“…η έμπνευση για τον καθένα είναι κάτι τόσο προσωπικό, που μόνο ο ίδιος μπορεί να την αναγνωρίσει” – Μαριάννα Φλώρου

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η  συγγραφέας Μαριάννα Φλώρου την οποίο και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική της συνέντευξη! Λίγα λόγια για την Συγγραφέα: Η Μαριάννα Φλώρου γεννήθηκε στην Κύπρο. Σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο ΑΠΚ στον κλάδο Επικοινωνία και Δημοσιογραφία, με ειδικότητα […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η  συγγραφέας Μαριάννα Φλώρου την οποίο και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική της συνέντευξη!

marianna-florou

Λίγα λόγια για την Συγγραφέα:

Η Μαριάννα Φλώρου γεννήθηκε στην Κύπρο.

Σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο ΑΠΚ στον κλάδο Επικοινωνία και Δημοσιογραφία, με ειδικότητα στην Επικοινωνία.

Με τη συγγραφή ασχολείται από πολύ νεαρή ηλικία. Διηγήματά της δημοσιεύτηκαν σε σχολικά περιοδικά και αργότερα σε διαδικτυακές σελίδες.

Το πρώτο της βιβλίο, μία συλλογή διηγημάτων με τίτλο 7-VeniVidiVici, κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2011. Με βάση ένα διήγημα της συλλογής  συμμετείχε στο 3ο Σαρδάμ το 2015.

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

  1. Γιατί γράφεις;

Είναι μία εσωτερική ανάγκη έκφρασης έντονων συναισθημάτων · πχ μεγάλη χαρά ή θυμός, στενοχώρια ή αγανάκτηση. Όταν, λοιπόν, τα συναισθήματα απλωθούν με μαεστρία πάνω στο χαρτί, το βάρος τους μειώνεται ή και εξαφανίζεται εντελώς.

  1. Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

Δεν πιστεύω ότι μπορείς να συμβουλεύσεις κάποιον αν θα γράφει ή όχι. Είναι μία καθαρά προσωπική υπόθεση.

  1. Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

Ο κάθε συγγραφέας ασχολείται με κάποια είδη γραφής, όχι τόσο επειδή κατατάσσει τον εαυτό του σε συγκεκριμένη κατηγορία, αλλά γιατί αυτό του βγαίνει αβίαστα. Ένας ποιητής εκφράζεται πιο εύκολα με ποίηση, ένας συγγραφέας με ένα διήγημα ή ένα μυθιστόρημα. Προσωπικά ασχολούμαι με την πεζογραφία, η ποίηση δεν είναι κάτι που μου βγαίνει εύκολα στο χαρτί. Άλλωστε, πιστεύω ότι οι γνώσεις του συγγραφέα, οι ικανότητές του, φαίνονται μέσα από το έργο του αλλά δεν καθορίζουν το είδος του έργου που θα υπηρετήσει.

  1. Σε ποιόν εκδοτικό οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί;

Υπάρχουν πραγματικά αξιόλογοι εκδοτικοί οίκοι που κάνουν εξαιρετική δουλειά κι αυτό φαίνεται από τα βιβλία που εκδίδουν, από την κυκλοφορία τους, τη διαφήμισή τους κλπ. Θα ήθελα έναν εκδοτικό οίκο που να εκτιμά τη δουλειά μου και να την προστατεύει, την ίδια ώρα που θα την  προωθεί σωστά.

  1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Τίποτα απ’ τα πιο πάνω. Είναι συνοδοιπόροι. Φτιάχνω μια ιστορία στο μυαλό μου, την εναποθέτω στο χαρτί και λέω «ελάτε να τη βιώσουμε παρέα». Κάποιοι απολαμβάνουν το ταξίδι, κάποιοι συγκινούνται μαζί μου, κάποιοι βαριούνται· εξαρτάται από το τι ζητά ο καθένας και σε ποια συναισθηματική διάθεση βρίσκεται.

  1. Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;

Από πού εμπνέομαι! Στ’ αυτιά μου ακούγεται λες και με ρωτούν από πού ψωνίζω παπούτσια ή πουκάμισα. Η έμπνευση για τον καθένα είναι κάτι τόσο προσωπικό, που μόνο ο ίδιος μπορεί να την αναγνωρίσει. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο θέμα, ταινία, πίνακας ή μουσική που να προκαλεί σε όλους, κάθε στιγμή, έμπνευση.

  1. Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;

Η συγγραφική ικανότητα είναι κάτι που αναπνέει μέσα μας και συνεχώς πρέπει να εξελίσσεται για να διατηρείται ζωντανό. Στον συγγραφέα θα πρέπει να υπάρχει η αυτοπεποίθηση της γραφής του, τόση όση για να κυκλοφορεί τα γραπτά του, να «εκτίθεται» στο αναγνωστικό κοινό, αλλά ταυτόχρονα να αισθάνεται και την ανασφάλεια του στυλ «δεν είμαι σίγουρος αν έγραψα καλά», ούτως ώστε να συνεχίζει να καλλιεργεί τη γραφή του και να μην επαναπαύεται.

  1. Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Η συγγραφή πάντα ξεκινά από εσωτερική ανάγκη. Τώρα, το τι γίνεται στην πορεία, πώς μπορεί να τροποποιηθεί το ύφος ενός συγγραφέα ή η θεματολογία των κειμένων του,  ούτως ώστε να γίνει αρεστός σ’ ένα ευρύτερο αναγνωστικό κοινό, είναι μία άλλη ιστορία.

  1. Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών;

Δεν θα τις αποκαλούσα «συμπάθειες»… Έχω κάποιες προτιμήσεις. Υπάρχουν λογοτέχνες που πραγματικά θαυμάζω τη δουλειά τους και παρακολουθώ τη συγγραφική τους πορεία και υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που η θεματολογία τους ή το ύφος των βιβλίων τους, δεν με ενθουσιάζει ή με κουράζει. Το βρίσκω φυσιολογικό, δεν αρέσουν σε όλους τα ίδια βιβλία.

  1. …και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

Πώς αισθάνεστε όταν ολοκληρώσετε τη συγγραφή ενός διηγήματος/βιβλίου; Ανακούφιση ή μήπως αγωνία για το αν αυτό που γράψατε ήταν όντως αυτό που είχατε στο μυαλό σας;

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: …συγκινημένος και χαρούμενος συγχρόνως. Με μια λέξη, χαρμολύπη.

 

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου