“…είναι ωραίο να ονειρεύεσαι άλλους κόσμους και να μπορείς να μεταλαμπαδεύεις όλες σου τις φαντασιώσεις σε μία μερίδα κόσμου και αυτό νιώθω ότι θέλω να κάνω” – Νίκη Δακορού

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) ….στη σημερινή δημοσίευση της λογοτεχνικής δράσης «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» θα γνωρίσουμε την συγγραφέα Νίκη Δακορού, την οποία και ευχαριστώ για την τόσο περιεκτική της συνέντευξη! Ας μάθουμε  λοιπόν περισσότερα στοιχεία για την προσωπικότητά της: Βιογραφικό Νίκης Δακορού Η Νίκη,γεννημένη το Απρίλιο του 1990,είναι απόφοιτη της ελληνογαλλικής σχολής του Πειραιά Jeanne […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

….στη σημερινή δημοσίευση της λογοτεχνικής δράσης «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» θα γνωρίσουμε την συγγραφέα Νίκη Δακορού, την οποία και ευχαριστώ για την τόσο περιεκτική της συνέντευξη!

Ας μάθουμε  λοιπόν περισσότερα στοιχεία για την προσωπικότητά της:

Βιογραφικό Νίκης Δακορού

Η Νίκη,γεννημένη το Απρίλιο του 1990,είναι απόφοιτη της ελληνογαλλικής σχολής του Πειραιά Jeanne darc και έχει πτυχίο ελληνικής κλασικής φιλολογίας με μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή.

Η αγάπη της για τη συγγραφή, το θέατρο και η ερασιτεχνική γραφή βιβλίων από μικρή ηλικία την οδήγησε στην έκδοση του πρώτου της διηγήματος με τον τίτλο “Φτερούγισμα προς την ελευθερία”.

 

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

Γιατί γράφεις;

Αναμενόμενη αλλά τόσο ωραία ερώτηση.. Εκτός του γεγονότος ότι μ’ αρέσει πολύ να γράφω, όχι μόνο βιβλία αλλά και την πιο μικρή, ασήμαντη σκέψη μου, η συγγραφή είναι ο τρόπος έκφρασης μου, η ψυχοθεραπεία μου. Όταν γράφω ξεχνιέμαι από όλα μου τα προβλήματα, βυθίζομαι στις σκέψεις μου και χαλαρώνω ταξιδεύοντας σε άλλους τόπους… Στους δικούς μου, ιδεατούς και απαραβίαστους τόπους.

Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

Δε θα απέτρεπα ποτέ κάποιον να ασχοληθεί με τη συγγραφή αν είναι το πάθος του, το όνειρο του… Ίσα ίσα θα παρότρυνα κάποιον να ασχοληθεί συστηματικά ή μη, αν το αγαπάει πραγματικά και έχει ιδέες και ιστορίες που θα ήθελε να μοιραστεί με τον κόσμο. Απλά ίσως έδινα μια μικρή συμβουλή.. Να μη στοχεύει κάποιος στο κέρδος ή μόνο στις οικονομικές απολαβές, γιατί έτσι χάνεται ο πραγματικός στόχος του συγγραφέα (η τέρψη του αναγνώστη) και μπαίνει σε πρωταρχική θέση το χρήμα και ο ανταγωνισμός έχοντας σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός έργου ανούσιου, εμπορικού, χωρίς βαθιά μηνύματα βγαλμένα από την ανιδιοτέλεια του ίδιου του συγγραφέα.

Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

Γενικά δοκιμάζομαι σε πολλά είδη γραφής άσχετα με το γεγονός ότι έχω εκδώσει μόνο ένα παιδικό-νεανικό βιβλίο. Δε βάζω στην πένα μου ποτέ όρια… Γράφω ανάλογα με το τι με εκφράζει κάθε φορά. Όμως, πιστεύω πως δε θα μπορούσα επαρκώς να γράψω ένα αμιγώς ιστορικό έργο, παρόλο που λόγω των σπουδών μου στην ελληνική κλασική φιλολογία έχω αρκετές ιστορικές γνώσεις. Πιστεύω πως η συγγραφή ενός τέτοιου βιβλίου απαιτεί πολυετή έρευνα και μελέτες σε συνδυασμό με μία άριστη γραφή ικανή να αποδώσει στο χαρτί και στο μυαλό των αναγνωστών όλα όσα έχουν γίνει, σα να διαδραματίζονται μπροστά στα μάτια τους.

Σε ποιόν εκδοτικό οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί;

Σέβομαι και εκτιμώ όλους τους εκδοτικούς οίκους για το έργο που προσφέρουν εκδίδοντας έργα σε μια εποχή που η τεχνολογία έχει εισχωρήσει για τα καλά στη ζωή μας και προτιμώνται βιβλία στην ψηφιακή τους μορφή, όμως στην παρούσα φάση δε θα μπορούσα να απαρνηθώ τον πρώτο εκδοτικό οίκο που μου άνοιξε την αγκαλιά του και εμπιστεύτηκε εμένα μία τελείως νέα και άμαθη συγγραφέα. Έτσι, θα στηρίξω τον εκδοτικό Σιδέρη που με βοήθησε να ανοίξω τα φτερά μου και να πλησιάσω λίγο το όνειρο της συγγραφής, δίνοντας μου αμέσως αυτή την ευκαιρία.

Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;
Για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς οι αναγνώστες είναι και τα τρία απλά το θέμα είναι τι έχει βαρύτητα και τι μετράει για τον κάθε συγγραφέα. Ο κόσμος που θα επιλέξει να διαβάσει το βιβλίο μου αποτελεί το βασικότερο παράγοντα που θα με επηρεάσει παρακινώντας με ή αποτρέποντας με να συνεχίσω. Για μένα οι αναγνώστες δεν αποτελούν μια πηγή εσόδων αλλά τους αποδέκτες των ιδεών και των βαθύτατων μυστικών μου που επιλέγω εγώ η ίδια να μοιραστώ μαζί τους. Είναι οι άνθρωποι από τους οποίους θα δεχτώ την οποιαδήποτε κριτική και θα αναμένω τις συμβουλές τους για να γίνω καλύτερη σε αυτό που επέλεξα να κάνω.

Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;

Μμ…Δεν υπάρχει κάποια ερώτηση που να αφορά στη λογοτεχνία την οποία να μισώ.. Όμως, θα αναφερθώ σε μία που να με αγχώνει αρκετά.. Με ρωτάνε συνέχεια πότε θα κυκλοφορήσει το επόμενο μου έργο και σε όλους δίνω την ίδια απάντηση: Θα δούμε.. Αλλά θα εκμυστηρευτώ κάτι εδώ που δεν το έχω πει ποτέ.. Το πάθος μου για τη συγγραφή είναι τόσο μεγάλο που σίγουρα δε θα σταματήσω σε ένα βιβλίο.

Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;
Να η ερώτηση που φοβόμουν.. Η ώρα της αυτοκριτικής μου λοιπόν, η ώρα που θα πρέπει να βγάλω την αυστηρή καθηγήτρια από μέσα μου και να βαθμολογήσω τη συγγραφέα Νίκη. Όπως έχω ήδη πει, άρχισα να γράφω από πολύ μικρή ηλικία από παραμύθια και μυθιστορήματα μέχρι και θεατρικά έργα, και με το πέρασμα του χρόνου η πένα μου ωρίμαζε και βελτιωνόταν συνεχώς. Αλλά όντας φρέσκια στο χώρο θα τολμούσα να πω μόνο ότι η συγγραφική μου ικανότητα βρίσκεται κάπου στο ενδιάμεσο γιατί έχω πολλή δουλειά ακόμα μέχρι να αποκτήσω την ανάλογη εμπειρία, για να μπορέσω να πω πως η συγγραφική μου ικανότητα αγγίζει την τελειότητα. Ο χρόνος και τα έργα μου θα δείξουν και θα αφήσω εσάς τους αναγνώστες μου να με κρίνετε γι’ αυτό.

Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;
Το βασικό μέλημα κάποιου που θέλει να ασχοληθεί με τη συγγραφή είναι η βαθιά και ακατανίκητη ανάγκη του να αποδώσει στο χαρτί τις πλασματικές ή μη, ιστορίες του επιδιώκοντας να τις διαβάσει μια μερίδα κόσμου και να επηρεαστεί, να προβληματιστεί και ονειρευτεί. Όμως υπάρχει και μια μερίδα συναδέλφων που δεν έχουν στόχο τα παραπάνω αλλά το χρήμα και τη δόξα. Έτσι επιδιώκουν να γράφουν έργα καθαρά εμπορικού περιεχομένου, ανούσια και να στοχεύουν στις οικονομικές απολαβές μόνο χωρίς να νοιάζονται αν αυτό που έγραψαν θα αρέσει πραγματικά. Συνεπώς ο κάθε συγγραφέας πρέπει να γράφει για όσα τον εκφράζουν και για όσα πιστεύει πως θα αρέσουν στους αναγνώστες, σκεφτόμενος δευτερευόντως το όποιο κέρδος θα του φέρουν τα έργα του.

Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών;
Είμαι πολύ φρέσκια σε αυτόν το χώρο οπότε για να είμαι απολύτως ειλικρινής δεν έχω κάνει καμία αντιπάθεια στους λογοτεχνικούς κύκλους και έτσι θέλω να μείνει. Όμως, έχω ήδη γνωρίσει ανθρώπους (συμπεριλαμβανομένου και εσάς) που με αγκάλιασαν, με βοήθησαν πολύ όταν το είχα ανάγκη, με συμβούλεψαν και μου έδωσαν το βήμα να συνεχίσω αυτό που δειλά δειλά ξεκίνησα να κάνω. Οπότε ένα δημόσιο ευχαριστώ οφείλω να τους το πω..

Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;

Αυτό που φοβάμαι όσον αφορά στη συγγραφική μου καριέρα είναι να ξυπνήσω μια μέρα και να μη μπορώ να γράψω, να μου στερέψουν οι ιδέες μου και να αδυνατώ να αποτυπώσω τις ιστορίες μου στο χαρτί. Γιατί είναι ωραίο να ονειρεύεσαι άλλους κόσμους και να μπορείς να μεταλαμπαδεύεις όλες σου τις φαντασιώσεις σε μία μερίδα κόσμου και αυτό νιώθω ότι θέλω να κάνω πια. Τώρα όσον αφορά στα όνειρα μου.. Θα ήθελα να ανεβάσω στο θέατρο το έργο μου “Φτερούγισμα προς την ελευθερία” γιατί πιστεύω πως θα αρέσει πολύ στα παιδιά να βλέπουν τους ήρωες του βιβλίου μπροστά τους και να αγωνιούν με τις περιπέτειες τους. Όμως μέχρι να το πετύχω αυτό, θα ήθελα να μοιραστώ μια άλλη επιδίωξη μου για το άμεσο μέλλον, αυτή της συγγραφής ενός δεύτερου λογοτεχνικού έργου που να έχει την ανταπόκριση και την αγάπη του κόσμου.

…και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

Μμ… Ωραία… Αυτό το πρωτότυπο κομμάτι της συνέντευξης μου αρέσει πολύ. Θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω τι έχετε μετανιώσει από αυτά που έχετε κάνει, μια επιλογή σας που αποδείχτηκε λανθασμένη και αν είχατε την ευκαιρία να το αλλάξετε πως θα ενεργούσατε. Επίσης θα αποζητούσα και μία συμβουλή από εσάς προς το άτομο μου.

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ για την τόσο ανθρώπινη και εξομολογητική συνέντευξή σου Νίκη, πραγματικά την απόλαυσα!

Σχετικά με τα ερωτήματά σου, δεν θεωρώ πως είμαι ο αρμόδιος να συμβουλεύσω οτιδήποτε τον εκάστοτε Φίλο ομότεχνο, καθώς όσο ζούμε μαθαίνουμε, αλλάζουμε εμπλουτίζουμε τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας. Το μόνο που θα ήθελα να σε παραινέσω είναι να παραμείνεις ο εαυτός σου και να συνεχίσεις να αφιερώνεσαι ολόψυχα στην αγάπη σου για την γραφή. Οτιδήποτε άλλο προκύψει στην λογοτεχνική σου διαδρομή που το θεωρείς ξένο για την ψυχή σου, απλά προσπέρασέ το…

Όσον αφορά για το αν έχω μετανιώσει για κάτι που έχω κάνει, έχει συμβεί πολλές φορές, μιας και πιστεύω πως είναι ανθρωπίνως αδύνατο να είμαστε αλάθητοι. Όταν μάλιστα κάποια μου απόφαση καταλάβω πως έχει γίνει άθελά μου εις βάρος άλλου ατόμου, σπεύδω όσο γρηγορότερα μπορώ να διορθώσω το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Γενικά μου αρέσει να μην κρύβομαι όταν κάνω λάθος και να αναλαμβάνω τις ευθύνες των πράξεων μου….

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου