασιλική Αποστολοπούλου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ  ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Η Βασιλική Αποστολοπούλου γεννήθηκε στη Βέροια, όπου και τελείωσε το δημοτικό. Αυτή είναι η πατρίδα της, η πόλη της καρδιάς της, παρ’ ότι κατάγεται από την Πελοπόννησο και τη  μετέπειτα ζωή της -μέχρι και σήμερα- την έχει ζήσει στην Αθήνα.

Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπηρέτησε  ως γιατρός στο Εθνικό

Σύστημα Υγείας έως τον Δεκέμβρη του 2013, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Είναι παντρεμένη με τον γιατρό Μανώλη Αναστασίου και έχουν αποκτήσει δυο γιους.

Η λογοτεχνία και η μοναδική ελληνική μας γλώσσα πάντα την γοήτευαν. Φανατική αναγνώστρια αμέτρητων βιβλίων, αποφάσισε κάποια στιγμή να περάσει από την ανάγνωση στη συγγραφή. Το Δεκέμβριο του 2010 εκδόθηκε το πρώτο της μυθιστόρημα με τον τίτλο «Το βαλς μιας ζωής» κι από τότε γράφει διαρκώς. Έχει εκδώσει δυο ποιητικές συλλογές, μια νουβέλα και μια συλλογή διηγημάτων.

Πριν δυο χρόνια κυκλοφόρησε το δεύτερο μυθιστόρημά της με τίτλο «Πάροδος Μουσών εννιά», το οποίο διαδραματίζεται στην αγαπημένη της Βέροια στις δεκαετίες  ’60 και ’70 και επανεκδίδεται τώρα από τις Εκδόσεις «Πνοή». Το τρίτο μυθιστόρημά της αναμένεται μέσα στο 2017.

Σήμερα ζει μόνιμα με τον άντρα της στο Λαγονήσι και μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στο γράψιμο, τη φροντίδα του κήπου και των αγαπημένων της τετράποδων, τη θάλασσα, την οποία λατρεύει, και τα ταξίδια σε Ελβετία και Αγγλία, όπου ζουν και εργάζονται τα παιδιά της.

Email   [email protected]

Facebook profile     «Βασιλική Αποστολοπούλου»

https://web.facebook.com/basoap

 

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

  1. Γιατί γράφεις;

Επειδή στο μυαλό μου συνωστίζονται ιστορίες και εικόνες που ανυπομονούν να γνωρίσουν τον κόσμο. Επειδή οι ιστορίες αυτές ταξιδεύουν πρώτα εμένα σαν αναγνώστρια. Και, σαν τελική θεώρηση, επειδή μπορώ.

  1. Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

Το γράφειν ή το έχεις ή δεν το έχεις, οπότε θεωρώ πως κάθε συμβουλή είναι αδόκιμη. Μένει σ’ εκείνον που «το έχει» να αποφασίσει αν, πότε και πώς θα καταθέσει σκέψεις και συναισθήματα μέσω του πεζού ή του ποιητικού λόγου.

  1. Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

Η λογοτεχνία, και πιο συγκεκριμένα το μυθιστόρημα, η νουβέλα και το διήγημα, αποτελούν τα είδη στα οποία εκφράζομαι καλύτερα και τα οποία θεωρώ ότι χειρίζομαι ικανοποιητικά. Η ποίηση είναι κατάθεση ψυχής και με λυτρώνει όταν κατακλύζομαι από έντονα συναισθήματα που ζητούν άμεση και ανεμπόδιστη διέξοδο -γι’ αυτό και σπάνια διορθώνω ποιήματά μου.
Στο δεύτερο ερώτημα αδυνατώ να απαντήσω ελλείψει στοιχείων – πάντα εστίαζα σ’ εκείνα που θέλω και μπορώ να κάνω κι όχι σ’ εκείνα που ήταν έξω από τις δυνατότητες ή τα ενδιαφέροντά μου.

  1. Σε ποιόν εκδοτικό οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί;

Θέλω να αισθάνομαι τον εκδοτικό οίκο σπίτι μου. Να υπάρχει αρμονική συνεργασία και σχέση αμοιβαίου σεβασμού, εκτίμησης και αγάπης. Να αισθάνομαι τους άλλους συν-συγγραφείς φίλους και συνοδοιπόρους στον υπέροχο κόσμο της λογοτεχνίας. Να ξέρω πως οι εκδότες μου θα είναι πάντα στο πλευρό μου και θα στηρίζουν τις προσπάθειές μου. Όλα αυτά τα βρήκα στον εκδοτικό οίκο «Πνοή», με τον οποίο συνεργάζομαι τώρα – και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής γι’ αυτό.

  1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Πριν απ’ όλα είναι φίλοι. Άγνωστοι μεν στην πλειοψηφία τους, φίλοι δε μιας και μοιράζονται τις σκέψεις και τα συναισθήματα που καταθέτω με τον λόγο μου. Και σαν φίλοι έχουν σαφώς τις ιδιότητες και του κριτή και του συμβουλάτορα – ποτέ όμως του πελάτη.

  1. Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου;

Η καλύτερη κριτική είναι πως τα βιβλία μου δημιουργούν εικόνες και ταξιδεύουν τον αναγνώστη σαν σε ταινία -και την εισέπραξα πολλές φορές προς μεγάλη μου χαρά. Η χειρότερη κριτική δεν έχει ακουστεί ακόμη κι εύχομαι να μην υπάρξει ποτέ.

  1. Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;

Όλες οι ερωτήσεις είναι ευπρόσδεκτες αρκεί να είναι καλοπροαίρετες, οπότε δεν υπάρχει κάποια που να μισώ. Θα έλεγα ωστόσο ότι με φέρνει σε αμηχανία η ερώτηση «ποιο έργο σου αγαπάς περισσότερο», στην οποία και απαντώ σταθερά «όπως και με τα βιολογικά παιδιά μου έτσι και με τα πνευματικά είναι αδύνατον να κάνω διακρίσεις – τα αγαπώ όλα εξ ίσου».

  1. Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;

Θα έλεγα στο 8 γιατί θεωρώ πως βρίσκομαι σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο αλλά πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης – και είμαι αρκετά φιλόδοξη και απαιτητική με τον εαυτό μου για να την επιδιώκω.

  1. Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Σίγουρα υπάρχουν πολλοί στην δεύτερη κατηγορία -συγγραφείς που γράφουν «μηχανικά» κι όχι με την ψυχή τους με μόνο στόχο το χρήμα και τη δόξα. Θεωρώ όμως πως η πλειοψηφία γράφει για να εξωτερικεύσει βιώματα, συναισθήματα, απόψεις, πεποιθήσεις και εμπειρίες ζωής. Αν τώρα αυτή η κατάθεση αποφέρει δόξα και χρήμα, καλώς να ορίσουν.

  1. Ανέφερε τρείς χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρείς για τους οποίους όχι.

Είμαι δοτική, δυναμική και αισιόδοξη και περηφανεύομαι γι’ αυτά μου τα χαρακτηριστικά. Σαν αρνητικά στοιχεία θα έλεγα ότι είμαι παρορμητική, πολύ ευαίσθητη (ελάττωμα για τον κόσμο που ζούμε) και πολύ εύπιστη.

 

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

 

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου