Αρχές καλοκαιριού. Μια-δυο τα σχολεία κλείνουν. Οι πρόβες των παιδιών της έκτης τάξης, για την παράσταση που θ’ ανεβάσουν στο τέλος της χρονιάς, για ν’ αποχαιρετίσουν το Δημοτικό, έχουν φτάσει στο ζενίθ. Η «δασκάλα» τους, μα πάνω απ’ όλα φίλη τους, έχει χτυπήσει κόκκινο –νεανική φράση που υιοθετήθηκε, όπως και πολλές άλλες, από την «γηραιά» κυρία, η οποία αρνείται να γεράσει, χάρη σε τούτα τα παιδιά.
Οι πρόβες την περίοδο αυτή πρέπει να γίνονται σε ρυθμό παράστασης. Οι ατάκες πρέπει να έχουν το ρυθμό του πινγκ-πονγκ, όπως τους έχει πει από τις πρώτες πρόβες, ο ρυθμός που οφείλει να έχει μια κωμωδία, ειδικά από «άμεστους ηθοποιούς». Εκτός από τα λόγια και τις κινήσεις, που πάντοτε πρέπει να είναι ίδια και ίδιες – για να μην μπερδεύονται οι συμπαίκτες – υπάρχει το σκηνικό, το φροντιστήριο, η μουσική, τα κοστούμια. Όλα αυτά πρέπει να ταιριάξουν και να δέσουν μεταξύ τους, για να βγει ένα όμορφο αποτέλεσμα, που ίσως να ζήλευαν κάποιοι επαγγελματίες ηθοποιοί.
Η σχέση των παιδιών αυτών με την «κυρία» τους έχει γίνει πλέον σχέση αγάπης, σεβασμού και εκτίμησης. Εκείνη βρίσκεται κάθε μεσημέρι στο σχόλασμα έξω από το σχολείο και σαν βγαίνουν – είναι δεν είναι η ημέρα της πρόβας τους, γιατί δεν κάνουν καθημερινά όλα – πέφτουν στην αγκαλιά της, που για την «κυρία» αυτή είναι φάρμακο, το ελιξίριο φάρμακό της.
Σε καθημερινή βάση, και για μια ώρα μετά το σχόλασμα, γίνεται η «κομματιαστή» πρόβα, δηλαδή, σκηνή-σκηνή. Και τα Σαββατοκύριακα, γύρω στον Μάη, δένονται όλες οι σκηνές και αρχίζουν και προστίθενται πρώτα η μουσική με το φροντιστήριο, μετά τα κοστούμια και το πρωί της παράστασης στήνεται το σκηνικό. Οι πρόβες αυτές, τον πρώτο καιρό, έχουν διάρκεια τεσσάρων ωρών και πρέπει να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα της μιάμισης ώρας.
Μένουν μόνο δύο Σαββατοκύριακα μέχρι την παράσταση. Πρέπει να ήταν οι αρχές τις εβδομάδας όταν, κεραυνός εν αιθρία, ειδοποιείται η «κυρία» πως η μανούλα ενός από τα παιδιά έφυγε αναπάντεχα για το μεγάλο ταξίδι. Τα παιδιά βρίσκονται σε εκπαιδευτική εκδρομή με τη δασκάλα τους, όταν την πληροφορούν κι εκείνη για το τραγικό γεγονός.
Πώς θα το πουν στο παιδί; Δε λέγεται εύκολα κάτι τέτοιο… Και πρέπει να το πουν εκείνοι ή μήπως να το μάθει καλύτερα από δικούς του ανθρώπους, όπως ο πατέρας και οι αδελφές του; […]
–
γράφει η Αθηνά Μαραβέγια
Αχ… αυτή η κυρία οδηγός της σκέψης και της ψυχής των μικρών και των μεγάλων φίλων της!!!Αχ αυτή η χαρισματική κυρία που γίνεται νεράιδα του παραμυθιού και αγγίζει και ξεκλειδώνει την ψυχή μου!!! Που κάθε που την διαβάζω χρειάζομαι γυαλιά ηλίου…Δεν χρειάζεται να σου πω ποια ιστορία θα διαβάσουμε απόψε με τους μικρούς μου…ξέρεις…! Και σε ευχαριστούμε πολύ για αυτό!!! Να είσαι πάντα καλά!!!!!!!!
Σοφία μου καλή, πόσο χαίρομαι που μπορώ να δίνω κάτι μικρό και σε παιδιά που δεν “γνωρίζω”! Και το βάζω σε εισαγωγικά, γιατί όλα τα παιδιά, όλα, μα όλα, είναι παιδιά μου, παιδιά σου, παιδιά όλων μας!!!!!!!
Σ’ ευχαριστώ από καρδιάς τόσο για τα καλά σου λόγια, όσο και για την ευκαιρία που μου δίνεις να επικοινωνήσω και με τα δικά σου/μας παιδιά!!!!!!
Κυρία γιατί κλαίτε ακόμη και τώρα που γράφετε τούτες τις γραμμές;Μας κάνατε να κλάψουμε κι’ εμείς πρωινιάτικα που να πάρε η ευχή….αι ενώ μαθαίναμε πώς κινείται πάνω κάτω το θέατρό σου από άποψη στησίματος. έγινε το μπαμ,
ΔΕΝ ΞΈΡΩ ΑΝ συνέβη στ’ αλήθεια η τραγωδία . Αν ναι, μακάρι το αγγελούδι που εισέπραξε τόσο πόνο σε μια τέτοια ηλικία να έχει κάπως συνέλθει αν και τέτοιου είδους πληγές δεν κλείνουν ποτέ.
Αχ Λενάκι μου γλυκό, πόσο λυπάμαι που σ’ έκανα να δακρύσεις… Δεν είχα αυτό τον σκοπό. Ήταν μια ανάγκη, μια κατάθεση ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ δική μου, που την όφειλα στα συγκεκριμένα παιδιά και σε όλα τα παιδιά μου!!!
Δυστυχώς, δεν υπάρχει ίχνος μύθου σε όσα γράφηκαν… Αυτή η δύσκολη χρονιά που έμαθε τόσα, μα τόσα πράγματα και τα ευγνωμονώ!!!
Σ’ ευχαριστώ για το σχόλιό σου!!!!!!!!!!!
Διδακτική, ευαίσθητη και υποδειγματική…είσαι Αθηνά μου… Σε ευχαριστώ για το μοίρασμα…
Μαχούλα μου, μπορεί να αργώ, μα πάντα τα καταφέρνω.
Σ΄ευχαριστώ πολυ για τα καλά σου λόγια, αλλά και που μυ επιτρέπετε, όλοι εσείς, να μοιράζω τις μνήμες, τις ανησυχίες, την Αθηνά, γενικά…