(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)
Φιλοξενούμενος στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο συγγραφέας Βασίλης Ζησόπουλος, τον οποίο και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική του συνέντευξη!

Βιογραφικό
Ο Βασίλης Ζησόπουλος γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1974 στα Τρίκαλα Θεσσαλίας και είναι αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας. Παντρεμένος, με δύο παιδιά, έζησε για 13 χρόνια στην περιοχή του Βόλου και περίπου άλλα τόσα στην Αθήνα.
Γράφει γιατί το θεωρεί πιο δημιουργικό από το να παίζει παιχνίδια στον υπολογιστή ή το κινητό και τις δύσκολες εποχές που διανύουμε είναι μια πολύ καλή απόδραση από την καθημερινότητα.
Παρά τις πολλές σελίδες στίχων και πεζών που υπάρχουν καταχωνιασμένοι σε ντοσιέ και σκληρούς δίσκους, το «Υπάρχουν Ακόμα Συναισθήματα» είναι η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια για ένα βιβλίο.
Τρόποι επικοινωνίας:
email: [email protected]
https://www.facebook.com/Vasilis.Zisopoulos74
https://www.facebook.com/vasilioszisopoulos/
Ερωτηματολόγιο για Λογοτέχνες
- Γιατί γράφεις;
Πρώτα να ξεκαθαρίσω ότι δεν θεωρώ τον εαυτό μου συγγραφέα επειδή έγραψα ένα βιβλίο ή επειδή έχω καταχωνιασμένους κάμποσες εκατοντάδες στίχους.
Έχοντας αυτό κατά νου, γράφω γιατί το θεωρώ πιο δημιουργικό από το να παίζεις παιχνίδια στον υπολογιστή ή να χαζεύεις το facebook. Κοιτώντας πίσω, στις περιόδους της ζωής μου που έγραφα πολύ, ήταν δύσκολες ψυχολογικά φάσεις που το γράψιμο, είτε σε χαρτάκια παραγγελιών του μπαρ, είτε σε σύγχρονο πληκτρολόγιο laptop, αποτελούσε μια πολύ καλή διέξοδο από τις καταστάσεις που βίωνα.
Ακόμα και τώρα, που το «Απώλεια Ουσίας» έχει ξεκινήσει να δημιουργείτε, η συγγραφή προχωράει σε ώρες και ημέρες δύσκολες!
- Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;
Πιστεύω πως δεν μπορώ σε κανέναν να γίνει ή να μη γίνει συγγραφέας. Άλλωστε τι είναι αυτό που κάνει κάποιον συγγραφέα;;!!
Θα του πω μόνο, στατιστικά και τεχνοκρατικά μιλώντας, ότι έχει λίγες έως ελάχιστες πιθανότητες να εξασφαλίσει τα απαραίτητα από την ιδιότητά του αυτή.
Στον αντίποδα, θα συστήσω στον καθένα που ψάχνει ένα τρόπο έκφρασης ή διαφυγής να καταφύγει στην συγγραφή. Όχι για να δημοσιεύσει – εκδόσει κάτι, πόσο μάλλον να ζήσει από αυτό, αλλά για να νιώσει καλύτερα.
- Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;
Μου αρέσει και πεζό και η ποίηση. Σπάνια θα διαβάσω ένα διήγημα και θα μείνω ικανοποιημένος, μου φαίνεται «μικρό» κατά κάποιο τρόπο.
Δεν θεωρώ ότι αυτός που γράφει υπηρετεί κάποιο είδος γραφής. Θεωρώ ότι το χρησιμοποιεί για να παράγει πολιτισμό! Είτε μέσα από την ιστορία, είτε μέσα από το λόγο του, είτε μέσα από τα ιστορικά στοιχεία, είτε από ο,τιδήποτε άλλο μπορεί να εμπεριέχεται σε ένα λογοτεχνικό ανάγνωσμα – άκουσμα.
Αναφορικά με το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, δε θα μπορούσα σε καμιά περίπτωση να γράψω δοκίμιο! Δεν διαθέτω το γνωστικό υπόβαθρο, και προς το παρόν ούτε τη διάθεση να το αποκτήσω, για να δημιουργήσω κάτι τέτοιο.
- Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;
Τίποτα από τα παραπάνω! Είναι κοινωνοί του έργου μου. Των ιδεών, των απόψεων, του λόγου μου. Είναι η άλλη άκρη μιας τηλεφωνικής γραμμής μου, ή οι παραλήπτες μιας φανταστικής αλληλογραφίας. Είναι αυτοί που θα διαβάσουν ένα βιβλίο και θα νιώθουν πληρέστεροι τελειώνοντάς το.
Σίγουρα θα πληρώσουν και θα είναι πελάτες, και σίγουρα θα εκφράσουν την άποψή τους, όντας κριτές και συμβουλάτορες, μα πάνω απ’ όλα είναι συνδιαλέκτες πάνω στο κοινό μας σημείο – το βιβλίο!
- Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου;
Οι αναγνώστες μου μάλλον είναι διακριτικοί, μπορεί και να με λυπούνται, αλλά δεν έχω ακούσει κάτι αρνητικό μέχρι τώρα. Πέρα από το αστείο τώρα, το καλύτερο που άκουσα ήταν ότι κάποια ξημέρωσε διαβάζοντάς το, ενώ το χειρότερο ότι απευθύνεται σε πολύ συγκεκριμένο και πολύ δύσκολο κοινό!
- Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;
Με ενοχλεί το γεγονός πως όλο και λιγότερος κόσμος διαβάζει! Θεωρώ ότι το διάβασμα είναι από τις σημαντικότερες, αν όχι απαραίτητες, δράσεις για να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο.
- Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;
Με ενοχλούν οι ερωτήσεις που αφορούν εμένα και όχι το έργο μου. Θεωρώ ότι το εκάστοτε δημιούργημα αποτελεί αυτοτελή οντότητα και ο συγγραφέας, ως πρόσωπο, παρά την πάγια τακτική που ακολουθείται, δεν πρέπει να συγχέεται με το έργο του.
- Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;
Θα με έβαζα στο 0 κι έτσι θα ήμουν σίγουρος ότι η άποψη των άλλων θα ήταν καλύτερη!
Δεν θεωρώ τον εαυτό μου άξιο να με κρίνει αντικειμενικά· μόνο να εκφράσει την προσωπική του άποψη. Υπό αυτό το πρίσμα, αναρωτιέμαι μερικές φορές αν κάποια σημεία τα έγραψα εγώ!
- Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;
Η καριέρα μου δεν είναι συγγραφική. Ακόμα κι αν γινόταν, ο χειρότερος εφιάλτης μου θα αφορούσε την προσωπικότητά μου και τον φόβο να μην εξελιχθώ, στο πέρασμα του χρόνου, σε άνθρωπο όπως αυτοί που κατηγορώ! Η προσδοκία μου για το συγγραφικό μου μέλλον… να βρεθεί έστω κι ένας αναγνώστης που θα μου πει ότι έγινε καλύτερος άνθρωπος διαβάζοντας κάτι δικό μου!
- …και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!
Τι θεωρείς ότι κάνει κάποιον συγγραφέα;
Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Η ολόψυχη δοτικότητά του καθώς εξομολογείται τις σκέψεις του στο χαρτί. Εκεί, όπου διαβάζοντάς τον ο αναγνώστης να μπορεί μες από τις λέξεις να νιώθει ακόμη και τον ανεπαίσθητο ήχο της ανάσας του…
Αν είσαι λογοτέχνης, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!
Για να σας αποσταλεί το ερωτηματολόγιο επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.
Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!
Με όλη μου τη θετική ενέργεια
Θεόφιλος Γιαννόπουλος
0 Σχόλια