«…είμαι στο σημείο που μπορώ να καταλάβω τα λάθη μου, αλλά και να αναγνωρίσω την αξία μου» – Ουρανία Κουσκάυ

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Σημερινή φιλοξενούμενη της λογοτεχνικής δράσης «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Ουρανία Κουσκάυ, την οποία και ευχαριστώ για την τόσο αυθόρμητη εξομολόγησή της! Λογοτεχνικό βιογραφικό Η αγάπη μου για την συγγραφή ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία. Είχα την ανάγκη να εκφράσω την αντίληψη μου για αυτό τον κόσμο, μέσω του […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Σημερινή φιλοξενούμενη της λογοτεχνικής δράσης «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Ουρανία Κουσκάυ, την οποία και ευχαριστώ για την τόσο αυθόρμητη εξομολόγησή της!

Φωτογραφία της Ourania Kusk.

Λογοτεχνικό βιογραφικό

Η αγάπη μου για την συγγραφή ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία. Είχα την ανάγκη να εκφράσω την αντίληψη μου για αυτό τον κόσμο, μέσω του γραπτού λόγου. Γράφω κυρίως διηγήματα, όπου προσεγγίζω κατά κόρον τη ψυχολογική πλευρά του κύριου χαρακτήρα της ιστορίας. 
Από τα πλέον ολοκληρωμένα μου έργα και κατά μέρους δημοσιευμένα, έχω γράψει μια “συλλογή” διηγημάτων, με κύριο θέμα τα τρία μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα (ναρκωτικά, φτώχεια, μετανάστευση) με τους αντίστοιχους τίτλους: “Σεογραφώντας την παράνοια”, “Η αποθήκη στο λιμάνι”, “Από την ανατολή στη δύση”. Δύο ακόμα μικρές ιστορίες “Ο επισκέπτης” και “Το Κατάφυτο”.
Αυτό το διάστημα είμαι απασχολημένη με ένα διήγημα, το οποίο ξεχωρίζει σε σχέση με τα άλλα ως προς την αφήγηση του, το “Υπόθεση υπ’αριθμόν Α-51”. Παράλληλα είμαι αρχισυντάκτρια της σελίδας του Writecraft. Ασχολούμαι εθελοντικά με την αρθρογραφία με θέμα τη συγγραφή, ενίοτε γράφω ποιήματα και ιστορίες μυστηρίου του ομώνυμου παιχνιδιού.    
 
Στοιχεία επικοινωνίας:
Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές
  1. Γιατί γράφεις;

Διότι μέσα μου υπάρχει ένα πλήθος ανθρώπων που κάπου πρέπει να ζήσουν και αυτοί.

  1. Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

Είμαι υπέρ των διηγημάτων! Αντίστοιχα, θεωρώ πως δεν θα μπορούσα να γράψω ποτέ ένα μυθιστόρημα. Δεν έχω την υπομονή να γράφω ασήμαντες λεπτομέρειες.

  1. Σε ποιόν εκδοτικό οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί;

Σαν συγγραφέας δεν είμαι απόλυτα σίγουρη, δεν έχω μπει ακόμα στο χώρο των εκδόσεων. Από την εμπειρία μου σαν αναγνώστης όμως θα επέλεγα “Μεταίχμιο”. Είμαι αρκετά ικανοποιημένη από γραφιστική μέχρι και τυπογραφική άποψη.

  1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Καμία από τις τρεις παραπάνω επιλογές. Για εμένα είναι δέκτες. Πάντα προσπαθώ μέσα από το γραπτό μου λόγο να τους μεταφέρω συναισθήματα, σκέψεις, αμφιβολίες, φόβους.

  1. Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου;

Η καλύτερη κριτική δεν ήταν λόγια, αλλά δάκρυα συγκίνησης! Όσο για τη χειρότερη κριτική την έχω κάνει εγώ η ίδια στον εαυτό μου. Είμαι απότομη στον επίλογο και πολλές φορές ο γραπτός μου λόγος είναι χαοτικός.  

  1. Τι εικόνα πιστεύεις πως έχουν για εσένα οι αναγνώστες; Ισχύει;

Μελαγχολική σίγουρα, δεν ισχύει το 100%. Έχω τάσεις απαισιοδοξίας, αλλά όχι αυτής που τείνει στη μελαγχολία, αλλά στο ρεαλισμό.

  1. Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;

Την ερώτηση γιατί γράφω, είναι σαν να με ρωτάνε γιατί αναπνέω.

  1. Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;

Με βάση της κλίμακας του 10, την οποία δεν τη χρησιμοποιώ για να συγκρίνω τη συγγραφική μου ικανότητα με άλλους συγγραφείς, αλλά με αυτή του δικού μου παρελθόντος μου βάζω ένα εφτά. Ασχολούμαι με τη συγγραφή περίπου δώδεκα χρόνια. Έχω γράψει, έχω διορθώσει, έχω πετάξει, έχω κάψει πόσα κείμενα μου. Είμαι στο σημείο που μπορώ να καταλάβω τα λάθη μου, αλλά και να αναγνωρίσω την αξία μου.

  1. Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Δεν έχω απάντηση, έχω όμως ερώτηση. Ποιος είναι ικανός χωρίς “την εσωτερική ανάγκη” να γράψει τόσο καλά που εν τέλει θα καταφέρει να αποκτήσει χρήμα και δόξα;

  1. …και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

Θεωρείς πως η δημιουργική γραφή θα ήταν ένα ευχάριστο χόμπι για τα παιδιά;

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Βεβαίως! Όπως επίσης πιστεύω πως παραμένουμε όλοι μας παιδιά, ανεξαιρέτως ηλικίας 🙂

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου