“…είμαι ρομαντική και θέλω να πιστεύω ότι όποιος ασχολείται με την συγγραφή το κάνει από πραγματική αγάπη” – Λυδία Ψαραδέλλη

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Στη σημερινή δημοσίευση της  λογοτεχνικής δράσης «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία»  φιλοξενούμε την λογοτέχνη Λυδία Ψαραδέλλη, την οποία και ευχαριστώ πάρα πολύ για την τόσο αυθόρμητη συνέντευξή της! Ας την γνωρίσουμε: Βιογραφικό Λυδίας Ψαραδέλλη Η Λυδία Ψαραδέλλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Διοίκηση και Οικονομία Επιχειρήσεων, Προγραμματισμό Ηλεκτρονικών Υπολογιστών ενώ […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Στη σημερινή δημοσίευση της  λογοτεχνικής δράσης «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία»  φιλοξενούμε την λογοτέχνη Λυδία Ψαραδέλλη, την οποία και ευχαριστώ πάρα πολύ για την τόσο αυθόρμητη συνέντευξή της!

Ας την γνωρίσουμε:

Βιογραφικό Λυδίας Ψαραδέλλη

Η Λυδία Ψαραδέλλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Διοίκηση και Οικονομία Επιχειρήσεων, Προγραμματισμό Ηλεκτρονικών Υπολογιστών ενώ εμπλούτισε τις γνώσεις της παρακολουθώντας μαθήματα σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού, ανάμεσά τους το Yale University και το Nanyang Technological University of Singapore.  Απασχολείται σαν Σύμβουλος Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing, Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας (Digital marketing, κείμενα).  Λογοτεχνεί και διδάσκει δημιουργική γραφή μέσω της προσωπικής της ιστοσελίδας LydiaPsaradelli.gr. Άρθρα και κείμενά της έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικές ιστοσελίδες, έντυπες και ψηφιακές εκδόσεις ενώ έργα της έχουν λάβει τιμητικές διακρίσεις σε διεθνείς λογοτεχνικούς. Το 2016 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Εντύποις, η νουβέλα «Το Μυστικό της Καρυδιάς» που έγραψε με τη συγγραφέα – νευρολόγο, Μηλέβα Αναστασιάδου.

 

Facebook: https://www.facebook.com/lydiapsaradelliofficial

Ερωτηματολόγιο για συγγραφείς και ποιητές

Γιατί γράφεις; Γράφω γιατί το έχω ανάγκη. Ίσως τα πρώτα χρόνια της ζωής μου ασφυκτιούσα γιατί είχα πλήρη άγνοια αυτής της ανάγκης. Τώρα η καθημερινότητα χαρακτηρίζεται από την ελευθερία του λόγου, την απόλυτη έκφραση μέσα από την χρήση των λέξεων, την δημιουργικότητα και αυτό μου προσφέρει ανάσες ζωής.

Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει; Θα συμβούλευα κάποιον να το αποφύγει αν δεν του ταιριάζει, αν δεν εκφράζεται μέσα από την συγγραφή αλλά και εκείνον που δεν έχει όρεξη να εργαστεί σκληρά. Γιατί κάθε μεγάλη αγάπη, απαιτεί πολύ πάθος και δουλειά για να ωριμάσει και να εξελιχθεί.

Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις; Λειτουργώ ακόμα προστατευτικά απέναντι στην ποίηση αλλά συνεχίζω να διαβάζω και να πειραματίζομαι με κάθε σεβασμό προς εκείνην. Λογοτεχνώ με κάθε πιθανό τρόπο και με κάθε αφορμή που μου δίνεται αλλά αγαπάω τα διηγήματα και τις ιστορίες μικρής φόρμας γιατί μου δίνουν την άνεση της δημιουργίας μέσα σε μικρότερο χρονικό διάστημα γιατί αφομοιώνομαι απόλυτα στην ιστορία μου για όσο καιρό την γράφω. Αυτό δεν σημαίνει ότι ένα μυθιστόρημα, δεν με κερδίζει από την πρώτη στιγμή. Όσο καιρό γράφω, ταξιδεύω μέσα στις λέξεις της ιστορίας μου.

Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες; Οι αναγνώστες μου έχουν αποδειχθεί οι καλύτεροι «δικοί» μου άνθρωποι! Πρόθυμοι να με υποστηρίξουν, να μου προσφέρουν την καλοπροαίρετη κριτική τους, να πορευθούν μαζί με μένα στην δική μου συγγραφική διαδρομή προς την ωριμότητα. Ποτέ δεν τους θεώρησα «πελάτες», καθώς κάτι τέτοιο είναι αντίθετο προς την δική μου νοοτροπία. Μοιράζομαι την δική μου χαρά της δημιουργίας, με ανθρώπους που θέλουν να την μοιραστούμε. Και αυτό με τιμά απεριόριστα.

Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου; Είμαι τυχερή και έχω γίνει αποδέκτης μόνο καλής κριτικής και αυτό μου δίνει δύναμη να συνεχίζω να δουλεύω σκληρά πάνω σε αυτό που αγαπώ: την συγγραφή. Μια από τις καλύτερες κριτικές που έχω ακούσει για αρκετά από τα λογοτεχνικά μου έργα, έχει να κάνει με το πόσο κατανοητή είναι η ιστορία μου και «μιλάει» στην καρδιά του αναγνώστη. Άλλωστε, αυτό δεν θέλει ο κάθε συγγραφέας;

Τι εικόνα πιστεύεις πως έχουν για εσένα οι αναγνώστες; Ισχύει; Οι αναγνώστες μου έχουν μια ωραιοποιημένη εικόνα για μένα. Το έχω διαπιστώσει άπειρες φορές. Θα τολμούσα να πω ότι πιστεύουν ότι έχω υπερδυνάμεις και μπορώ να κάνω κάτι που υπερβαίνει τις δικές τους δυνάμεις. Φυσικά και δεν ισχύει και φροντίζω να τους το θυμίζω αρκετά συχνά.

Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί; Η συγγραφική μου ικανότητα είναι στο 6 γιατί δύσκολα «χαρίζω» το 10. Γιατί έχω πολλά να μάθω και αμφιβάλλω αν θα προλάβω να τα μάθω. Γιατί η πνευματική κούραση μού βάζει πολλές φορές τρικλοποδιές. Γιατί μου αρέσει η ιδέα του να είμαι ένα εν δυνάμει δεκάρι, που εργάζεται με πάθος προς το δρόμο της τελειότητας. Και είμαι σίγουρα ένα εξάρι γιατί έχω παλέψει να το καταφέρω αυτό, σε πείσμα όλων των δυσκολιών.

Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα; Είμαι ρομαντική και θέλω να πιστεύω ότι όποιος ασχολείται με την συγγραφή το κάνει από πραγματική αγάπη αλλά πρέπει να το δούμε και ρεαλιστικά και να καταλάβουμε ότι πολλοί αγαπούν την αυτοπροβολή. Το έχω δει πολλές φορές. Απόλυτα κατανοητά και τα δύο.

Ανέφερε τρείς χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρείς για τους οποίους όχι. Είμαι περήφανη που είμαι αισιόδοξη, οργανωτική και καλοπροαίρετη. Στοιχεία μου τα οποία «πολεμάω» να απαλύνω είναι το ότι είμαι τελειομανής, αυθόρμητη και ρομαντική.

Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον; Το ομορφότερο όνειρο είναι αυτό που κατάφερα να πραγματοποιήσω και να ζω καθημερινά: συγγράφω και βοηθάω και άλλους να δημιουργήσουν. Τους εφιάλτες τους έχω διώξει μακριά.

 

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου