“…είναι ένας τρόπος να παραμένω παιδί…” – Μαρία Καλύβα

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας  Μαρία Καλύβα, την οποία και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική της συνέντευξη! Ερωτηματολόγιο για Λογοτέχνες Γιατί γράφεις; Η συγγραφή είναι για την ψυχή μου ότι η τροφή για το σώμα. Δίχως αυτή θα ήμουν σίγουρα λιγότερο ευτυχισμένη. Είναι ένας τρόπος […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας  Μαρία Καλύβα, την οποία και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική της συνέντευξη!

Φωτογραφία της Μαρία Καλύβα.

Ερωτηματολόγιο για Λογοτέχνες

  1. Γιατί γράφεις;

Η συγγραφή είναι για την ψυχή μου ότι η τροφή για το σώμα. Δίχως αυτή θα ήμουν σίγουρα λιγότερο ευτυχισμένη. Είναι ένας τρόπος να παραμένω παιδί: να ονειρεύομαι και να πιστεύω στο άπιαστο.

  1. Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

Κάθε επάγγελμα έχει τα θετικά και τα αρνητικά του. Αυτά διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ο μόνος λόγος που θα συμβούλευα κάποιον να μην ασχοληθεί με τη συγγραφή θα ήταν εάν δεν την αγαπά πραγματικά και εάν δεν είναι αποφασισμένος να της δοθεί ολοκληρωτικά. Οι λόγοι που θα τον προέτρεπα να το κάνει είναι δεκάδες. Η χαρά της δημιουργίας και η ανθρώπινη επαφή είναι μόλις κάποιοι από αυτούς.

  1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Οι αναγνώστες είναι για εμένα το «Α» και το «Ω». Η θετική τους κριτική μου δίνει τη δύναμη που χρειάζομαι για να συνεχίσω να γράφω και η αρνητική με βοηθά να εντοπίσω τα λάθη μου και να τα διορθώσω. Δίχως αυτούς, δε θα είχα λόγο ύπαρξης στον κύκλο των συγγραφέων.

  1. Τι εικόνα πιστεύεις πως έχουν για εσένα οι αναγνώστες; Ισχύει;

Νομίζω ότι οι αναγνώστες μου έχουν ήδη καταλάβει πόσο πολύ αγαπώ τη συγγραφή, πόσο μοχθώ για αυτή, αλλά και πόσο σέβομαι τους ίδιους.

  1. Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;

Θα ήθελα οι άνθρωποι αυτοί που αγαπούν τη λογοτεχνία να συνεχίσουν να διαβάζουν, και σε αυτούς να προστεθούν άλλοι τόσοι.

  1. Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;

Δεν υπάρχει κάποια ερώτηση που να μισώ. Ο καθένας είναι ελεύθερος να ρωτήσει ότι θέλει. Αρκεί να γίνεται αυτό με τρόπο ευγενικό και καλοπροαίρετο.

  1. Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;

Αυτή την απάντηση θα μπορούσαν να σας τη δώσουν οι αναγνώστες μου μόνο. Αυτό που εισπράττω, ωστόσο, και με χαροποιεί ιδιαίτερα είναι ότι κάθε χρόνο εξελίσσομαι συγγραφικά.

  1. Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και τη δόξα;

Ελπίζω να μην υπάρχουν συγγραφείς ή να μην έστω πολλοί εκείνοι που έχουν ως κίνητρό τους το χρήμα ή τη δόξα. Γιατί αν δε γράφεις από εσωτερική ανάγκη, ο αναγνώστης το αντιλαμβάνεται αυτό. Τα γραπτά σου αγγίζουν λιγότερες καρδιές τότε και τα πολυπόθητα υλικά αγαθά δεν έρχονται ποτέ.

  1. Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών;

Έχω μόνο συμπάθειες. Δε βρίσκω ούτε έναν λόγο να αντιπαθώ κάποιον. Εάν κοιτάμε όλοι τη δουλειά μας και είμαστε αξιοπρεπείς και έντιμοι, ο «διπλανός» μας δεν μπορεί να μας επηρεάσει αρνητικά. Τουναντίον, με τον τρόπο του, μπορεί να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους και συγγραφείς.

  1. Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;

Ο χειρότερος μου εφιάλτης είναι να σταματήσω κάποτε να γράφω και το ομορφότερο όνειρό μου είναι να ανταμειφτεί στο μέλλον ο κόπος μου.

Φωτογραφία της Μαρία Καλύβα.

Αν είσαι λογοτέχνης, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου