«…είμαι περήφανος για την ικανότητα μου να ανταπεξέρχομαι στα δύσκολα» – Χάρης Λιαντζίρης

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενος στην σημερινή μας δημοσίευση για την λογοτεχνική δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο συγγραφέας Χάρης Λιαντζίρης, τον οποίο και ευχαριστώ για την δοτική συνέντευξή του! Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές Γιατί γράφεις; ΑΠ. Δεν μπορώ να εξηγήσω με λίγα λόγια γιατί γράφω. Γιατί αυτό κάνω από μικρός. Με […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενος στην σημερινή μας δημοσίευση για την λογοτεχνική δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο συγγραφέας Χάρης Λιαντζίρης, τον οποίο και ευχαριστώ για την δοτική συνέντευξή του!

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

Γιατί γράφεις;

ΑΠ. Δεν μπορώ να εξηγήσω με λίγα λόγια γιατί γράφω. Γιατί αυτό κάνω από μικρός. Με αυτόν τον τρόπο έχω μάθει να εκφράζομαι και αυτό αγαπώ. Ποτέ δεν ήμουν καλός στα λόγια και πάντα ότι ήθελα να πω, το έλεγα στο χαρτί. Είτε με στοίχους, είτε με ποιήματα, είτε με ιστορίες. Δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να πει ξεκάθαρα γιατί γράφει. Πιστεύω πως κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται με κάποια χαρίσματα και όποιον δρόμο και να ακολουθήσουν στην ζωή τους, πάντα θα εμφανίζεται μπροστά τους και αυτό το μικρό σκοτεινό μονοπάτι που θα έχουν κρυμμένο καλά αυτό το χάρισμα. Το δικό μου μονοπάτι είναι η συγγραφή.

Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

ΑΠ. Θα συμβούλευα κάποιον να γίνει συγγραφέας, μόνο αν έβλεπα ότι πραγματικά αγαπά τη συγγραφή. Συγχρόνως, θα τον συμβούλευα να μην γίνει συγγραφέας αν αναζητά τη δόξα, το χρήμα και τα φώτα της δημοσιότητας, γιατί σε αυτό το επάγγελμα δεν θα τα βρει.

Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

ΑΠ. Οι αναγνώστες είναι αναγνώστες και ότι γράφουμε είναι για αυτούς και ως συγγραφείς οφείλουμε να τους σεβόμαστε και όχι να βάζουμε ταμπέλες.

Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου;

ΑΠ. Δόξα τον Θεό, μέχρι στιγμής δεν έχω ακούσει καμία άσχημη κριτική, παρά μόνο μερικά σχόλια για το τρομακτικό του εξώφυλλο. Σε γενικές γραμμές είμαι χαρούμενος για τα θετικά σχόλια των αναγνωστών.

Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;

ΑΠ. Θα ήθελα να δοθεί περισσότερος χώρος στους νέους καλλιτέχνες και μια ευκαιρία και στους έλληνες συγγραφείς του φανταστικού.

Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;

ΑΠ. Θα ήθελες το βιβλίο σου να γίνει ταινία; Ξεφεύγεις από το λογοτεχνικό θέμα με αυτήν την ερώτηση, μειώνεις το βιβλίο , λες και ένα βιβλίο αξίζει μόνο αν γίνει ταινία και εκτός των άλλων, αυτός που κάνει αυτή την ερώτηση δείχνει πως δεν έχει ιδέα από λογοτεχνία.

Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;

ΑΠ. Στο πέντε. Είμαι νέος συγγραφέας και έχω ακόμη πολλά να μάθω!

Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

ΑΠ. Θέλω να πιστεύω πως το κάνουν από εσωτερική ανάγκη. Δόξα και χρήμα στην Ελλάδα του σήμερα και δε σαν συγγραφέας, δεν πρόκειται να έχεις.

Ανέφερε τρείς χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρείς για τους οποίους όχι.

ΑΠ. Είμαι περήφανος για  την ικανότητα μου να ανταπεξέρχομαι στα δύσκολα, για την εργατικότητα μου και για το θάρρος μου. Δεν είμαι για την νευρικότητα μου, για το πώς αγχώνομαι για να κάνω τα πάντα γρήγορα και για τον κυνισμό μου.

Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;

Δεν έχω κάτι που να φοβάμαι τόσο πολύ να μην συμβεί. Θα πω πως δεν θα ήθελα να τελειώσουν όλα γρήγορα. Κι όσο για το ομορφότερο όνειρο, αυτό έχει ήδη πραγματοποιηθεί.

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

 

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου